| Autor |
Wiadomość |
|
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Kod: Ktoś nie wierzący zakłada , że one istnieją? Czyli nie wierzysz w Boga, ale zakładasz, że istnieje? W dyskusjach bardzo często robi się taki zabieg. Nie zapominaj , że jest to zabieg twojego autorstwa: Radaromontis napisał(a): Ja wierzę w krasnoludki i zastanawiam się, w co one wierzą. Tak samo ktoś nie wierzący w krasnoludki może zastanawiać się, w co one wierzą, zakładając jednak z góry - że istnieją.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| So mar 22, 2008 23:49 |
|
|
|
 |
|
0bcy_astronom
|
Ja odpowiem w najprostrzy spsób.
Bóg jest Bogiem. jeżeli nie jest osobą wierzącą to nie oznacza od razu że jest ateistą.
Bóg jest tym "kimś kogo nie ma na ziemi" tak to ująłem.
Ani ateista ani teista.
Bo ani nie wierzy ani wierzy - on wie.
W sumie można by powiedzieć że JPII też był ateistą bo teistą na pewno już nie był bo nie wierzył w istnienie Boga aleby był przekonany (wiedział) że Bóg istnieje.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
| So mar 22, 2008 23:56 |
|
 |
|
Seweryn
|
Teistą jest ktoś kto wierzy , ale jesli ktoś wie to jeszcze lepiej .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N mar 23, 2008 0:03 |
|
|
|
 |
|
Radaromontis
|
JPII był teistą. Gdyby nie był, to mówiłby o sobie jak o proroku. A on tkwił w wierze. Jeśli ktoś uważa, że JPII nie wierzył, ale wiedział o istnieniu boga, to się myli. Nie ma nikogo, kto WIE o istnieniu boga. No chyba, że mogę powiedzieć, że WIEM, iż istnieją krasnoludki.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
| N mar 23, 2008 0:18 |
|
 |
|
0bcy_astronom
|
Tak?
A jeżeli Bóg ześle łaskę dzięki której wiesz, że on istnieje?
Wierzyć to może przeciętny katolik, ksiądz czy biskup a nawet niejeden papież.
Ale ja uważam, że JPII był tak blisko Boga iż wiedział, że on istnieje.
Właśnie gdzieś słyszałem, że on nie wierzył tylko wiedział.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
| N mar 23, 2008 1:24 |
|
|
|
 |
|
Radaromontis
|
Dlaczego wobec tego nie mówicie: "Posiądźcie wiedzę na temat istnienia boga i żyjcie nią.", zamiast "Bądźcie silni mocą wiary." Dlaczego? Ponieważ naturalnie NIE MOŻNA posiąść takiej wiedzy.
Taką "wiedzę", to ja mogę mieć i o krasnoludkach, będę mówił, iż je widziałem i wiem, że istnieją. Co z tego? JPII wierzył, a mówienie, że był ateistą wg. mnie uwłaszcza temu człowiekowi.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
| N mar 23, 2008 10:31 |
|
 |
|
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): JPII był teistą. Gdyby nie był, to mówiłby o sobie jak o proroku. A on tkwił w wierze. Jeśli ktoś uważa, że JPII nie wierzył, ale wiedział o istnieniu boga, to się myli. Nie ma nikogo, kto WIE o istnieniu boga. No chyba, że mogę powiedzieć, że WIEM, iż istnieją krasnoludki.
Skąd to wiesz?
|
| N mar 23, 2008 22:18 |
|
 |
|
Radaromontis
|
Seweryn napisał(a): Radaromontis napisał(a): JPII był teistą. Gdyby nie był, to mówiłby o sobie jak o proroku. A on tkwił w wierze. Jeśli ktoś uważa, że JPII nie wierzył, ale wiedział o istnieniu boga, to się myli. Nie ma nikogo, kto WIE o istnieniu boga. No chyba, że mogę powiedzieć, że WIEM, iż istnieją krasnoludki. Skąd to wiesz?
Nigdy nie twierdził, że odczuwał boga zmysłami.
|
| Wt mar 25, 2008 2:02 |
|
 |
|
0bcy_astronom
|
A twoi rodzice Cię kochają? Jakim zmysłem to doświadczasz? Węchem, słuchem, wzrokiem, dotykiem czy smakiem?
Tomasz Olbratowski.
|
| Wt mar 25, 2008 13:06 |
|
 |
|
0bcy_astronom
|
A co powiesz o cytacie"
"- Skąd wiesz, że Bóg istnieje, mi się wydaje że go nie ma...
- Tak... to dziwne, bo wczoraj z nim rozmawiałem"
Tomasz Olbratowski.
|
| Wt mar 25, 2008 13:08 |
|
 |
|
Radaromontis
|
Kod: A twoi rodzice Cię kochają? Jakim zmysłem to doświadczasz? Węchem, słuchem, wzrokiem, dotykiem czy smakiem? Wszystkimi wyżej wymienionymi. Kod: A co powiesz o cytacie"
"- Skąd wiesz, że Bóg istnieje, mi się wydaje że go nie ma... - Tak... to dziwne, bo wczoraj z nim rozmawiałem"
Nie rozumiem, o czym to ma świadczyć. Równie dobrze:
Co powiesz o cytacie"
"- Skąd wiesz, że krasnoludki istnieją. Mi się wydaje że ich nie ma...
- Tak... to dziwne, bo wczoraj z nimi rozmawiałem."
To, że ktoś twierdzi tak, nie znaczy, że to prawda. Psychika ludzka jest bynajmniej niezgłębiona, a ludzie często gadają głupoty, kłamią, mają schorzenia psychiczne.
|
| Wt mar 25, 2008 13:32 |
|
|
|