|
|
|
|
|
|
Czy dobrze jest czcić nie tylko Boga?
| Autor |
Wiadomość |
|
niktszczególny
|
A ja myślę, że powinniśmy też czcić pamięć bohaterów...
patrz: post Filippiarza gdzieś na początku
Kolejny wątek o niczym, rozbija się o definicję słowa "czcić", której Pastorka nie sprecyzowała.
|
| Cz maja 22, 2008 15:27 |
|
|
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Myślę ,że problem ,z którym zmaga się autorka tematu to problem świadków jehowy ,oni również uważają ,że nikt nie jest godzien czci ,prócz Boga.
|
| Cz maja 22, 2008 15:34 |
|
 |
|
Kamyk
|
To nie tylko problem ŚJ, to w dużej mierze problem pewnych grup protestanckich, ale oczywiście nie tylko. Wszystko rozbija się, jak niktszczególny to wyżej zaznaczył, o rozumienie "czci" wobec Boga i wobec stworzenia
|
| Cz maja 22, 2008 17:41 |
|
|
|
 |
|
NewDesign
|
Uznając w pełni istotę Mistycznego Ciała Jezusa Chrystusa, Kościół pielgrzymów od zarania religii chrześcijańskiej czcił z wielkim pietyzmem pamięć zmarłych , a ponieważ święta i zbawienna jest myśl modlić się za umarłych, aby byli od grzechów uwolnieni (2 Mch 12, 46) także modły za nich ofiarowywał. Co się zaś tyczy Apostołów i Męczenników Chrystusowych, którzy przelawszy krew swoją dali najwyższe świadectwo wiary i miłości, to Kościół zawsze wierzył, że są oni ściślej złączeni z nami w Chrystusie, okazywał im jak i Błogosławionej Maryi Dziewicy i świętym Aniołom cześć szczególną i pobożnie modlił się o pomoc ich wstawiennictwa
ks. Bronisław Mokrzycki
_________________ Do mrówki udaj się, leniwcze, patrz na jej drogi...
|
| Cz maja 22, 2008 20:43 |
|
 |
|
Kamyk
|
Offtop o kobietach jako pastorach usunąłem
|
| So maja 24, 2008 22:11 |
|
|