Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Błogosławieństwo przed ślubem 
Autor Wiadomość

A więc jak to jest z tym Bożym Błogosławieństwem ,jest Ono wystarczajace, czy nie ?

N lip 20, 2008 9:58

nie można w tych kategoriach rozumować....

jesz śniadanie, obiad i kolację, czy podwieczorek Ci zaszkodzi?

Chodzisz do kościoła w niedzielę, czassami wciągu tygodnia, zaszkodzi CI to?

Nie, Błogosławieństwa dla nowej sprawy, jak nowe życie, nigdy nie zamało. Gdzie niegdzie, Błogosławieństwo ślubne przez Ślubem, udzielają również Chrześni, Dziadkowie, to wymiar Duchowy, Rodzinny, miły Bogu i ludziom.

A NAPEWNO NIE ZASTĘPUJE INNEGO I JEST NAD WYRAZ POTRZEBNY

N lip 20, 2008 10:16
Zobacz profil WWW
Moderator

Obrzęd błogosławieństw podaje, że rodzice zawsze mogą błogosławić swoje dzieci. Jak wychodzą do szkoły, jak idą spać, jak jadą na wycieczkę...
Oraz jak przyjąć mają sakrament małżeństwa.

(J 8, 32b)

N lip 20, 2008 12:29

A więc jak to jest z tym Bożym Błogosławieństwem ,jest Ono potrzebne ,czy nie ?

kefas piotr napisał(a):
nie można w tych kategoriach rozumować....

jesz śniadanie, obiad i kolację, czy podwieczorek Ci zaszkodzi?

Chodzisz do kościoła w niedzielę, czassami wciągu tygodnia, zaszkodzi CI to?

Nie, Błogosławieństwa dla nowej sprawy, jak nowe życie, nigdy nie zamało. Gdzie niegdzie, Błogosławieństwo ślubne przez Ślubem, udzielają również Chrześni, Dziadkowie, to wymiar Duchowy, Rodzinny, miły Bogu i ludziom.
Ależ dlaczego nie można w tych kategoriach rozumować ,cóż to takiego się stanie ? Nie tłumacz mi czym jest błogosławieństwo rodziców ,że jest jak dodatek ,czy tym podobne ,bo ja nie oto pytam .Zadałem proste pytanie ,oczekuje odpowiedzi "Tak ,lub nie "

N lip 20, 2008 21:37
Moderator

A więc jak to jest z tym Bożym Błogosławieństwem ,jest Ono potrzebne ,czy nie ?

Tak.

(J 8, 32b)

Pn lip 21, 2008 17:12

Dzięki Szumi, a tak na marginiesie, chyba czasami wyjaśnienia nie dają zrozumienia, a tylko ŁOPATOLOGIA.......

szkoda

Pn lip 21, 2008 17:47
Zobacz profil WWW

Boże Błogosławieństwo jest potrzebne ,ale gdy spytałem czy jest wystarczające to nie otrzymałem już krótkiej odpowiedzi ,hmm ? A osobiscie myślę ,że jest wystarczające i niepotrzebne juz jest inne błogosławieństwo ,ani świecona woda .

Wt lip 22, 2008 20:05
Moderator

Napiszę tak: błogosławieństwo czynione przez rodziców jest też błogosławieństwem Bożym. Nie jest to inne błogosławieństwo. Błogosławi sam Bóg.

(J 8, 32b)

Wt lip 22, 2008 20:48

Napiszę tak: błogosławieństwo czynione przez rodziców jest też błogosławieństwem Bożym. Nie jest to inne błogosławieństwo. Błogosławi sam Bóg.

Ha!
Zależność nie jest - jak na mój osąd - taka oczywista.
Zapytam inaczej: czy w sytuacji kiedy z jakichś względów rodzice nie chcą pobłogosławić związku (dodam: względów nieobiektywnych i wydumanych przez nich samych) znaczy to, że równiez Bóg nie błogosławi tego związku?
Raczej skłaniałbym się za tym co pisze Kefas - jest to element tradycji.

Śr lip 23, 2008 6:38

Szumi chodzi pewnie oto ,że to nie rodzice błogosławią ,ale Bóg ,a jeżeli rodzice nie pobłogosławią to Bóg też nie błogosławi -Pytanie tylko dlaczego Bóg pobłogosławił przed ołtarzem ,a w domu juz nie chciał ?

Śr lip 23, 2008 18:14
Moderator

(J 8, 32b)

Śr lip 23, 2008 21:23

A więc uważasz ,że każde błogosławieństwo jest takie samo ,że ma taką samą wartość i wagę ? Ja mogę zrozumieć , że nie zaszkodzi błogosławieństwo rodziców , nawet pies może mnie pobłogosławić nie zaszkodzi , tylko że mi chodzi o coś innego : Ja się zastanawiam czym jest w istocie błogosławieństwo rodziców , po co ono jest , po co ta święcona woda , przecież wszystkie obrzędy połączenia dwojga młodych ludzi odprawił już kapłan ?

Cz lip 24, 2008 20:32
Moderator

Po pierwsze błogosławieństwo rodziców jest przed sakramentem zatem kapłan jeszcze nie odprawił.

A może zacznijmy od podstaw: co to jest błogosławieństwo? Czym jest błogosławieństwo?
A jest ono życzeniem dobra. Zatem błogosławić oznacza dobrze życzyć. I przez znak tego błogosławieństwa rodzice mówią: "Dobrze wam życzymy na waszą wspólną drogę.

(J 8, 32b)

Cz lip 24, 2008 21:13

Dobrze wam życzymy na waszą wspólną drogę.
No dobrze załórzmy , że to co rodzice przed ślubem nam robią to nie jest żadne tam błogosławieństwo , tylko takie rzyczenia powodzenia , a ten krzyżyk i święcona woda to tylko takie tam zaklęcia . Zastanawiam się , a jeżeli rodzice odmówią nam błogosławieństwa i mimo tych wszystkich zaklęć i znaków w głębi serca nie będą nam dobrze rzyczyć , bo np. panna młoda jest ze złego domu , albo pan młody nie przypodobał się tesciowej , a wyrodna córka uparła się i chce ślubu , albo może jest w ciąży , to co wtedy będzie , czy ksiądz odmówi Bożego Błogosławieństwa ? A jeżeli nie odmówi i ta para młodych się zjednoczy , to jak to będzie wyglądać z tym błogosławieństwem , czy do szczęścia wystarczy te kościelne , Boże błogosławieństwo , czy jednak niewystarczy ?

So lip 26, 2008 18:58
Moderator

Bóg na szczęście patrzy głębiej niż rodzice i lepiej wie czy to co się dzieje to dobro czy nie.

Ale już odpowiedziałem na Twoje pytanie czy wystarczy "kościelne" błogosławieństwo więc nie wiem po co kolejny raz pytasz. Kręcisz się w kółko i nie widać wyjścia z tego koła.

(J 8, 32b)

So lip 26, 2008 20:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona