Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Wahadełka, talizmany... 
Autor Wiadomość

Są ludzie podatni i sceptyczni. Dlaczego tłum ludzi wali do kolektur totka gdy jest kumulacja. Przecież szansa na pojedynczą wygraną jest prawie żadna. Ale mimo to wierzą. Wierzą też w wahadełka, horoskopy, wróżby itp. bzdury.

Śr sie 06, 2008 20:33

Ja też uważam, że to tak po prostu nie działa. Moim zdaniem jeżeli na prawdę ona znajduje te rzeczy bez niczyjej ingerencji to może ma kontakt z diabłem?Bo jka to inaczej tłumaczyć. Mówi się że wróżki mają kontakt z diabłem to czemu nie ona? Może mówić dla picu że jest katoliczką, żeby wzbudzić wiarę innych w to że nie jest to nic złego?co o tym myślicie?

Różne rzeczy się mówi ale nie trzeba w nie od razu wierzyć...

Śr sie 06, 2008 22:23
Są ludzie podatni i sceptyczni. Dlaczego tłum ludzi wali do kolektur totka gdy jest kumulacja. Przecież szansa na pojedynczą wygraną jest prawie żadna. Ale mimo to wierzą. Wierzą też w wahadełka, horoskopy, wróżby itp. bzdury.

Dokładnie. A w dodatku kumulacja jest co drugi tydzień :-)
Co do wróżb, horoskopów itp. to najśmieszniejsze jest to, że w większości są to katolicy :-)

Cz sie 07, 2008 7:29

pytałam mojej przyjaciółki cczy Justyna tych rzeczy nie chowała, a ona mnie zapewniła, że nie gdyż osttnio to tylko ona widziała swoje buty(dla mnie non sens coś nie tak bezsens)!!!
nie wiem ale raczej się w to nie wciągła, bo powiedziała mi że na tych koloniach nikt w to nie wierzył (oprócz Justyny) [teraz sie o tym dowiedziałąm więc jestem spokojna] dzięki Wam!!!!!!!!
KONIEC TEGO TEMATU O KOLEŻANCE MOJEJ PRZYJACIÓŁKI!!!!!!!!!
thenks

Cz sie 07, 2008 21:30
czasowo zablokowany

Kiedyś słuchając wykładu ks. chyba Posackiego SJ - egzorcysty
opowiadał on, jak to na wschodzie dużo ludzi praktykuje różne okultystyczne sztuczki i w jednej z takich sztuczek ludzie dodają do niej odmawianie modlitw Ojcze nasz... i Zdrowaś Maryjo...
i powiedział, że wypowiadając te modlitwy wraz z tą techniką okultystyczną jeszcze bardziej obraża się Boga ...
(chyba chodziło m.in. o to, że wzywa się Boga na świadka swojego bałwochwalstwa) i mówił, że to często kończy się opętaniem ...

Cz sie 07, 2008 21:53
Zobacz profil WWW

Kiedyś słuchając wykładu ks. chyba Posackiego SJ - egzorcysty
opowiadał on, jak to na wschodzie dużo ludzi praktykuje różne okultystyczne sztuczki i w jednej z takich sztuczek ludzie dodają do niej odmawianie modlitw Ojcze nasz... i Zdrowaś Maryjo...
i powiedział, że wypowiadając te modlitwy wraz z tą techniką okultystyczną jeszcze bardziej obraża się Boga ...
(chyba chodziło m.in. o to, że wzywa się Boga na świadka swojego bałwochwalstwa) i mówił, że to często kończy się opętaniem ...

Raz oglądałem jakiś program podróżniczy na Discovery. Podróżnik zwiedzał jakieś bory nieprzebyte i trafił do małej wioseczki, gdzie znalazł szamana. Ów szaman miał na sobie rozmaite amulety, na szyi wisiał sznur z małych ludzkich czaszek (możliwe że prawdziwych). Uwagę podróżnika przykuł wielki drewniany krzyż owinięty różańcem, który nagle wysunął się spod naszyjnika z czaszek. Zapytany po co mu ten krzyż z różańcem, szaman odpowiedział, że łączy moc duchów przodków z mocą Boga.

Chwilkę potem podróżnik został zaproszony na rytuał oczyszczenia go przez szamana. Gdy wszedł do chaty szamana, na ziemi leżał rozłożony dywanik, a na nim rozmaite amulety. Całości dopełniał piękny, rzeźbiony krucyfiks, który stał dumnie pośród amuletów.

Dla mnie jako widza i dla owego podróżnika był to szok kulturowy, dla szamana była to codzienność. Nie wiem, czy ów szaman słyszał kiedykolwiek o okultyzmie w naszym rozumieniu.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

So sie 09, 2008 17:40

Uważam, że jeśli daje to człowiekowi jakieś korzystne doświadczenie to może robić co mu się podoba a inni nie powinni tego krytykować. Szczególnie ludzie którzy wierzą a nie doświadczają zawsze krytykują ludzi którzy doświadczają i wieżą. Gdyż wydaje im się, że wiedzą lepiej po przeczytaniu kilku książek chociaż nigdy nie doświadczając tego.

N sie 10, 2008 17:59

Powinny być osobne tematy na wahadło i talizmany ;) To dwie zupełnie inne rzeczy.

Pn sie 11, 2008 10:21
Uwagę podróżnika przykuł wielki drewniany krzyż owinięty różańcem, który nagle wysunął się spod naszyjnika z czaszek.

He, he
Dziwne że podróżnik nie zapytał szamana skąd ma ten krzyż ?
Pewno od jakiegoś misjonarza, którego wcześniej zjedli :)

Wt sie 12, 2008 21:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2