Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 8:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 139  Następna strona
 Wątek dzienny 
Autor Wiadomość
A wg mnie to jednak będzie Wyspa Biskupin, razem z Pergolą, Ogrodem Japońskim, Groblą no i cudownym Parkiem Szczytnickim :)

Crosis

Cz lis 15, 2007 16:23
Rozumiem Cie calkowicie Crosis, piekna sakralna sztuka przegrywa u Ciebie ze Wschodem i ogrodem.

A swoja droga, zadnego cudu jeszcze w Parku Szczytnickim chyba nie bylo. :)

Cz lis 15, 2007 16:28

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cz lis 15, 2007 16:46
Ja nie mówię, że nie jest piękny. Oczywiście, że jest :)

Ale mimo wszystko ja ponad mury bardziej sobie cenię naturę. Wolę patrzeć na nieregularne brzegi rzeki niż na obudowane cegłami (co nie znaczy, że te obudowane nie są piękne). Tak samo wolę naturalną zieleń zapomnianych zakątków Parku Szczytnickiego niż starannie rozmieszczone drzewa Ostrowa ;) Swoją drogą, nie wiem czy wiesz, ale Park Szczytnicki to w dużej części "park" tylko z nazwy. To niemal naturalny las.

A jak już będziesz we Wrocławiu, to jak tylko nacieszysz oczy Ostrowem Tumskim naprawdę zapraszam na Pergolę. To fantastyczne miejsce, szczególnie w lecie :)

Można się napić kawy, spacerkiem pod wiekową pergolą dojść albo do Ogrodu Japońskiego, albo do Parku Szczytnickiego, tudzież na przepiękne kwieciste rabaty. Można też zwiedzić Halę Ludową (polecam) :)

A czemu lubię ogród japoński? Ano zawsze na wiosnę wykupuję sobie tam karnet na wejścia i o ile pogoda dopisuje zazwyczaj biorę książkę i spacerkiem (jakieś 25 minut) idę z domu do ogrodu, rozsiadam się w cichym zakątku i czytam książkę :)

Swoją drogą to fajnie jest oglądać tam młode pary robiące sobie fotki ślubne. W "ślubnym sezonie" jest ich takie zatrzęsienie, że do najbardziej popularnych miejsc ustawiają się kolejki ;)

A stare obiekty sakralne też lubię ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polecam :)

Crosis

Cz lis 15, 2007 17:01
Aiii... przepraszam, nie wiedziałem, że pierwsza fotka tak "rozjedzie" forum... jak coś to niech moderator ją wytnie, bo niewygodnie się czyta.

Crosis

Moderator jest fajny i po prostu ją zmniejszył ;)
a.

Cz lis 15, 2007 17:02
Crosis, takich a nawet piekniejszych ogrodow i w Polsce i w Europie jest mnostwo (patrz np. Wieden), a piekna sztuka sakralna Katedry Wroclawskiej, malutkiego kosciola sw. Marcina, czy tez pieknego kosciola NMP na Piasku jest niepowtarzalna.
Wlasnie tym zachwycaja sie turysci z calego swiata odwiedzajacy Wroclaw a nie parkami czy tez ogrodami, bo rownie piekne i tez piekniejsze maja u siebie.

Crosis, ja znam Wroclaw jak wlasna kieszen, i moge po nim oprowadzic jako przewodniczka (opowiadajac historie poszczegolnych kamieniczek).
To moje miasto rodzinne. :)

Cz lis 15, 2007 17:12

Pamietam, jak poszłam we Wrocławiu na ulicę Stare Jatki z Niemcami. Polaków była grupka i Niemców tez wiele i tak sobie łaziliśmy, przy czym nikt z nas nigdy nie był we Wrocławiu. Zawędrowaliśmy na te Stare Jatki, i tam jest taki napis: "Ku pamięci zwierząt rzeźnych- Konsumenci".. jakoś tak. Niezły ubaw był przy tłumaczeniu na niiemiecki tego napisu.. Każdy miał inny pomysł, a wraz z każdym nowych, Niemcy coraz szerzej otwierali ze zdziwienia oczy :) W jednym ze sklepików na tej ulicy kupilam pędzelek, tzw. "koci języczek". W Łodzi go nie mogłam znaleźć...
Ogólnie Śląsk jest ok. Mnie sie bardzo podobają przemysłowe krajobrazy starych miast. Takie moje małe zboczenie ;)
aha, byleś może w tym pałacyku w Morawie? Zostawiłam tam niechcący wsuwki do włosów :D

Cz lis 15, 2007 17:12
Lucyno, wiem... ale mimo wszystko mnie dużo bardziej użeka piękno natury...

Poza tym nie mów, że ogrody są wszędzie takie same... To tak samo jakby powiedzieć, że brzegi rzek są wszystkie takie same...

Dla mnie piękno natury w każdym miejscu nie daje się oddać. Zwiedzałem ogrody w Poczdamie, Paryżu, Sztokhomie, Monachium, zwiedzałem Blumen Insel, oglądałem przepiękne szwedzkie jeziora i lasy... Każda przyroda w każdym miejscu jest inna, zawsze ma coś szczególnego.

W ogrodach Sanssouci w Poczdamie spędziłem dwa dni... a gdybym mógł spędziłbym tam tydzień. Po Parku Szczytnickim staram się chodzić jak najczęściej i nie mam dość...

A grobla nad Odrą? Ile razy jestem na na rybach, szczególnie o wschodzie słońca nie mogę się tym nacieszyć.

Lucyno, uszanuj gusta innych. Ja nie staram się Ciebie przekonać, że sztuka sakralna jest gorsza od tego, co ja opisuję. Ja tylko piszę, że ja sobie bardziej cenię naturę :)

Crosis

Cz lis 15, 2007 17:20
Crois, a gdzie ja nie szanuje gusta innych?
Ty wyrazasz swoja opinie ja bronie swojej, dyskutujemy i jest ok.

Park Szytnicki tez lubie choc mam we Wroclawiu inne ulubione ale takie bardzie skromne i zwyczajne lecz zaznaczone wspomnieniami spacerow z osbami, ktore kocham.

Cz lis 15, 2007 17:34
Ależ Lucyno, tu nie ma czego bronić ;) Przecież ja ani razu nie napisałem, że wymienione przeze mnie miejsca są piekniejsze niż Ostrów Tumski :) Po prostu są piękniejsze dla mnie :)

Ani razu nie zamierzałem z Tobą dyskutować o Twoim guście :) W końcu o gustach się nie dyskutuje ;)

Crosis

Cz lis 15, 2007 17:40
Crosis:Tak samo wolę naturalną zieleń zapomnianych zakątków Parku Szczytnickiego niż starannie rozmieszczone drzewa Ostrowa.

Taa a w ogrodach i niektorych parkach drzewa nie sa starannie rozmieszczone.Prawda była...
Ja natomiast przylacze sie do Lucyny,bardzo cenie Ostrow Tumski,uwielbiam spacerowac po deptaku.
A Oobecnie zajmuje sie "odszukiwaniem" mostow we Wrocławiu,cos niesamowitego...zauwazam,ze mam na tym punkcie "fiksacje";)
Lub spacer po zejsciu z Brucknera...
Wrocław łączy w sposob szczegolny ze soba zarowno piekno przyrody jak i piekno sztuki architektury.
Crosisie"Dla mnie piękno natury w każdym miejscu nie daje się oddać. Zwiedzałem ogrody w Poczdamie, Paryżu, Sztokhomie, Monachium, zwiedzałem Blumen Insel, oglądałem przepiękne szwedzkie jeziora i lasy... Każda przyroda w każdym miejscu jest inna, zawsze ma coś szczególnego. " a ja uwazam,ze kazda przyroda w tym samym miejscu jest zawsze inna:) I nie trzeba szukac piekna gdzies hen daleko...trzeba je umiec tylko dostrzec..

Cz lis 15, 2007 17:45
Wiem zuco... i wiem też, że mimo, że wszędzie można znaleźć piękno, to najbardziej cenię to, które mam najbliżej :)

Crosis

Cz lis 15, 2007 17:49
A co na celu mialo wymienianie tamtych miejsc? :)

Cz lis 15, 2007 18:06
Pokazanie, że mimo, że ludzie mają u siebie piękne ogrody mogą rónież zachwycać się pięknem tych, które "u siebie" mają inni.

To, że nie są u mnie, nie znaczy, że nie są piękne :)

I wszystkie są od siebie różne, w swój sposób szczególne :)

Crosis

Cz lis 15, 2007 18:23

Własnie dopijam zieloną herbatę. Na Dolnym Sląsku mróz, nie mam termometra za oknem ale przypuszczam że jest na minusie. Muszę za chwilę wychochić z domu, żeby tak chociaż trochę śniegu spadło, odrazu jaśniej i przytulniej by sie zrobiło. Ostatnio ciągle sie gdzieś spieszę ale rano przeczytałam pewne słowa które i wam przekazuję Powierz Panu swoją drogę i zaufaj Mu On sam będzie działał Ps 37,5 Proszę Boga aby pomógł mi w tym całym pedzie życia widzieć to co ważne każdego dnia, szczegóły i ludzi których spotykam, abym umiała patrzeć Jego oczami na nich i świat który mnie otacza. Tak więc oddaje mu dzisiejszą i każdą drogę mojego życia, niech działa.
Pozdrawiam was serdecznie i życzę wszystkim dobrego dnia. Do popołudnia Ania.

Pt lis 16, 2007 9:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2085 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121 ... 139  Następna strona