Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 14:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zrzucają dzieci z wierzy piętnastometrowej, bo wierzą ... 
Autor Wiadomość

Post Zrzucają dzieci z wierzy piętnastometrowej, bo wierzą ...
ze dzieci dzięki temu będą silne i zdrowe.

http://wptv.wp.pl/wid,9932332,news.html?ticaid=15dd2

Co wiara w jakieś urojenia może z ludźmi wyprawiać. Aby tak narażać życie i zdrowie swojego dziecka dla jakiejś głupiej wiary i przesądów. :?

So maja 10, 2008 17:50

Od razu lepiej zaznaczmy że nie chodzi o Kościół bo zaraz zaczną się docinki typu "czego to kościół nie wymyśli"
:)

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

So maja 10, 2008 19:41
E tam, a skąd wiesz jakie są konsekwencje takiego wychowania? Co Ty myślisz, że nas model jest taki wspaniały? Efekt tego taki, że nie jesteśmy dzielni, zahartowani i wielu rzeczy się boimy.
Może takie swobodne traktowanie dziecka, powoduje że jest ono bardziej przystosowane?

So maja 10, 2008 19:55

to tylko zwyczaj z czego zrozumiałem jednorazowy rytuał więc wątpię by miał jakiś większy wpływ na ich życie...

So maja 10, 2008 20:38

to tylko zwyczaj z czego zrozumiałem jednorazowy rytuał więc wątpię by miał jakiś większy wpływ na ich życie...

Obrzezanie albo chrzest to tez coś w rodzaju takiego zwyczaju.

Tam zamiast ochrzcić i zamiast obrzeżać to rzucają dziecko z wieży, bo wierzą ze dziecku to pomaga.

W sumie zasada jest ta sama. Żydzi obrzeżając swoje dzieci tez wierzą ze to im pomaga.
A katolicy oblewając wodą głowy dzieci wierzą ze to tym dzieciom pomaga.

No ale trzeba katolikom przyznać, obranie wodą głowy to mniejsze zło niż obcinanie napletka albo zrzucanie z wierzy. :)

Ale dziecko tez przezywa szok podczas chrztu w kościele. To niepotrzebny stres dla dziecka.
Lepiej jakby księża chrzcili dzieci na wizytach domowych przy okazji kąpieli. Albo najlepiej samemu sobie ochrzcić dziecko, bo samemu można to zrobić podczas kąpieli bez stresowania dziecka. :)

So maja 10, 2008 20:48
Tak zamiast chrztu lepszy jest świecki rytuał aborcji, do którego dokonania kazda postępowa kobieta przyznać się powinna-
dziecko nie przeżywa stresu, bo się nie rodzi...

Zamiast do księdza forsa trafia do aborcjonisty w białym kitlu, albo do firmy Hoechst niegdyś IG Farben producenta pigułki RU-486 a wcześniej cyklonu B...

So maja 10, 2008 21:09

Teresse! Czy to uwaga na temat? Jaki to ma związek z poprzednimi postami?
Zresztą mam wrażenie, że tak przedstawiając sprawę (niezależnie od słuszności lub niesłuszności) możesz tylko zaszkodzić a nie pomóc. Nikt, kto to zrobił lub zamierza zrobić w przyszłości nie zmieni swojego światopoglądu po przeczytaniu takiego posta. A mam wrażenie, że może się tylko w swoich przekonaniach utwierdzić. Jeśli swoimi słowami chcemy świat naprawić to ważmy je mądrze!

So maja 10, 2008 23:13

No napisał(a):

Obrzezanie albo chrzest to tez coś w rodzaju takiego zwyczaju.

Napisales to tak, jakby Ci bylo wszystko jedno, czy przyjmiesz chrzest, czy zostaniesz obrzezany, czy zrzuca Cie z wiezy.

Wez zyletke do reki, spojrz z 6 pietra w dol i zastanow sie, czym sie rozni chrzest od obrzezania, czy rzucania z wiezy.

Jesli nawet aspekt religijny ma ta sama wage, to nie mozesz tego w prosty sposob porownywac, nie porownuj Kosciola z barbarzyncami, nie ta liga.

