Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Palenie w nałogu przed 18-nastka to grzech ? 
Autor Wiadomość

no to jest kolejny argument - palac szkodzisz innym.

i szczerze mowiac ja jestem bardzo nieszczesliwy keidy w mojej obecnosci ludzie pala. irytuje mnie to i drazni. i wtedy widac kulture danego osobnika. jesli w miejscu publicznym pali. no ale coz poradzisz.

aha co do uzywek i narkotykow - jest roznica.
to ze ty bez herbaty nie wytrzymujesz to juz twoja sprawa, jednak mysle ze dalbys rade przez miesiac, a bez palenia - szczerze watpie, bo by cie skrecalo.

nie chodzi o to ze masz sie z tego spowiadac. tylko ze to jest grzechem, poniewaz to wykroczenie przeciwko samemu sobie. niszczenie ciała. trwałe (nałogowe), świadome, do tego można innych podtruć.

Pt kwi 18, 2008 7:03

1) palenie tytoniu szkodzi zdrowiu palącego - można to przeczytać na każdej paczce papierosów ;-) [i są na to badania naukowe]
2) palenie tytoniu szkodzi zdrowiu otoczenia - i to także udowodniono

To podstawowe przesłanki do uznania palenia tytoniu za zło.

Kwestia nałogu: nałóg może zmniejszać winę moralną związaną z popełnianym złem. Tyle że człowiek powinien zwracać uwagę, czy się od czegoś nie uzależnia, i dbać o swoją wolność...

Pt kwi 18, 2008 10:21

Bo ostatnio w TV pokazywali maratończyka, który ma 101 lat, a pije i pali.

1. Jak zauwzyles, czlowiek ten jest maratonczykiem, a dobra kondycja fozyczna i uprawianie sportow wplywaja dodatnio na nasze zycie i moga je przedluzyc.
2. To, ze ma 101 lat, nic nie oznacza. Moze gdyby nie palil, jego zycie byloby jeszcze dluzsze. :)
3. Takich przykladow jest jeszcze kilka, ale to nadal sa wyjatki, ktore nie zmieniaja opinii lekarzy, ze palenie powaznie szkodzi palacemu i ludzia w jego otoczeniu.

Pt kwi 18, 2008 12:32

Z takich tekstow wynika, ze to ty sie denerwujesz, a nie pozostali czlonkowie dyskusji

No chyba nie bardzo, bledne wnioski.

Cytuj:
Ok pijac herbate mozesz sobie szkodzic, ale palac, szkodzisz tez innym

A paląc samemu?

Cytuj:
1. Jak zauwzyles, czlowiek ten jest maratonczykiem, a dobra kondycja fozyczna i uprawianie sportow wplywaja dodatnio na nasze zycie i moga je przedluzyc.

To, że ktos bierze udzial w maratonie olimpijskim nie znaczy ze jest sportowcem.

Cytuj:
2. To, ze ma 101 lat, nic nie oznacza. Moze gdyby nie palil, jego zycie byloby jeszcze dluzsze.

Oznacza to, ze palenie nie musi jednak tak bardzo zawsze i na kazdego szkodzic.

Cytuj:
3. Takich przykladow jest jeszcze kilka, ale to nadal sa wyjatki, ktore nie zmieniaja opinii lekarzy, ze palenie powaznie szkodzi palacemu i ludzia w jego otoczeniu.

W wiekszosci tak, ale jak widac nie na kazdego.

Pt kwi 18, 2008 14:21

Post Re: Palenie w nałogu przed 18-nastka to grzech ?
Witam, jestem nowy na forum. Przepraszam za odkopywanie starego tematu, ale chciałbym się zapytać o jedną rzecz, która mnie zastanawia. Wiem, że palenie przed 18 jest grzechem, ale czy zapalenie papierosa "okazyjnie" to także grzech? Dodam, że do 18 brakuje mi tylko 3 miesiące.

Pn cze 14, 2010 12:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2