|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Ulga prorodzinna do 10 stycznia!
| Autor |
Wiadomość |
|
Vroo
|
 Ulga prorodzinna do 10 stycznia!
Wiem, że zły dział :) ale może paru rodziców więcej to przeczyta. *
Jest za ubiegły rok, jak wiecie dość duża ulga podatkowa dla rodziców. Niestety, Ministerstwo przygotowało bardzo przykrą niespodziankę. Wszystkim rodzicom polecam PILNE przeczytanie:
tego:
http://dostepny.net/2008/chcesz-skorzys ... -stycznia/
i tego:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 0&typ=news
i ewentualny telefon do Urzędu Skarbowego aby się upewnić. W skrócie:
Cytuj: ... warunkiem uwzględnienia przedmiotowej ulgi przez płatnika w rozliczeniu rocznym za 2007 r. jest złożenie przez podatnika - w terminie do 10 stycznia 2008 r. - oświadczenia, w którym: - stwierdzi, że spełnia warunki uprawniające do skorzystania z ulgi (określone w art. 27f ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych); - wskaże liczbę dzieci, na które przysługuje odliczenie; - wskaże kwotę przysługującego odliczenia (obliczoną zgodnie z art. 27f ust. 2-5 ww. ustawy).
*byłby niezły chaos na forum jakby tym kierował się każdy zakładający wątek więc wątek został przeniesiony ;) - Paschalis
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
| Wt sty 08, 2008 0:46 |
|
|
|
 |
|
Vroo
|
ps. eh, koleżanka donosi, że o tym w telewizji trąbią. Ale ja nie oglądam TV....
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
| Wt sty 08, 2008 0:50 |
|
 |
|
Krzysztof_J
|
 Re: Ulga prorodzinna do 10 stycznia!
Vroobelek napisał(a): Jest za ubiegły rok, jak wiecie dość duża ulga podatkowa dla rodziców. Niestety, Ministerstwo przygotowało bardzo przykrą niespodziankę. Nie siej, proszę, paniki. Dotyczy to tylko tych podatników, których rozlicza pracodawca. Za PAP: Cytuj: W czwartek 10 stycznia upływa termin, w którym pracownicy mogą zwrócić się do swego pracodawcy o rozliczenie za nich podatku PIT za 2007 rok. Jeśli tacy podatnicy chcą skorzystać z ulgi na dzieci, muszą też złożyć pracodawcy stosowny wniosek - przypomina Ministerstwo Finansów. Podatnicy, którzy rozliczają się samodzielnie, mają czas do końca kwietnia 2008 roku, by złożyć zeznanie podatkowe w urzędzie skarbowym. Te osoby nie muszą składać żadnego oświadczenia w sprawie ulgi na dzieci, po prostu odliczają przysługującą im kwotę od podatku. Jednak jeśli chcą, by rozliczył ich pracodawca, muszą do 10 stycznia 2008 roku złożyć w swoim dziale płac PIT 12. Wówczas pracodawca sporządzi za nich rozliczenie na druku PIT-40. Dotyczy to osób, które mają tylko jednego pracodawcę.
|
| Wt sty 08, 2008 7:25 |
|
|
|
 |
|
Vroo
|
Słusznie. A tacy pracownicy muszą i tak się zgłosić do 10 stycznia. Przepraszam za zamieszanie.
|
| Wt sty 08, 2008 8:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Gazeta Wyborcza" Ulga na dzieci to pułapka
Ulga podatkowa na dzieci to pułapka, w którą wpadają niezamożni ludzie, korzystający z zasiłków socjalnych - alarmuje "Gazeta Wyborcza". Rodzice wyliczają, że gdyby skorzystali z ulgi, mogliby stracić rocznie nawet kilkaset złotych.
Dziennik pisze, że dzięki uldze podatkowej rodzice mogą odliczyć przeszło 1100 złotych rocznie na każde dziecko. "Gazeta Wyborcza" podkreśla, że dla prawie 2 milionów biednych rodzin pobierających zasiłki - to majątek. Dodaje, że przepisy każą jednak zaoszczędzone na podatku pieniądze uwzględnić przy wyliczaniu dochodu osób biorących zasiłek. Eksperci tłumaczą na łamach gazety, że wystarczy o grosz przekroczyć dochód na członka rodziny, by utracić zasiłek.
O sprawie wiedzą już pracownicy fiskusa. "Gazeta Wyborcza" pisze, że wiele osób składa korektę zeznania podatkowego, rezygnując z ulgi, w obawie przed utratą świadczenia rodzinnego.
Dziennik wylicza, że zasiłek na dzieci to niejedyne świadczenie, które można stracić przez ulgę na dzieci. Dotyczy to także dodatków mieszkaniowych czy stypendiów socjalnych.
VIDE: IAR
http://www.polskieradio.pl/iar/prasapol ... lapka.html
.
|
| N mar 16, 2008 10:37 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|