South Park - Jezus i kumple
Autor |
Wiadomość |
mimoza
|
Cytuj: Nie oglądając serialu South Park, wnioskuję z Waszych (zarówno zwolenników, jak i przeciwników) że osoba Jezusa w tym serialu nie jest konieczna czyli potrzebna
miało być nie jest konieczna, więc nie jest potrzebna  [/b]
|
Śr wrz 22, 2004 20:30 |
|
|
|
 |
Gryzio
|
Spoonman napisał(a): <wywaliło mnie 3 razy wiec będzie okrojona wersja> Sorry Gryzio za to 's' piszę w pośpiechu. nie ma sprawy Spoonman  Lubię natomiast humor Monty Pythona i Garfielda, i przejmuję trochę z tego. Ale nie ubogaca to mojej duszy tylko zewnętrze mnie. Tak jak koszulka czy czapka. ja też uwielbiam M.P........  wiesz..dla mnie określenie wnętrze (którego użyłem ja) nie jest równoznaczne z określeniem dusza (którego Ty użyłeś)..trudno byłoby mi użyć sformuowania, że TV, czy Literatura wzbogaca mą duszę...ale to oczywiscie kwestia interpretacji okreslenia Dusza....generalnie jednak rozumiem (przynajmniej tak uważam )Twój tok rozumowania To co tworzy człowiek jest wtórne, potwierdza lub zaprzeca temu co powiedział lub stworzył Bóg. ...heh..wiesz to zabawne, kiedyś słyszałem podobne zdanie ...tylko, że zamiast Bóg było wstawione Shakespeare  Wszystko badajcie, a co szlachetne, zachowujcie. Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5.19). ano właśnie....problem tylko w tym, że często bardzo trudno poznać czy coś jest złe....  I zgadzam się z Wizardem w 100% złościwości, ton protekcjonalny i take tam darujmy sobie, po co to  ja też się zgadzam, że złośliwości i ...takie tam są zbędne tyle tylko , że nie bardzo wiem co to są takie tam.....ale zakładam, że ich nie stosuję  pzdr 
nie ma s
_________________ sweeet
|
Śr wrz 22, 2004 20:37 |
|
 |
Erel
|
Cytuj: Myślę, że wskazuje to na istnienie/ bądź nieistnienie pewnej wartości w tym filmie. Doszliśmy (doszliście) do tego za pomocą Erela, że serial jest tylko komedią, która przede wszystkim ma bawić i nie niesie ze sobą żadnych szczególnych wartości Strasznie ciężko sie pisze o takich rzeczach. Łatwo można w interpretowaniu przekroczyć granice, która z obu stron (przesady i umniejszenia) są bliskie. Wiesz mimoza. chodziło mi o zaprzeczenie tym którzy myślą, że my (fani) uważamy SP jako źrudło wielkich doznań duchowych. SP to komedia i ma przede wszystkim bawić, ale posiada też możliwość...dania do myślenia... o tych rzeczach bardziej doczesnych (nie tylko) - to znowu też nie jest byle co. Trzeba to jakoś wypośrodkować. Cytuj: Jeśli śmieszą cię wciskanie komuś w usta słów , ktore nie powiedzialem to twoje prawo. Mnie to nie śmieszy i mam prawo przeciw prowadzeniu rozmowy w ten sposob zaprotestowac. Wizard ---> podkreślam że to był żart. Był on na tyle czytelny, że nie powinieneś mieć o to żalu. Cytuj: Dobrze by tez było abyś podal przyklady jak to nazwales argumentow wciskanych w usta przez przeciwnikow SP . Takie udowadnianie, to chyba do nieczego nie doprowadzi, więc pozwól, że zakończe wypowiedz na tym, że mam takie odczucie. Chyba ze ci bardzo zależy, to OK. Cytuj: Napiszę tylko tyle iż zgadzam się z spoonmanem iż każdy moze patrzeć na co chcę i ja ani nikt inny nie mam prawa mu tego zabraniac. i ja sie z nim zgodze. NIe pisze tu dlatego, by was zachęcać do oglądania, tylko przedstawić swoje stanowisko.
|
Śr wrz 22, 2004 20:57 |
|
|
|
 |
Wizard
|
Sorry Erel ale nie skomentuje twojego postu bo mnie tu wycinają i nie widze sensu odnosic sie do wypowiedzi innych jesli po chwili zostaje to wycięte.
_________________ Każdy jest czarodziejem własnego życia !
|
Śr wrz 22, 2004 21:07 |
|
 |
Wizard
|
Ciekawym opinii o nas zapraszam na forum SP. "Tolerancyjni" i pełni dobrych manier fani SP wyzywają nas od debili itp . Ja się dowiedzialem z pseudo wierszyka pana Gryzia iz jestem komletnym debilem. Brawa dla fanow SP 
|
Śr wrz 22, 2004 21:12 |
|
|
|
 |
Gryzio
|
Wizard napisał(a): Ciekawym opinii o nas zapraszam na forum SP. "Tolerancyjni" i pełni dobrych manier fani SP wyzywają nas od debili itp . Ja się dowiedzialem z pseudo wierszyka pana Gryzia iz jestem komletnym debilem. Brawa dla fanow SP 
bardzo przepraszam...ale po pierwsze...nie pisuję poezji...po drugie pierwsze słyszę byś mnie posądzał o dobre maniery....a po trzecie...skoro bierzesz rzeczy do siebie...cóż.....może to i lepiej...przyłączam się do braw
_________________ sweeet
|
Śr wrz 22, 2004 21:22 |
|
 |
mimoza
|
Erelu, prosze cię, jak cytujesz to cytuj do końca całą myśl,: powiedziałam :
"nie niesie ze sobą żadnych szczególnych wartości (a jedynie pewne prawdy, które bez Jezusa też, jak mi się wydaje, by tam były). "
Wyśrodkowałam to chyba dość jasno. Chyba że uważasz, że musi jednak być tam Jezus, by serial dawał do myślenia.  ?
|
Śr wrz 22, 2004 21:22 |
|
 |
Wizard
|
Ok nie piszesz poezji i cale szczescie. Niestety bajki w formie wierszowanej też ci niezbyt wychodzą ( jak najbardziej subiektywna opinia )
Bajka Gryzia :
Bajka o błędnym rycerzu
Dawno, dawno temu
W bardzo dalekiej krainie
Pewien czarodziej popełnił błąd
A w dziewięć miesięcy później
Urodził mu się syn
Małemu nadano imię Wizard
Syn okazał się nieco opóźniony
Raczkował tyłem
Zjadał grzechotki
Potrząsał kaszką itp.
Kiedy był w szkole
Równanie 2+2
Przerastało jego percepcję
W końcu Wizard dorósł
A rodzice postanowili
Że zostanie....czarodziejem
Ale w papierach popełniono błąd
I zamiast czarodziej
Wpisano rycerz
Wizard powędrował więc do zamku
Gdzie kwaterowali rycerze
Ale niestety zgubił drogę
I tak został Błędnym Rycerzem
Morał: nawet kompletny debil
Może czasem zrobić karierę
|
Śr wrz 22, 2004 21:26 |
|
 |
Gryzio
|
...ano własnie...moim znajomym się podobała....ja uważam , że jest słaba...chodzi mi o formę oczywiście 
_________________ sweeet
|
Śr wrz 22, 2004 21:29 |
|
 |
Erel
|
mimoza---> jeśli chodzi ci o Postać Jezusa, to tak. Uważam że nie jest potrzebna (w SP oczywiście)
Gryzio---> fakt, ze pisałeś lepsze bajki (chodzi mi o forme oczywiście) ale nie nie jest tak źle ! Każdy artysta pisze czasem lepiej, a czasem gorzej.
|
Śr wrz 22, 2004 21:33 |
|
 |
Wizard
|
Nic tylko pogratulowac znajomych. Jeśli wszyscy fani SP mają takie poczucie gustu i smaku to bron nas Boze od takich ludzi . Mam nadzieję , ze to tylko wina wieku dlatego mogę was zrozumieć ja w wieku 13 lat też duzo w glowie nie mialem.
|
Śr wrz 22, 2004 21:35 |
|
 |
mimoza
|
Talent niemożliwy . Niektórzy "artyści " powinni chować swe dzieła głęboko do szuflady. Wyciągnąć gdy dorosną i pośmiać się z siebie.
Wrzućcie to do działu nasza twórczość. 
|
Śr wrz 22, 2004 21:39 |
|
 |
Gryzio
|
Wizard napisał(a): Nic tylko pogratulowac znajomych. Jeśli wszyscy fani SP mają takie poczucie gustu i smaku to bron nas Boze od takich ludzi . Mam nadzieję , ze to tylko wina wieku dlatego mogę was zrozumieć ja w wieku 13 lat też duzo w glowie nie mialem.
zapewne wieku ...nie bardzo pamietam ile miałem w głowie mając 13 lat, ale chyba istotniejsze jest co w głowie ( i nie tylko) mamy obecnie .....o tym co Ty sądzisz na mój temat juz wiem, o tym co ja sądzę na Twój niech pozostanie moją osobistą tajemnicą ...co do określenia "Broń nas Boże"...bardzo proszę Wizard..nie mieszajmy w to Osób trzecich....nawet tak metafizycznie abstrakcyjnych...zresztą zapewne te nasze posty adminka/moderatorka wyrzuci..i słusznie 
_________________ sweeet
|
Śr wrz 22, 2004 21:40 |
|
 |
mimoza
|
No i git Erel, doszliśmy do tego wreszcie.
|
Śr wrz 22, 2004 21:41 |
|
 |
Gryzio
|
mimoza napisał(a): Talent niemożliwy . Niektórzy "artyści " powinni chować swe dzieła głęboko do szuflady. Wyciągnąć gdy dorosną i pośmiać się z siebie. Wrzućcie to do działu nasza twórczość. 
no własnie mimoza tę bajkę dedykuję Tobie
Za 7ma gwiazdami,
za 7ma galaktykami,
przez kosmos
leciała planeta.
Pewnego dnia
spotkała kometę.
"Wcale nie jesteś
planetą"- powiedziała
kometa - "jesteś
zimną jałową kulą
skalną". Zasmucona