Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 11, 2025 11:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Kościelny problem 
Autor Wiadomość

SweetChild napisał(a):
Nie jestem pewien, czy taki przekład jest właściwy ;)

Ale komuś trzeba zaufać. Jest takie słowo "imprimatur" ...

Z zaufaniem wiąże się duże ryzyko. Żydzi ufali swoim kapłanom i (z naszej perspektywy) słabo na tym wyszli. Jeśli mieli jakieś szanse rozpoznać Jezusa, to tylko na podstawie własnego sumienia.

Wt mar 18, 2008 17:22
Trudno zaufac komuś kto kłamie w żywe oczy, a niestety abp Kamiński tak robi, na dodatek bezwstydnie wykorzystując swoja władzę.

Cytuj:
Tak było też gdy wspomniałem o casus CASA ...

Masz na myśli wypadek samolotu CASA? Tylko co to ma wspólnego z ta sprawą?

Wt mar 18, 2008 22:16
A czemu służy ta Akcja Gazety Wyborczej?
Myślę że to typowa medialna "wrzuta" służąca odwróceniu uwagi publiki od spraw poważniejszych, na przykład takiej:

Dokładnie- spraw takich jest wiele- Traktat Lizboński- czyli Konstytucja Bis- którą eurokraci przepchną mimo, ze odrzuciła ją w referendum ludność Francji i Belgii...
służba zdrowia- brak pomysłów na rozwiązanie problemów, prywatyzacja tylnymi drzwiami...
obietnice wyborcze Tuska- min. podatek liniowy...

Jak ucichnie ta sprawa- to pojawią się kolejne "wrzuty" może znowu coś o gejach i lesbijkach, jakiś piknik nazistowski...

Michnik zanim się zabierze za oczyszczanie kościoła- to może oczyści własną stajnię Augiasza i namówi swojego morderczego braciszka Stefana na powrót do Polski i odpokutowanie za morderstwa sądowe jakich dokonał min. na rotmistrzu Pileckim, bohaterze z AK

Wt mar 18, 2008 22:32

Ostatnio gejami zajął się nasz Umiłowany Prezydent w swoim bełkocie zwanym dawniej "orędziem" :)
Taki sam bełkot zaprezentował abp Kamiński w Niedzielę w wszystkich swoich parafiach.

Wt mar 18, 2008 22:49

Dokładnie Teressa!

Ostatnio gejami zajął się nasz Umiłowany Prezydent w swoim bełkocie zwanym dawniej "orędziem" :)
Taki sam bełkot zaprezentował abp Kamiński w Niedzielę w wszystkich swoich parafiach.

Człowieku, czy ty czasem siebie czytasz?

Wt mar 18, 2008 23:51
Zobacz profil WWW

Dokładnie- spraw takich jest wiele- Traktat Lizboński- czyli Konstytucja Bis- którą eurokraci przepchną mimo, ze odrzuciła ją w referendum ludność Francji i Belgii...

Dla ścisłości, nie Belgii a Holandii.

Teresse napisał(a):
Jak ucichnie ta sprawa- to pojawią się kolejne "wrzuty" może znowu coś o gejach i lesbijkach, jakiś piknik nazistowski...

Zauważ jednak, że to właśnie Ty stosujesz tę technikę w niniejszym wątku. Jak już przy cytatach biblijnych jesteśmy, to był też taki o belce ;)

Zresztą abp. Kamiński zastosował podobną sztuczkę, sugerując iż o. Mogielski jest homoseksualistą.

Śr mar 19, 2008 9:28
Teresse - a skąd posiadasz wiedzę, że Stefan Michnik nie pokutuje i nie żałuje....wiadomym jest, że decyduje o tym sumienie każdego człowieka a nie miejsce.
Chyba, że chodzi o Twoją satysfakcję...bo Bogu nie potrzebna jest manifestacja.

Śr mar 19, 2008 12:09

Teresse - a skąd posiadasz wiedzę, że Stefan Michnik nie pokutuje i nie żałuje....wiadomym jest, że decyduje o tym sumienie każdego człowieka a nie miejsce.
Chyba, że chodzi o Twoją satysfakcję...bo Bogu nie potrzebna jest manifestacja.

Bogu z pewnością nie, ale czy Gazecie Wyborczej i jej "środowiskom" też?
PO czynach ich, poznacie ich - w Piśmie napisano (w swobodnym przekładzie).

A co do pokuty nadredaktora Michnika to może i masz rację. Możliwe, iż szczucie każdego na każdego w Kościele to taki jego sposób na ekspiację.
POproszę o więcej takich złotych myśli.

No nie, znowu zgrzeszyłem. Miałem przecież ignorować twoje przemyślenia.
Lecę do spowiedzi ...

Śr mar 19, 2008 13:40
Zobacz profil WWW
Lepiej pokrop się wodą z czerwonej krowy :D
A. Michnik mówi:
- "Spotkałem go dwukrotnie, kiedy byłem za granicą, ale nie chciał mówić na ten temat. I ja sam też uważam, że to są jego sprawy i jego życia. Nie moją sprawa rozliczac własnego brata" - "Między panem a plebanem". Jak widzisz GW nie potrzebuje S. Michnika
Ciekawe co też robił Jan Paweł II aby sie oczyścić po spotkaniach z A. Michnikiem w Castel Gandolfo :diabel:

Śr mar 19, 2008 14:16
Stanisławie - zobacz jaka jest właściwa reakcja biskupa
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1207283064

Pt kwi 04, 2008 9:02

Alus: Byłem szybszy, wiedziałem wcześniej.

Przypadek przypadkowi nie równy. W tym - biskup Dajczak uzyskał niezbite dowody wykroczenia (prokuratura). Jego poprzednik, takimi nie dysponował, prokuratura nie udostępnia bowiem dowodów z dochodzenia lub śledztwa. Nie ma nawet obowiązku informowania Kościoła o tym, że je posiada.
Teraz w związku ze sprawą zabójstwa taka możliwość dowiedzenia się o tym, że dowody były, zaistniała.

Do sprawy ks. Andrzeja ma się to nijak. Nie ma wątków ubocznych takich jak konflikt z bratem o. Mogielnickiego, które mogą być przecież wcale nie uboczne, a okazać się przyczyną zmontowania całej sprawy przeciw ks. Andrzejowi.

Mogą, ale nie muszą! Za mało o tej sprawie wiemy, by rzucać gromami na kogokolwiek.
Ja nie wiem - i do tego czasu będę ostrożny z sądami i wyrokami w stosunku do kogokolwiek. Również do rzekomego bagatelizowania albo "zamiatania" przez biskupów.

Pt kwi 04, 2008 11:20
Zobacz profil WWW
Tak - za mało wiemy...ale bp. Dajczak też nie ma dowodów w ręku - bo ponoć wszystkie są w prokuraturze :)
Okresowe osunięcie kapłana i dogłębne wyjaśnienie sprawy, w każdym przypadku jest korzystne dla kapłana i Kościoła.

Pt kwi 04, 2008 11:47
A jeśli potwierdzi się najgorsze - że ten chłopak zabijał z zemsty - to wyjdzie, że ofiarę za grzech kapłana poniosły niewinne osoby :(
Oby nie....

Pt kwi 04, 2008 11:51

Jednym wszystko kojarzy sie z seksem, a innym z Żydami ;)

A z czym może kojarzyć się bidet w kurii? :D

Bo w jednej z kurii nad Wisłą w ogólnodostępnej toalecie znajduje się bidet a wsród pracowników zauważyłam tam jedynie jedną kobiete - siostrę zakonną będącą archiwistką. :x

Pt kwi 04, 2008 13:01

Głośna sprawa molestowania dzieci przez księdza umorzona

- Szczecińska prokuratura umorzyła w całości śledztwo w sprawie molestowania dzieci przez księdza Andrzeja D. - poinformowała w czwartek PAP rzeczniczka prokuratury okręgowej w tym mieście Małgorzata Wojciechowicz.

Jak dodała, śledztwo umorzono, ponieważ część zdarzeń będących jego przedmiotem uległa przedawnieniu, więc w ogóle nie podlegały one ocenie prokuratorskiej, natomiast w pozostałych przypadkach brak było znamion przestępstwa czy jego dowodów.

Rzeczniczka poinformowała, że w śledztwie przesłuchano ok. 120 świadków, w tym wychowanków księdza.

Głośną sprawę molestowania dzieci przez księdza Andrzeja, założyciela i b. dyrektora ogniska dla trudnej młodzieży w Szczecinie, opisała w marcu ub.r. "Gazeta Wyborcza" w reportażu "Grzech ukryty w Kościele" . Dziennik pisał wówczas m.in., że przez wiele lat sprawa miała być ukrywana przez księży.

Cz sty 08, 2009 15:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8