Cytuj:
1. W kogo wierzysz bardziej ? w boga, czy w diabła ? Czy może w
obydwóch tak samo i dlaczego ?
Tak samo-bo to jakby nie patrzeć ta sama religia. Tak jak wierzy się w Boga, tak w Jezusa, Maryje, diabła, aniołów...
Cytuj:
2. Kogo boisz się bardziej ? Diabła czy boga ? Czy może obydwóch tak
samo ? Uzasadnij dla czego ?
W sumie to żadnego z nich się nie boje:P Ale jak już to diabła, bo nie deklarował się jako nieskończenie kochający i miłosierny.
Cytuj:
3. Czy naśmiewałeś/aś się kiedyś z diabła ? Czy robiłeś sobie kiedyś z
niego jaja ? Czy uważasz że tak można, czy to dopuszczalne ?
3x Tak.
Cytuj:
4. Czy byłeś/aś kiedyś zły na diabła, że jest takim niedobrym urwisem ?
Czy uważasz, że można się na niego złościć ?
Nie. Tak samo jak nie można się na Boga złościć- bo to nie ich wina, tylko ja jestem ćwok i musze nad sobą pracować.
Cytuj:
5. Czy sądzisz, że diabeł może się zmaterializować, czyli np. może się
w kogoś wcielić i rozmawiać z człowiekiem.
Mniej więcej tak samo jak w to, że Maryja schodzi na ziemie i się objawia.
Cytuj:
6. Czy któryś z diabłów szczególnie przyprawia Cię o gęsią skórkę ? np.
Lucyfer, Belzebub, Belfegor, Asmodeusz, Mefistofiles itp. Którego boisz
się najbardziej, a którego najmniej ?
Chyba Diablo, choć przed walką z Baalem też miałem stres
Cytuj:
7. Czy masz jakiś uniwersalny sposób na kuszenie przez diabła. Np jakąś
fajną modlitwę, woda święcona, czy może inne metody ?
Jak jest zmaterializowany, to najlepiej różańcem udusić. Jak nie, to już gorzej, bo za dużo modlitw nie znam^^ Podejżewam, że najlepsze będzie PŚ.
Cytuj:
8. Jak sądzisz, dlaczego bóg pozwala diabłu Cię wodzić na pokuszenie ?
Nie wiem. Może ma oryginalne poczucie humoru, albo nie ma w niebie Big Brothera? Ciężko stwierdzić zakładając, że człowiek nie jest w stanie pojąć Boskiego planu.
Cytuj:
9. Jakie jest Twoje wyobrażenie diabła ? Czy to rogata włochata postać, z ogonem ? Czy przestraszył/aś byś się widząc coś takiego na ulicy ?
Mojego wyobrażenia? Jasne, że bym się przestraszył. 8 lat gram w RPG, to potrafie sobie wyobrazić coś strasznego
Cytuj:
10. Jak uważasz. Jaka będzie rola diabła w piekle ? Czy sądzisz, że sprawuje on tam jakąś władzę, segreguje grzeszników, może zadaje im tortury ? Jaka będzie konkretnie jego rola w piekle ?
To jest chyba zależne od organizacji piekła. Jeśli można ją porównać do jakiegokolwiek państwa, to pewnie będzie kimś jak prezydent, król, cesarz, albo może jak Bóg w niebie

Cytuj:
11. Jak uważasz, ilu jest diabłów, Czy jest tylko Lucyfer i jego kamraci, czy jest ich może tysiące, miliony ?
Odpowiem, jak mi ten spóźniony Newsletter z piekła przyjdzie, ok?
Cytuj:
12. Czy uważasz, że źli ludzie, jak pójdą do piekła to też zamienią się w diabły i będą mogli kusić innych ludzi ?
Nie. Bo piekło ma być karą, a nie nagrodą

Cytuj:
13. Jak myślisz, Czy diabeł cieszy się, gdy popełnisz grzech ciężki ? O ile się cieszy to, jak sądzisz dlaczego ?
Pewnie się cieszy bo jest sku...iel. A dlaczego? No to chyba oczywiste- kolejna dusza po śmierci może pójść na jego konto. Może ma zakład z Bogiem- kto zgromadzi u siebie więcej dusz do sądu ostatecznego.
Cytuj:
14. Jak sądzisz, dlaczego diabeł chce mieć w piekle dużo osób ? Czy będzie miał z nich jakiś pożytek ?
Patrz wyżej:P
Cytuj:
15. Jaką rolę pełni smoła ? Czy diabły lubią smołę ? Gdybyś poczuł od jakiegoś człowieka zapach smoły i siarki to zaczał byś uciekać ?
Masz ludzi za idiotów?^^ Jasne, że bym nie uciekał, nawet jakby to była seksowna laska z delikatnie widocznymi spomiędzy włosów rogami i wystającym spod kiecki ogonem(no dobra, to chyba nikt by nie uciekał

). A smoła? A skąd wiesz, że tam jej używają? Może poszli technologicznie do przodu i mają napalm?
Cytuj:
16. Jak uważasz, dlaczego bóg daje diabłu możliwość kuszenia ludzi. Dlaczego od razu nie wsadzi go do piekła, dlaczego daje mu szansę aby czynić zło ?
Chyba dlatego, że nie ma innego wyjścia. W sensie diabeł był aniołem i nadal jest w sumie i ma również wolną wolę. To tak jakby pytać, dlaczego od razu człowieka po narodzinach nie zabija i bierze do nieba, a daje mu szanse wyboru

Poza tym ksiądz kiedyś mi powiedział, że diabeł może zrobić w konia wszystkich grzeszników i nawet na sądzie ostatecznym powiedzieć Bogowi, że żałuje i chce się poprawić- i może otrzymać rozgrzeszenie. Ci co są już w piekle-nie.
Cytuj:
17. Czy sądzisz że można sprowokować diabła aby uczynił ci coś złego, np robiąc sobie z niego jajca ?
Nie. Nie sądzę, żeby go to cokolwiek obchodziło, a nawet jeśli to pewnie jest zbyt wyrafinowanym graczem, żeby po prostu sprawić, żeby Ci ptak nasra na głowę.
Cytuj:
18. Czy diabeł jest wszystkowiedzący, Czy wie co, kiedy i jak robimy ?
Może wie, co robimy w danej chwili, ale nie jest wszystkowiedzący.
Cytuj:
19. Czy uważasz, że diabeł jest niechlujem, brudasem, łobuzem ?
Nie. Uważam, że jest czysty, inteligentny i dysponuje sporą wiedzą.
Cytuj:
20. Czy będziesz w przyszłości straszył/a diabłem swoje dziecko, jak będzie niegrzeczne ? Dlaczego ?
Nie. Moje dzieci będą wikingami i bede je straszył tylko nordycką mitologią
Cytuj:
21. I ostatnie pytanie. Czy gdybyś spotkał obcą osobę, np w restauracji, na ulicy. I ta osoba mówi do ciebie: Słuchaj jestem diabłem, Lucyferem, przybrałem tylko ludzką postać, żeby się nie zdradzić. ! Jak byś się zachował ? Pomyślał byś sobie, że ktoś robi z Ciebie jajca, czy może uwierzył byś, że faktycznie to diabeł ?
Raczej pomyślał, że robi sobie jajca. Nie to, że uważam, że takie coś jest niemozliwe, ale przy dzisiejszej ilości świrów... W każdym bądź razie, puki by mi tego jakoś nie udowodnił, to bym nie uwierzył. Tak samo zresztą miałbym z Bogiem. No chyba, że stanąłby przedemną Jezus jak z obrazów w kościołach