Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 kilka waznych słow 
Autor Wiadomość

Post kilka waznych słow
Cytuj:
Janie, zanim przybrałeś fizyczną postać, prosiłeś mnie, abym Cię kształcił, abym pomógł Ci odnaleść właściwą drogę życia – to właśnie czynię. Nie zdradzę Ci mej tajemnicy, bo po cóż Ci ona. Dam Ci jednak narzędzie, dzięki któremu odnajdziesz drogę, która pewnego dnia zaprowadzi Cię tam, dokąd niegdyś mnie zaprowadziła. To jednak zależy wyłącznie od Ciebie – od Twojej gotowości.

Już poznałeś moją tajemnicę. Brzmi ona: Duch rządzi materia! To również tajemnica Jezusa – to właśnie miał na myśli, kiedy mówił: Według wiary waszej niech wam się stanie! Jeśeli w to wierzysz, spotkasz na swej drodze właściwych ludzi, odnajdziesz szczęście. Jeżeli wierzysz, że możesz przejść po rozżarzonych węglach, że siłą myśli możesz wyginać sztućce, chociaż przeczy to prawom natury, uczynisz to – będziesz mógł latać i lewitować. Jeżeli tylko uwierzysz w to, jak wierzysz w bicie własnego serca. Nie ma zatem znaczenia, czy podróżuję w czasie, czy przybywam z przestrzeni pozaziemskiej, czy z wnątrza Ziemi. Wiesz najlepiej, że gdybym powiedział Ci o wędrówkach w czasie, byłbyś tym tak zafascynowany, że wkrótce zapomniałbyś o zadaniu, jakie masz wykonać, że porzuciłbyś wszystko, aby zająć się tym tematem. Nie skupiaj się na tym, co przyniesie przyszłość, lecz na teraźniejszości, na tym, z czym zostałeś teraz skonfrontowany. Na tym powinieneś skupić całą swą uwagę. Przemierzyłeś prawie cały glob, poznałeś niezwykłych ludzi. Teraz odszukaj sam siebie. Nie bądziesz drugim Jezusem. Nie bądziesz drugim Saint Germain. Bądziesz Janem. Rozumiesz?

Również ja nie podążałem śladami Jezusa czy Buddy, lecz kierowałem się moim własnym życiem, tkwiącymi
we mnie siłami, rozwijałem świadomość samego siebie. Chętnie poszukujemy w innych przykładu, po to tylko, aby osiągnąć ich sukcesy, aby przeżyć ich życie, aby zmierzyć się z ich słabościami. Nie powinieneś powtarzać życia innych ludzi, dokonywać ich wyborów, lecz tworzyć i manifestować swój własny los. Bóg nie czeka na naśladowców, lecz pionierów... Najważniejsze, co powinieneś wiedzieć, jest to, że siła tworzenia tkwi w Tobie!
Wierz w nią i czerp z niej korzyści. Jeżeli będziesz wierzył, osiągniesz wszystko, o czym marzysz. To moja
tajemnica. Sam musisz osiągnąć punkt, w którym zaczniesz wierzyć, że będziesz żył wiecznie, że osiągniesz sukces i bogactwo. Tego przecież chcesz, prawda? Wszystkie towarzyszące Ci istoty duchowe, w tym
również ja – najbliższy Ci ze względu na łączącą nas wieloletnią przyjaźń – obiecaliśmy Ci wskazanie drogi,
jaka prowadzić Cię będzie do celu. Pokazujemy Ci najlepszą z możliwych dróg, ale to Ty musisz podjąć decyzję, czy nią pójdziesz. Sam przybyłeś na tą planetę i sam ją opuścisz. Taka była decyzja Stwórcy. Każda istota podąża swoją własną drogą. Oznacza to, że sami wybieramy drogę, jaka prowadzić nas będzie do wyznaczonego celu, do Boga i Światła. Człowiek nie potrzebuje organizacji, aby odnaleść najwyższą świadomość, ponieważ jest on dziełem Stwórcy.

Prosze o komentarz

Wt gru 04, 2007 23:00

Post Re: kilka waznych słow
lemon napisał(a):
Prosze o komentarz

Jakaś gnoza chyba - wyraźnie widać dualizm/rozdzielenie ducha i ciała ze wskazaniem na supremację ducha.

Śr gru 05, 2007 8:31

Cz gru 06, 2007 20:13

wiezycie w Boga, w cos niematerialnego, a zaprzeczacie ze istnieja duchy??
Czy jak to jest?

Pt gru 07, 2007 0:14

Nie, ale wierzymy w jedność ciała i duszy w człowieku, czemu zdaje się sprzeciwiać zacytowany przez Ciebie fragment.

Filippiarz słusznie zauważył, że tekst ma pewne cechy związane z ruchami gnostyckimi.

Pt gru 07, 2007 0:44

Ale w tekscie jest opisane slowa jego przyjaciela z za światów a nie jego drugiej osoby. Ja osobiscie go nieznam ale Saint Germain żył na prawde. I nawet czynił cuda wieksze niż Jezus z tego co opisują jego znajomi.

Pt gru 07, 2007 18:37

Odnosiłem się do tekstu a nie do jego autora. Zacytowany przez Ciebie fragment ma cechy charakterystyczne dla różnorakich systemów związanych z gnozą.

Jest to sprzeczne z chrześcijaństwem. Szczególnie, jeśli autorem ma być domniemany duch. Zapewne znasz opinie Kościoła odnośnie kontaktów z zaświatami.

Pt gru 07, 2007 19:42

A gdzie Bog się znajduje?? w niebie? a gdzie jest niebo??

Pt gru 07, 2007 22:07

Tu i gdzie indziej, dziś, wczoraj i jutro.

A właściwie, to pytanie "gdzie jest niebo" ma taki sens jak "Ile waży czerwień" lub "Jaki zapach ma sekunda".

Pt gru 07, 2007 22:20

Pt gru 07, 2007 23:40

Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.

So gru 08, 2007 0:35

To dla czego go nie widze?

Bo Niebo takie jakie nam wpajają nie istnieje. Jeśli już jest to w innej formie, może innym wymiarze, ale napewno nie w "chmurkach".
Cytuj:
Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.

Jasne, dodaj jeszcze "hari hari hriszna". Wszystko musicie brać tak dosłownie?...

So gru 08, 2007 11:26

Bo Niebo takie jakie nam wpajają nie istnieje. Jeśli już jest to w innej formie, może innym wymiarze, ale napewno nie w "chmurkach".

A kto Ci tak wpajał?

So gru 08, 2007 16:24

?...

iq1000, "chmurek" używa się, aby dzieciom w zerówce wyjaśnić, gdzie mieszka "Bozia".
Nic więcej od tamtej pory Ci nie "wpojono"?

So gru 08, 2007 17:52

więc kto odpowie, gdzie jest niebo, albo miejsce gdzie mieszka Bóg?

So gru 08, 2007 18:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona