Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 16:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Polecane przez Was książki n.t.(przygotowania do)małżeństwa 
Autor Wiadomość

a ja polecam Wisłocką, ma bardzo mądre podejście do wielu spraw...moja mama się na niej wychowała i ja też wiele dobrego z niej wziełam.

To może od Ciebie dowiem sie z jakiego języka To pochodzi. Czytałem Wisłocka wiele lat temu i ten naukowy szczegół utkwił mi w pamięci co zrozumiałe.
P.S. Widziałem jakiś czas temu wywyiad z Wisłocka. Staruszka przyznała w nim , że była nifomanką podając nawet konieczna dla niej częstotliwość :x :x :shock: i stąd nabrała tyle mądrości ... :lol:

Cz gru 06, 2007 9:47

No cóż, pani Wisłocka poświęciła się dla nauki. :-) A książka faktycznie ponadczasowa i polecana - no może poza rozdziałem o antykoncepcji, który ma charakter mocno średniowieczny (choć jak czytałem o tych piankach, które ... się pienia i przeszkadzają w odbyciu stosunku, to myślałem że padnę)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Cz gru 06, 2007 11:16

Moim zdaniem dobre książki, w których można znaleźć dużo rzetelnej informacji, pisze dr Ruth Westheimer.

Cz gru 06, 2007 12:06
1)"Naturalny rytm płodności"

2)"Niewykorzystany dar płci"

3)"Ojcostwo na nowo odkryte"

Cz gru 06, 2007 20:11

Skoro jumik mile przyjmie każda nastepna propozycje książkową, ... .

Kiedy już jumik przeczyta wszystkie te niewątpliwie cenne pozycje, a mimo to będzie miał kłopoty , pozostaje jeszcze to jedno jedyne dzieło . Prawdziwa Księga Prastarej Mądrości dla młodego żonkosia, jak sobie poradzić w życiu. Obecnie w Europie na czarnej liście IKNu. (Indeks Książek Niezauważanych - ze względu na niepoprawność polityczną) . Dodatkowo czytanie jej to obcowanie z językiem pięknym i gietkim , prawdziwą sztuka przez duże S. Podam jumikowi , gdzie bardzo tanio może ją kupić. :lol:

Cz gru 06, 2007 22:49

Obrazek

Książka dr Barbary Kiereś jest pierwszą pozycją w cyklu zawierającym także prace: Chodzi o miłość, Tylko rodzina, Jak wychowywać? Celem publikacji jest przypomnienie prawdy o małżeństwie. Podstawowym źródłem jest rozumienie osoby ludzkiej na płaszczyźnie przyrodzonej i nadprzyrodzonej życia ludzkiego. Wobec współczesnych przemian cywilizacyjnych i kulturowych, które wypaczają prawdę o człowieku i jego miejscu w relacjach społecznych ważna jest refleksja na temat małżeństwa wolna od ideologicznych zniekształceń. Wspólnota małżeńska w świetle integralnej wiedzy o człowieku jawi się jako służba naturze człowieka, jako środek wzajemnej pomocy i rozwoju osobowego oraz w perspektywie sakramentalnej jako sposób realizacji powołania do świętości. Kanwą dla tej myśli jest dorobek poznawczy F. W. Bednarskiego O. P. – etyka, pedagoga i jednocześnie rzecznika tradycji klasycznej. Myśl ta została uzupełniona odnośnym dorobkiem wielu autorytetów, a szczególnie K. Wojtyły – Jana Pawła II, który ukazał tę problematykę w świetle antropologii teologicznej oraz M. A. Krąpca, który opracował filozoficzną teorię człowieka jako osoby. Ujęcie klasyczne obejmuje bowiem nie tylko porządek przyrodzony, poznany rozumowo, ale także porządek nadprzyrodzony, poznany dzięki Objawieniu. Książeczka jest pomyślana jako pomoc dydaktyczna i jest adresowana przede wszystkim do studentów pedagogiki, a także do wszystkich rodziców, wychowawców, duszpasterzy. Jest to również znakomita lektura dla osób przygotowujących się do zawarcia małżeństwa i trwających w nim, ujawnia bowiem bogactwo rzeczywistości, której głównym motywem jest miłość. Autorka cyklu jest adiunktem w Katedrze Pedagogiki Rodziny w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Oprócz wiedzy naukowej posiada rozległe doświadczenie psychologiczne i pedagogiczne w zakresie kursów przedmałżeńskich oraz poradnictwa rodzinnego i małżeńskiego.

http://wydawnictwo.ien.pl/product_info. ... 4d465f3d99

Śr gru 12, 2007 17:57

Jeszzcze raz dzięki za tę długą listę lektur.

Jeżeli wszystkie zebrałem dobrze, to jest ich w sumie 28:
1.Karol Wojtyla "Milosc i odpowiedzialnosc."
2.Wanda Poltawska "Przed nami milosc..."
3.ks. Marek Dziewiecki "Milosc przemienia."
4.Kinga Wisniewska - Roszkowska "Zrozumiec milosc."
5.Jozef Augustyn SJ "Spragnieni milosci."
6.Jozef Augustyn SJ "O milosci, malzenstwie i rodzinie."
7.Jozef Augustyn SJ " Dojrzewanie do ludzkiej milosci. O integralnym wychowaniu seksualnym."
8.Jo Croissant "Kobieta kaplanstwo serca."
9.Jadwiga Zamoyska "Rady dla corki."
10.Ks. Stanisław Orzechowski "O małżeństwie ... bez zacierania prawdy"
11.Barbara Kiereś "Prawda o małżeństwie"
12.Karol Meissner OSB, Bolesław Suszka "Nas dwoje i..." Rozmowy z narzeczonymi i młodymi małżeństwami
13.Karol Meissner OSB "Czy potrafimy kochać?"
14.Wanda Półtawska "By rodzina była Bogiem silna"
15.Wanda Półtawska "Przygotowanie do małżeństwa"
16.ks. Marek Dziewiecki "Najpiękniejsza historia miłości"
17.ks. Mieczysław Maliński "Zanim powiesz kocham"
18.o. Daniel Ange "Twoje ciało stworzone do miłości"
19.M. P. Wołochowicz "Seks po chrześcijańsku"
20.J. Pulikowski "Krokodyl dla ukochanej"
21.J. Pulikowski "Warto być ojcem"
22.J. Pulikowski "Ewa czuje inaczej"
23.John Powell "Jak kochać i być kochanym"
24.John Eldredge " Żyć mocniej"
25.Andrzej Wielowieyski "Przed nami małżeństwo"
26.Prof. Włodzimierz Fijałkowski "Niewykorzystany dar płci"
27.Prof. Włodzimierz Fijałkowski "Ojcostwo na nowo odkryte"
28.Prof. Włodzimierz Fijałkowski "Naturalny rytm płodności"

Byłem w księgarni i kupiłem 4:
19.M. P. Wołochowicz "Seks po chrześcijańsku" - 20zł
20.J. Pulikowski "Krokodyl dla ukochanej" - 10zł
22.J. Pulikowski "Ewa czuje inaczej" - 10zł
23.John Powell "Jak kochać i być kochanym" - 10 zł

Do teraz zdążyłem przeczytać obydwie Pulikowskiego (nie są bardzo długie).

Mini recenzje:
20.J. Pulikowski "Krokodyl dla ukochanej"
Bardzo podoba mi się forma - 12 postulatów względem kobiet. Podoba mi się ponieważ zwykle po przeczytaniu książki szybko sięzapomina co sie przeczytało (trochę ulatuje), a tutaj wystarczy spojrzeć na te 12 punktów i już się przypomina.
Co do treści to ta książka w większości przypadków trafia w "pragnienia mojej duszy", czyli to jak widzę idealny związek małżeński. Raczej nie spodoba się feministkom, dla których każde sformułowanie typu "mężczyzna bardziej..." lub "mężczyzna lepiej..." jest czymś w rodzaju świętokradztwa, ani tym tym bardziej osobom rozumiejącym słowo "równość" jako "identyczność" lub "symetryczność" (podczas gdy równość nie oznacza identyczności ani symetryczności).
Jednak jeśli chodzi o samą treść (o której jeszcze niewiele napisałem) to jest to książka dla kobiet o tym jak wychować mężczyznę :), jak z nim żyć, jak maksymalizować u mężczyzny wzrost zarówno w związku i więzi jak i w wierze.
Ogólnie bardzo polecam nie tylko wierzącym :).

22.J. Pulikowski "Ewa czuje inaczej"
W tej książce jest napisane o różnicach między płciami, sposobach myślenia kobiet, komunikacji interpersonalnej i radzenia sobie z problemami i konfliktami, itd. itp. Niestety większość tematów jest tylko poruszonych, ale jednocześnie wartościowo. Myślę, że na początek to jest dobra książka i zdecydowanie nie żałuję, że ją przeczytałem. Powoduje powstanie wielu myśli, rozeznania w kierunkach dalszej "edukacji" w tej materii, co jest przecież podstawową sprawą.
Także bardzo polecam :).

Polecam zaznaczanie sobie ołówkiem na marginesach ciekawych fragmentów, ktoóre warto zapamiętać - nie chcemy przecież, żeby ta wiedza przez nas tylko przepłynęła, ale jeszcze wsiąkła :).

So gru 15, 2007 19:25
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2