|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Po co głupcy dyskredytują swoja wiarę?
| Autor |
Wiadomość |
|
R6
|
 Po co głupcy dyskredytują swoja wiarę?
Wśród niewierzących są idioci i wśród wierzących również. Stwierdzam tu żeby ktoś nie pomyślą ze faworyzuje niewierzących.
Jako osoba posiadająca jednak szacunek do postaci Jezusa, zastanawiam się czy nie lepiej byłoby gdyby niektórzy "wierzący" nie przyznawali sie do tego, że maja sie za jego najlepszych gorliwych uczniów?(tylko sie zastanawiam)
Bo czy bycie uczniem Jezusa oznacza wypisywanie głupot i próby manipulowania w starciach z niewierzącymi? Czy cel uświęca środki?
Nie chcę by Jezus kojarzył się komukolwiek z takimi świętoszkami.
Może przesadziłem? Czekam na opinie.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Śr kwi 30, 2008 9:39 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
R6 - nie piszesz o jakiego rodzaju "głupty" chodzi - to sprawa indywidualnego odbioru.
Często niepodważalne fakty traktowane moga być przez innych w kategorii głupot.
Trudno zatem merytotycznie odnieść się do postu.
Masz niekwestionowaną rację - idiotyzm nie ma przydziału.
|
| Śr kwi 30, 2008 9:52 |
|
 |
|
Irbisol
|
Alus napisał(a): R6 - nie piszesz o jakiego rodzaju "głupty" chodzi - to sprawa indywidualnego odbioru.
Pewnie o ewidentne błędy logiczne, bo o nieudowodnionych faktach trudno dyskutować i nazywać je głupimi lub nie.
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
| Śr kwi 30, 2008 10:04 |
|
|
|
 |
|
R6
|
Miałem na myśli błędy logiczne, niepotrzebne przejawy negatywnych emocji, próby zohydzenia oponentów t.j np podkreślanie, że ktoś popełnił zbrodnie bo był ateistą.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Śr kwi 30, 2008 10:49 |
|
 |
|
WIST
|
Od razu pomyślałem że R6 odnosi się do pewnych konkretnych osób, które to zachowanie opisuje.
Nie wiem czy prawidłowo zarzucasz tym osobom że swoją postawą zaprzeczają wierze którą wyznają. Natomiast jeśli tak to zmienie winno ulec jedynie spojrzenie, nie koniecznie wykluczać z grona ludzi wierzących.
|
| Śr kwi 30, 2008 11:29 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|