Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 6:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy dobry ateista pójdzie do piekła? 
Autor Wiadomość

A jest taka możliwość aby bóg odesłał mnie z powrotem do tego wszechświata?
Bo ja nie chce być ani w niebie ani w piekle. Wole tutaj zbadać cały ten wszechświat! A te 100 lat to za mało.

Po co bóg stworzył taki ogromny wszechświat a nie potrafimy latać pomiędzy gwiazdami, galaktykami i podziwiać?
Dlaczego bóg nie dał człowiekowi "skrzydeł" aby potrafił jak supermen polecieć w kosmos. :) :(

Ewolucja to wiem dlaczego ludziom nie dała jeszcze możliwości opuszczania planety. Ale bóg który stworzył tak ogromny wszechświat i na jednej małej planecie ludzi. To dlaczego ten bóg nie dał nam "skrzydeł" abyśmy mogli w pełni podziwiać wszechświat, który bóg stworzył?

Bo miał w tym inny cel.

N kwi 20, 2008 14:56

N kwi 20, 2008 14:59

Odlatując w kosmos nie zaznaliby przyjemności jedzenia cheeseburgera, ot taki cel.

N kwi 20, 2008 15:02

Jedzenie fastfoodów to forma powolnej eutanazji a eutanazja to grzech więc chyba jednak nie o to chodziło...

N kwi 20, 2008 15:10

Bo miał w tym inny cel.

Taki ażebyśmy tu siedzieli na tej małej planecie kiedy taki wielki wszechświat jest?

To tak jakbyśmy żyli w wiosce zabitej dechami i to w małej chatce. A na dodatek trzymano by nas całe życie w piwnicy.
No i przez te życie w piwnicy potworzyłyby sie rożne religie i fanatyzmy wśród ludzi tam trzymanych.
A kiedy przywódcy fanatyków zrozumieliby. Ze oni są przywódcami, ze ludzie ich tylko dlatego słuchają bo całe życie żyją w ciemniej piwnicy. To zabraniałby nawet zbliżać sie do tego małego okienka piwnicznego a już bron boże przez nie zaglądać.
Bo tam na zewnątrz jest zło i to grzech nawet myśleć aby tam wyjść. A po za tym mówiliby ze wyjście jest niemożliwe. Ze to wszystko co tam widać przez okienko to nie istnieje i ze ziemia jest płaska.
Mówiliby ze lepiej siedzieć w piwnicy bo skoro bóg nas tu umieścił to jego planem nie było abyśmy wyłazili. A ten kto będzie próbował wyjść to na pewno ściągnie na nas straszną kare bożą. Znowu zacznie sie ziemia trząść albo nie będzie czym oddychać. A wiec trzeba tych którzy będą próbować wyjść za okienko pozabijać. Aby nie ściągnęli na nas kary bożej! :lol:

N kwi 20, 2008 15:33

A czy przypadkiem dyskusja trochę nie odchodzi od tematu?

N kwi 20, 2008 16:09

krystianman napisał(a):
w Pismie jest napisane ze bedziemy osadzeni na podstawie swojej wiary nie uczynkow

Zdajesz sobie sprawę z tego co właśnie napisałeś?

Napisałeś ze terroryści-samobójcy którzy niewątpliwie bardzo wierzą w boga idą do nieba. Bo są oni oceniani na podstawie wiary.
A ze sie zdobyli poświecić własne życie dla wiary to ich wiara jest ogromna.
Nasi katolicy to będą sługami talibów w niebie.

Chciałbym to zobaczyć i sie pośmiać ale mnie niestety do nieba nie wpuszczą. :(
Albo na szczęście. Wole pójść do piekła niż usługiwać w niebie dla jakiegoś zamachowca-samobójcy. :mad:

Tak właśnie jest napisane w Piśmie - jak nie "wierzysz" sam sprawdź...
ale jest też napisane, że wiara bez uczynków jest martwa...
To też jest prawdą, że terroryści-samobójcy o ile wierzą Wiarą, o której mówi Jezus będą zbawieni. Samo poświęcenie życia dla wiary wcale jednak nie zapewnia nieba: Napisane jest, że poświęcenie życia dla bliźnich zapewnia niebo, a to jest "drobna" różnica...
Całkiem możliwe, że katolicy będą sługami talibów w niebie - powiem więcej to jest wielce prawdopodobne: Miłość jest w sporej części służbą...
Mam nadzieję, że to zobaczysz i pośmiejemy się razem...

