Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 12:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Jakie są Wasze wyobrażenia postaci Boga? 
Autor Wiadomość

Proszę o trzymanie się tematu

N lip 22, 2007 19:43

Ja Boga wyobrażam sobie po prostu jako Światło. Kiedyś czytałem o objawieniach Matki Bożej dzieciom fatimskim. I Ona wtedy niosła w rękach Światło, które ja interpretuję jako Boga.
A to prawda, że Bóg ma twarz każdego z nas, bo od chrztu nasze ciało jest Jego świątynią.

Śr lip 25, 2007 15:04

Uważam że niepotrzebnie się kłócicie. mariolcia, proszę nie wymyślaj od blużnierców ludziom, którzy sobie wyobrażają "twarz" Boga, w temacie o tym jak Go kto widzi.
Do rzeczy
A ja to "widze" jakieś takie półmaterialne kształty. Troche jakby ludzkie. i ona/ono/on/one/oni mnie przytulają a ja do nich/niej/go mówię i też się w nią/niego/nich wtulam. i jest mi dobrze. Te kształty to coś trochę jak światło a trochę jak bóg z "Księżniczki Mononoke". I proszę mi nie pisać, że jestem jakaś nawiedzona ;)

— Thomas Paine

Śr lip 25, 2007 15:56

Bóg jest niematerialny. Mówienie o wyglądzie Boga jest myleniem pojęć

co rozumiesz pod pojęciem "niematerialny"? Jestem trochę niezorientowany, mógłbyś to pojecie wyjaśnić?

N sie 12, 2007 1:31

Ostatnio przyszło mi do głowy coś takiego.

Bóg jest obecny w każdej cząsteczce tego, co jest wokół nas. Relacji z Bogiem jest dokładnie tyle, ile osób które te relacje z Nim chcą nawiązać - czyli baaardzo wiele, a biorąc pod uwagę ile ludzi na przestrzeni istnienia świata z Bogiem relacje nawiązywało, pewnie wręcz nieskończenie wiele.

Stąd nasuwa się jakby wniosek - Bóg dla każdego jest Tym, kim człowiek potrzebuje, aby był. I tak człowiek Go widzi.

Polecam książkę "Zraniony Pasterz" o. Daniela Ange.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sie 12, 2007 8:52
Zobacz profil WWW

Ostatnio przyszło mi do głowy coś takiego.
Bóg jest obecny w każdej cząsteczce tego, co jest wokół nas.

A wiec takze w zle (morderstwa, gwalty, itp) ktore jest wokol nas. Co jest zreszta logiczne, bowiem dobroc ograniczala by jego wszechmoc.

N sie 12, 2007 12:39

Bóg jest obecny we wszystkim, co stworzył.

A to, czy ludzie - stworzeni przez Boga - wybierają dobro czy zło, decydują tylko sami ludzie. Sami wybierają, jacy chcą być - mogą Boga posłuchać, mogą Go odrzucić.

N sie 12, 2007 13:51
Zobacz profil WWW

Łatwo się pogubić. Wszak Boga nikt nigdy nie widział (ST). Ale Bóg objawił się ludziom w osobie Chrystusa, czyli widząc Syna Bożego widzieliśmy samego Boga. Objawił się również Duch święty, pod postacią gołębicy.

Wystrzegałbym się postaci "starca", każdy taki wizerunek powstał w wyniku herezji (próba przedstawienia Boga-Ojca).

Ciekawostka. Ikonografia wschodnia i teologia ikony stworzyła coś w rodzaju "wyobrażenia Ojca", a jest to nic innego jak przedstawienie Chrystusa "wiecznego dniami":

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Odnośnie dyskusji o naturze Boga - jako stworzenie (ludzie) nie jesteśmy w stanie ogarnąć Jego natury, toteż pozostaje nam teologia apofatyczna (negatywna). Bóg jest poza bytem i niebytem, toteż chyba trudno dyskutować o czymś, o czym nie mamy pojęcia :)

pzdr

N sie 12, 2007 14:34

co rozumiesz pod pojęciem "niematerialny"? Jestem trochę niezorientowany, mógłbyś to pojecie wyjaśnić?

Przecież to proste – niematerialny czyli nie zbudowany z atomów albo raczej nie tylko z nich

ToMu napisał(a):
Bóg jest obecny w każdej cząsteczce tego, co jest wokół nas…

Nareszcie jakieś rozsądne stwierdzenie – jest nawet bardziej obecny niż przypuszczasz – jest tym wszystkim i nie tylko tym. Jest dosłownie wszystkim co sobie możemy wyobrazić i jeszcze więcej. Mówiąc krótko świat to jego własna kreacja czyli takie lub inne „wcielenie” – wcielić znaczy przybrać jakąś postać, formę i niekoniecznie materialną. Bóg w sensie Absolutnym nie posiada żadnej formy.

unbeliever napisał(a):
A wiec takze w zle (morderstwa, gwalty, itp) ktore jest wokol nas. Co jest zreszta logiczne, bowiem dobroc ograniczala by jego wszechmoc.

Z punktu widzenia Boga nie ma dobra ani zła, są tylko dobrze lub źle wykorzystane moce a to zależy wyłącznie od nas samych, czyli parafrazując - możemy „użyć” Boga (jego mocy) w złych lub dobrych celach. Wszystko co Bóg powołał do istnienia jest na swoim właściwym miejscu czyli nie ma złych czy dobrych mocy (są takie jakie są) i tylko od woli człowieka zależy jak je użyje. Oczywiście każde niewłaściwe użycie energii pociąga za sobą pewne konsekwencje bo nie można bezkarnie bawić się energiami większymi od bomby atomowej.

didymos napisał(a):
Łatwo się pogubić. Wszak Boga nikt nigdy nie widział (ST). Ale Bóg objawił się ludziom w osobie Chrystusa, czyli widząc Syna Bożego widzieliśmy samego Boga. Objawił się również Duch święty, pod postacią gołębicy.

Oczywiście że nie sposób sobie wyobrazić Boga ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie trochę pogimnastykować wyobraźnię.
Właśnie takim „objawionym” wyobrażeniem - symbolem Boga może być Trójca Św.
TŚ to nic innego jak symboliczne przedstawienie z czego - jak powstał świat i my sami, czyli trzy główne pierwiastki (aspekty) życia.
Bóg Ojciec to aspekt świadomości, rozumu, mądrości, czyli Bóg jest wszechwiedzący.
Bóg Duch św. aspekt mocy, energii, przemian – dynamiki, czyli Bóg jest wszechmocny.
Bóg Syn aspekt ciała, formy, (każdej formy, także duchowej), - „a słowo ciałem się stało…”, czyli Bóg jest wszechobecny.

Te trzy aspekty Boga można dostrzec w każdym przejawie istnienia od wszelkich płaszczyzn duchowych do ziarnka piasku na plaży.

Śr sie 15, 2007 15:16

Jesteśmy na formu Katolickim. Może zamysł autora był inny, ale najprawdopodobniej chodziło mu o wizerunek Boga Chrześcijańskiego, tego o którym mówi się w Biblii. Zatem trzymajmy się wszyscy pytania, bo widze że niektórzy nie wiedzą jaki charakter ma to forum (a to wiele wyjaśnia), a zatem i o co chodzi w tym temacie.

Śr sie 15, 2007 21:30

Prawda nie posiada etykietki konkretnej religii i jeśli istnieje gdzieś jakaś bardziej obiektywna prawda to nie ma znaczenia kto ją głosi, nie istnieją prawdy chrześcijańskie, koraniczne, talmudyczne czy jakieś inne.
Niektórzy utożsamiają prawdę z tradycją i są bardzo do niej przywiązani, w dodatku sądzą że taka „prawda” jest zawsze niezmienna. Problem w tym że każda prawda żyje, oddycha, czyli wzrasta – dojrzewa wraz z rozwojem (ewolucją) człowiekiem. Żadna prawda nie jest dana człowiekowi raz na zawsze, tak sądzą tylko ortodoksi którzy przywiązują się do konkretnych wyobrażeń i nazywają to prawdą niezmienną, tylko że takich nie ma…

Takie pojmowanie prawdy przypomina mi nierozsądnego gospodarza który przywiązał swoją krowę do palika i poszedł spokojnie do domu, po kilku dniach przychodzi na pastwisko i widzi że krowa zdechła, gdy podchodzi bliżej ze zdziwieniem stwierdza, że bydlę wyjadło do gołej ziemi całą dostępną mu trawę w promieniu krótkiego sznura, dopiero wtedy dociera do niego smutna prawda - jakim był ignorantem.
Aby prawda mogła spokojnie rosnąć trzeba jej od czasu do czasu popuszczać „sznura” ignorancji w przeciwnym razie zdechnie jak ta krowa, pomimo że wokoło jest jeszcze wiele soczystej trawy.

Cz sie 16, 2007 10:30

Nie mam wyobrażenia Boga. Po co mam niby mieć jakieś?
Nadanie Bogu jakiejś formy jest ograniczeniem Boga do własnych ignoranckich wymysłów.

Cz sie 16, 2007 11:15

Nie mam wyobrażenia Boga. Po co mam niby mieć jakieś?
Nadanie Bogu jakiejś formy jest ograniczeniem Boga do własnych ignoranckich wymysłów.

Zgadzam się. Z drugiej strony, kto jak nie człowiek wymyślił, że Bóg jest nieograniczony i wszechmogący? Może jest ograniczony, a świat to samochód, w którym przez przydadek zatrzasnął kluczyki?

N sie 19, 2007 17:11

Jeśli już mówić o wyobrażeniach - nie ukrywam, podobał mi się obraz Boga którego zagrał Morgan Freeman w "Bruce Wszechmogący" :)

N sie 19, 2007 17:45
Zobacz profil WWW

Bóg jest postacią ? W jakiej roli występuje ?

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Wt sie 21, 2007 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona