JAK GARNEK ZAPRZECZAŁ GARNCARZOWI
Autor |
Wiadomość |
dobry_dziekan
|
Coś tu jest zabawne, to fakt.
Hm... chyba Twoja ignorancja.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn paź 15, 2007 8:00 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Popatrz.
"Wszystko co logiczne, jest prawdziwe." Żeby to obalić wystarczy jeden przykład.
Kiedyś wydawało się, że logicznym jest, iż świat musiał być płaski, bo byśmy z niego wszyscy pospadali.
Przykład podany, więc nie wszystko co logiczne jest prawdziwe.
Czemu wszyscy mieliby pospadać skoro źródłem przyciągania jest świat (Ziemia) nawet jeśli miałby być płaska. Kiedyś ludzie też wiedzieli że istnieje przyciąganie ziemskie ,które później nazwano grawitacją. Więc czemu i gdzie mieliby pospadać?
Twój przykład jest nielogiczny .Więc stawiając nielogiczne przykłady próbujesz obalać logikę ?
To tak jakby ktoś kto nie rozumie matematyki próbował ją obalić. 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn paź 15, 2007 11:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn, nie można używać dzisiejszej logiki jeżeli chcesz się w czuć w myślenie ludzi w dawnych epokach.
Dobry dziekan słusznie napisał, że ludzie twierdzili dawniej, że ziemia jest płaska, i że jak dojdą do jej kresu to spadną w odchłań. Nie wiedzieli, że to ziemia jest źródłem przyciągania, nie wiedzieli gdzie spadną, po prostu ktoś wymyślił taki dogmat i w niego wierzono.
Moim zdaniem logiczne jest to, co pasuje do naszych przekonań.
Bo logika jest uzależniona od naszej wiedzy i doświadcznia.
To co logiczne nie musi być prawdą. To my sami ustalamy sobie co jest dla nas logiczne a co nie. Jedni używają szerszego krytycyzmu inni bardziej wąskiego.
Więc tym samym, myślenie tych co używają wąskiego krytycyzmu, jest mniej logiczne dla tych, którzy myślą używając ogromnego krytycyzmu.
Logika to wzajemne wiązanie faktów.
Chrześcijanie nie słyną z logicznego myślenia w kwestjach religii. Chociażby dlatego, że większość nie przeczytała nigdy w całości biblii, większość chrześcijan nie interesuje się innymi religiami. itp.
Ich logiczne myślenie jest przez to mniej logiczne.
|
Pn paź 15, 2007 12:19 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Aztec napisał(a): Seweryn, nie można używać dzisiejszej logiki jeżeli chcesz się w czuć w myślenie ludzi w dawnych epokach.
Dobry dziekan słusznie napisał, że ludzie twierdzili dawniej, że ziemia jest płaska, i że jak dojdą do jej kresu to spadną w odchłań. Nie wiedzieli, że to ziemia jest źródłem przyciągania, nie wiedzieli gdzie spadną, po prostu ktoś wymyślił taki dogmat i w niego wierzono.
Moim zdaniem logiczne jest to, co pasuje do naszych przekonań. Bo logika jest uzależniona od naszej wiedzy i doświadcznia. To co logiczne nie musi być prawdą. To my sami ustalamy sobie co jest dla nas logiczne a co nie. Jedni używają szerszego krytycyzmu inni bardziej wąskiego. Więc tym samym, myślenie tych co używają wąskiego krytycyzmu, jest mniej logiczne dla tych, którzy myślą używając ogromnego krytycyzmu. Logika to wzajemne wiązanie faktów. Chrześcijanie nie słyną z logicznego myślenia w kwestjach religii. Chociażby dlatego, że większość nie przeczytała nigdy w całości biblii, większość chrześcijan nie interesuje się innymi religiami. itp. Ich logiczne myślenie jest przez to mniej logiczne.
Więc jeśli to co piszesz jest logiczne to znaczy, że cały twój wywód nie musi być prawdą . 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn paź 15, 2007 15:37 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Sewerynie, nikt Cię tu historii nie będzie uczył, a jeżeli myślisz, że jest tylko jedna słuszna logika (w dodatku Twoja), to przysłowiowy krzyżyk Ci na drogę.
Dziekan, Out!
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn paź 15, 2007 19:01 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Sewerynie, nikt Cię tu historii nie będzie uczył, a jeżeli myślisz, że jest tylko jedna słuszna logika (w dodatku Twoja), to przysłowiowy krzyżyk Ci na drogę. Dziekan, Out! Czy to co mówisz dziekanie według jest logiczne, bo jeśli tak , to według ciebie to może być fałsz. dobry_dziekan napisał(a): jeżeli wydaje nam się coś logiczne, to nie czyni to tego wcale a wcale prawdziwym.
Więc kwestionując logikę , potwierdzasz że twoje tezy są nielogiczne.
|
Pn paź 15, 2007 21:23 |
|
 |
wieczny_student
|
Heh, teraz się zacznie. Jak ktoś powie coś logicznego, Seweryn zaraz ogłosi to nieprawdziwym. 