Odpowiadając na temat wątku (w ramach swojego rozeznania w tym zakresie):
Ateista nie może być zbawiony! - jeśli przyjmiemy ateizm jako postawę zaprzeczającą istnienie Miłości, bezinteresowności itd, itp... "Róbta co chceta, Boga przecież nie ma..."
Ateista może być zbawiony! - jeśli ateizm jest oparty na przekonaniu, że nie istnieje bóg...
... cóż za brak wiedzy często są odpowiedzialni sami katolicy, niezbyt poważnie traktując polecenie Ewangelizacji, a za brak doświadczenia też sporą winę muszę wziąć na siebie za uleganie złym skłonnościom: to właśnie moja wina, że nie może się we mnie objawić Chrystus Zmartwychwstały - jak to określił pewien biskup: "Duch Święty, według moich informacji, jest gotowy"...[/b][/u]

N kwi 20, 2008 16:24

Ateista nie może być zbawiony! - jeśli przyjmiemy ateizm jako postawę zaprzeczającą istnienie Miłości, bezinteresowności itd, itp... "Róbta co chceta, Boga przecież nie ma..."
Ateista może być zbawiony! - jeśli ateizm jest oparty na przekonaniu, że nie istnieje bóg...
... cóż za brak wiedzy często są odpowiedzialni sami katolicy, niezbyt poważnie traktując polecenie Ewangelizacji, a za brak doświadczenia też sporą winę muszę wziąć na siebie za uleganie złym skłonnościom: to właśnie moja wina, że nie może się we mnie objawić Chrystus Zmartwychwstały - jak to określił pewien biskup: "Duch Święty, według moich informacji, jest gotowy"...[/b][/u]

Dobrze by było, ale po co wtedy wiara? Wiara jest potrzebna do zbawienia. Tak jest powiedziane w biblii. Bez niej i dobry człowiek pójdzie do jeziorka. Jeśli ktokolwiek twierdzi inaczej, to chyba wierzy w innego boga, a nie katolickiego lub interpretuje biblię w pewien wymyślny sposób...

N kwi 20, 2008 16:33
Zobacz profil ICQ YIM
Albo tylko tak mówi ze wierzy w boga. Bo żyjemy niestety w wyznaniowym kraju, w którym ateista nie dostanie dofinansowywania na swoje badania naukowe.

Nie, no tym razem przesadziłeś mocno. We wnioskach grantowych nie ma rubryki: "wyznanie". Nikogo to nie obchodzi. Rzekłabym nawet, że większy procent grantów finansowanych jest z dziedzin ścisłych i biologicznych niż np. teologii. Moje subiektywne odczucie, ale można zawsze policzyć :)

N kwi 20, 2008 16:38

Dobrze by było, ale po co wtedy wiara? Wiara jest potrzebna do zbawienia. Tak jest powiedziane w biblii. Bez niej i dobry człowiek pójdzie do jeziorka. Jeśli ktokolwiek twierdzi inaczej, to chyba wierzy w innego boga, a nie katolickiego lub interpretuje biblię w pewien wymyślny sposób...

Wiara - oczywiście według mojego rozeznania sprawy, które wynika jednak głównie z w miarę uważnego słuchania czytań mszalnych - jest człowiekowi potrzebna (niezbędna) przez wzgląd na wybór Ewy i Adama...
Wybrali za nas (mnie i ciebie), że ludzie będą rozróżniać Dobro i Zło... skazując nas tym samym na ciężar podejmowania decyzji i ponoszenia ich konsekwencji (choć jeśli chodzi o konsekwencję, to sprawa się trochę zmieniła, po ukrzyżowaniu pewnego człowieka). Większość ludzi (ja zresztą też) nazywa to Wolnością.
To właśnie przez wzgląd na Wolność człowieka, Bóg nie zniewala go swoją bytnością - z podobnym zjawiskiem mamy do czynienia w wieku dorastania naszych pociech: jakże bardzo byśmy chcieli zabronić późnych powrotów, nocnych dyskotek, czy "złego" według nas towarzystwa... Bóg też ma z nami taki problem: mógłby przecież się objawić: ot z 2 cuda na dzień czy coś w ten deseń... On jednak nas szanuje: pozwala błądzić, odkrywać, doznawać, szukać... cóż byłoby wartościowego w mojej postawie gdyby Bóg mi ją narzucił?!? Byłbym przecież zwykłym niewolnikiem drżącym ze strachu przed "wszechmocnym bogiem"... a Miłość uśmierca Strach...
Czy jest dobry ojciec, który wszystkiego zabrania swym dzieciom? czy dobrym jest nakazywać i straszyć?
Wiara jest potrzebna do zbawienia - tak też uważam, jednak Wiara Żywa, która przemienia motywy postępowania, która pozwala zrezygnować s siebie przez to, że zobaczę kogoś...
Wiara! a nie przekonanie... nie wiedza... nie przeświadczenie...
Bardzo mnie porusza pewien fragment listu św. Jakuba: "pokaż mi swoją wiarę bez uczynków, a ja pokaże ci Wiarę ze swoich uczynków" - bo Wiara wynika z czynów, a nie na odwrót. Czyny mogą wynikać z Pragnienia, a tak zwane Uczynki Wiary nie są zdaje się dziełem "wierzącego" - lecz dziełem Ducha.

N kwi 20, 2008 17:02

Wiara - oczywiście według mojego rozeznania sprawy, które wynika jednak głównie z w miarę uważnego słuchania czytań mszalnych - jest człowiekowi potrzebna (niezbędna) przez wzgląd na wybór Ewy i Adama...

Z tego co piszesz wynika że wiara jest tylko w przenośni potrzebna.

Adam i Ewa to przenośnia, czyli żaden wybór nie miał miejsca gdzie indziej jak tylko w umysłach niektórych ludzi, którzy uznają swoje urojenia za prawdziwe.

N kwi 20, 2008 18:47

Jeśli starczy Ci Miłość w przenośni, to może i wiara w przenośni wystarczy...
Wyboru poznania Dobra i Zła nie podejmowała przenośnia, tylko konkretni ludzie (z tego co pamiętam nazywali się Adam i Ewa, ale...).
Być może tylko niektórzy ludzie wierzą w urojenie zwane Wolnością - ja do nich należę...
A propo przenośni, to gdybym miał wiarę, jak ziarnko gorczycy, to i przenosiłbym sporo :D

N kwi 20, 2008 18:55

jeśli uznajesz faktyczne istnienie Adama i Ewy to dyskusję możemy na tym poziomie zakończyć. Szkoda Twojego, a w szczególności mojego czasu...

N kwi 20, 2008 19:23

jak juz ktos powiedzial wiara bez uczynkow jest martwa dlatego trzeba na potwierdzenie wiary czynic dobro.
natomiast jesli talib zabija siebie i jest terrorysta bo taka jest jego wiara to to nie jest wiara w odpowiedniego Boga. Bo Bóg nie kaze siebie zabijac i nie obiecuje 12 dziewic w niebie.
przeciez zabijanie jest przeciwko przykazaniom bożym. zatem ta wiara jest nie do końca na dobrych podstawach zbudowana.

a tak poza tym. co to by było za zbawienie na podstawie czynów?
skoro nie wiemy z jakich pobudek dana osoba robi to co robi. jesli pomaga bo zyskuje tym pieniadze albo cos innego? jesli nie robi tego z milosci tylko dla zysku potajemnie? tylko Bóg potrafi ocenić intencje człowieka, czy są czyste czy nie. i czy wierzy tak na prawdę czy nie. dlateog na tej podstawie bedziemy osadzeni i zbawieni.

N kwi 20, 2008 19:24

hitman napisał(a):
Bo miał w tym inny cel.

Taki ażebyśmy tu siedzieli na tej małej planecie kiedy taki wielki wszechświat jest?

Nie.

N kwi 20, 2008 19:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona