Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 22:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 KK a dyskryminacja 
Autor Wiadomość

Nie może, ale oczywiście nikt się nie przyzna że jest to tylko kwestia zwyczajowa.

potrzebne były 4 strony, aby dość do tego prostego wniosku... ufff...

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

Wt sie 28, 2007 8:11

Nie można mówić o człowieku, pomijając kwestie jego fizyczności, gdyż człowiek to jedność duchowo-cielesna.

czyli według Ciebie kobieta nie zasługuje na takie samo traktowanie, lub zasługuje na inne traktowanie tylko dlatego, że ma piersi i nie ma członka?

Wt sie 28, 2007 8:17
zbanowany na stałe

czy nie mozecie pojąć tego,że identyczne traktowanie osób obu płci jest wynalazkiem ostatnich czasów,politycznej poprawności i-upraszczając-zachodniej cywilizacji?
w każdej kulturze,w każdym miejscu na świecie kobieta i mężczyzna pełnili zawsze rózne role.nie wiem dlaczego KK miałby dopasowywać swoją nauke i praktykę do współczesnych wdrażanych na siłę w naszej części świata koncepcji.
nie jestem fanem KK,nie popieram tez dyskryminacji płci w sferach w których musimy uczestniczyć-politycznej,ekonomicznej,prawnej-ale jeśli nie podobają Wam się reguły panujące w życiu religijnym tego kościoła-cieszcie się,że minęły już czasy,kiedy uczestnictwo w nim było obowiązkowe.

Wt sie 28, 2007 8:18

a czemu usilnie twierdzisz, że instytucja kościoła nie może się zmieniać, czemu piszesz, że jest jak było i tak powinno zostać?

Wt sie 28, 2007 8:25

mozna się załamać.
czy nie mozecie pojąć tego,że identyczne traktowanie osób obu płci jest wynalazkiem ostatnich czasów,politycznej poprawności i-upraszczając-zachodniej cywilizacji?

I całe szczeście że żyję w takich czasach... W dawniejszych epokach mogłabym być uważana za nieudanego mężczyznę.

Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci, temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny...

Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych.

Tomasz z Akwinu

Wt sie 28, 2007 8:32
zbanowany na stałe

nie o to mi chodzi.jesli kolejne zgromadzenie biskupów czy kogo tam ustali sobie,że jednak kobiety mog być kapłanami,to w porzadku,ich sprawa.,.chodziło mi o to po co czepiać się reguł panujących w czymś do uczestnictwa w czym człowiek nie jest zmuszony?

Wt sie 28, 2007 8:33
zbanowany na stałe

I całe szczeście że żyję w takich czasach... W dawniejszych epokach mogłabym być uważana za nieudanego mężczyznę.

a,to fakt.masz szczęście.to jest jeszcze lepsze,też ów Tomasz:

"Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów".

Wt sie 28, 2007 8:35

Siedem dowodów wyższości kobiety nad mężczyzną
Ks. Prof. Piotr Lenartowicz SJ; zjlenart@cyf-kr.edu.pl

Cztery dowody biblijne

1. Z porządku stwarzania
Pan Bóg stwarzając świat materialny dokonywał swego dzieła etapami, od bezładnej i bezwładnej materii przechodząc stopniowo aż do coraz wyższych form stworzenia. To jest główna przesłanka dowodu. Reszta dowodu, aż do konkluzji jest oczywista. Mądrej głowie dość po słowie.
2. Z wymagań materiału
Aby stworzyć mężczyznę, Pan Bóg mógł się posłużyć materiałem stosunkowo prymitywnym, zwykłą gliną. Aby stworzyć kobietę, konieczny byl materiał bardziej uszlachetniony.
3. Ze sposobu zachowania sie w sytuacji wymagajacej refleksji.
W rozmowie z Szatanem Ewa wykazała się bystrością intelektu i wyraźnie zastanawiała się nad konsekwencjami swoich działań. Adam natomiast usłyszał od niej polecenie: "Zjedz to" i bez dyskusji zjadł.
4. Z wymiaru kary.
(a) To stworzenie, które ma więcej oleju w głowie, wiekszą ponosi odpowiedzialność i cięższą otrzymuje kare. Ewa została podporządkowana Adamowi, co dla stworzenia inteligentnego jest oczywiście bardzo upokarzające.
(b) Ta kara równocześnie dowodzi, że stan podporządkowania kobiety mężczyźnie jest przykrym skutkiem grzechu pierworodnego. Jak to było na początku, tego nie wiemy, choć sądząc po zachowaniu Adama (patrz dowód nr 3) możnaby się domyślać, że sprawy miały się zdecydowanie inaczej.

Dwa dowody filozoficzno-psychologiczne.
5. Z wyglądu zewnetrznego
Człowiek zajmuje pozycję pośrednią pomiędzy zwierzętami a aniołami. Kto bardziej przypomina anioła: mężczyzna czy kobieta? Sądzę, że tu sprawa jest całkiem jasna.
6. Z intuicji
Św. Tomasz w "Sumie teologicznej" przyznaje, że kobiety mają intuicję bardziej rozwinietą, a przez to bardziej przypominają (również i pod względem intelektualnym) aniołów.

Jeden dowód teologiczny
7. Z pokory Pana Jezusa
Pan Jezus, chcąc się maksymalnie uniżyć, przybrał postać mężczyzny.

Wt sie 28, 2007 8:39
zbanowany na stałe

sympatyczne.poważnie Leszku, Janie..,aczkolwiek

Leszek, Jan napisał(a):

Jeden dowód teologiczny
7. Z pokory Pana Jezusa

zawsze myślałem,że chodziło o to,że w żydowskiej społeczności kobiety nikt nie chciałby słuchać,pozwalać wypowiadać sie w materii Pisma czy uważać za proroka nie mówiąc juz o Mesjaszu.

