Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 15:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
 czystość przedmałzeńska 
Autor Wiadomość

pierwszy (rozwścieczy zaraz męską cześć forum) ze mężczyzni traktowali kobiety jako swoją własnośc i chcieli mieć je tylko dla siebie, mysl ze ich kobieta spała z kims innym była dla nich plama na honorze; świadectwem ze nie dostali "najlepszej sztuki w mieście"

Zaraz rozwścieczy ;) Moim zdaniem to "naleciałość ewolucyjna": kobieta zawsze wie, że urodzi swoje dziecko, mężczyzna takiej pewności nie ma. W przypadku dziewicy szanse na to, iż będziemy inwestować we własny materiał genetyczny były większe. Nic więc dziwnego, że te geny przetrwały.

Pn cze 23, 2008 13:01

Cytuj:
pierwszy (rozwścieczy zaraz męską cześć forum) ze mężczyzni traktowali kobiety jako swoją własnośc i chcieli mieć je tylko dla siebie, mysl ze ich kobieta spała z kims innym była dla nich plama na honorze; świadectwem ze nie dostali "najlepszej sztuki w mieście"

A jak mąż zdradzał żonę to było okej? Czy też było coś nei tak?

Cytuj:
drugi: ze dawniej na slubnym kobiercu, nierzadko obok 35-40 letniego acz bogatego faceta stawała młoda dziewczyna, a nawet dziecko w wieku 12-15 lat, a co za tym idzie, gdyby dopuszczono seks przedmalzenski juz bezdyskusyjnie byłaby to pedofilia (w wieku 12-15 tez, ale to juz inny wątek)

Po pierwsze to nie w każdym przypadku panna młoda miała 12 lat a jednak czystość zachowywali.
Po drugie nie wiem czy wtedy uważano współżycie z małolatami jako pedofilię - czy wtedy było coś takiego (przypominam, że pedofilia jest do 7 roku życia)

Cytuj:
teraz ludzie pobieraja się znacznie później, standard to jakies 25-28 lat, częściej tez oboje w podobnym wieku. i oznacza to ze do tego dwudziestegoktoregostam roku życia maja nie współżyć. rozwój fizyczno emocjonalny przebiega zaś dość podobnie i potrzeby (zarówno miłości i przyjaźni jak i seksu) są niezmienne.
Zawsze mogą się wcześniej pobrać - nikt im nie każe tak długo czekać.
A jeżeli będą współżyć i wpadną i ze ślubu zrezygnują? Nie ma takiej możliwości? A jeżeli ślub jest pewny to po co go odkładać na później? Czy to coś zmieni? powiązanie świętym węzłem małżeńskim trwa chwil parę i wcale nie oznacza, ze trzeba kupić nowy dom, samochód, płodzić od tej chwili dzieci i szukać pracy, można żyć jak się żyło.

moze i tak, ale nie do konca.
uwazam, że właśnie ludzie pobieraja się po to, aby żyć inaczej niz do tej pory. i moim zdaniem beznadziejne jest rozpoczynanie wspolnego zycia kątem u teściów, bez zarobków, na cudzy koszt. Chcesz sie żenic wcześniej? czujesz sie gotowy+ bedziesz p[otrafil zapewnic byt rodzinie= super. a liczenie na to, ze rodzice dadzą swiadczy o niedojrzałości. tyle ode mnie

Pn cze 23, 2008 13:17

missy_e napisał(a):

Zaraz rozwścieczy ;) Moim zdaniem to "naleciałość ewolucyjna": kobieta zawsze wie, że urodzi swoje dziecko, mężczyzna takiej pewności nie ma. W przypadku dziewicy szanse na to, iż będziemy inwestować we własny materiał genetyczny były większe. Nic więc dziwnego, że te geny przetrwały.

nie zgodzę się. to oznaczało tylko tyle, ze dany mężczyna był pierwszy (choc błędem byłoby sądzic ze nie znano wtedy seksu oralnego, co wiecej gdzies ostatnio czytałam, ze wlasnie uprawiano seks analny, aby moc sie pozniej spokojnie wydac za mąż)
pewnosci ze to twoje dziecko nigdy nie masz, bo w tak zwanym miedzyczasie mógł się ktos trafić nawet jesli związales sie z dziewicą

Pn cze 23, 2008 13:19

pewnosci ze to twoje dziecko nigdy nie masz, bo w tak zwanym miedzyczasie mógł się ktos trafić nawet jesli związales sie z dziewicą

Pewności nie, ale też nie pisałem o pewności, a o szansach.

Pn cze 23, 2008 13:22

moze i tak, ale nie do konca.
uwazam, że właśnie ludzie pobieraja się po to, aby żyć inaczej niz do tej pory. i moim zdaniem beznadziejne jest rozpoczynanie wspolnego zycia kątem u teściów, bez zarobków, na cudzy koszt. Chcesz sie żenic wcześniej? czujesz sie gotowy+ bedziesz p[otrafil zapewnic byt rodzinie= super. a liczenie na to, ze rodzice dadzą swiadczy o niedojrzałości. tyle ode mnie

Nie - ludzie pobierają się po to by Bóg połączył ich związek świętym węzłem małżeńskim i "zalegalizował" posiadanie potomstwa.

Czy ty uważasz, że zawarcie ślubu = kupno nowego samochodu, domu, znalezienie pracy i rezygnacja ze studiów?
Przecież życie po ślubie nie musi się różnić od tego co było przed ślubem.

Pn cze 23, 2008 13:27

Nie - ludzie pobierają się po to by Bóg połączył ich związek świętym węzłem małżeńskim i "zalegalizował" posiadanie potomstwa.

Czy ty uważasz, że zawarcie ślubu = kupno nowego samochodu, domu, znalezienie pracy i rezygnacja ze studiów?
Przecież życie po ślubie nie musi się różnić od tego co było przed ślubem.[/quote]

ok, a co to znaczy święty węzeł małżeński?

nie mówiłam o rezygnacji ze studiów, mówiłam o tym, że zaczyna się życie na tzw. własny koszt sensu largo tj, nie tylko w sensie materialnym

i moim zdaniem dobrze by było aby była jakaś róznica....

Pn cze 23, 2008 13:47

Ja tutaj raczej stronie po stronie missy_e.

Gdy facet jest wolny, idzie na lewo i prawo to nikt sie tego nie doczepi. A gdy kobieta tak robi to jest szmata.

Gdy facet zdradzi to z reguły "lżej" przez to przechodzi. A gdy kobieta to sie ją zwyzywa od......... itp. I jest w społeczeństwie widziana inaczej.

Czy zdradza facet czy kobieta to jest to złe. Tylko spójrzmy prawdziwie w oczy, gdy kobieta coś przeskroba to bardziej to odczuje, facet mniej.

Pn cze 23, 2008 16:30

Niestety taka jest smutna prawda - jak facet spał z wieloma to jest super - jak kobieta to jest %$#@ jak babka zdradza to koniec jak facet to też nie jest ciekawie ale nie tak samo tragicznie - jednak jak się ma to do czystości przedmałżeńskiej.

Pn cze 23, 2008 18:01

Co do czystości przedmałżeńskiej [i pomałżeńskiej i małżeńskiej] w katolicyźmie to kojarzy mi się taki cytat z filmu adwokat diabła.
Cytuj:
Dla kogo nosisz te wszystkie cegły? Dla Boga? Mam rację? Dla Boga? Zdradzę ci kilka tajnych informacji na temat Boga: Bóg lubi obserwować. To żartowniś. Przemyśl to sobie. Daje człowiekowi instynkty. Daje ci ten niezwykły dar i co potem? Przysięgam, że dla własnej uciechy. Dla swej prywatnej kosmicznej burleski. Ustala wszelkie zasady na opak. Żart wszechczasów: Patrz, ...ale nie dotykaj... Dotknij, ...ale nie próbuj... Spróbuj, ...ale nie połykaj. Ha ha ha! Kiedy to przestępujesz z nogi na nogę, co on robi? Zrywa boki ze śmiechu! To sztywniak! Sadysta! Wiecznie nieobecny gospodarz! Jego mam czcić? Nigdy!

Cytuj:
Diabelska moc tkwi w jego lędźwiach.

Cytuj:
Wolność jest... gdy nigdy nie musisz mówić 'przepraszam'.

Cz cze 26, 2008 15:24

Nie zdążyłem dopisać, jakoś mi się wyślij kliknęło, że
No ale to tylko jakiś film z gatunku 'straszne', jeden z wielu zrobionych w Holywood które przypadkiem leży na drodze z Doliny Śmierci i pustyni do Los Angeles.

Cz cze 26, 2008 16:12

Cytuj:
Patrz, ...ale nie dotykaj... Dotknij, ...ale nie próbuj... Spróbuj, ...ale nie połykaj. Ha ha ha!
Właśnie że jest na odwrót.
Bóg nawet nie mówi "patrz"...
Cytuj:
Jeżeli więc ręka twoja albo noga twoja cię gorszy, utnij ją i odrzuć od siebie; lepiej jest dla ciebie wejść do żywota kalekim lub chromym, niż mając obydwie ręce lub obydwie nogi i być wrzuconym do ognia wiecznego. 9. A jeśli cię oko twoje gorszy, wyłup je i odrzuć od siebie; lepiej jest dla ciebie z jednym okiem wejść do żywota, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła ognistego.

Patrz - kościół mówi - mieszkanie razem jest grzechem...
A ludzie na to - a mieszkać możemy jeżeli nie będziemy grzeszyć więc wolno mieszkać, no ale jak już mieszkamy to będziemy spać w jednym łóżku bo fajnie a nie grzeszymy, a później - no ale jak nie współżyć jak się razem mieszka i sypia...

Zakaz jest już na samej górze...

Cz cze 26, 2008 18:09

A ludzie na to - a mieszkać możemy jeżeli nie będziemy grzeszyć więc wolno mieszkać, no ale jak już mieszkamy to będziemy spać w jednym łóżku bo fajnie a nie grzeszymy, a później - no ale jak nie współżyć jak się razem mieszka i sypia...

Nie wiem w jakim świecie ty żyjesz, ale w moim [i większości ludzi, wierzących lub nie] kolejność jest dokładnie odwrotna. :)

Cz cze 26, 2008 22:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16