|
|
|
|
|
|
zwiazek z kuzynka,mozliwy?
| Autor |
Wiadomość |
|
aleksJA
|
Czyli rozumieem ze jeśli ja i mój kuzyn mamy wspólna babcię ,a nasi rodzice są rodzeństwem to jesteśmy spokrewnieni w 4 stopniu i będziemy mogli wziąśc ślub po uzyskaniu dyspensy??
|
| Wt kwi 29, 2008 10:35 |
|
|
|
 |
|
Jacson
czasowo zablokowany
|
Na to wychodzi (choć dla pewności zapytałbym się władz kościelnych), ale czy napewno chcesz sobie komplikować życie możliwymi zmazami genetycznymi ? czy jesteś pewna że nieznajdziesz sobie niespokrewnionego wybranka na męża ? i w końcu czy napewno jesteś pewna miłości do kuzyna jaka ma łączyć mężczyznę i kobietę mających zawrzeć sakramentalny związek małżeński do póki Was śmierć nierozłączy ?
Do tych pytań dodaj sobie jeszcze pytanie czy Bóg rzeczywiście obdarzył Was miłością i chce abyście ubiegali się o dyspensę - chce abyście przed Nim zobowiązali się wspierać w dążeniu do życia wiecznego ...
|
| Cz maja 01, 2008 17:37 |
|
 |
|
szumi
Moderator
|
aleksJA napisał(a): Czyli rozumieem ze jeśli ja i mój kuzyn mamy wspólna babcię ,a nasi rodzice są rodzeństwem to jesteśmy spokrewnieni w 4 stopniu i będziemy mogli wziąśc ślub po uzyskaniu dyspensy??
Tak, po uzyskaniu dyspensy możecie zawrzeć związek małżeński.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Cz maja 01, 2008 19:47 |
|
|
|
 |
|
Szuwar19
|
Znam taki przypadek u znajomego i nie wiem czy to jest właściwe względem wiary. Zakochał sie we wnuczce siostry ojca, tylko, że różnica miedzy siostra i ojcem to jakies kilkanaście lat a miedzy nim i tą dziewczyną chyba 6.
|
| Pt sie 01, 2008 18:48 |
|
|
|