Wt sie 28, 2007 8:49

Cztery dowody biblijne

1. Z porządku stwarzania
Pan Bóg stwarzając świat materialny dokonywał swego dzieła etapami, od bezładnej i bezwładnej materii przechodząc stopniowo aż do coraz wyższych form stworzenia. To jest główna przesłanka dowodu. Reszta dowodu, aż do konkluzji jest oczywista. Mądrej głowie dość po słowie.

możesz to udowodnić?

Leszek, Jan napisał(a):
2. Z wymagań materiału
Aby stworzyć mężczyznę, Pan Bóg mógł się posłużyć materiałem stosunkowo prymitywnym, zwykłą gliną. Aby stworzyć kobietę, konieczny byl materiał bardziej uszlachetniony.

możesz to udowodnić?

Leszek, Jan napisał(a):
W rozmowie z Szatanem Ewa wykazała się bystrością intelektu i wyraźnie zastanawiała się nad konsekwencjami swoich działań. Adam natomiast usłyszał od niej polecenie: "Zjedz to" i bez dyskusji zjadł.

gdzie to miało miejsce?

Leszek, Jan napisał(a):
4. Z wymiaru kary.
(a) To stworzenie, które ma więcej oleju w głowie, wiekszą ponosi odpowiedzialność i cięższą otrzymuje kare. Ewa została podporządkowana Adamowi, co dla stworzenia inteligentnego jest oczywiście bardzo upokarzające.
(b) Ta kara równocześnie dowodzi, że stan podporządkowania kobiety mężczyźnie jest przykrym skutkiem grzechu pierworodnego. Jak to było na początku, tego nie wiemy, choć sądząc po zachowaniu Adama (patrz dowód nr 3) możnaby się domyślać, że sprawy miały się zdecydowanie inaczej.

a może to silniejszy dyktował warunki?

Leszek, Jan napisał(a):
Człowiek zajmuje pozycję pośrednią pomiędzy zwierzętami a aniołami. Kto bardziej przypomina anioła: mężczyzna czy kobieta? Sądzę, że tu sprawa jest całkiem jasna.

pokaż mi anioła, wtedy odpowiem

Leszek, Jan napisał(a):
6. Z intuicji
Św. Tomasz w "Sumie teologicznej" przyznaje, że kobiety mają intuicję bardziej rozwinietą, a przez to bardziej przypominają (również i pod względem intelektualnym) aniołów.

z tego nic nie rozumiem

Leszek, Jan napisał(a):
Jeden dowód teologiczny
7. Z pokory Pana Jezusa

ale do stołu zaprosił tylko facetów :)

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

So wrz 01, 2007 1:24

Czy mam ci udowadniać prawdę Pisma świętego, któremu nie wierzysz? Czy też czepiasz się dla samego czepiania, nie biorąc pod uwagę, że to nie ja jestem autorem tego tekstu?

So wrz 01, 2007 5:23

sympatyczne.poważnie Leszku, Janie..,aczkolwiek

Leszek, Jan napisał(a):

Jeden dowód teologiczny
7. Z pokory Pana Jezusa
Pan Jezus, chcąc się maksymalnie uniżyć, przybrał postać mężczyzny.***

zawsze myślałem,że chodziło o to,że w żydowskiej społeczności kobiety nikt nie chciałby słuchać,pozwalać wypowiadać sie w materii Pisma czy uważać za proroka nie mówiąc juz o Mesjaszu.

Dokladnie i w tamtych czasach, kobieta by nie przezyla chyba dlugo, jakby mowila to co Jezus w wieku lat kilkunastu i chadzala sobie wsrod tylu mezczyzn... Ech, Wy to macie tematy czasem, no ale to forum dyskusyjne i gadac se mozemy, czyz nie? :lol:

Pozdrawiam! :)

*** A tak ogolnie, to jesli Bog Ojciec nam zeslal Syna Swego, to nie zeslal kobiety, tylko mezczyzne... :razz:

So wrz 01, 2007 6:28

Czy mam ci udowadniać prawdę Pisma świętego, któremu nie wierzysz? Czy też czepiasz się dla samego czepiania, nie biorąc pod uwagę, że to nie ja jestem autorem tego tekstu?

A chodzi tu Tobie o Bilbie Swieta i Jej Prawdy, czy o jaja, ktore rzekomo jakis ksiadz sobie robi? :o

A tutaj Wam przedstawie fajowego ksiedza: http://www.wrzuta.pl/audio/8VKrvDotrm/chrystus_spi :)

Pozdrawiam Was! :)

So wrz 01, 2007 6:32

Siedem dowodów wyższości kobiety nad mężczyzną
Ks. Prof. Piotr Lenartowicz SJ; zjlenart@cyf-kr.edu.pl

Cztery dowody biblijne

1. Z porządku stwarzania
2. Z wymagań materiału
4. Z wymiaru kary.

6. Z intuicji

Jeden dowód teologiczny
7. Z pokory Pana Jezusa
Chyba nie traktujesz tego poważnie.To totalne bajdurzenie z którego można się tylko pośmiać.Jeśli na takich argumentach ma się opierać nauka Krk to nie dziwię się tym, ktorzy odchodzą od tej religii.A może coś pokręciłeś Janie, Leszku bo te "dowody" pachną mi Średniowieczem.

So wrz 01, 2007 7:11

Chciałbym ci przypomnieć, że Średniowiedze to okres powstawania Uniwersytetów i rozwoju nauk, zwłaszcza filozoficznych.

So wrz 01, 2007 8:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona