Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 KK a dyskryminacja 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Pn sie 27, 2007 14:25

Żeby cokolwiek napisać o tym jednym odosobnionym zdaniu, należy wziąć pod uwagę nie tylko cały passus, z którego owo zdanie pochodzi, ale jeszcze całość nauczania Pisma świętego na temat małżeństwa. Ale, oczywiście, przerasta możliwości szyderców.

Pn sie 27, 2007 14:27

Pn sie 27, 2007 14:27
zbanowany na stałe

no,bo teorię jednak...z palca wyssał ponoć... :x

Pn sie 27, 2007 14:30

Jak jakiś jehowita wyrwałeś z kontektu jedno zdanie i w oparciu o nie chcesz uzasadnić własną, wyssaną z palca teorię.

Jasne, zacznij jeszcze udowadniać, że ucięcie ręki może nie być złe.
Obcięcie ręki pozostaje obcięciem ręki niezależnie od kontekstu.

Pn sie 27, 2007 14:41

Leszek, Jan napisał(a):

Może nie być złe. Obcięcie ręki może uratować od śmierci na np. gangrenę. Albo od śmierci głodowej na bezludnej wyspie. :):):)

Pn sie 27, 2007 14:57

Leszek, Jan napisał(a):
Jak jakiś jehowita wyrwałeś z kontektu jedno zdanie i w oparciu o nie chcesz uzasadnić własną, wyssaną z palca teorię.

Nie mam nic do udowadniania. Jezus Chrystus, mój Mistrz, powiedział co nieco o okolicznościach obcinania ręki. Poznaj Ewangelię, a będziesz wiedział.

Pn sie 27, 2007 15:09

Tyle, że mówił o obcinaniu własnej ręki i wyłupywaniu swojego oka, a nie obcinaniu kończyn drugiej osoby. Chyba widzisz różnicę?

Pn sie 27, 2007 15:14

No i masz teraz sposobność do zobaczenia, jak rozwijało się Prawo ST, które swój najszczytniejszy wyraz znalazło w NT.

Pn sie 27, 2007 15:24

W tym NT, w którym Jezus powiedział, że nie przyszedł ani litery zmienić w prawie? Zbyt naciągane jest Twoje porównywanie tych dwóch sytuacji, bo nie ma tam ani takiego samego obiektu nakazu, ani takiego samego powodu wykonania danej czynności.

Pn sie 27, 2007 15:35

Nie, były katolik rzymski. ;-) Z ŚJ zdarzało mi się często gęsto dyskutować. Podziwiam ich perfekcyjną znajomość biblii, ale nie dziwię się. Kują trzy razy w tygodniu albo i więcej. Mój kolega młodszy ode mnie zapytał się mnie raz: Przeczytałeś już całą biblię od deski do deski ? Ja mówię, że nie. A on na to: "Bo ja już kończę czytać trzeci raz." :-)

Teoria wyssana z Księgi Powtórzonego Prawa - 5 księgi Mojrzeszowej. Ja wyciągam z tego naukę, że gdyby dwaj bracia się pobili, to lepiej ich nie rozdzielać, bo przy próbie rozdzielenia, mąż ma prawo uciąć łapę. I nie ma mieć litości.
Jak uważasz, że wyrwałem zdanie, to przytocz Leszku resztę, która by wyjaśniała, że to obcięcie dłoni kobiecie nie jest do końca takie złe.
Ja przytoczyłem ten cytat w kontekście, dlaczego kobiecie a nie mężczyźnie?...

Pn sie 27, 2007 16:01

Równie dobrze można powiedzieć, że mężczyzna jest dyskryminowany, bo nie może zostać zakonnicą.

Falszywa analogia jako, ze mezczyzna moze byc zakonnikiem tak jak kobieta moze byc zakonnica. Mezczyzna moze byc ksiedzem, biskupem, papiezem, kobieta nie moze. I to juz jest dyskryminacja.

Pn sie 27, 2007 17:08

Poczucie humoru to Ty masz unbeliever :) Gdyby bycie kapłanem było właściwe dla każdego człowieka, to można by mówić o dyskryminacji kobiet w KK. Ale jeśli nie jest, to każda organizacja i religia może po swojemu decydować, jakie funkcje dla kogo przeznacza. I nikt normalny nie nazywa tego dyskryminacją

Pn sie 27, 2007 17:31

Na przykład masoneria dopiero od kilku dziesiątków lat dała kobietom szanse wstąpienia do organizacji masońskiej drugiej klasy; drugiej, gdyż masoneria właściwa zastrzeżona jest dla mężczyzn.
I jakoś nie słyszałem, żeby tzw. feministki buntowały się przeciw takiemu zorganizowaniu tego tajnego stowarzyszenia.

Pn sie 27, 2007 17:35

Poczucie humoru to Ty masz unbeliever :) Gdyby bycie kapłanem było właściwe dla każdego człowieka, to można by mówić o dyskryminacji kobiet w KK. Ale jeśli nie jest, to każda organizacja i religia może po swojemu decydować, jakie funkcje dla kogo przeznacza.

Do zarządzania firmą też się nie każdy człowiek nadaje, ale Twój tok myślenia jest zupełnie taki jak "skoro nie każdy się nadaje na dyrektora, to odbieranie kobietom możliwości zajęcia dyrektorskiej posady nie jest dyskryminacją".
Jeśli posadę dyrektora uważasz za zły przykład ze względu na to iż stoi on na szczycie pewnej hierarchii to zamień sobie "dyrektor" na "nauczyciel", "architekt" czy jakiś inny zawód.

Pn sie 27, 2007 17:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona