Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 02, 2025 9:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Nowe Niebo a nowe zbawienie? 
Autor Wiadomość

IPW napisał(a):
Hattori , wersety z Księgi Rodzaju należy traktować dosłownie , czy też nie ?

Hattori napisał(a):
Które masz namyśli?
Te które przytoczyłeś.

Oczywiście ,że dosłownie.
Symbolicznie mamy rozumieć stworzenie sklepienia nieba lub zniszczenie ziemi w potopie?

Już raz nastąpił koniec świata za czasów Nowego. Przed nami również koniec świata podczas którego przeminie niebo i ziemia i zostaną stworzone nowe. Mówią rzecz jasna o powierzchni naszej planety oraz o okalającej nas atmosferze , czyli sklepieniu jak mówi księga Rodzaju.

Uważam , że Bóg stwarzając wszystko na nowo , to przywróci nawet zaginione gatunki zwierząt i roślin , które w wyniku działalności człowieka zostały zniszczone.Będzie dokładnie tak ,jak przed pierwszym grzechem Adama i Ewy. Bynajmniej nie twierdzę , że cała ziemia będzie rajem ,jak nauczają ŚJ , ponieważ raj był w wyodrębnionym miejscu i nic nie wskazywało na to , że raj miałby się rozszerzać. Odpowiednikiem raju w ogrodzie Eden będzie miasto Nowe Jeruzalem , które zstąpi na ziemię.
Miasto Nowe Jeruzalem posiada wszystkie te same atrybuty , co raj pierwszysch ludzi.

Pozdr.

N sie 17, 2008 8:33

Izaj. 65:17
17. Oto Ja stworzę nowe niebo i nową ziemię
A to jak mamy traktować symbolicznie , czy dosłownie ?
Hattori napisał(a):
Już raz nastąpił koniec świata za czasów Noego.

N sie 17, 2008 11:38

ponieważ raj był w wyodrębnionym miejscu i nic nie wskazywało na to , że raj miałby się rozszerzać.

I Mojżeszowa 1:28 "I blogoslawil im Bóg, i rzekła do nich Bóg: Rozradzajcie się i rozmnazajcie się, i napełnijcie ziemie, i czyńcie ją sobie poddaną"

Chyba jednak miał sie rozszerzać :)

N sie 17, 2008 11:51

Cytuj:
Izaj. 65:17
17. Oto Ja stworzę nowe niebo i nową ziemię

IPW:
Cytuj:
A to jak mamy traktować symbolicznie , czy dosłownie ?

Przecież pisałem o tym...
Bóg stworzy na nowo to co na powierzchni ziemi a także sklepienie utworzy na nowo. Przecież czytałeś o tym , że w ogniu przeminie ziemia , podobnie jak przez wodę w potopie. Czy cała planeta wtedy została zniszczona , czy też tylko jej powierzchnia?
Wtedy przez wodę a w przyszłości przez ogień. Proste jak kij od łopaty. Jezus przecież mówił:

Łuk. 17:26-30
26. A jak było za dni Noego, tak będzie i za dni Syna Człowieczego.
27. Jedli, pili, żenili się i za mąż wychodzili aż do dnia, kiedy Noe wszedł do arki i nastał potop, i wytracił wszystkich.
28. Podobnie też było za dni Lota: Jedli, pili, kupowali, sprzedawali, szczepili, budowali;
29. A w dniu kiedy Lot wyszedł z Sodomy, spadł z nieba ogień z siarką i wytracił wszystkich.
30. Tak też będzie w dniu, kiedy Syn Człowieczy się objawi.
(BW)

arcana85 napisał(a):
Hattori napisał(a):
ponieważ raj był w wyodrębnionym miejscu i nic nie wskazywało na to , że raj miałby się rozszerzać.

I Mojżeszowa 1:28 "I blogoslawil im Bóg, i rzekła do nich Bóg: Rozradzajcie się i rozmnazajcie się, i napełnijcie ziemie, i czyńcie ją sobie poddaną"

Chyba jednak miał sie rozszerzać :)

Hej , może byś nie naciągał Biblii...?
Gdzie jest napisane , że raj miał się rozszerzać?
:shock:
To , że ziemia miała być napełniana ludźmi i poddana im , to jeszcze nie znaczy , że cała miała być rajem. Otwórz Pismo i zobacz , że do raju prowadziła jedna droga i było jedno wejście. Można było do niego wejść i wyjść , ale o rozbudowaniu nie znajdziesz nawet wzmianki. W taki sposób jak to robisz można naciągać Pismo , ale nie jest to mądre. :?

Raj był odosobnionym miejscem i nadal zresztą jest. Na ziemi jednak już się nie znajduje.

N sie 17, 2008 18:31

Bóg stworzy na nowo to co na powierzchni ziemi a także sklepienie utworzy na nowo.
No tak według ciebie , nowa ziemia to tyko powierzchnia ziemi , a nowe niebo to tyko skepienie nieba , a przecież Bóg powiedział , że wszystko , słyszysz : Wszystko stworzy na nowo ,a nie tylko powierzchnie i sklepienie (nie wiadomo czego). Hattori powiedz mi , a co to jest w ogóle to sklepienie ? I pytanie drugie , czy to co zobaczysz poniżej należy traktować dosłownie , czy symbolicznie - 1 Sm rozdział 28 : 3 * Samuel umarł, a wszyscy Izraelici obchodzili po nim żałobę. Pochowany on został w swym mieście Rama. A Saul usunął wróżbitów i czarnoksiężników z kraju.
4 Tymczasem Filistyni zgromadziwszy się, wkroczyli i rozbili obóz w Szunem. Saul też zebrał wszystkich Izraelitów i rozbił obóz w Gilboa. 5 Saul jednak na widok obozu filistyńskiego przestraszył się: serce jego mocno zadrżało. 6 Radził się Saul Pana, lecz Pan mu nie odpowiadał ani przez sny, ani przez urim, ani przez proroków. 7 Zwrócił się więc Saul do swych sług: «Poszukajcie mi kobiety wywołującej duchy*, chciałbym pójść i jej się poradzić». Odpowiedzieli mu jego słudzy: «Jest w Endor kobieta, która wywołuje duchy».
8 Dla niepoznaki Saul przebrał się w inne szaty i poszedł w towarzystwie dwóch ludzi. Przybywając do tej kobiety w nocy, rzekł: «Proszę cię, powróż mi przez ducha i spraw, niech przyjdzie ten, którego ci wymienię». 9 Odpowiedziała mu kobieta: «Wiesz chyba, co uczynił Saul: wyniszczył wróżbitów i czarnoksiężników w kraju. Czemu czyhasz na moje życie, chcąc mnie narazić na śmierć». 10 Saul przysiągł jej na Pana mówiąc: «Na życie Pana! Nie będziesz ukarana z tego powodu». 11 Spytała się więc kobieta: «Kogo mam wywołać?» Odrzekł: «Wywołaj mi Samuela». 12 Gdy zobaczyła kobieta Samuela, zawołała głośno do Saula: «Czemu mnie oszukałeś? Tyś jest Saul!» 13 Odezwał się do niej król: «Nie obawiaj się! Co widzisz?» Kobieta odpowiedziała Saulowi: «Widzę istotę pozaziemską, wyłaniającą się z ziemi». 14 Zapytał się: «Jak wygląda?» Odpowiedziała: «Wychodzi starzec, a jest on okryty płaszczem». Saul poznał, że to Samuel, i upadł przed nim twarzą na ziemię, i oddał mu pokłon.
15 Samuel rzekł do Saula: «Dlaczego nie dajesz mi spokoju i wywołujesz mnie?» Saul odrzekł: «Znajduję się w wielkim ucisku, bo Filistyni walczą ze mną, a Bóg mię opuścił i nie daje mi odpowiedzi ani przez proroków, ani przez sen; dlatego ciebie wezwałem, abyś mi wskazał, jak mam postąpić». 16 Samuel odrzekł: «Dlaczego więc pytasz mnie, skoro Pan odstąpił cię i stał się twoim wrogiem? 17 Pan czyni to, co przeze mnie zapowiedział: odebrał Pan królestwo z twej ręki, a oddał je innemu - Dawidowi. 18 Dlatego Pan postępuje z tobą w ten sposób, ponieważ nie usłuchałeś Jego głosu, nie dopełniłeś płomiennego gniewu Jego nad Amalekiem. 19 Dlatego Pan oddał Izraelitów razem z tobą w ręce Filistynów, jutro ty i twoi synowie będziecie razem ze mną, całe też wojsko izraelskie odda w ręce Filistynów».
20 W tej chwili upadł Saul na ziemię jak długi, przeraził się bowiem słowami Samuela, brakowało mu też sił, gdyż nie jadł przez cały dzień i całą noc.
21 Tymczasem wyszła do Saula owa kobieta i spostrzegłszy, że jest bardzo przerażony, rzekła do niego: «Oto służebnica twoja posłuchała twojego rozkazu; naraziłam swe życie, będąc posłuszną twym słowom, które do mnie wyrzekłeś. 22 Posłuchaj więc - proszę - i ty głosu twej służebnicy! Położę przed tobą kęs chleba: posil się wzmocnij, aby wyruszyć w drogę». 23 Wzbraniał się mówiąc: «Nie będę jadł». Gdy namawiali go słudzy wraz z tą kobietą, posłuchał ich głosu, podniósł się z ziemi i usiadł na łóżku. 24 Kobieta miała tuczne cielę w swym domu, pospiesznie je zabiła, a potem wziąwszy mąkę, rozczyniła ją i upiekła przaśne chleby. 25 Położyła potem [to wszystko] przed Saulem i jego sługami. Posilili się i powstawszy odeszli jeszcze tej samej nocy.

N sie 17, 2008 18:59

A jeśli mieli napełniać ziemie - to co? Część żyła by w raju a reszta na pustyni? Pomyśl logicznie. Mieli ją sobie czynic poddaną - w jaki sposób? Wyszli 3 kilometry za granice raju i wbili w ziemie flage?

To nie naciaganie tylko logiczny wniosek. A gdzie pisze że była jedna droga? A opis tego że u wejści do raju stanęli dwaj aniołowie i wirujący miecz to już było po grzechu pierworodnym kiedy wiadomo było że juz żaden człowiek nie będzie oglądał raju.[/b]

N sie 17, 2008 19:16

Hattori napisał(a):
Bóg stworzy na nowo to co na powierzchni ziemi a także sklepienie utworzy na nowo.
No tak według ciebie , nowa ziemia to tyko powierzchnia ziemi , a nowe niebo to tyko skepienie nieba , a przecież Bóg powiedział , że wszystko , słyszysz : Wszystko stworzy na nowo ,a nie tylko powierzchnie i sklepienie (nie wiadomo czego).

Gdzie jest napisane , że Bóg wszystko stworzy na nowo?

Coś mi się zdaje ,że nie wszysto , skoro:

Ps. 104:5
5. Ugruntowałeś ziemię na stałych podstawach, By się nie zachwiała na wieki wieczne.
(BW)

Kazn. 1:4
4. Pokolenie odchodzi i pokolenie przychodzi, ale ziemia trwa na wieki.
(BW)

Kazn. 3:14-15
14. Wiem, że wszystko, cokolwiek Bóg czyni, trwa na wieki: Nic nie można do tego dodać i nic z tego ująć; a Bóg czyni to, aby się go bano.
15. To, co jest, było już dawno, a to, co będzie, też już jest od dawna; bo Bóg przywraca to, co przeminęło.

Sam widzisz , że ziemia jako planeta nie może przeminąć. Gdyby tak miało być , to Bóg zaprzeczałby swoim własnym słowom.
Jeśli jesteś innego zdania , to proszę o komentarz do dych wersetów. 8)

A teraz o niebie:

Ps. 89:36-38
36. Raz przysiągłem na świętość moją, Że nie skłamię Dawidowi.
37. Potomstwo jego trwać będzie na wieki, A tron jego jak słońce przede mną,
38. Jak księżyc, ustanowiony na wieki, Wierny świadek na niebie. Sela.
(BW)

Ps. 148:3-6
3. Chwalcie go, słońce i księżycu, Chwalcie go, gwiazdy świecące!
4. Chwalcie go, najwyższe niebiosa I wody nad niebiosami!
5. Niech chwalą imię Pańskie, Bo On rozkazał i zostały stworzone!
6. Ustanowił je na wieki wieczne, Ustalił porządek, który nie minie
.
(BW)

Widzisz też , że niebo jako widzialny wszechświat nie może też przeminąć.Zgodzisz się?

IPW:
Cytuj:
Hattori powiedz mi , a co to jest w ogóle to sklepienie ?

Sklepienie , to otaczająca nas atmosfera , która po potopie uległa przemianie. W przyszłości powróci do swojego pierwotnego stanu. Po przeminięciu nieba ludzie mogli żyć , co ukazuje nam sam fakt potopu. Proroctwa dotyczące przeminiecia nieba też na to wskazują:
Obj. 6:14-17
14. I niebo znikło, jak niknie zwój, który się zwija, a wszystkie góry i wyspy ruszone zostały z miejsc swoich.
15. I wszyscy królowie ziemi i możnowładcy, i wodzowie, i bogacze, i mocarze, i wszyscy niewolnicy, i wolni ukryli się w jaskiniach i w skałach górskich,
16. I mówili do gór i skał: Padnijcie na nas i zakryjcie nas przed obliczem tego, który siedzi na tronie,
17. I przed gniewem Baranka, albowiem nastał ów wielki dzień ich gniewu, i któż się może ostać?
(BW)

Uważam , że niebo przeminie na krótko przed przeminięciem ziemi. Ludzie będą widzieć nadchodzącego Jezusa ze swoim Królestwem.
Powyższy fragment mówi o przeminięciu nieba ale nie ziemi. Ziemia najwyraźniej przeminie trochę później niż niebo.