N maja 11, 2008 1:07

Post Re: Zrzucają dzieci z wierzy piętnastometrowej, bo wierzą ..
Vacarius napisał(a):
ze dzieci dzięki temu będą silne i zdrowe.

http://wptv.wp.pl/wid,9932332,news.html?ticaid=15dd2

Co wiara w jakieś urojenia może z ludźmi wyprawiać. Aby tak narażać życie i zdrowie swojego dziecka dla jakiejś głupiej wiary i przesądów. :?

To utwierdza mnie , że właściwą drogą jest Chrześcijaństwo .

N maja 11, 2008 18:49
nie porownuj Kosciola z barbarzyncami, nie ta liga.

To utwierdza mnie w przekonaniu, że Was trzeba izolować.

Cytuj:
To utwierdza mnie , że właściwą drogą jest Chrześcijaństwo .

To tym bardziej.

Ignoranci.

N maja 11, 2008 20:23
Teresse! Czy to uwaga na temat? Jaki to ma związek z poprzednimi postami?
Zresztą mam wrażenie, że tak przedstawiając sprawę (niezależnie od słuszności lub niesłuszności) możesz tylko zaszkodzić a nie pomóc. Nikt, kto to zrobił lub zamierza zrobić w przyszłości nie zmieni swojego światopoglądu po przeczytaniu takiego posta. A mam wrażenie, że może się tylko w swoich przekonaniach utwierdzić. Jeśli swoimi słowami chcemy świat naprawić to ważmy je mądrze!

Jest na temat- bowiem Vacarius napisał:

Cytuj:
Co wiara w jakieś urojenia może z ludźmi wyprawiać. Aby tak narażać życie i zdrowie swojego dziecka dla jakiejś głupiej wiary i przesądów.

Nie wiem czy klikałeś na ten link- tam pisze,ze dzieciom tym nie dzieje się krzywda- byc moze spadają na materac- czego Vacarius już nie napisał, bo nie wzbudzałoby wtedy antyreligijnych emocji...

Cytuj:
Nikt, kto to zrobił lub zamierza zrobić w przyszłości nie zmieni swojego światopoglądu po przeczytaniu takiego posta. A mam wrażenie, że może się tylko w swoich przekonaniach utwierdzić. Jeśli swoimi słowami chcemy świat naprawić to ważmy je mądrze!

Nie przeceniałabym wagi słowa...świat lepiej naprawiać czynem a nawracać świadectwem...

Ja nie wiem co kogoś utwierdzi a co nie- jesli ty wiesz- to masz jakis charyzmat, którego ja nie posiadam...

N maja 11, 2008 21:13

N maja 11, 2008 21:17

Chrześcijanie myślą, że maja racje. Muzułmanie też i inni też. Można sobie myśleć ze sie ma racje a i tak sie mylić. Tylko czemu każdy myśli ze tak jest ale oczywiscie nie w przypadku swoim i podzielających moje poglądy ludzi.

N maja 11, 2008 21:22
Nie wiem czy klikałeś na ten link- tam pisze,ze dzieciom tym nie dzieje się krzywda- byc moze spadają na materac.

Obejrzałaś to w ogóle?

Na dole stoi tłum trzymający rozpiętą płachtę materiału, na który łapie delikatnie dzieci.

N maja 11, 2008 22:23
Chrześcijanie myślą, że maja racje. Muzułmanie też i inni też. Można sobie myśleć ze sie ma racje a i tak sie mylić. Tylko czemu każdy myśli ze tak jest ale oczywiscie nie w przypadku swoim i podzielających moje poglądy ludzi.

A ty myślisz,ze jesteś odkrywczy pisząc o tym i że przewyższasz nas o głowę, bo Ty o tym wiesz, a my nie... :?

A tak naprawdę piszesz banał w dodatku nie na temat...

Cytuj:
Obejrzałaś to w ogóle?

Nie bo mi się ścina...ale pisze u góry, że dzieciom nie dzieje się krzywda...

N maja 11, 2008 22:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona