Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 22:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Dwa typy katolików. 
Autor Wiadomość

Mi chodzi tylko o to, że wiarę ŁĄCZY POGLĄD.

A ja nie mogę się z tym zgodzić bo osobiście znam ludzi wierzących w dokładnie to samo, ale mający zupełnie odmienne poglądy w kwestiach tej samej wiary. Zresztą choćby wiara w Boga nie jest poglądem jeśli nie wynika z argumentów czy przyjęcia czyiś opinii - ja np. zawsze wierzyłem w Boga nie mając argumentu skąd niby ta wiara się bierze, ale odrzucałem opinie popularnych wyznań na Jego temat - wierzyłem w tego samego Boga co wszyscy wierzący wokół, ale nie podzielałem ich opinii i poglądów na Jego temat.
Jasne, że ludzie łączą się w ramach podobnych poglądów, ale to z wygody i dla ich komfortu psychicznego, a nie z powodu tego, że tak musi być.

Kamyk napisał(a):
Tak, wszystkich chrześcijan łączy wiara w Trójcę Świętą: Ojca i Syna i Ducha Świętego, oraz chrzest w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Jeśli zakwalifikować tą wiarę jako pogląd, to taki pogląd mamy wspólny.

A ja rozmawiałem z chrześcijanami nie uznającymi Trójcy i nie widzę tu problemu - tacy sami chrześcijanie i taką samą wiarę mieli jak inni z jakimi rozmawiałem.

Pt kwi 11, 2008 21:31

Radaromontis napisał(a):
Mi chodzi tylko o to, że wiarę ŁĄCZY POGLĄD.

A ja nie mogę się z tym zgodzić bo osobiście znam ludzi wierzących w dokładnie to samo, ale mający zupełnie odmienne poglądy w kwestiach tej samej wiary. Zresztą choćby wiara w Boga nie jest poglądem jeśli nie wynika z argumentów czy przyjęcia czyiś opinii - ja np. zawsze wierzyłem w Boga nie mając argumentu skąd niby ta wiara się bierze, ale odrzucałem opinie popularnych wyznań na Jego temat - wierzyłem w tego samego Boga co wszyscy wierzący wokół, ale nie podzielałem ich opinii i poglądów na Jego temat.
Jasne, że ludzie łączą się w ramach podobnych poglądów, ale to z wygody i dla ich komfortu psychicznego, a nie z powodu tego, że tak musi być.

Kamyk napisał(a):
Tak, wszystkich chrześcijan łączy wiara w Trójcę Świętą: Ojca i Syna i Ducha Świętego, oraz chrzest w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Jeśli zakwalifikować tą wiarę jako pogląd, to taki pogląd mamy wspólny.

A ja rozmawiałem z chrześcijanami nie uznającymi Trójcy i nie widzę tu problemu - tacy sami chrześcijanie i taką samą wiarę mieli jak inni z jakimi rozmawiałem.

To ja mogę być ateistą uznającym byt boga? Istoty wyższej, która jest stworzycielem?

Pt kwi 11, 2008 21:55
Zobacz profil ICQ YIM

To ja mogę być ateistą uznającym byt boga? Istoty wyższej, która jest stworzycielem?

Z definicji nie, ale w przypadku tej najgłębszej, subiektywnej duchowości możesz - rzecz w tym, że pogląd wynika ze intelektualnej, ale najpłytszej warstwy człowieka, a wiara kryje się głębiej i może być zagłuszona przez umysł analityczny/superego/ego. Oczywiście takie coś jest bardzo niezdrowe dla jedności wewnętrznej bo konflikt.

Niemniej, jak wspominałem nie wiem czym dokładnie jest wiara, wiem natomiast, że może istnieć bez widocznej przyczyny i niezależnie od wiedzy, a pogląd jest zawsze intelektualny i wtórny wobec jakiejś wiedzy.

W sumie głupia sprawa z tym ateizmem, bo uznaję go za wiarę, ale jest to wiara polegająca wyłącznie na negacji teizmu, a więc nie posiadająca możliwości samoistnego istnienia, więc jako rzecz wtórna i intelektualna jest (także?) na pewno poglądem. Będę musiał nad tym pomedytować :razz:

So kwi 12, 2008 1:22

Tego typu heretyków nigdy nie brakowało, ale akurat wiara w Trójcę jest dla chrześcijanina niezbywalnym fundamentem. Nie można mówić o chrześcijaństwie bez wiary w Ojca i Syna i Ducha Świętego

So kwi 12, 2008 9:52

Cytuj:

Tego typu heretyków nigdy nie brakowało, ale akurat wiara w Trójcę jest dla chrześcijanina niezbywalnym fundamentem. Nie można mówić o chrześcijaństwie bez wiary w Ojca i Syna i Ducha Świętego

jak bez wiary w ocja Syna i Ducha Św? mozna w nich wierzyc, ale nei trzeba zakladac ze tworza jedno, ze kazdy ma rowną moc itd. Jezus sam mowil ze tylko Ojciec zna dzien i godzine, co jzu dyskfalfikuje Go z bycia na równi z Ojcem.

to byl tylko przyklad. chodzi mi o to ze chrzescijaninem jest kazdy kto wierzy w Jahwe i Jezusa. uznaje biblie. a to czy wierzy w Trojce czy nei to juz inna sprawa. :)

pozdrawiam

Spragniony

So kwi 12, 2008 11:41

No niestety ale mylisz się. Wiara w Jezusa jako Pana, czyli Boga, była najbardziej charakterystyczną "cechą" chrześcijan od samego początku

So kwi 12, 2008 13:37

Jak to nie o poglądy?

Tak samo jak w myjni samochodowej nie chodzi o produkcję nagrobków.

So kwi 12, 2008 19:46

No niestety ale mylisz się. Wiara w Jezusa jako Pana, czyli Boga, była najbardziej charakterystyczną "cechą" chrześcijan od samego początku

mozliwe. ale w takim razie poprosze o jakies przyklady pism wczesnochrzescijanskich (I - II wiek) mowiące o Jezusia jako Bogu. nie jestem "obryty" w tym temacie i nie slsyzalem o takowych.

So kwi 12, 2008 20:18

"Didache" 16:7 (ok.90) odnosi słowa Za 14:5 ("nadciągnie Pan, mój Bóg, i z Nim wszyscy święci") do Jezusa.

Św.Ignacy ( 107) "List do Kościoła w Efezie": "Bóg nasz bowiem, Jezus Chrystus począł się w łonie Maryi zgodnie z planem Bożym, z rodu Dawida i z Ducha Św." 18:2.

Poganin Pliniusz Młodszy (ok.114): "Mieli zwyczaj w określonym dniu o świcie zbierać się i śpiewać (...) ku czci Chrystusa jako Boga". (Pliniusz do Trajana).

List Barnaby (ok.130) "Mówił bowiem Bóg, że rany swego ciała od nich otrzymał" 5:12.

Meliton z Sardes ("Homilia Paschalna" ok.160) "Zamiast baranka Bóg przyszedł, i zamiast owcy człowiek, a w człowieku Chrystus, który ogarnia wszystko." 5; Frg 6 "ukrywał oznaki boskości, choć był prawdziwym Bogiem od wieków".

Tzw. "II List do Koryntian" (ok.150r.) 1:1: "Bracia, musimy patrzeć na Jezusa jak na Boga, jak na Tego, który będzie sądził żywych i umarłych".

Justyn Męczennik (ur.100) "Dialog z Żydem Tryfonem" (68:3): "Czy myślicie, że według Pism czcić i nazywać Panem Bogiem należy kogo innego oprócz Stwórcy tego wszechświata oraz Chrystusa"; "Apologia" (I:63,15) "Ojciec wszechrzeczy ma Syna, który jest Słowem, Pierworodnym Synem Bożym i Bogiem".

Poganin Celsus (IIw.) "Oddają Chrystusowi hołd Boski".

Poganin Lukian z Samostaty (ur.120) "Bo boską cześć jeszcze teraz oddają owemu wielkiemu człowiekowi, który w Palestynie został ukrzyżowany" ("O zgonie Peregrinosa" 11).

Na Pallatynie w Rzymie istnieje rysunek z IIw. człowieka z głową osła na krzyżu wykonany ręką poganina z podpisem: "Aleksamenos czci swego Boga" dot. Jezusa ("Świat symboliki chrześcijańskiej" D.Forstner OSB s.287).

"Do Diogneta" (IIw.): "Któż bowiem z ludzi zdołał kiedykolwiek dojść do zrozumienia, czym jest Bóg zanim On sam przyszedł".

Arystydes (ok.140) "Apologia" 2:6: "Chrześcijanie wreszcie wzięli swą religię od Jezusa Chrystusa, którego nazywają Synem Bożym, głosząc, że to sam Bóg zstąpił z nieba na ziemię".

Tacjan (ur.130) "Mowa przeciw Grekom": "Te zaś, które mądrości nie przyjęły, lecz odrzuciły (...) Boga cierpiącego uznane zostały raczej za wrogów Boga".

"Męczeństwo św.Justyna" ( 163) "Czcimy Jezusa Chrystusa, Syna Bożego (...) Ja jestem tylko człowiekiem, więc wiem, że słowa moje są nędzne w porównaniu z Jego nieskończonym Bóstwem".

Klemens Aleks. (ur.150) "Zachęta Greków" X:110,1: "Boski Logos, który bez najmniejszego sprzeciwu stawiany jest na równi z Bogiem i Panem wszechświata, ponieważ był Jego Synem a 'Słowo było u Boga'".

Tertulian (ur.155) "Przeciw Marcjonowi" V,20:4: "w kształcie i w obrazie Boga, jako Syn Ojca, jest prawdziwie Bogiem (...) w kształcie i w obrazie, czyli wyobrażeniu człowieka, jako Syn Człowieczy, okazał się prawdziwym człowiekiem". Patrz pkt 3.10.

Oraz cały Nowy Testament
Źródło: http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-02.php

So kwi 12, 2008 21:19

pozdrawiam

Spragniony

So kwi 12, 2008 21:52
Tzn ja powiem tak. Odrzucająć Tradycje można wiele stracić. Chyba św Ignacy Antocheński pisał o Eucharysti jako prawdziwe Ciałi i Krew naszego Pana JEzusa. Przypomne że Ignacy był biskupem z nadania apostołów a wieć z palca sobie tego nie wyssał .

Tak samo odnośnie Trójcy pierwsi chrześcijanie juz tak wierzyli to nie jest wytwór katolików. Jeśli ktoś to odrzuca musi odrzucic nauke apostołów. Ja czytając PPismo św doszedlem ze kościoł katolicki ma racje uczać o Trójcy. Poprostu sam to zauważyłem .

N kwi 13, 2008 17:18

Spragniony- to co ty przytoczyłeś to dowód na człowieczeństwo Chrystusa :).A co do bóstwa- Chrystus mówi w Piśmie,że On i Ojciec jedno są :).
W czym problem?filippiarz- kłócisz się o nazwę.Chrześcijanie identyfikują sami siebie jako wierzący w Trójce Świętą,dlatego np. Świadkowie Jehowy nie są chrześcijanami.Nie jest to jakaś obraza,ale zwyczajnie wyznaczenie zakresu słowa.Arianie w pierwszych wiekach nie wierzyli w bóstwo Chrystusa i chrześcijanami nie są i nie byli,tak jak żydzi i muzułmanie.

Pn kwi 14, 2008 15:14

Tak samo odnośnie Trójcy pierwsi chrześcijanie juz tak wierzyli to nie jest wytwór katolików. Jeśli ktoś to odrzuca musi odrzucic nauke apostołów. Ja czytając PPismo św doszedlem ze kościoł katolicki ma racje uczać o Trójcy. Poprostu sam to zauważyłem .

no właśnei a ja czytająć do takeigo wniosku nei doszedłem, dlatego pytam siętu i tam jak to wygląda :

pozdrawiam

Spragniony

Pn kwi 14, 2008 19:10
Cytuj:
Nie można mówić o chrześcijaństwie bez wiary w Ojca i Syna i Ducha Świętego

W pierwszych wiekach chrześcijaństwa jakoś się dało... Trójca święta nie była ustanowiona od zawsze...

Cytuj:
Pojawiło się jeszcze określenie "katolik nowoczesny". Co to takiego jest katolik nowoczesny? To bardzo nieostre pojęcie i może być mylnie rozumiane. Czy katolik nowoczesny to taki, który korzysta z komputera, internetu, komórki etc.? Czy też katolik nowoczesny to taki, który łyka wszelkie nowinki, często kosztem wiary? Czy katolik nowoczesny to taki, który popiera seks przedmałżeński, antykoncepcję, aborcję, rozwody, który rozmywa prawdę, odrzuca niewygodne prawdy wiary, odmawia udziału w praktykach religijnych? Należałoby uściślić pojęcie

Katolik nowoczesny to taki, który dostosowuje się do rozwoju nauki, jednocześnie pozostając katolikiem.
To katolik, który nie wierzy, że w raju było jabłko, lecz raczej uważa, że jest to metafora literacka.
Nie wierzy, że potop przykrył wierzchołek Mount Everest,
Przestaje wierzyć, że raj, czyściec, piekło jest miejscem a raczej stanem ducha,
Przestaje wierzyć, że interneto to dzieło szatana i używa go do swoich celów,
Przestaje używać gromnicy w trakcie burzy, bo rozumie, że ten przesąd kościelny jest już nieaktualny, lecz raczej montuje sobie na dachu piorunochron,
Jednak nadal wszystko czego nie rozumie tłumaczy sobie bogiem,
a wszelkie sprzeczności biblijne wyjaśnia metaforami literackimi, które znaczą co kto chce.

Gdyby nie było katolików nowoczesnych katolicyzm wymierał by znacznie szybciej niż wymiera aktualnie. !
Katolicy nowocześni pomagają pogodzić nowoczesność i postęp, z średniowiecznym zabobonem.
Myślę, że forum tego typu jest właśnie zbieraniem informacji na temat ŚWIADOMOŚCI SPOŁECZEŃSTWA Teolodzy ocenią na jakim etapie naród jest świadomy bzdur, którymi się ich szprycuje i dopasują odpowiednio swoje regułki, aby utrzymać go jak najdłużej. W razie konieczności cała biblia stanie się wielką metaforą, a bóg bezosobowym absolutem... Byle utrzymać ich jak najdłużej... no, za coś przecież jeść trzeba.

Katolik nowoczesny to po prostu katolik współczesny. Nie wierzący w klątwy kościelne rzucane przez biskupów i tego tupu bzdury, ale wierzący jeszcze w egzorcyzmy, Więc troszkę wam jeszcze brakuje tej nowoczesności ;-)

Wt kwi 15, 2008 13:28

Ale dzięki poświęceniu Azteków w misyjnej działalności, bardzo szybko osiągniemy doskonałość jakiej wymaga współczesność i - PRZETRWAMY. :D

Wt kwi 15, 2008 21:17
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona