Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 11:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Dlaczego w Kościele Rzymskokatolickim hołduje sie hierarchii 
Autor Wiadomość
Ja nawet osttanio zauwazylem że ksieza ktorzy mają tytuły nie zakładają nawet szat z charakterystycznymi obszyciami ale zwykłe sutanny. Te tytuły sa tylko honorowe i błedne jest myslenie ze dają one wiekszą kase. Poprostu są.

N cze 15, 2008 14:00

Te tytuły sa tylko honorowe i błedne jest myslenie ze dają one wiekszą kase. Poprostu są.

Dlatego trzeba je natychmiast zlikwidować.
Diakon, Prezbiter, Proboszcz, Dziekan, Biskup, Kardynał, Papież -> te tytuły powinny zostać, bo każdy z nich ma konkretną posługę w Kościele. A np. "szambelan papieski" obwiesza się tytułem jak medalem. A jego zadanie to służba braciom, a nie "bycie choinką".
Jezus zresztą mówił wiele na ten temat do współczesnych sobie duchownych.

pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

N cze 15, 2008 14:43
heh może i troche racji w tym jest tylko wiesz to jeszcze zależy bo nie każdy kaplan obnosi sie tytułem. Problemem jest że wiele osob chce wogole odrzucic kapłanstwo mowiac że kazdy moze być kapłanem. Moim zdaniem nie bo jednak Pan JEzus powołał 12 apostołow a kiedy judasz go zdradził uzupełniono te grono. Dla mnie śwaidczy to że jednak potrzebna jest klasa osob ktore wyrzekną sie wszystkiego dla Boga i bliźniego. A to ze niektorzy ksiedza szczycą sie tym ze maja tytuły to inny problem.

N cze 15, 2008 15:27

Ja nawet osttanio zauwazylem że ksieza ktorzy mają tytuły nie zakładają nawet szat z charakterystycznymi obszyciami ale zwykłe sutanny. Te tytuły sa tylko honorowe i błedne jest myslenie ze dają one wiekszą kase. Poprostu są.

Oczywiście, że nie. Bo to i niepraktyczne, i niewygodne - pasy, mucety,. dystynktoria. Takie rzeczy zakłada się od wielkiej pompy - święcenia biskupie, ingresy, prymicje, odpusty czy największe uroczystości liturgiczne (no chyba że się jest takim Jankowskim...).

Dabra napisał(a):
Diakon, Prezbiter, Proboszcz, Dziekan, Biskup, Kardynał, Papież

Pomieszanie z poplątaniem. Diakon, prezebiter, biskup - stopnie święceń. Kardynał - tytuł honorowy dla najbardziej zasłużonych kapłanów kościoła. Proboszcz - funkcja w strukturze diecezji, dziekan także.

Dabar napisał(a):
A np. "szambelan papieski" obwiesza się tytułem jak medalem.
\
Archaizm. Tego tytułu się już nie używa - o ile wiem, obecnie odpowiednikiem jest Kapelan Jego Świątobliwości (potocznie - pralat).

Cytuj:
heh może i troche racji w tym jest tylko wiesz to jeszcze zależy bo nie każdy kaplan obnosi sie tytułem.

Księży znam naprawdę dużo. I naprawdę, mało który się tytułem obnosi. Wobec niektórych, co więcej, tytułowanie jest najlepszym sposobem na zdenerwowanie :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn cze 16, 2008 9:56
Zobacz profil WWW
Tomu własnie pisząc o tym że księża nie zakładają szat z obszyciami itd chciałem napisac że to nie dotyczy ksiedza Jankowskiego który wrecz uwielbia swoje szaty, biżuterie i te wszystkie złote wisiorki. Czasem nawet zastanawiam się czy on nosi szaty które dotycza jego funkcji np koloru białego. Z tego co wiem biała sutanna zarezerwowana jest dla biskupa rzymu czyli papieza i księzy z zakonu kanoników i to jeszcze tylko w nidziele.

Pn cze 16, 2008 11:14

Oczywiście, że Jankowski przesadza - nie tylko gdy chodzi o to że nosi różne dziwactwa (bo takie, do których jego tytuł uprawnia, może nosić nawet do łóżka...).

Mnie chodzi o to, że nosi:
1) białą sutannę - zastrzeżoną wprost dla papieża lub dla kapłanów pracujących w ciepłych krajach (względy wygody - jasna, nie nagrzewa się tak samo jak czarna)
2) mantolet - którego prawa również nie ma nosić.

Pn cze 16, 2008 13:36
Zobacz profil WWW

Pn cze 16, 2008 14:46

Ma prawo :?: Prałatów wielu widuję, żaden tego nie nosi. Mucety - to tak.

No w każdym razie do białej sutanny prawa nie ma.

Pn cze 16, 2008 18:55
Zobacz profil WWW
aa to ja pomyliłem z mucetem ....sory za błąd. Prałat Jankowski jest oryginalny ale dziwie sie że władze kościelne nie zrobią z tym porządek. Później nie dziwmy się że coś tam zarzuca się kościołowi. Wg mnie Kościół musi być stanowczy wobec nadużycia władzy i urzędu przez duchownych. ( Choć Arcybiskup Gocłowski z ksiedzem Jankowskim ponoć nie darzyli się sympatią).

Pn cze 16, 2008 20:01

Pomieszanie z poplątaniem. Diakon, prezebiter, biskup - stopnie święceń. Kardynał - tytuł honorowy dla najbardziej zasłużonych kapłanów kościoła. Proboszcz - funkcja w strukturze diecezji, dziekan także.

Pomieszanie jest tylko pozorne. Z każdym z tych tytułów/stanowisk związana jest posługa. Również Kardynała (który to tytuł wcale nie jest zarezerwowany dla kapłanów), którego posługa polega na wyborze Biskupa Rzymu.
Zapomniałem dodać jeszcze akolity.
Zarówno proboszcz jak i dziekan to ciężka służba, a nie tylko funkcja.

ToMu napisał(a):
Księży znam naprawdę dużo. I naprawdę, mało który się tytułem obnosi. Wobec niektórych, co więcej, tytułowanie jest najlepszym sposobem na zdenerwowanie :)

To jak się denerwuje, to po co przyjmował tytuł. Zanim przyjął powinien uświadomić sobie jakiego z siebie zrobi pajaca. To jest właśnie dwulicowość i brak umiejętności odmawiania.

Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Wt cze 17, 2008 15:59
Moderator

Również Kardynała (który to tytuł wcale nie jest zarezerwowany dla kapłanów), którego posługa polega na wyborze Biskupa Rzymu.
Zapomniałem dodać jeszcze akolity.
Zarówno proboszcz jak i dziekan to ciężka służba, a nie tylko funkcja.

Obecnie jest zarezerwowana dla kapłanów!
KPK:
Cytuj:
Kan. 351 -

§ 1. Kardynałów ustanawia w sposób nieskrępowany Biskup Rzymski, wybierając ich spośród mężczyzn, którzy mają przynajmniej święcenia prezbiteratu, odznaczają się szczególną nauką, obyczajami, pobożnością i roztropnością w załatwianiu spraw. Ci, którzy nie są jeszcze biskupami, powinni przyjąć sakrę biskupią.

(J 8, 32b)

Wt cze 17, 2008 19:16

§ 1. Kardynałów ustanawia w sposób nieskrępowany Biskup Rzymski, wybierając ich spośród mężczyzn, którzy mają przynajmniej święcenia prezbiteratu, odznaczają się szczególną nauką, obyczajami, pobożnością i roztropnością w załatwianiu spraw. Ci, którzy nie są jeszcze biskupami, powinni przyjąć sakrę biskupią.

Dzieki za korektę. Miałem stare informacje.

Pozdr
Dabar

Wt cze 17, 2008 21:23

Nie mogę się zgodzić, Dabar, na to co piszesz.

Mieszasz, jak napisałem wyżej, stopnie święceń z funkcjami.

Służbą jest praca w ramach każdego ze stopni święceń, czy na każdym stanowisku - nie ma znaczenia, czy dziekana, proboszcza czy kogokolwiek innego.

Cytuj:
Zanim przyjął powinien uświadomić sobie jakiego z siebie zrobi pajaca.

Pajaca to by robił z siebie, jakby biegał codziennie na fioletowo, albo z pasem kolorowym. A jak przyjmuje tytuł jako wdzięczność za docenienie jego pracy w diecezji - to nie widzę w tym nic złego.

Cytuj:
To jest właśnie dwulicowość i brak umiejętności odmawiania.

To może niech papież zacznie chodzić w czarnej sutannie - bo się rzuca w oczy, pyszny jest jak na tych wszystkich pielgrzymkach ludzie mu wiwatują - co :?: :o :) :)

Śr cze 18, 2008 9:57
Zobacz profil WWW

Nie mogę się zgodzić, Dabar, na to co piszesz.

Mieszasz, jak napisałem wyżej, stopnie święceń z funkcjami.

No to może bądź tak uprzejmy i oddziel te stanowiska/tytuły/funkcje w Kościele, które wiążą się z jakąkolwiek posługą od tych, które są wyłacznie tytułami.
Ci wymienieni poniżej napewno łączą tytuł/stopień/funkcję z posługą:
akolita - służy rozdając Eucharystię,
diakon - służy np. udzielając chrztu
prezbiter - służy np. odprawiając Eucharystię
proboszcz - służy np. administrując parafią
dziekan - służy np. administrując dekanatem
biskup - służy np. pasterzując diecezji
papież - służy pasterzując całemu Kościołowi

Napewno nie łączą tytułu z posługą:
kanonik
infułat

ToMu napisał(a):
Służbą jest praca w ramach każdego ze stopni święceń, czy na każdym stanowisku - nie ma znaczenia, czy dziekana, proboszcza czy kogokolwiek innego.

Tego absolutnie nie podważam.

Cytuj:
Pajaca to by robił z siebie, jakby biegał codziennie na fioletowo, albo z pasem kolorowym. A jak przyjmuje tytuł jako wdzięczność za docenienie jego pracy w diecezji - to nie widzę w tym nic złego.

A jakie sa jego motywacje, intencje. Czy robi to dla wdzięczności, czy dla Królestwa Niebieskiego??

Cytuj:
To może niech papież zacznie chodzić w czarnej sutannie - bo się rzuca w oczy, pyszny jest jak na tych wszystkich pielgrzymkach ludzie mu wiwatują - co :?: :o :) :)

Biały kolor oznacza najcięższą służbę i pracę dla Królestwa Niebieskiego- pasterzowanie całemu Kościołowi.

pozdr
Dabar

Śr cze 18, 2008 12:45

A jakie sa jego motywacje, intencje. Czy robi to dla wdzięczności, czy dla Królestwa Niebieskiego??

Praca dla Królestwa Bożego - wegłu Ciebie - wyklucza zatem przyjęcie jakichkolwiek oznak wdzięczności :?: :o

Cytuj:
Biały kolor oznacza najcięższą służbę i pracę dla Królestwa Niebieskiego- pasterzowanie całemu Kościołowi.

A skąd ta symbolika - własna :?:

Śr cze 18, 2008 13:34
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona