Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 8:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ani 'wierze' ani nie 'nie wierze' - odrzucam falszywy wybor 
Autor Wiadomość

Post Re: Ani 'wierze' ani nie 'nie wierze' - odrzucam falszywy wy
Klebestift napisał(a):

1.Tu się będziemy różnić bo ja bym powiedział że istnieje nie pogląd ale człowiek go wyznający. Podobnie nie uważam że istnieje czerwień tylko np. czerwone jabłko.
Ale nawet jeśli przyjmiemy że konstrukty myślowe, przekonania, wyobrażenia istnieją to odrzucenie ich jest wyłącznie odniesieniem się do nich samych (wyobrażeń konkretnych ludzi) a nie do ich przedmiotów (np. bogowie, duchy, demony itp.).

2.Nie sądzę żeby fakt pomyślenia o czymś miał jakikolwiek wpływ na kwestię istnienia bądź nieistnienia tego czegoś.

1 Poglady mają to do siebie, że często istnieją w umysłach ludzi ,choć można też go przelać na papier ,lub ubrać w słowa i nagrać na taśmie.
( istnienie czegoś nie musi odnisić się do materii)

2.Tu ja się z tobą nie zgodzę . Wszystko co człowiek stworzył materialnego lub nie ,zaistniało najpierw w jego umyśle . W umysłach projektantów ,twórców ,wynalazców.

N lis 18, 2007 16:56

Seweryn napisał(a):
1 Poglady mają to do siebie, że często istnieją w umysłach ludzi ,choć można też go przelać na papier ,lub ubrać w słowa i nagrać na taśmie.

Jeśli poglądy istnieją "bez odnoszenia się od materii" (ja to rozumiem tak że są niezależne od materii) to powinny występować w oderwaniu od materialnego "nośnika" (ludzki mózg, tekst pisany, obraz, dźwięk itp.), tymczasem nic mi o takim fakcie nie wiadomo. Jeśli zaś "odnoszenie się do materii" oznacza dla Ciebie coś innego to napisz co konkretnie.

Seweryn napisał(a):
2.Tu ja się z tobą nie zgodzę . Wszystko co człowiek stworzył materialnego lub nie ,zaistniało najpierw w jego umyśle . W umysłach projektantów ,twórców ,wynalazców.

Właśnie "stworzyłem" w swoim umyśle wodę o temperaturze wrzenia 50 st. C w normalnych ziemskich warunkach na poziomie morza. Czy mogę oficjalnie twierdzić że taka woda istnieje? Czy może jednak tylko o niej myślę?

Wt lis 20, 2007 13:41

Klebestift napisał(a):
Seweryn napisał(a):

Jeśli poglądy istnieją "bez odnoszenia się od materii" (ja to rozumiem tak że są niezależne od materii) to powinny występować w oderwaniu od materialnego "nośnika" (ludzki mózg, tekst pisany, obraz, dźwięk itp.), tymczasem nic mi o takim fakcie nie wiadomo. Jeśli zaś "odnoszenie się do materii" oznacza dla Ciebie coś innego to napisz co konkretnie.

Seweryn napisał(a):

Właśnie "stworzyłem" w swoim umyśle wodę o temperaturze wrzenia 50 st. C w normalnych ziemskich warunkach na poziomie morza. Czy mogę oficjalnie twierdzić że taka woda istnieje? Czy może jednak tylko o niej myślę?

To zrozumiałe, że nie każdy pogląd da się wcielić w życie .Nie mniej jednak to co udało się wcielić w życie właśnie teraz cię otacza. Najpierw to wszystko było poglądem, myślą ,a teraz istnieje.Są też poglądy które nie istnieją materialnie ,zawarte są np. we wzorach , prawach ,przekonaniach itp. :)

Wt lis 20, 2007 15:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2