Kim dla Ciebie jest Ateista?
Kim dla Ciebie jest Ateista?
Autor |
Wiadomość |
Radaromontis
|
Aztec, kiedy dla osoby wierzącej argumentem, choć niepoważnym na istnienie boga jest wszystko. To, że żyjesz, to argument na istnienie boga, to że istnieje świat, to że rośnie drzewko - dla nich to jasno wskazuje na istnienie boga...
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt gru 18, 2007 16:25 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Ateista to też osoba która może odrzucać wiarę dlatego bo odrzuca również racjonalne myślenie . Jeśli odrzuca racjonalne myślenie (a przykładów tego jest wiele na forum ) to odrzuca również zdrowy rozsądek ,który niezbedny jest by dostrzec Boga.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt gru 18, 2007 18:24 |
|
 |
Radaromontis
|
Cytuj: Ateista to też osoba która może odrzucać wiarę dlatego bo odrzuca również racjonalne myślenie . Jeśli odrzuca racjonalne myślenie (a przykładów tego jest wiele na forum ) to odrzuca również zdrowy rozsądek ,który niezbedny jest by dostrzec Boga.
Głupota. Właśnie nie odrzuca. Sam Marcin Luter nawet mawiał, że by uwierzyć należy odrzucić wszelki rozsądek, sens i zrozumienie.
Daj dowód na odrzucanie przez ateiste racjonalnego myślenia.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt gru 18, 2007 18:28 |
|
|
|
 |
eldan
|
Radaromontis napisał(a): Cytuj: Ateista to też osoba która może odrzucać wiarę dlatego bo odrzuca również racjonalne myślenie . Jeśli odrzuca racjonalne myślenie (a przykładów tego jest wiele na forum ) to odrzuca również zdrowy rozsądek ,który niezbedny jest by dostrzec Boga. Głupota. Właśnie nie odrzuca. Sam Marcin Luter nawet mawiał, że by uwierzyć należy odrzucić wszelki rozsądek, sens i zrozumienie. Daj dowód na odrzucanie przez ateiste racjonalnego myślenia.
Zgadzam się z Królem Lwem, ateiści przede wszystkim zawierzają rozumowi. Odrzucają rzeczy, których nie można dotknąć, zbadać, obliczyć itp (takie jak Bóg) 
|
Wt gru 18, 2007 19:26 |
|
 |
Irbisol
|
Seweryn napisał(a): Ateista to też osoba która może odrzucać wiarę dlatego bo odrzuca również racjonalne myślenie . Jeśli odrzuca racjonalne myślenie (a przykładów tego jest wiele na forum ) to odrzuca również zdrowy rozsądek ,który niezbedny jest by dostrzec Boga.
Sami wierzący powtarzają niekiedy anegdotki, jak to Bóg wywyższył chłopa ponad biskupa (po śmierci), bo chłop po prostu wierzył, a biskup próbował racjonalnie wnikać. Księża w kazaniach też często mówią o zawierzeniu, bez rozumowej analizy.
Twój tekst o tym że rozsądek jest niezbędny by dostrzec Boga jest w tymi faktami sprzeczny. Wyjaśnisz to jakoś?
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Śr gru 19, 2007 14:56 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Głupota. Właśnie nie odrzuca. Sam Marcin Luter nawet mawiał, że by uwierzyć należy odrzucić wszelki rozsądek, sens i zrozumienie. Daj dowód na odrzucanie przez ateiste racjonalnego myślenia.
Dowodów jest wiele chyba sam pisałeś , że Ateista aby wyjść z pomieszczenia rozwala ścianę zamiast wyjść przez drzwi.
