św. tomasz i augustyn zalecali spędzanie płodu
Autor |
Wiadomość |
Mark Zubek
|
Uwikłanie, jest to rodzaj zniewalanie słowem lub czynem który
posiada znamiona przypadku a który jest starannie zaplanowanym,
strategicznym działaniem.
Kłamstwo, dewaluacja znaczeń, deprawacja słowa, korupcja pojęć.
Oto cyrk medialny w którym anonimowi kuglarze czynią błazeńską
zabawę ze światem.
Niech niemartwi się "drugie piętro" bo nawet na dachu angory,
nie będzie bliżej nieba aby zrozumieć o czym pisali święci kościoła.
A tym bardziej....czym jest ludzkie życie.
|
Cz lip 05, 2007 12:01 |
|
|
|
 |
R6
|
Czy to nie Augustyn pisał w Państwie Bożym, że jedną z atrakcji niebiańskich będzie obserwowanie męczarni tych którzy są w piekle? Ojcowie Kościoła byli ludźmi i coś nierozsądnego też czasem mogli napisać.
|
Cz lip 05, 2007 13:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
poza tymi dwoma ciezko cokolwiek czytac od jakiegokolwiek katolickiego świętego, oni chociaz mieli styl i nie męczyli.
szkoda ze mod kasuje moje posty z rzeczowymi tresciami widac chce abym wyszedl na pieniacza
|
Pt lip 06, 2007 0:38 |
|
|
|
 |
1KOR13
|
Cytuj: Czy to nie Augustyn pisał w Państwie Bożym, że jedną z atrakcji niebiańskich będzie obserwowanie męczarni tych którzy są w piekle? Ojcowie Kościoła byli ludźmi i coś nierozsądnego też czasem mogli napisać.
Nie przypominam sobie takiego fragmentu "Państwa Bożego"...
Choć nie mogę mieć 100% pewności.
|
Pt lip 06, 2007 9:21 |
|
 |
Kamyk
|
Ale prosiłbym już o powrót do tematu
|
Pt lip 06, 2007 9:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ ja podałem i u świętego Tomasza i u świętego Augustyna dokładne fragmenty i dzieła w których było zaprzeczenie tego co im tu w usta się wkłada.
Nie byli za spędzeniem płodu.
Nigdzie nie napisali ani jeden ani drugi że "ciążę można usuwać"
nigdzie.
I podałem nawetfragmenty gdzie sądzili że człowiek ma duszę od poczęcia.
A to że napisałem trzy posty pod rząd to mialo znaczenie. Jeden był tylko do Świętego Augustyna jeden dla Świętego Tomasza a trzeci to podsumowanie.
A co do tego że ludzie w niebie będą się cieszyć z kary potępionych to nie mogę potwierdzić tego że jest to w O Państwie Bożym.
Mogę jednak to potwierdzić i oczywiście się zgadzam że jest to w sumie teologicznej od świętego Tomasza z Akwinu.
Ale ja zanim bym tak bez powodu oskarżał ich to najpierw bym się radził wam z tymi treściami zapoznać.
Bo święty Tomasz ma rację. Ludzie w niebie bedą się cieszyć z kary potępionych ale nie tak że Bóg kogoś zgładził ale z tego powodu że Bóg jest sprawiedliwy.
Jak to? Bo obrażając nieskończony majestat i wielkość zasługuje ktoś na nieskończoną karę.
Ale że kara nie może być nieskończenie wielka bo obijętnie jaka by ona była to zawsze będzie ją odczuwał w jakimś stopniu do naszego swiata.
Np: 1000 razy więcej.
Dlatego sprawiedliwość wymaga aby trwała nieskończenie długo.
I z tego powodu że Bóg dobrych wynagradza a złych każe, że każdemu daje to co się mu należy z tego powodu będą się cieszyć a nie z tego że ktoś jest potępiony.
Dlatego ja przyznaję śietemu Tomaszowi rację.
Łatwo jest tak oskarżyć kogoś o byle co. A większość nie zna orginalnych treści.
Ani święty Augustyn ani święty Tomasz nie byli za Aborcją ani za spędzeniem plody. Przeczą temu ich dzieła a fragmenty podałem wyżej.[/b]
|
Pt lip 06, 2007 17:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bredzisz stary
niby czemu twoje fragmenty sa wiarygodniejsze od moich
|
Pt lip 06, 2007 19:20 |
|
 |
zuzia2
|
Tytuł jest zdecydowanie głupi.
_________________ "Twoja miłość jak ciepły deszcz"
|
Wt lip 10, 2007 22:22 |
|
 |
Leszek, Jan
|
"Drugie piętro...", czy możesz podać źródło cytatu, od którego rozpocząłęś ten wątek?
|
Wt lip 10, 2007 22:47 |
|
 |
Kamyk
|
Drugie piętro... został usunięty Nie wiem czy nas jeszcze czytuje
|
Wt lip 10, 2007 22:48 |
|
 |
Leszek, Jan
|
No i dobrze, bo to, co czytałem (np. o animacji) wydaje mi się idiotyzymem.
|
Wt lip 10, 2007 22:52 |
|
 |
vanitas
|
 Re: św. tomasz i augustyn zalecali spędzanie płodu
drugię piętro agory napisał(a): dwóch największych filozofów chrześcijańskich twierdzili, ze spedzanie plodu jest zabojstwem dopiero po uformowaniu się tegoż.
Trochę musztarda po obiedzie, ale z przytoczonego cytatu św Augustyna nie wynika to co drugie piętro napisał. Z tekstu "nie da się sprawdzić, czy płód miał już duszę" - wynika tylko, ze nie wiadomo, czy jest to zabójstwo. "Nie wiadomo" nie jest tożsame z "jest pewne, że nie jest". Tekst Augustyna - o ile pochodzi od św Augustyna - dotyczy odpowiedzialności prawnej - nie mozna skazac kogoś za czyn, którego kwalifikacja prawna jest wątpliwa.
BTW - Nie Sobór wiedeński tylko w Vienne (obecnie Isere)
Dla porównania - mieszkając wysoko w wysokim bloku nad ruchliwą ulicą - czy można rzucać przez okna cegłę? W końcu nie wiadomo czy kogoś zabijemy. Stąd kogoś, kto w takich warunkach rzuca cegłami nie można skazać za zabójstwo - nie sprawdziwszy, czy kogoś nie zabił.
|
Śr lip 11, 2007 12:01 |
|
 |
Paschalis
|
Jak już zastanawiamy się nad tym jak św. Augustyn i św. Toamsz traktowali płód ludzki to warto spojrzeć co Biblia mówi o podmiotowości płodu ludzkiego:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TB ... orcja.html
A o stanowisku Ojców Kościoła można też przeczytać tutaj:
http://hagioipateres.wordpress.com/tag/abortion/
Warto też dodać, że wbrew temu co napisał autor wątku zarówno Augustyn jak i Tomasz uznawali aborcję i stosowanie środków wczesnoporonnych za poważne zło moralne.
_________________ www.onephoto.net
|
N lip 15, 2007 12:44 |
|
 |
Paschalis
|
Trochę poszperałem i znalazłem jeszcze parę cytatów z Diadache:
Didache, V/2 napisał(a): Mordercy dzieci, niszczą przez poronienie to, co Bóg powołał do życia Didache, II/2 napisał(a): Nie zabijaj dzieci przez poronienie ani nie przyprawiaj ich o śmierć już po urodzeniu Źródło tekstu: http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/534/101/I z innych wypowiedzi Ojców Przed-nicejskich: Athenagoras, A Plea for the Christians, XXXV napisał(a): We say that those women who use drugs to bring on abortion commit murder, and will have to give an account to God for the abortion tłumaczenie: Cytuj: Mówimy, że te kobiety, które używają medykamentów by sprokurować aborcję popełniają morderstwo, i będą musiały odpowiadać przed Bogiem za aborcję Pseudo-Barnabas, Epistle of Barnabas, XIX/5 napisał(a): Thou shalt not slay the child by procuring abortion; nor, again, shalt thou destroy it after it is born. tłumaczenie: Cytuj: Nie będziesz zabijał dziecka powodując aborcję, ani, nie będziesz go niszczył po tym jak się urodzi Minucius Felix, Octavius, XXX napisał(a): Argument: the Story About Christians Drinking the Blood of an Infant that They Have Murdered, is a Barefaced Calumny. But the Gentiles, Both Cruelly Expose Their Children Newly Born, and Before They are Born Destroy Them by a Cruel Abortion. (...)
There are some women who, by drinking medicaments and drinks, extinguish the source of the future man in their very bowels, and thus commit a parricide before they bring forth. And these things assuredly come don from the teaching of your gods. For Saturn did not expose his children, but devoured them. Tłumaczenie: Cytuj: Argument: Opowieść o chrześcijanach pijących krew niemowlaka, które zamordowali, jest bezpodstawnym oszczerstwem. Ale poganie, zarówno okrutnie porzucają noworodki, jaki i zabijają je zanim się narodzą okrutną aborcją. (...)
Są kobiety, które, pijąc napoje i medykamenty, niszczą zarzewie przyszłego człowieka we własnych wnętrznościach, tym samym popełniając dzieciobójstwo [ściśle: zabójstwo na krewnym] przed ich narodzeniem. Te rzeczy niewątpliwie płyną z nauki waszych bogów. Gdyż Saturn nie porzucał swoich dzieci, ale je pożerał.
Minucjusz Feliks pisze wprawdzie o zarzewiu przyszłego człowieka, podkreślając wczesną fazę rozwoju, ale jednocześnie traktuje przerywanie ciąży jako zabójstwo krewnego.
Źródło tekstów po angielsku: http://sacred-texts.com/chr/ecf/index.htm
_________________ www.onephoto.net
|
Pn lip 16, 2007 13:37 |
|
 |
Hebamme
|
Gdyby św. Tomasz i św.Augustyn mieli dostęp do USG to nie mieliby wątpliwości co do tego kiedy zaczyna się człowiek.
Po co międlić ten temat w kółko.
_________________ www.pro-life.org.pl
|
Cz lip 19, 2007 11:23 |
|
|
|