Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 24, 2025 7:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 zakazać reklamówek czy to czysta głupota? 
Autor Wiadomość
I oczywiście wymaga to olbrzymich badań, żeby stwierdzić, że foliowe reklamówki są szkodliwe. Oczywiście, fakt istnienia "wysk foliowych" czyli całych połaci oceanu pokrytych takim śmieciem jest wymysłem.

No i oczywiście wydanie raz na jakiś czas 2 zł na wielorazową, płocienną torbę do noszenia zakupów jest olbrzymim wydatkiem. I "raz na jakiś czas" nie oznacza tutaj kwestii miesiąca. Ja swoją płócienną mam od 3 lat. I zabieram ją na każde zakupy.

Ewidentnie skandal i cała akcja ma na celu wyciąganie pieniędzy.

Crosis

Śr cze 04, 2008 7:38

Śr cze 04, 2008 10:47
No i oczywiście wydanie raz na jakiś czas 2 zł na wielorazową,

Kilka postow wczesniej kosztowala[chyba taka sama] 4 zl. i to Twoja.
IMHO Gdyby wszystkie foliowki zebrac w jedno miejsce zabieralyby go bardzo malo, a te Twoje oceany i wyspy to skad wziales?
Zawsze piszesz o faktach panie logistyku. Czekam[y] na nie.

zuco

Śr cze 04, 2008 23:08

Brudne oceany to niestety prawda. Ostatnio dowiedziałem się, że żółwie morskie biorą półprzejrzysty plastik za meduzę, jedzą, a potem giną. Smutne.

Ale nadal uważam, że motywacje stojące za takim zakazem są zupełnie inne niż troska o naszą planetę.

Cz cze 05, 2008 0:09
Brudne oceany biora sie z nieodpowiedzialnosci i syfiarstwa ludzi. Nalezy ich w tym uswiadamiac i uczyc do czego sluzy kosz na smieci jesli juz.
Lepiej produkowac papierowe torebki, ktore sa wytwarzzane z pelni zdrowego, natualnego drewna... Bo to o wiele mniej niszczy nasza planete...

Cz cze 05, 2008 8:00
Zuco, ostatnio widziałem po prostu takie torby w sklepie.

Co zaś do faktów:
http://portalwiedzy.onet.pl/4868,11121, ... pisma.html

http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34152,2059696.html

Wystarczy poczytać.

Tak jak mówię: nie jestem tutaj ascetą, nie chcę całkowitego zakazania foliowych torebek, bo przecież nie wpakuję piersi z kurczaka do płóciennej torby razem z proszkiem do prania i wybielaczem. Ale widząc to, co się dzieje w supermarketach jestem załamany. Scena pierwsza: para robi zakupy i pakuje wszystko w pastikowe reklamówki, które potem w wózku odwozi do samochodu. I tak: chemia w oddzielnej foliowej torbie. Owoce, każdy w innym woreczku do innej reklamówki. Nabiał w innej. Każda wypełniona do połowy, a przecież co przeszkadza serkom wiejskim leżenie w jednej reklamówce z ryżem? Albo z owocami?

Pomijając już fakt, że wystarczy zawieźć to wszystko do auta i zapakować choćby do wielorazowego, składanego koszyka. Potem z tym do domu. Nie dość, że wygodniej, to i reklamówki odpadają.

Scena druga - robię zakupy w warzyniaku. Pani podaje mi kolejno:
3 pomidory,
główkę czosnku,
4 cebule,
2 banany,
5 jabłek,
itd...

Wszystko pakuje w oddzielny worczek. Kiedy proszę podanie wszystkiego luzem robi wielkie oczy. A co przepraszam zaszkodzi pomidorom poleżenie obok cebuli?

To tylko niektóre przykłady. Ludzie po prostu zaczęli obchodzić się z tym "dobrodziejstwem" w sposób skrajnie niegospodarny. Skutkiem tego muszą być teraz radykalne kroki, które jak zawsze znajdą przeciwników. Bo okazuje się, że zabranie ze sobą płóciennej torby wielokrotnego uzytku na zakupy to koszmarny wysiłek, a wożenie w bagażniku składanego plastykowego koszyka to już dramat nie do wyobrażenia.

Większość ludzi jeździ na duże zakupy samochodami - po co im te reklamówki? Ani to super wygodne, ani też super ergonomiczne.

Zuco: jeszcze jakieś zastrzeżenia do moich postów, czy tylko kontrolnie się czepiasz?

Crosis

Cz cze 05, 2008 8:02
Brudne oceany biora sie z nieodpowiedzialnosci i syfiarstwa ludzi. Nalezy ich w tym uswiadamiac i uczyc do czego sluzy kosz na smieci jesli juz.

Ty zdaje się nie rozumiesz. Utylizacja foliowych torebek czy też plastyku jest trudna. Na dodatek utrzymanie czegoś takiego jak foliowa torebka na miejscu też wcale nie jest proste. Oczywiście, nieodpowiedzialność ludzi, która ma początek już w nadmiernym używaniu "darmowego" dobra oraz w nieodpowiednim traktowaniu po zużyciu ma tutaj też olbrzymi znaczenie - tutaj się zgadzamy.

Cytuj:
Lepiej produkowac papierowe torebki, ktore sa wytwarzzane z pelni zdrowego, natualnego drewna... Bo to o wiele mniej niszczy nasza planete...

Patrzysz strasznie jednostronnie. A czy wiesz, jak uciążliwe dla środowiska są fabryki polimerów? Czy wiesz, że do produkcji polimerów głównym surowcem jest ropa naftowa? Czy też tego profilaktycznie nie bierzesz pod uwagę?

Papiperowe torby mają szansę być produkowane tylko z makulatury i na makulaturę wracać. Zaś recykling tak cienkiego polimeru jak foliowa torebka jest praktycznie niemożliwy.

Oczywiście żadno rozwiązanie nie jest idealne, ale dlaczego upierać się przy tym najgorszym? Z czystej przekory?

Crosis

Cz cze 05, 2008 8:06
Crosis swwojego stanowiska nie wyrazilam, wiec go nie znasz. Zatem.
Ja na zakupy chodze rowniez z "plocienna " torbą,w kazdym razie materialowa, co w ogole nieeliminuje korzystania z foliowekodniejsza. Poniewaz przewoze czasami sporo rzeczy zamrozonych uzywam do tego najpierw foliowki a potem plocienniaka. Zaznaczam rowniez fakt , ze foliowka moze byc wielokrotnego uzycia. I mozna ja wykorzystywac kilka razy, gdy jej stan na to pozwala.
Cytuj:
ykling tak cienkiego polimeru jak foliowa torebka jest praktycznie niemożliwy.

http://www.komunalny.pl/index.php?name= ... ow&id=8134

Cytuj:
Wystarczy poczytać.

Cz cze 05, 2008 8:26
Moje pytanie jest proste: czy zredukowanie użycia foliowych torebek jest dla Was kluczową życiowo kwestią?

Czy przestawienie się na ekologiczne torby wielokrotnego użytku będzie dla Was aż takim ciosem? Obciążeniem? Kłopotem?

Chciałbym uzyskać odpowiedź na proste pytanie: czy to po prostu przekora? Albo lenistwo? Czy aż tak nie chce Wam się zabrać ze sobą takiej ekologicznej torby na zakupy ze sobą? Za bardzo Was obciąży?

Zachowujecie się, jakby to było rażące ograniczenie Waszych swobód obywatelskich.

Crosis

Cz cze 05, 2008 9:18
http://www.komunalny.pl/index.php?name= ... ow&id=8134

Zuco, czytałem ten artykuł ;)

Problem leży w tym, że pomimo tych informacji, recykling takich torebek praktycznie nie istnieje. Są po prostu bardzo duże koszty. Co do wartości termicznej - super sprawa. Tylko znajdź spalarnię, której opłaci się zainwestować w taką technologię oraz firmę, która ten surowiec przygotuje. W artykule nie ma nic o kosztach takiego działania, a są one całkiem spore. Pojedyncza torebka foliowa spala się zbyt szybko, dając jednocześnie strasznie toksyczny dym (dym polimerowy często jest trujący). Co do granulatu - właśnie z uwagi na to, jaki to jest materiał oraz na kwestię jego czyszczenia, produkcja granulatu jest po prostu droga.

Zauważ też, że artykuł jest mocno tendencyjny. Zwraca uwagę na możliwość recyklingu torebek foliowych, a torby papierowoe traktuje od początku jako produkowane z surowego materiału, a nie jako materiał recyklingowy (recykling papieru jest daleko bardzije skuteczny i tańszy od recyklingu polimerów).

Poza tym przypominam jeszcze o jednym: produkcja polimerów (materiału) oraz produktów gotowych jest w ujęciu całkowitym jest strasznie materiało i energochłonna. Maszyny wtryskujące zuzywają oprócz dużych ilości energii (obróbka termiczna) bardzo duże ilości wody. Na dodatek, i już o tym pisałem, produkcja odbywa się z udziałem surowca strategicznego, czyli ropy naftowej.

Crosis

Cz cze 05, 2008 9:30
Czy Ty Crosis musisz wszystko wyolbrzymiac?
Cytuj:
Moje pytanie jest proste: czy zredukowanie użycia foliowych torebek jest dla Was kluczową życiowo kwestią?
Czy przestawienie się na ekologiczne torby wielokrotnego użytku będzie dla Was aż takim ciosem? Obciążeniem? Kłopotem?
Chciałbym uzyskać odpowiedź na proste pytanie: czy to po prostu przekora? Albo lenistwo? Czy aż tak nie chce Wam się zabrać ze sobą takiej ekologicznej torby na zakupy ze sobą? Za bardzo Was obciąży?
Zachowujecie się, jakby to było rażące ograniczenie Waszych swobód obywatelskich

Przestan tak emocjonalnie podchodzic. To jest po prostu temat do dyskusji. I nikt nie robi z tego problemu tylko Ty tak sie zachowujesz. Dyskutowac mozna o wszystkim i nikt tu nie robi z nieczego klopotu ani problemu, tylko Ty.
Cytuj:
Zauważ też, że artykuł jest mocno tendencyjny. Zwraca uwagę na możliwość recyklingu torebek foliowych, a torby papierowe traktuje od początku jako produkowane z surowego materiału, a nie jako

Bo skupili się głownie na foliówkach;]
Szum wokół toreb ekologicznych jest tylko dlatego, że "robi" się moda na bycie ekologicznym.
Co zas do Twoich wywodów foliowkowo recyklingowych, niektorym sie oplaca. Tylko tyle. A co do papieru mozna wiele teorii dorobic, jakk do wszystkiego zreszta.

Nie badz tendencyjny..:p Tylko sie nie unos.

Cz cze 05, 2008 10:26

Powinien być całkowity zakaz. Dobrze, że ktoś na to zwraca uwagę. Trzeba z tym walczyć.

Zobaczcie na moją sygnaturę na dole (ZWŁASZCZA MŁODZIEŻ I ŻYJĄCY W STANIE GRZECHU CIĘŻKIEGO ). Fragment ze strony http://apokalipsa2007.republika.pl/Do%20piekla%20i%20z%20powrotem.htm).

RATUJCIE MŁODZIEŻ, ZWŁASZCZA W BOGATYCH KRAJACH!!!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pt cze 06, 2008 10:08
niewarzny czemu zakać czemu sie cofac do komuny gdzie nie było tch reklamówek czemu , ktos tzw ekolog który prdukuje puciene torby ma prawo legalnie zniszczyc konkurencie pod szyldem nie ekologiczne.Sa w plolsce firmy co pradukuja i przedwarza te reklamwóki folie wiekszosc firmy co pradukuj plasyk to robi.

Pt cze 06, 2008 11:13

Post Re: zakazać reklamówek czy to czysta głupota?
Ostatnio w pewnych centrach handlowych zauważyłem modę na torby papierowe, czyżby internet potrafił zmieniać ludzi? :D

Cz kwi 16, 2015 13:47

Post Re: zakazać reklamówek czy to czysta głupota?
Pewnie coś się zmieniło od 2008 roku.

Cz kwi 16, 2015 17:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3