Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 10:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Pokrętne wyjaśnienia Ekskomunika za aborcję 
Autor Wiadomość

I to jest ironia" Życie dziecka-super ważne. Ale życie kobiety zgwałconej i zamordowanej już nie... Kto ustala takie reguły?

To Twoja nadinterpretacja ;) Każde życie jest jednakowo ważne, ale czyn polegający na odebraniu życia może mieć różną wagę (od działania w samoobronie po zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem). Zdaniem KK aborcja to czyn bardziej odrażający niż zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem.
Przynajmniej ja tak to rozumiem. Bardziej wyczerpujące tłumaczenie można znaleźć np. w encyklice HV.

Cz lip 03, 2008 9:58

Cz lip 03, 2008 10:32

aborcja na życzenie, owszem, może być traktowana jako powód do ekskomuniki.
ale jeśli zagrożone jest życie matki, to nie rozumiem, dlaczego ona ma być ekskomunikowana, a np. seryjny morderca i okrutny gwałciciel w jednym już nie.
po prostu w głowie mi się to nie mieści.

Co dobre, a co nie.

Wierzę w diabły takie jak ja
Wciąż nieskończenie.
Przed aniołkiem Ty obroń mnie
Swym ramieniem.

/Renata Przemyk - Aniołek/

Cz lip 03, 2008 11:35
Zobacz profil ICQ

aborcja na życzenie, owszem, może być traktowana jako powód do ekskomuniki.
ale jeśli zagrożone jest życie matki, to nie rozumiem, dlaczego ona ma być ekskomunikowana(...)

Jeśli zagrożone jest życie matki, to (o ile wiem) w przypadku przerwania ciąży nie ma miejsca ekskomunika.

Cz lip 03, 2008 12:49

Czyli właśnie. Wg. KK można gwałcić, mordować ze szczególnym okrucieństwem, i być członkiem kościoła. A nie można poddać się aborcji. Osoby po rozwodzie mają gorzej od morderców i gwałcicieli. Bo onie nie mogą przyjmować komuni, a mordercy owszem... Genialna moralność. A później ktoś zacznie się dziwić "dlaczego ludzie dołączają do sekt i do nowych religii?".

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz lip 03, 2008 14:27

Czyli właśnie. Wg. KK można gwałcić, mordować ze szczególnym okrucieństwem, i być członkiem kościoła. A nie można poddać się aborcji.

Dla ścisłości: według KK nie można gwałcić czy mordować, bo jest to grzech ciężki, zrywa łączność z Bogiem i potencjalnie skutkuje wiecznym potępieniem (a więc najcięższą karą).
To samo dotyczy aborcji, przy czym aborcja dodatkowo pociąga za sobą ekskomunikę jako grzech szczególnie ciężki.

Sareneth napisał(a):
Osoby po rozwodzie mają gorzej od morderców i gwałcicieli. Bo onie nie mogą przyjmować komuni, a mordercy owszem...

Żaden "grzesznik ciężki" nie może przyjmować Komunii, jeśli nie uzyskał rozgrzeszenia. A warunki rozgrzeszenia są jednakowe dla rozwodników i morderców, czyli żal za grzechy i postanowienie poprawy. Nie ma więc podstaw do stwierdzenia, że osoby po rozwodzie mają gorzej.

Przy okazji, o ile wiem, rozwodnik może przyjmować Komunię, o ile nie współżyje w innym związku.

Cz lip 03, 2008 15:02

Dobrze. Nie dopowiedziałem. Czyli załóżmy, że pan X gwałci i morduje. Idzie do kościoła, żałuje za grzechy i dostaje rozgrzeszenie. Pani Y poddała się aborcji. Teraz żałuje za grzechy ielokrotnie dardziej niż pan X. Pani Y zostaje obłożona ekskomuniką. I to jest sprawiedliwość? Podobno życie każdego człowieka ma tę samą wartość? Można gwałcić i mordować. Można potem iść, żałować szczeże za grzechy i mamy drugą szansę. Po aborcji, nie wiem jakby się żałowało tego, drugiej szansy nie ma.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz lip 03, 2008 15:12

Po aborcji, nie wiem jakby się żałowało tego, drugiej szansy nie ma.

Też jest, ale rozgrzeszenia musi udzielić "biskup ordynariusz oraz upoważnieni księża (w Polsce kanonicy i penitencjarze kościoła katedralnego lub kolegiackiego). (za Wikipedią).

Cz lip 03, 2008 15:23

Poddanie się świadome aborcji jest grzechem, więc ratowanie życia matki, również grozi ekskomuniką. Ciekawe jest to, że można osobę, ktora jest wykluczona z kościoła wyspowiadać. To można się nie przejmować tą ekskomuniką. Najpierw nas wywalą z kościoła, a później nas znowu do niego dołączają. Jest jakiś limit takich "odejść i powrotów"? A może do 4 ekskomuniki potępienie gratis?

Cz lip 03, 2008 15:33

Sareneth napisał(a):
Po aborcji, nie wiem jakby się żałowało tego, drugiej szansy nie ma.

Też jest, ale rozgrzeszenia musi udzielić "biskup ordynariusz oraz upoważnieni księża (w Polsce kanonicy i penitencjarze kościoła katedralnego lub kolegiackiego). (za Wikipedią).

A jeżeli zabiję narodzonego już sąsiada, może mnie wyspowiadac dowolny ksiądz i już jest pięknie :/

Cz lip 03, 2008 16:03

Dokładnie! A wg. waszej wiary życie każdego człowieka ma taką samą wartość...

Cz lip 03, 2008 16:07

SweetChild napisał(a):

A jeżeli zabiję narodzonego już sąsiada, może mnie wyspowiadac dowolny ksiądz i już jest pięknie :/

Podobny problem pojawia się w każdym przypadku, gdy zbiór N elementów musimy odwzorować na M elementów, przy czym N jest dużo większe od M.

Dla przykładu, masz 20 punktów karnych i możesz jechać samochodem tak jak ten, co ma 0 punktów karnych. Ale jak zarobisz jeszcze tylko jeden punkt za jakiś drobiazg, to już odbiorą Ci prawo jazdy i musisz ponownie zdawać egzamin. Po prostu gdzieś jest wytyczona ta cienka, czerwona linia, której przekroczenie pociąga za sobą poważne konsekwencje.

Nikt też (chyba?) nie twierdzi, że ten system kar kościelnych jest doskonale sprawiedliwy. Na tę doskonałą sprawiedliwość katolicy liczą na Sądzie Ostatecznym, tu na ziemi trzeba się zadowolić ułomnymi protezami.

Cz lip 03, 2008 16:15

Nie porównuj życia do pkt. karnych. Potem będą zdziwienia, dlaczego tyle osób dołącza do sekt...

Cz lip 03, 2008 16:23

Nie porównuj życia do pkt. karnych. Potem będą zdziwienia, dlaczego tyle osób dołącza do sekt...

Jak ktoś dołącza do sekt, bo przeczytał jakąś wypowiedź anonimowego użytkownika na Forum, to powinien przemyśleć swój algorytm decyzyjny. Ja piszę jedynie jak ja to rozumiem, równie dobrze mogę się mylić i będę wdzięczny za sprostowanie. Niezależnie od tego, co tu sobie napiszemy, rozstrzygające i wiążące będą oficjalne dokumenty KK (typu KKK, Encykliki itp.). W kwestii aborcji polecam (ponownie) Humanum Vitae.

Poza tym nigdzie nie porównuję życia do punktów.

Cz lip 03, 2008 16:40
Moderator

Ciekawe jest to, że można osobę, ktora jest wykluczona z kościoła wyspowiadać. To można się nie przejmować tą ekskomuniką. Najpierw nas wywalą z kościoła, a później nas znowu do niego dołączają. Jest jakiś limit takich "odejść i powrotów"? A może do 4 ekskomuniki potępienie gratis?

Już w innym temacie zostało wyjaśnione, że ekskomunika nie jest "wywaleniem" (czy też delikatniej wykluczeniem) z Kościoła, a wyłączeniem z życia sakramentalnego. Zatem ekskomunikowany nadal w Kościele jest, choć nie ma dostępu do środków zbawienia. Dlatego też pojednanie z Kościołem wymaga osób odpowiednich, którym dano taką władzę. Tu jeszcze jedna uwaga: z ekskomuniki latae sententiae- czyli na działającej na mocy samego prawa (taką właśnie jest ekskomunika za dokonanie aborcji) może uwalniać także dziekan.

(J 8, 32b)

Cz lip 03, 2008 18:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona