Cytuj:
Liberalna zaraza ogarnia Włochy.
Liberalizm nie jest zarazą - jest ustrojem ! Na dodatek bardzo dobrym w moim odczuciu
Cytuj:
o Hiszpanii, Francji,Irlandii a ostatnio Portugalii(liberalizacji ust. aborcyjnej) przyszła pora na jeden z ostatnich bastionów katolicyzmu
Ku*** i znowu to samo ! Państwo jest świeckie, nie kościelne, więdz liberalizm jest w tym wypadku bardzo dobry ! Jeżeli ktoś chce postępować zgodnie z zasadami dla mnie chorego katolicyzmu, niech postępuje, ale uszanujcie że są w tym kraju również ludzie (tacy jak ja) których za przeproszeniem wku**** że wszystko co z krajem związane musi być takie jak sobie księża chcą.
Cytuj:
Lewicowy rząd chce zalegalizować związki homoseksualne a Watykan jak zwykle protestuje.
Osobiście jest mi to obojętne, ale jak najbardziej popieram rządy lewicowe które chronią krzywdzone mniejszości.
Cytuj:
Problem w tym ,że bogobojne,włoskie społeczeństwo ( 90% to katolicy) popiera tę ustawę ( ogółem 80% jest za
chwila moment, w Polsce też jest w papierach 90 ileś tam procent katolików, a ile jest w rzeczywistości wierzących i praktykujących wszyscy się domyślamy.
Cytuj:
zaś premier Prodi, katolik,zarzuca Krk mieszanie się do polityki ( skąd my to znamy)
I bardzo dobrze ! Państwo to państwo, kościół to kościół . Państwo ma zapewnić wolność i swobody
WSZYSTKIM
! obywatelom, kościół z kolei nakazuje swoim "owieczkom" jak mają postępować , co mają robić, często przeciw ich woli. Po za tym to że ktoś jest katolikiem czy chrześcijaninem nie powinno oznaczać że jest on uzależniony od poglądów kościoła ...
Cytuj:
Oczywiście wynik i tak jest przesądzony - procesu liberalizacji nie da się zatrzymać a skostniałe instytucje tracą na popularności
Liczę że szybko w Polsce również nastąpią liberalne zmiany

Cytuj:
Tak więc niedługo tym ostatnim bastionem będzie nasz zapyziały kraj - z Giertychem,Piłką, rydzykiem i prawicowym rządem z Opus Dei.
Oby jak najszybciej nasz zapyziały kraj dopadła

Cytuj:
e my, ateiści i antyklerykałowie jesteśmy cierpliwi- prędzej czy później
zaraza "liberalizmu" dojdzie i do nas.Oby prędzej.
Nasuwa mi się jedno spostrzeżenie ... sam jestem antyklerykałem i jak najbardziej pochwalam liberalizm, tak samo znam sporo osób - czy to ateistów , czy tak jak ja chrześcijanin antykatolików - którzy są jak najbardziej za liberalizmem bo daje on dużo dla nas ...