Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna strona
 czemu nie Wierzysz ? 
Autor Wiadomość

Nie chodzilo o małe miejscowości.Jeśli nie wiesz Sandomierz nie jest małą miejscowością. Pieniądze owszem są ale tak jak napisał stern z unii europejskiej (przeważnie). Monika75 czy ty w ogóle rozumiesz co ja do Ciebie pisze.Tłumaczyłam już,że czytałam kilkanaście tematów z dziwnymi postami,dlatego napisałam,że nie lubię takich pseudo-katolików.Zadałam pytanie czemu oni się tak zachowują.A zamiast "nich" odpisujesz mi Ty. No sorry. Ja rozumiem,że są prowadzone jakieś akcje,pomoc itp. itd. Nie byłabym oburzona gdybys mi napisała o tym,ze ateiści wydają pieniadze tak lub tak.Zapewne byś miała rację. Jednak,gdy słysze coś o "własnych pieniądzach kościoła' to mi się chce śmiać.Ja rozumiem,że to jakieś datki,ale nie widzę sensu utrzymywania kościoła,zamiast pomagania tym biedniejszym (ale nie piszę też,że tak jest wszędzie) tym bardziej,że nie wszyscy zachowuja sie uczciwie.Dlaczego ludzie daja na seminaria,skoro ludzie tam bedący mają rodziny,miałby im kto pomagać.Niech sobie uprawiają ziemię.Skoro stern nazywa Afrykan leniami,to kim w takim razie jest koleś z seminarium?? Z tymi zabytkami byc może troche przesadziłam ale to dlatego,że szukam cały czas wszędzie informacji o dofinansowywaniu i nic nie mogę znaleźć.Wszystko co jest to z UE. A to juz nie jest tak że daje rząd.Bo on na to dostaje środki i muszą być zrealizowane.Rząd moim zdaniem dał niepotrzebnie pieniądze na sanktuarium.

Cz sie 23, 2007 12:53

Nie chodzilo o małe miejscowości.Jeśli nie wiesz Sandomierz nie jest małą miejscowością. Pieniądze owszem są ale tak jak napisał stern z unii europejskiej (przeważnie).

czyli w dużych miejscowościach nie ma pieniędzy na renowację zabytków?

To ja podziękuję w tym miejscu za dyskusję.
Twoja wizja świata przekracza moje zdolności pojmowania.

Ps. nie pisałem nic o żadnych murzynach.

Cz sie 23, 2007 13:00
Zobacz profil ICQ WWW
Monika75 czy ty w ogóle rozumiesz co ja do Ciebie pisze.

Jak na razie rozumiem jedno: weszłas tu z własną wizją świata i żadne argumenty do Ciebie nie trafiają.

Katatonia napisał(a):
"własnych pieniądzach kościoła' to mi się chce śmiać.Ja rozumiem,że to jakieś datki,ale nie widzę sensu utrzymywania kościoła,zamiast pomagania tym biedniejszym

Kościoł to ludzie - ci bogatsi i ci biedniejsi
Nie będe Ci tu tłumaczyć, że wiara nie wyraza sie tylko poprzez pomoc biednym, ale takze np. przez uczestnictwo w mszach świętych (a do tego potrzebny jest kościół, oświetlenie go, ogrzanie, itp.). Ty nie widzisz w tym sesnu i Twoje prawo. Pozwól jednak widzieć go innym i przeznaczac na to swoje własne pieniądze..

Katalina napisał(a):
Dlaczego ludzie daja na seminaria,skoro ludzie tam bedący mają rodziny,miałby im kto pomagać. (...) Skoro stern nazywa Afrykan leniami,to kim w takim razie jest koleś z seminarium??

Kim w takim razie jest student dzienny państwoej uczelni?

Cz sie 23, 2007 13:35

Kim w takim razie jest student dzienny państwoej uczelni?

Kimś,kto uczy się,by potem płacić podatki na rzecz tego kraju.

Pt sie 24, 2007 6:44

Kimś,kto uczy się,by potem płacić podatki na rzecz tego kraju.

