Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Liberalna zaraza 
Autor Wiadomość
Liberalna zaraza ogarnia Włochy.

Liberalizm nie jest zarazą - jest ustrojem ! Na dodatek bardzo dobrym w moim odczuciu
Cytuj:
o Hiszpanii, Francji,Irlandii a ostatnio Portugalii(liberalizacji ust. aborcyjnej) przyszła pora na jeden z ostatnich bastionów katolicyzmu

Ku*** i znowu to samo ! Państwo jest świeckie, nie kościelne, więdz liberalizm jest w tym wypadku bardzo dobry ! Jeżeli ktoś chce postępować zgodnie z zasadami dla mnie chorego katolicyzmu, niech postępuje, ale uszanujcie że są w tym kraju również ludzie (tacy jak ja) których za przeproszeniem wku**** że wszystko co z krajem związane musi być takie jak sobie księża chcą.
Cytuj:
Lewicowy rząd chce zalegalizować związki homoseksualne a Watykan jak zwykle protestuje.

Osobiście jest mi to obojętne, ale jak najbardziej popieram rządy lewicowe które chronią krzywdzone mniejszości.
Cytuj:
Problem w tym ,że bogobojne,włoskie społeczeństwo ( 90% to katolicy) popiera tę ustawę ( ogółem 80% jest za

chwila moment, w Polsce też jest w papierach 90 ileś tam procent katolików, a ile jest w rzeczywistości wierzących i praktykujących wszyscy się domyślamy.
Cytuj:
zaś premier Prodi, katolik,zarzuca Krk mieszanie się do polityki ( skąd my to znamy)

I bardzo dobrze ! Państwo to państwo, kościół to kościół . Państwo ma zapewnić wolność i swobody WSZYSTKIM !!! obywatelom, kościół z kolei nakazuje swoim "owieczkom" jak mają postępować , co mają robić, często przeciw ich woli. Po za tym to że ktoś jest katolikiem czy chrześcijaninem nie powinno oznaczać że jest on uzależniony od poglądów kościoła ...
Cytuj:
Oczywiście wynik i tak jest przesądzony - procesu liberalizacji nie da się zatrzymać a skostniałe instytucje tracą na popularności

Liczę że szybko w Polsce również nastąpią liberalne zmiany ;)
Cytuj:
Tak więc niedługo tym ostatnim bastionem będzie nasz zapyziały kraj - z Giertychem,Piłką, rydzykiem i prawicowym rządem z Opus Dei.

Oby jak najszybciej nasz zapyziały kraj dopadła ;)
Cytuj:
e my, ateiści i antyklerykałowie jesteśmy cierpliwi- prędzej czy później
zaraza "liberalizmu" dojdzie i do nas.Oby prędzej.

Nasuwa mi się jedno spostrzeżenie ... sam jestem antyklerykałem i jak najbardziej pochwalam liberalizm, tak samo znam sporo osób - czy to ateistów , czy tak jak ja chrześcijanin antykatolików - którzy są jak najbardziej za liberalizmem bo daje on dużo dla nas ... ;)

Pt paź 26, 2007 17:01

Dla mnie liberalizm to brak nadmiernej ingerencji państwa w życie obywateli i gospodarkę,poszanowanie własności,niskie podatki,proste i przejrzyste prawo,wolność wyznania i głoszonych poglądów jednak w taki sposób,który nie narusza wolności innych ludzi oraz powszechnie przyjętych norm obyczajowych.Nie należy mylić liberalizmu z libertynizmen.

Śr gru 05, 2007 20:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2