Po co Bóg stworzył ludzi?
Autor |
Wiadomość |
Vacarius
|
0bcy_astronom napisał(a): Vacarius - mówisz, że Ty byś tego nie zjadła. Ale oni nic nie zjedli tylko zgrzeszyli a czy ty grzeszysz? Tak więc nie jesteś od nich lepszy i też nie jesteś w raju.
Gdybym kiedykolwiek był w raju to bym nie grzeszył.
|
Pt mar 28, 2008 20:18 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Ni i jakby na to nie spojrzeć gdyby ludzie przestali grzeszyć już za życia to raz nastałby już na ziemi. Ale to tak już w ramach dodatku i dopowiedzenia.
Bzdura. Na ziemi ludzie są ograniczeni, to ich sprowadza do grzechu. Gdyby go nie popełniali - byłoby zwyczajnie więcej harmonii, ale ludzie i tak harowaliby po 10 godzin na dobę. Żaden to raj.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Pt mar 28, 2008 20:19 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Radaromontis napisał(a): Bzdura. Na ziemi ludzie są ograniczeni, to ich sprowadza do grzechu. Gdyby go nie popełniali - byłoby zwyczajnie więcej harmonii, ale ludzie i tak harowaliby po 10 godzin na dobę. Żaden to raj.
No nei do końca - co prawda nie byłby taki raj jak mógłby być bo byłyby np dalej choroby wypadki itp.
Ale np twoje słowo "harowali"... otóż nie byłoby harówy tylko zwyczajna i przyjemna praca. Bo co rozumiesz pod pojęciem harówa - dużo roboty za mało pieniędzy czy coś innego?
Czy po prostu ciężka praca? Ciężka praca w ogóle nie musi być czymś nieprzyjemnym.
A jeżeli chodzi Ci o nieprzyjemną pracę to też by jej nie było bo to co dla Ciebie jest nieprzyjemne dla kogoś innego może być całkiem znośne i on by tam pracował a nie ty.
Prawda ludzie są ograniczeni i narazie póki Jezus nie zszedł po raz drugi biblijnego raju nie będzie. Natomiast bez grzechu bylibyśmy bardzo blisko.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pt mar 28, 2008 20:28 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
vacarius - mówisz tam byś nie zgrzeszył... taa... a dlaczego tutaj grzeszysz? Przeciwstawiasz się złu grzesząc? Czy cieszysz się z dobra i w ten sposób grzeszysz. Nie przeceniaj się bo jesteś słaby, z resztą tak samo jak ja i inni.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pt mar 28, 2008 20:31 |
|
 |
Vacarius
|
0bcy_astronom napisał(a): vacarius - mówisz tam byś nie zgrzeszył... taa... a dlaczego tutaj grzeszysz? Przeciwstawiasz się złu grzesząc?
A czy bedąć w niebie można zgrzeszyć?
Raj to przecież niebo do do którego mamy wrócić. A co jeśli tam wrócimy i ktoś znowu zgrzeszy? To znowu wszyscy wypad do piekła?
Ja nie chce być zbiorowo rozpatrywany jako cały gatunek ludzki. Gdybym sam odpowiadał za siebie i urodził sie w niebie. To bym nie grzeszył bo nie chwiałbym pójść do piekła.
Tu na ziemi tez nie łamie praw ziemskich bo nie chce pójść do więzienia. A wiec dlatego śmiem twierdzić ze w niebie nie trzeba by mi było dawać nauczki abym nie łamał praw nieba.
Tym bardziej kiedy te prawa są tak bardzo mało wymagające. Nie jeść owoców z tylko jednego drzewa. A cały las mam. No dobra, OK da sie zrobić.
Tylko dlaczego nie dano mi takiej szansy? 
|
Pt mar 28, 2008 21:42 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
No nie do końca. Czasem określa się niebo mianem raju, ale niebo a raj to 2 różne rzeczy.
Czy wspominałem, że biblia to nie podręcznik do historii? Nie było żadnego drzewa a zjedzenie owocu jest symbolem - nie wolno było grzeszyć a człowiek zgrzeszył.
Tomasz Olbratowski.
|
Pt mar 28, 2008 21:49 |
|
 |
1KOR13
|
Obcy_astronom napisał(a): Bóg stworzył ludzi na swoje podobieństwo, ale człowiek niestety jest grzeszny i nie może równać się z Bowiem więc: Człowiek jest na podobieństwo Boga ale nie może się z nim równać.
Wszystko to jest prawdą, tyle tylko, że ja temu nie zaprzeczyłem, Obcy astronomie. Zresztą, człowiek nie mógłby się równać z Bogiem także gdyby nie zgrzeszył.
Ja sprzeciwiłem się słowom jednego z przedmówców, który powiedział coś innego: istota tej wypowiedzi, jak ją rozumiem, była taka, że człowiek jest tak marną istotą, że nie powinien zadawać takich pytań. I z tym elementem się nie zgadzam, twierdzę, że takie stawianie sprawy jest sprzeczne z wiarą w stworzenie na Boże podobieństwo.
|
So mar 29, 2008 17:54 |
|
|
|