1. A jeśli nie płaci bo wyjedzie?
2. Księża też płacą podatki.

Pt sie 24, 2007 8:17
Zobacz profil ICQ WWW

Dlaczego ludzie daja na seminaria,skoro ludzie tam bedący mają rodziny,miałby im kto pomagać.Niech sobie uprawiają ziemię.Skoro stern nazywa Afrykan leniami,to kim w takim razie jest koleś z seminarium??

To ja pisałem o Afrykanach, nie stern.
Ludzie mają prawo dawać pieniądze na co chcą. Mogą nawet je zbierać po to, żeby kozy je zeżarły i nikomu, także Tobie nic do tego. Każdy decyduje o tym jak sam wydaje pieniądze.

Pt sie 24, 2007 8:48

1. A jeśli nie płaci bo wyjedzie?
2. Księża też płacą podatki.[/quote]

Ad1 mówi się trudno (rzynajmniej zarobi tyle,ile powinien zarobić)
Ad2 mają też dzieci (niekiedy) i co z tego? jeszcze by tego brakowało,żeby takie pasożyty nie płaciły podatków.

Pt sie 24, 2007 9:23
zbanowany na stałe

Ludzie mają prawo dawać pieniądze na co chcą.

nie.są rzeczy na które chrześcijanie wg. własnych kryteriów nie mają prawa dawać pieniędzy,są też rzeczy,na które ludzie niezależnie od wyznania tych pieniędzy dawać nie mają prawa,tak więc w ogólnym sensie zdanie,które napisałeś jest nieprawdą.
chrześcijanie głoszą pewną hierarchię wartości,w której życie ludzkie i godna egzystencja stoją wyżej niż kształcenie nowych kadr wśród kogokolwiek i zakupywanie dekoracji do świątyń.praktyka władz kościoła i jego większości członków stoi w sprzeczności z tą hierarchią i tyle.

Pt sie 24, 2007 9:25

Pt sie 24, 2007 9:26
zbanowany na stałe

a więc ramach wątku-uważam za komiczne przekonanie ludzi,że bóg napisał dla nich ksiażkę.

Pt sie 24, 2007 9:30

No cóż...nie wierzę,bo akurat to do szczęścia,nie jest mi potrzebne.Nigdy nie wierzyłam i wierzyć nie zamierzam.Wierzę w siebie,moich bliskich,naturę.Wierzę w dobro.Nie wierzę w boga,który pod przykrywką "miłości","zbawienia",nakazuje i zakazuje.Straszy piekłem i innymi cudami.Nie wierzę w coś,co nie ma litości.

Nie spaliłem w życiu żadnego kościoła.Powiedzmy sobie szczerze; to nie ja spaliłem ten kościół w Fanften.To,że widziano mnie wtedy z pochodnia w ręku i krzyczącego,że chrześcijanie plugawią naszą ziemię,nie oznacza,że spaliłem tą pieprz**ą stodołę.

Pt sie 24, 2007 10:05

Wierzę w siebie,moich bliskich,naturę.

Jeżeli Ty, Twoi bliscy albo natura zawiodą, to co wówczas?
I co to wiara w bliskich?

Napuszeniec napisał(a):
Wierzę w dobro.

w jakim sensie ?

Pt sie 24, 2007 13:24
Zobacz profil ICQ WWW
zbanowany na stałe

Pt sie 24, 2007 13:35

nie wiem jak natura może 'zawieść'.

właściwie ja też nie. Głupie pytanie
Nawet nie mogę sobie wyobrazic "wiary w naturę i bliskich".

Dziwna jakaś sprawa i niepojęta zwyklym ludzkim umyslem.

Pt sie 24, 2007 13:38
Zobacz profil ICQ WWW
zbanowany na stałe

jesteś częścią natury,pochodzisz z niej,w niej jest każda Twoja myśl,wszystko co Ciebie ukształtowało i wszystko co Ty kształtujesz.Twoja świadomość jest wyodrębnioną z niej częścią i do niej wróci.proste.

wiara w bliskich oznacza wiarę w miłość i oparcie w innych,tak samo niedoskonałych jak Ty istot.nie wiem co tu trudno pojąć,chyba,że uważasz,że warto wierzyc tylko w miłość i zainteresowanie Doskonałego Boga.

Pt sie 24, 2007 13:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna strona