Ale na poważnie to Ateiści w rozmowach przytaczaja różne nieracjonalne argumenty typu wróżki ,krasnale itd. Wielu cytuje bajki ,jeszcze inni daliby się z miejsca zastrzelić , wielu nie widzi sensu, inni widzą szczęście w narkotykach .Buduje to w moich oczach obraz Ateisty nieracjonalnego. Choć przed wymianą poglądów miałem o nich inne zdanie)
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr gru 19, 2007 17:56 |
|
 |
Radaromontis
|
Cytuj: Ale na poważnie to Ateiści w rozmowach przytaczaja różne nieracjonalne argumenty typu wróżki ,krasnale itd. Wielu cytuje bajki ,jeszcze inni daliby się z miejsca zastrzelić , wielu nie widzi sensu, inni widzą szczęście w narkotykach .Buduje to w moich oczach obraz Ateisty nieracjonalnego. Choć przed wymianą poglądów miałem o nich inne zdanie.
Znasz chyba jakichś niepoważnych ateistów. Poza tym narkotyki to nie jest żadna przypadłość ateistów. Bierze ten. kto bierze, tak samo może być to katolik jak i ateista.
Nieracjonalne argumenty? Na prawdę znasz "nieodpowiednich ateistów"... Bajki i wróżki... O wszystkich "magicznych" rzeczach, jako argumenty to słyszę od ludzi wierzących... Bajek nie cytuję, w przeciwieństwie do wierzących, którzy na każdym kroku rzucają jakieś cytaty z bibli, czy innych "pism świętych" dla danej religi.
Jeśli ateista jest nieracjonalny, to znaczy że znasz tylko takich, którzy nie potrafią znaleźć sensownych argumentów, a nie wiadomo z jakiej przyczyny próbują cię przekonać do czegoś. Przykro mi, że ateiści prezentują się przed tobą tak żałośnie.
|
Śr gru 19, 2007 22:08 |
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Znasz chyba jakichś niepoważnych ateistów. Poza tym narkotyki to nie jest żadna przypadłość ateistów. Bierze ten. kto bierze, tak samo może być to katolik jak i ateista. Nieracjonalne argumenty? Na prawdę znasz "nieodpowiednich ateistów"... Bajki i wróżki... O wszystkich "magicznych" rzeczach, jako argumenty to słyszę od ludzi wierzących... Bajek nie cytuję, w przeciwieństwie do wierzących, którzy na każdym kroku rzucają jakieś cytaty z bibli, czy innych "pism świętych" dla danej religi. Jeśli ateista jest nieracjonalny, to znaczy że znasz tylko takich, którzy nie potrafią znaleźć sensownych argumentów, a nie wiadomo z jakiej przyczyny próbują cię przekonać do czegoś. Przykro mi, że ateiści prezentują się przed tobą tak żałośnie.
Poznałem ich wielu i nigdzie nie mówię, że narkotyki to jest przypadłość tylko Ateistów.
Piszesz ,że Biblia to bajka , a potem że pismo święte . Druga część zdania jest prawdziwa.
|
Śr gru 19, 2007 22:18 |
|
 |
Radaromontis
|
Nie umiesz czytać. Napisałem po 1. pism świętych w cudzysłowie, bo nie chodzi mi o znane wszystkich pismo święte, ale o "pisma święte" różnych religi.
Nie napisałem, że biblia to bajka. Podkreśliłem, że ja bajek ateista nie cytuję, a wy swoje pisma, które dla ateistów są bajkami(z ziarnkiem prawdy) - wierzący cytują i uważają to za poważny, racjonalny argument.
|
Śr gru 19, 2007 22:27 |
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Nie umiesz czytać. Napisałem po 1. pism świętych w cudzysłowie, bo nie chodzi mi o znane wszystkich pismo święte, ale o "pisma święte" różnych religi. Nie napisałem, że biblia to bajka. Podkreśliłem, że ja bajek ateista nie cytuję, a wy swoje pisma, które dla ateistów są bajkami(z ziarnkiem prawdy) - wierzący cytują i uważają to za poważnracjonalny argumenty, .
Faktycznie był cudzysłów.
Co do drugiej części to uzasadnij dlaczego "pisma św." , dla Ateistów są bajkami?
|
Śr gru 19, 2007 22:34 |
|
 |
Radaromontis
|
Ponieważ nie mają pokrycia w rzeczywistości(błędy i niedopowiedzenia; sprzeczności filozoficzne). Opisują historie nie zgodne z prawami fizyki. Poza tym, dlaczego bajki Krasickiego czy innego autora - są bajkami? Po prostu wyraźnie widać w nich fikcję. Chciałbyś, by biblia była uznana za powięść historyczno-naukową? Bo raczej takie źródła można tylko uznać za jakieś dowody i do nich się odwołychać, chodź oczywiście nie zawsze.
|
Śr gru 19, 2007 22:50 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Radaromontis napisał(a): Ponieważ nie mają pokrycia w rzeczywistości(błędy i niedopowiedzenia; sprzeczności filozoficzne). Opisują historie nie zgodne z prawami fizyki. Poza tym, dlaczego bajki Krasickiego czy innego autora - są bajkami? Po prostu wyraźnie widać w nich fikcję. Chciałbyś, by biblia była uznana za powięść historyczno-naukową? Bo raczej takie źródła można tylko uznać za jakieś dowody i do nich się odwołychać, chodź oczywiście nie zawsze.
dla pana panie Radaromontis wiele rzeczy to bajki, w dyskusji ze mną nie był pan tak skory do wyszydzania swoich "dziecięcych" poglądów...widocznie to jest tak, że najpierw te "bajki" trzeba poznać, przeczytac...a pozniej je wysmiewac i komentować...pan się zabrales do tego od końca...a to forum dyskusyjne a nie sala katechatyczna dla przedszkolaków...bo taka jest pana wiedza  ...
|
Śr gru 19, 2007 22:55 |
|
 |
Radaromontis
|
Kosiarz, nie znasz moich poglądów, więc nie nadawaj im miana "dziecięce". Nie trzeba przeczytać całej książki, by stwierdzić, że nie jest to powieść historyczna, naukowa, z której można czerpać argumenty itp.
Mojej wiedzy też nie znasz, więc nie oceniaj jej poziomu na przedszkolaka.
Nie wyśmiewam pism świętych.
|
Śr gru 19, 2007 22:59 |
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Ponieważ nie mają pokrycia w rzeczywistości(błędy i niedopowiedzenia; sprzeczności filozoficzne). Opisują historie nie zgodne z prawami fizyki. Poza tym, Kdlaczego bajki rasickiego czy innego autora - są bajkami? Po prostu wyraźniew widać nich fikcję. Chciałbyś, by biblia była uznana za powięść historyczno-naukową? Bo raczej takie źródła można tylko uznać za jakieś dowody i do nich się odwołychać, chodź oczywiście nie zawsze.
Ale co nie ma pokrycia w rzeczywistości?
Kiedyś niezgodne z prawami fizyki byłoby to że człowiek mówiący do patyka ma wielką moc głosu . Tym patykiem jest teraz mikrofon bezprzewodowy. Co jest niezgodne z prawami fizyki i dlaczego Bóg miałby im podlegać skoro my wierzymy ,że jest ich twórcą.
|
Śr gru 19, 2007 23:00 |
|
 |
Radaromontis
|
Cytuj: Kiedyś niezgodne z prawami fizyki byłoby to że człowiek mówiący do patyka ma wielką moc głosu. W fizyce zdecydowanie nie możesz stosować takich porównań, jak patyk - mikrofon bezprzewodowy. To jak porównywać konia do samochodu. Poza tym prawa fizyki są zawsze takie same, nie zmieniają się. Tylko nauka je przekształca, jeśli są błędne... Cytuj: Ale co nie ma pokrycia w rzeczywistości? Pisma religi wierzących są sprzeczne. Cytuj: Co jest niezgodne z prawami fizyki i dlaczego Bóg miałby im podlegać skoro my wierzymy ,że jest ich twórcą.
A ja wierzę, że kupa może uleczyć ludzi ze ślepoty, ale nie używam tego do argumentacji.
|
Śr gru 19, 2007 23:08 |
|
|
|