Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 8:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Kim dla Ciebie jest Ateista? 

Jak oceniasz Ateistów?
Są ludźmi takimi jak wszyscy, to ich wybór że nie wierzą - nie mam nic przeciwko nim 84%  84%  [ 48 ]
Są gorsi od ludzi wierzących - ateiści powinni zniknąć z mojego życia 11%  11%  [ 6 ]
Nie mam zdania 5%  5%  [ 3 ]
Liczba głosów : 57

Kim dla Ciebie jest Ateista? 
Autor Wiadomość

Aztec, kiedy dla osoby wierzącej argumentem, choć niepoważnym na istnienie boga jest wszystko. To, że żyjesz, to argument na istnienie boga, to że istnieje świat, to że rośnie drzewko - dla nich to jasno wskazuje na istnienie boga...

Wt gru 18, 2007 16:25
Zobacz profil ICQ YIM

Ateista to też osoba która może odrzucać wiarę dlatego bo odrzuca również racjonalne myślenie . Jeśli odrzuca racjonalne myślenie (a przykładów tego jest wiele na forum ) to odrzuca również zdrowy rozsądek ,który niezbedny jest by dostrzec Boga.

Wt gru 18, 2007 18:24

Ateista to też osoba która może odrzucać wiarę dlatego bo odrzuca również racjonalne myślenie . Jeśli odrzuca racjonalne myślenie (a przykładów tego jest wiele na forum ) to odrzuca również zdrowy rozsądek ,który niezbedny jest by dostrzec Boga.

Głupota. Właśnie nie odrzuca. Sam Marcin Luter nawet mawiał, że by uwierzyć należy odrzucić wszelki rozsądek, sens i zrozumienie.
Daj dowód na odrzucanie przez ateiste racjonalnego myślenia.

Wt gru 18, 2007 18:28
Zobacz profil ICQ YIM

Cytuj:

Głupota. Właśnie nie odrzuca. Sam Marcin Luter nawet mawiał, że by uwierzyć należy odrzucić wszelki rozsądek, sens i zrozumienie.

Zgadzam się z Królem Lwem, ateiści przede wszystkim zawierzają rozumowi. Odrzucają rzeczy, których nie można dotknąć, zbadać, obliczyć itp (takie jak Bóg) :)

Wt gru 18, 2007 19:26

Sami wierzący powtarzają niekiedy anegdotki, jak to Bóg wywyższył chłopa ponad biskupa (po śmierci), bo chłop po prostu wierzył, a biskup próbował racjonalnie wnikać. Księża w kazaniach też często mówią o zawierzeniu, bez rozumowej analizy.
Twój tekst o tym że rozsądek jest niezbędny by dostrzec Boga jest w tymi faktami sprzeczny. Wyjaśnisz to jakoś?

Śr gru 19, 2007 14:56

Dowodów jest wiele chyba sam pisałeś , że Ateista aby wyjść z pomieszczenia rozwala ścianę zamiast wyjść przez drzwi.

Ale na poważnie to Ateiści w rozmowach przytaczaja różne nieracjonalne argumenty typu wróżki ,krasnale itd. Wielu cytuje bajki ,jeszcze inni daliby się z miejsca zastrzelić , wielu nie widzi sensu, inni widzą szczęście w narkotykach .Buduje to w moich oczach obraz Ateisty nieracjonalnego. Choć przed wymianą poglądów miałem o nich inne zdanie)

Śr gru 19, 2007 17:56

Ale na poważnie to Ateiści w rozmowach przytaczaja różne nieracjonalne argumenty typu wróżki ,krasnale itd. Wielu cytuje bajki ,jeszcze inni daliby się z miejsca zastrzelić , wielu nie widzi sensu, inni widzą szczęście w narkotykach .Buduje to w moich oczach obraz Ateisty nieracjonalnego. Choć przed wymianą poglądów miałem o nich inne zdanie.

Znasz chyba jakichś niepoważnych ateistów. Poza tym narkotyki to nie jest żadna przypadłość ateistów. Bierze ten. kto bierze, tak samo może być to katolik jak i ateista.
Nieracjonalne argumenty? Na prawdę znasz "nieodpowiednich ateistów"... Bajki i wróżki... O wszystkich "magicznych" rzeczach, jako argumenty to słyszę od ludzi wierzących... Bajek nie cytuję, w przeciwieństwie do wierzących, którzy na każdym kroku rzucają jakieś cytaty z bibli, czy innych "pism świętych" dla danej religi.
Jeśli ateista jest nieracjonalny, to znaczy że znasz tylko takich, którzy nie potrafią znaleźć sensownych argumentów, a nie wiadomo z jakiej przyczyny próbują cię przekonać do czegoś. Przykro mi, że ateiści prezentują się przed tobą tak żałośnie.

Śr gru 19, 2007 22:08
Zobacz profil ICQ YIM

Znasz chyba jakichś niepoważnych ateistów. Poza tym narkotyki to nie jest żadna przypadłość ateistów. Bierze ten. kto bierze, tak samo może być to katolik jak i ateista.
Nieracjonalne argumenty? Na prawdę znasz "nieodpowiednich ateistów"... Bajki i wróżki... O wszystkich "magicznych" rzeczach, jako argumenty to słyszę od ludzi wierzących... Bajek nie cytuję, w przeciwieństwie do wierzących, którzy na każdym kroku rzucają jakieś cytaty z bibli, czy innych "pism świętych" dla danej religi.
Jeśli ateista jest nieracjonalny, to znaczy że znasz tylko takich, którzy nie potrafią znaleźć sensownych argumentów, a nie wiadomo z jakiej przyczyny próbują cię przekonać do czegoś. Przykro mi, że ateiści prezentują się przed tobą tak żałośnie.

Poznałem ich wielu i nigdzie nie mówię, że narkotyki to jest przypadłość tylko Ateistów.
Piszesz ,że Biblia to bajka , a potem że pismo święte . Druga część zdania jest prawdziwa.

Śr gru 19, 2007 22:18

Nie umiesz czytać. Napisałem po 1. pism świętych w cudzysłowie, bo nie chodzi mi o znane wszystkich pismo święte, ale o "pisma święte" różnych religi.
Nie napisałem, że biblia to bajka. Podkreśliłem, że ja bajek ateista nie cytuję, a wy swoje pisma, które dla ateistów są bajkami(z ziarnkiem prawdy) - wierzący cytują i uważają to za poważny, racjonalny argument.

Śr gru 19, 2007 22:27
Zobacz profil ICQ YIM

Nie umiesz czytać. Napisałem po 1. pism świętych w cudzysłowie, bo nie chodzi mi o znane wszystkich pismo święte, ale o "pisma święte" różnych religi.
Nie napisałem, że biblia to bajka. Podkreśliłem, że ja bajek ateista nie cytuję, a wy swoje pisma, które dla ateistów są bajkami(z ziarnkiem prawdy) - wierzący cytują i uważają to za poważnracjonalny argumenty, .

Faktycznie był cudzysłów.

Co do drugiej części to uzasadnij dlaczego "pisma św." , dla Ateistów są bajkami?

Śr gru 19, 2007 22:34

Ponieważ nie mają pokrycia w rzeczywistości(błędy i niedopowiedzenia; sprzeczności filozoficzne). Opisują historie nie zgodne z prawami fizyki. Poza tym, dlaczego bajki Krasickiego czy innego autora - są bajkami? Po prostu wyraźnie widać w nich fikcję. Chciałbyś, by biblia była uznana za powięść historyczno-naukową? Bo raczej takie źródła można tylko uznać za jakieś dowody i do nich się odwołychać, chodź oczywiście nie zawsze.

Śr gru 19, 2007 22:50
Zobacz profil ICQ YIM
zbanowany na stałe

Ponieważ nie mają pokrycia w rzeczywistości(błędy i niedopowiedzenia; sprzeczności filozoficzne). Opisują historie nie zgodne z prawami fizyki. Poza tym, dlaczego bajki Krasickiego czy innego autora - są bajkami? Po prostu wyraźnie widać w nich fikcję. Chciałbyś, by biblia była uznana za powięść historyczno-naukową? Bo raczej takie źródła można tylko uznać za jakieś dowody i do nich się odwołychać, chodź oczywiście nie zawsze.

dla pana panie Radaromontis wiele rzeczy to bajki, w dyskusji ze mną nie był pan tak skory do wyszydzania swoich "dziecięcych" poglądów...widocznie to jest tak, że najpierw te "bajki" trzeba poznać, przeczytac...a pozniej je wysmiewac i komentować...pan się zabrales do tego od końca...a to forum dyskusyjne a nie sala katechatyczna dla przedszkolaków...bo taka jest pana wiedza ;)...

Śr gru 19, 2007 22:55
Zobacz profil WWW

Kosiarz, nie znasz moich poglądów, więc nie nadawaj im miana "dziecięce". Nie trzeba przeczytać całej książki, by stwierdzić, że nie jest to powieść historyczna, naukowa, z której można czerpać argumenty itp.
Mojej wiedzy też nie znasz, więc nie oceniaj jej poziomu na przedszkolaka.
Nie wyśmiewam pism świętych.

Śr gru 19, 2007 22:59
Zobacz profil ICQ YIM

Ponieważ nie mają pokrycia w rzeczywistości(błędy i niedopowiedzenia; sprzeczności filozoficzne). Opisują historie nie zgodne z prawami fizyki. Poza tym, Kdlaczego bajki rasickiego czy innego autora - są bajkami? Po prostu wyraźniew widać nich fikcję. Chciałbyś, by biblia była uznana za powięść historyczno-naukową? Bo raczej takie źródła można tylko uznać za jakieś dowody i do nich się odwołychać, chodź oczywiście nie zawsze.

Ale co nie ma pokrycia w rzeczywistości?

Kiedyś niezgodne z prawami fizyki byłoby to że człowiek mówiący do patyka ma wielką moc głosu . Tym patykiem jest teraz mikrofon bezprzewodowy. Co jest niezgodne z prawami fizyki i dlaczego Bóg miałby im podlegać skoro my wierzymy ,że jest ich twórcą.

Śr gru 19, 2007 23:00

Kiedyś niezgodne z prawami fizyki byłoby to że człowiek mówiący do patyka ma wielką moc głosu.

W fizyce zdecydowanie nie możesz stosować takich porównań, jak patyk - mikrofon bezprzewodowy. To jak porównywać konia do samochodu. Poza tym prawa fizyki są zawsze takie same, nie zmieniają się. Tylko nauka je przekształca, jeśli są błędne...
Cytuj:
Ale co nie ma pokrycia w rzeczywistości?

Pisma religi wierzących są sprzeczne.
Cytuj:
Co jest niezgodne z prawami fizyki i dlaczego Bóg miałby im podlegać skoro my wierzymy ,że jest ich twórcą.

A ja wierzę, że kupa może uleczyć ludzi ze ślepoty, ale nie używam tego do argumentacji.

Śr gru 19, 2007 23:08
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona