Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 19:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 chrześcijaństwo a inne religie 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

mohammed też powiedział że tylko jedna jest prawdziwa.

powiedział.
tylko ze nikt nie stosuje sie do jego prawdziwej religii.

Cz maja 01, 2008 22:35

ale co decyduje o słuszności naszej religii i przewadze nad innymi?

skalą słuszności danej religii jest poziom wpływu jaki wywiera na społeczeństwa.

So maja 03, 2008 0:19

Idiota napisał(a):

powiedział.

Paru pobożnych ludzi na tym świecie powinno poczuć się urażonych

So maja 03, 2008 6:40
zbanowany na stałe

jajajaja napisał(a):
Idiota napisał(a):

powiedział.

Paru pobożnych ludzi na tym świecie powinno poczuć się urażonych

"paru" jaskółek wiosny nie czyni
w prawdziwej religii większość czyni to co naucza prawdziwa religia.
a jeśli ktoś sie nie stosuje to sie go z niej usuwa aby nie kalał gniazda

So maja 03, 2008 7:04
"Natomiast bzdurą jest, że wszystkie drogi prowadzą do tego samego Boga" - Prymas Tysiąclecia S. Wyszyński powiedział:
- "Tyle jest mozliwości i dróg do Boga ile jest ludzi. Bo Bóg ma inną droge dla każdego człowieka".
Różnia nas wyobrażenia Boga, Jego przymioty - ale adekwatnie do słów Chrystusa, ci, którzy wypełniają wolę Ojca będą zbawieni.
Ofiara Chrystusa obejmuje wszystkich ludzi - "Przez Chrystusa, z Chrystusem, w Chrystusie":
- chrześcijanie "z",
- ludzie innych wyznań "przez",
- wszyscy dąstępują zbawienia "w" Chrystusie.
Więc argumentacja o przewadze jednej religii nad drugą jest bez sensu.

So maja 03, 2008 7:27

Od ok. roku mieszkam w kraju glownie buddyjskim . Katolicy sa ale stanowia moze 5% populacji . Daje to naprawde swieze spojrzenie na religie jaka taka .
Buddysci nie modla sie do "Boga"-Buddy. Oni modla sie do swoich przodkow. Religia tutaj to jest czesc tradycji . Tak jak w Polsce chrzescijanstwo to przedewszystkim tradycja - wynik ponad 1000 letniej obecnosci w naszym kraju tak i tutaj podobnie jest .

Otoz jezeli powiesz jakiemukolwiek Buddyscie ze on tak czy siak dazy do Chrystusa to sie obrazi . On ma inny swiatopoglad , inna wiare , inna tradycje . I to trzeba szanowac .

Niestety twierdzenie ze akurat Katolicyzm to jest ta sciezka do zbawienia po smierci wydaje sie poprostu zwykla arogancja wobec np. Buddystow czy Muzlumanow .

Moge szczerze przyznac ze jestem osoba nie wierzaca , ale za to mam wielki szacunek dla osob wierzacych ktorym religia daje oparcie.

Jak wczesniej wspominalem religia a moze Katolicyzm to dla mnie tradycja . Moze tylko a moze i az ....

Pozdrawiam

N maja 04, 2008 18:17
[quote=angie21]Jestem pewna ze równiez odrzucaja rozsądek w kwestii religii.[/quote]

Bo nie wierzą w to co ty? Wybacz, akurat wiara większośći katolików, z którymi rozmawiałem wynikała właśnie z ignorancji i braku rozsądku, a nie ze świadomego wyboru. Więc SZ![/quote]

Wt maja 06, 2008 14:09

Dla wszystkich którzy twierdzą, że chrześcijaństwo jest jedyną tylko słuszną drogą do boga powiem tylko tyle:
Faszyści też myślą bezgranicznej słuszności swych poglądów.

Właśnie przez takie wyobrażenia o chrześcijaństwie przestałem wierzyć w kościół. Bo z koro wierzyć, że jest tylko jedna droga to skąd mieć pewność, że akurat ta jest właściwa? Że jak np. będę dobrym człowiekiem, pomocnym ,miłym dającym wsparcie innym to i tak zostanę wwalony do piekła tylko dla tego, że mój bóg nosi inne imię? Pomyślałem sobie, że szczerze dziękuje takiego czegoś.

Ciekawą sprawą jest to, jak waśnie ludzie którzy mieli mnie nakierować do Boga zrobili ze mnie ateistę. Zbudowali u mnie fałszywe wyobrażenie które uwierzyłem czyli to, że jest tylko jedna dobra religia i że wszyscy inni będą potępieni. Wystarczyło sobie tylko wyobrazić człowieka z innego wyznania o podobnych poglądach by zadać sobie to pytanie:
Po czym poznać, że to właśnie ja stoje po właściwej stronie. Czy gdybym był po niewłaściwej to po czym to poznać?
I szlag trafił całą moją wiarę i chrześcijaństwo.

Tak na pocieszenie wierzących dodam, że ostatnio doznałem olśnienia i zrozumiałem naprawdę na serio jaka jest siła wiary i religii. Dobrze rozumiana wiara może dać człowiekowi dużo wewnętrznej siły. Taki człowiek nigdy nie wątpi w to co robi, w sens istnienia. Dlatego mam teraz do niej większy szacunek niż jeszcze parę lat temu. I z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć wszystkie religie, nawet Buddyzm odnoszą się do tego samego Boga, niezależnie jak go nazywają nawet gdy mają ich kilku to to jest w ciąż ten sam Bóg.

Cały problem z tym, że przeciętny umysł ludzki nie jest w stanie tego zrozumieć. A kapłani i księża nie zawsze wiedzą jak to dobrze przedstawić. To rodzi fałszywe wyobrażenia i spory. Zdarza się też tak, że to właśnie kapłani sami w nie wierzą. Podstawowym błędem jest postrzeganie Boga w kategoriach człowieka, to chyba rodzi najwięcej sprzeczności.

>>mój kawałek internetu<<

Cz maja 08, 2008 3:08

Gdyby wiara była wiedzą, nie była by już wiarą.

<><

Cz maja 08, 2008 12:27

<><

A czy wiara jest jakąś wartością samą w sobie ?

Cz maja 08, 2008 18:55

<><

Czemu ludzie tak lubią wszystko sobie komplikować. Dla mnie jest to banalnie proste.

wierzyć = mieć pewność, że coś istnieje
Wiara = wiedza

Cały otaczający nas świat bierzemy na wiarę. Naukowcom też wierzymy gdy mówią o atomach i cząsteczkach. Bo tak działa nasz umysł. Zauważ, że naszym światem nie są atomy i cząsteczki tylko nasze wyobrażenia o nich. Ponieważ na wszystko patrzymy przez pryzmat naszego umysłu. Dlatego zawsze trzeba pozbywać się fałszywych wyobrażeń ponieważ bezpośrednio infekują one nasze postrzeganie rzeczywistości.

Zauważyłem, że każde fałszywe wyobrażenie prędzej czy później obraca się przeciwko człowiekowi. Dzieje się tak dlatego, że człowiek zaczyna postępować wbrew swojej naturze i zasadom panującym na świecie.
Przeważnie najprostsze wyobrażenia są najlepsze bo im prostsze tym trudniej o jakieś powikłania i sprzeczności.

>>mój kawałek internetu<<

Pt maja 09, 2008 2:44

"Natomiast bzdurą jest, że wszystkie drogi prowadzą do tego samego Boga" - Prymas Tysiąclecia S. Wyszyński powiedział:
- "Tyle jest mozliwości i dróg do Boga ile jest ludzi. Bo Bóg ma inną droge dla każdego człowieka".

To powiedział S.Wyszyński a co mówi na temat wyznawców Religii Prawdziwej Słowo Boga?
2 Tm 3:16-17
16. Wszelkie Pismo od Boga natchnione /jest/ i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości -
17. aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu.
(BT)
A zatem nauki i działalność religii prawdziwej nie ma źródła w ludzkich poglądach czy tradycjach, ale w natchnionym Słowie Bożym w Biblii. (1Tesaloniczan 2:13)
Jn 17:6
6. Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata. Twoimi byli i Ty Mi ich dałeś, a oni zachowali słowo Twoje.
(BT)
Podobne wersety -Mat 4:10 ;Psalm 83:18. Wyznawcy religii prawdziwej, tak jak Jezus i Jego Apostołowie tak samo uczą drugich o Boga imieniu, zamysłach i przymiotach.
Jn 13:35
35. Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali.
(BT)
Kol 3:12-14
12. Jako więc wybrańcy Boży - święci i umiłowani - obleczcie się w serdeczne miłosierdzie, dobroć, pokorę, cichość, cierpliwość,
13. znosząc jedni drugich i wybaczając sobie nawzajem, jeśliby miał ktoś zarzut przeciw drugiemu: jak Pan wybaczył wam, tak i wy!
14. Na to zaś wszystko /przyobleczcie/ miłość, która jest więzią doskonałości.
(BT)
Czy większość religii, podających si za chrześcijańskie łączy swych wyznawców takimi więzami? Pierwsi chrześcijanie znani byli z miłości opartej na zasadach biblijnych, przełamującej wszelkie bariery rasowe, społeczne i narodowościowe
Dz 4:12
12. I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni.
(BT)
Jn 3:36
36. Kto wierzy w Syna, ma życie wieczne; kto zaś nie wierzy Synowi, nie ujrzy życia, lecz grozi mu gniew Boży.
(BT)
Wyznawcy religii prawdziwej muszą trzymacz sie nauk Jezusa, być Mu posłusznymi. Wierzą, że jedynie Bóg wybawi ludzkość za pośrednictwem Jezusa Chrystusa.
Jn 18:36
36. Odpowiedział Jezus: Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd.
(BT)
Wyznawcy religii prawdziwej nie mogą być częścią tego świata, dlatego bez względu na kraj w jakim mieszkają muszą zachowywać neutralność w sprawach politycznych. Mówiąc krótko nie mieszają się do polityki. Nie oznacza to, ze innym przeszkadzają tak czynić. Pomimo swej neutralności postępują oni zgodnie z prawem danego kraju, ponieważ Słowo Boże mówi, aby byli podporządkowani świeckim "władzom zwierzchnim" (Rzymian 13:1) Jeśli jednak następuje jakaś sprzeczność pomiędzy wymogami Boga, a wymogami systemów politycznych, murza naśladować apostołów, którzy oświadczyli - "Dz 5:29
29. Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi - odpowiedział Piotr i Apostołowie.
(BT)

Tamte słowa S Wyszyńskiego sa ponadto w sprzeczności ze słowami Jezusa - Mt 7:21-23
21. Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.
22. Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?
23. Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!
(BT)

Pt maja 09, 2008 4:38
Tak samo apostołowie zmienili nauki Chrystusa, zwołali sobór i pod natchnieniem Ducha św podjeli decyzje.

Pt maja 09, 2008 10:20

Tak samo apostołowie zmienili nauki Chrystusa, zwołali sobór i pod natchnieniem Ducha św podjeli decyzje.

Który sobór zwołali apostołowie? i jakie nauki Jezusa Chrystua zmienili Lereeeeku?

Pt maja 09, 2008 14:20

"Tak samo apostołowie zmienili nauki Chrystusa, zwołali sobór i pod natchnieniem Ducha św podjeli decyzje."

To zdanie jest intrygujące, apostołowie przeciw Jezusowi, ale za Duchem Świętym uczynili coś :-) Ciekaw jestem czy autor tegoż też zauważył pewną niekonsekwencje.

Pt maja 09, 2008 22:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona