Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 13:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 czy Piłat może, powinien czuć się winny?? 
Autor Wiadomość

paweł28 zapomiasz tylko o tym że to lud miał prawo wyboru i to właśnie lud chciał ukrzyżowania Jezusa. Winą Piłata według mnie było to że wbrew samemu sobie i świadomości niewinności Jezusa jednak uznał wole tłumu.

N lut 03, 2008 22:11

zapomiasz tylko o tym że to lud miał prawo wyboru i to właśnie lud chciał ukrzyżowania Jezusa. Winą Piłata według mnie było to że wbrew samemu sobie i świadomości niewinności Jezusa jednak uznał wole tłumu.

Tak, masz rację, ale Piłat mógł zmienić decyzję.
Ostatnie słowo należało do niego, nie tłumu- uległ tłumowi, choć wcale nie musiał, może i się bał ale nie zmienia to faktu że wydał na śmierć niewinnego człowieka i dobrze o tym wiedział.

Paweł

Pn lut 04, 2008 11:35

Problem w tym że Piłat nie tyle miał ulec tłumowi, co poprostu było to święto, gdy lud mógł wybrać i Piłata właściwie nic nie powinno obchodzić jaki wybór został dokonany. To właśnie tłum miał to prawo jak co roku aby oswobodzić kogoś. Piłat wręcz chcąc uwaolnić Jezusa właśnie dlatego zapytał tłumu czy chcą uwolnienia Jezusa czy Barabasza. Liczył że Jezusa oswobodzą, ale się przeliczył. W gruncie rzeczy podjął działanie któremu zgodnie z zasadami musiał się poddać. Ci dwaj skazani byli już przeznaczeni na śmierć. To była zatem kwestia który zostanie uwolniony. I jak już pisałem, ja upatruje błąd Piłata właśnie w tym że nie wyszedł ponad tradycje, ponad zwyczaje dla zwykłej sprawiedliwości niezależnie od tego co mógł odsiągnąć lub stracić na tym.

Pn lut 04, 2008 19:56

Piłat był winny, mógł się nie zgodzić. bardziej winni jednak byli Ci, którzy wydali mu Jezusa.

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N mar 23, 2008 15:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4