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt paź 16, 2007 0:02 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Ja już nie mam na niego siły ; p
Sewerynie, pokaż mi w którym miejscu powiedziałem, że każda logika jest błędna. Napisałem, że jeżeli coś wydaje się logiczne, to nie musi być prawdą.
|
Wt paź 16, 2007 11:20 |
|
 |
NinaX
|
Ja Wam się dziwię [dyskutującym z Sewerynem]... Naprawdę szkoda czasu. Nie biorę udziału w dyskusji, ale przyglądam się jej i naprawdę mam czasem niezły ubaw z tego co Seweryn wypisuje. Jego metoda jest taka: jeśli on sam się powołuje na logikę to jest ok, ale jeśli już ktoś się na nią powoła to jest już źle. Zasada Kalego. Wiem jak ciężko się z nim dyskutuje bo sama miała okazję (temat o szczęściu) i mam wrażenie, że ten temat prowadzi go nikąd dopóki nie ustali się, do jakiej logiki się odwołujemy.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Antoine de Saint Exupery
|
Wt paź 16, 2007 15:20 |
|
 |
godunow
|
Cytuj: logika to wzajemne wiązanie faktów. Chrześcijanie nie słyną z logicznego myślenia w kwestjach religii. Chociażby dlatego, że większość nie przeczytała nigdy w całości biblii, większość chrześcijan nie interesuje się innymi religiami. itp. Ich logiczne myślenie jest przez to mniej logiczne.
Gdzie to wyczytałeś ..
Ja swego czasu Dzieła Lenina czytałem i tam nawet takich głupot nie wypisywano..
Ja jestem chrześcijaninem Biblię przeczytałem .
Ty zapewne TY Nie .. Bo gdy byś przeczytał nie wypisywałbyś takich durnot np. logice.
|
Wt paź 16, 2007 15:48 |
|
 |
Seweryn
|
NinaX napisał(a): Ja Wam się dziwię [dyskutującym z Sewerynem]... Naprawdę szkoda czasu. Nie biorę udziału w dyskusji, ale przyglądam się jej i naprawdę mam czasem niezły ubaw z tego co Seweryn wypisuje. Jego metoda jest taka: jeśli on sam się powołuje na logikę to jest ok, ale jeśli już ktoś się na nią powoła to jest już źle. Zasada Kalego. Wiem jak ciężko się z nim dyskutuje bo sama miała okazję (temat o szczęściu) i mam wrażenie, że ten temat prowadzi go nikąd dopóki nie ustali się, do jakiej logiki się odwołujemy.
Bardzo bym chciał aby ten ktoś powoływał się na logikę zamiast jej zaprzeczać .
Jeśli ci szkoda czasu to po co tyle się rozpisujesz. ?
Jak to nie bierzesz udziału w dyskusji , a ten post to co?
Jeśli wiesz jak ciężko się dyskutuje to przejdź do tematu o szcześciu bo jest tam ważna kwestia nie rozwiązana .
|
Wt paź 16, 2007 22:26 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Ja już nie mam na niego siły ; p Sewerynie, pokaż mi w którym miejscu powiedziałem, że każda logika jest błędna. Napisałem, że jeżeli coś wydaje się logiczne, to nie musi być prawdą.
Właśnie o tym mówię. Przecież to ty twierdzisz, że jeżeli np. twoje wywody wydają się logiczne, to nie muszą być prawdą i ja się z tym zgadzam .Więc o co chodzi , przecież przyznałem ci rację. 
|
Wt paź 16, 2007 22:59 |
|
 |
danbog
|
Jeśli mówimy o otaczającej nas rzeczywistości to logiczna spójność jest warunkiem koniecznym , ale niewystarczającym prawdziwości twierdzenia .
Można wymyśleć nieskończenie wiele logicznie spójnych bajek , ale prawda musi być nie tylko logiczna , ale także znajdować odzwierciedlenie w naszych max. spójnych doznaniach otaczającego nas świata .
|
Śr paź 17, 2007 11:52 |
|
 |
NinaX
|
Seweryn napisał(a): Jeśli wiesz jak ciężko się dyskutuje to przejdź do tematu o szcześciu bo jest tam ważna kwestia nie rozwiązana .
Przeszłam no i co? Na początek przywitał mnie post o Twoim współczuciu dla mnie i moich dzieci! Taka kwestia nie została rozwiązana? Czy trzeba mi współczuć? Bo przecież będę wyrodną matką, która będzie podawała własnym dzieciom narkotyki!
Sorry za OT. Wycofuję się. I życzę cierpliwości 
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Antoine de Saint Exupery
|
Śr paź 17, 2007 18:55 |
|
 |
Seweryn
|
danbog napisał(a): Jeśli mówimy o otaczającej nas rzeczywistości to logiczna spójność jest warunkiem koniecznym , ale niewystarczającym prawdziwości twierdzenia .
Można wymyśleć nieskończenie wiele logicznie spójnych bajek , ale prawda musi być nie tylko logiczna , ale także znajdować odzwierciedlenie w naszych max. spójnych doznaniach otaczającego nas świata .
Oczywiście zgadzam się z tym .Logika jest nieodzownym elementem prawdy jednak nie jedynym . 
|
Śr paź 17, 2007 22:05 |
|
|
|