IPW:
Cytuj:
I pytanie drugie , czy to co zobaczysz poniżej należy traktować dosłownie , czy symbolicznie - 1 Sm rozdział 28

Oczywiście , że dosłownie. Skoro Biblia nazywa kogoś Samuelem , to znaczy że on nim jest. Biblia nie kłamie. :)

N sie 17, 2008 19:22

Uważam , że niebo przeminie na krótko przed przeminięciem ziemi. Ludzie będą widzieć nadchodzącego Jezusa ze swoim Królestwem.
Powyższy fragment mówi o przeminięciu nieba ale nie ziemi. Ziemia najwyraźniej przeminie trochę później niż niebo.
Hmm , mówisz teraz o przeminięciu a nie o stworzeniu na nowo , zupełnie tak jak ja mówiłem wcześniej , zaczynasz coś kręcić :) . A co ma wspólnego atmosfera z potopem ?

Pn sie 18, 2008 16:01

Hattori napisał(a):
Hmm , mówisz teraz o przeminięciu a nie o stworzeniu na nowo , zupełnie tak jak ja mówiłem wcześniej , zaczynasz coś kręcić :) . A co ma wspólnego atmosfera z potopem ?

Zanim coś zostanie stworzone na nowo , to najpierw musi stare przeminąć. Nie wiem czego tutaj nie rozumiesz... :?
Po potopie ziemia od razu była inna , czy też musiał jakiś czas minąć od zniszczenia ziemi do powstania nowej? Minął czas ok. 300 dni.

Podobnie będzie w przyszłości. Pomiędzy przeminięciem nieba i ziemi , a stworzeniem nowych będzie jakiś okres czasu. Dokładnie w tym okresie nastąpi sąd. O tym dyskutuję akurat na innym wątku.

Odnośnie Twojego drugiego pytania , to przed potopem była inna atmosfera niż obecnie. Wcześniej nie padały deszcze , a klimat był jak w szklarni , ponieważ najwyżesze partie atmosfery składały się z wody. Prawie każdy ŚJ potrafi wytłumaczyć to dokładnie. Rzadko przyznaję im rację ale w tym akurat trzeba tak zrobić , bo istnieje jeszcze coś takiego jak nauka. Nauka to potwierdza. Potwierdza to też moje zdanie , że niebo (okalająca nas atmosfera) uległo przemianie podobnie jak ziemia , która przed potopem mogła być jednym lądem. Nowe niebo i ziemia będą takie jak przed potopem. Bóg zawsze czyni wszystko doskonałe. Uznał kiedyś , "że to było dobre" jak czytamy -zapewne nadal tak będzie.

To , że ziemia jako planeta oraz istniejący widzialny wszechświat nigdy nie porzeminie , to już udowodniłem. Należy uznać , że Biblia nie myli się pod tym względem. :)

Pn sie 18, 2008 17:56
zbanowany na stałe

Post Re: Nowe Niebo a nowe zbawienie?
meg_f napisał(a):
Mam pytanie takie - w Apokalipsie św. Jana czytamy że Bóg stworzy Nowe Niebo i Nową Ziemię. Załóżmy, że w Nowym Niebie znajdą się wszystkie dusze tych dzieci, które się nie narodziły. Czy tam będzie Bóg? Czy jest możliwe, że jeśli ktoś zdecyduje się za nie cierpieć to je zbawi i co to oznacza dalej? Jakie są tego konsekwencje - pozostanie w ich towarzystwie na zawsze?

???

przeciez apokalipsa to wizja.
nie jest to literalne niebo i ziemia tylko symboliczne.

2 piotra 3:13 mówi :
13 Oczekujemy jednak, według obietnicy, nowego nieba i nowej ziemi7, w których będzie mieszkała sprawiedliwość.

przecież w niebie panuje sprawiedliwość wiec nie może chodzić o literalne niebo .
tak samo i ziemia.

iz 13:
11 Ukarzę Ja świat za jego zło
i niegodziwców za ich grzechy.
Położę kres pysze zuchwałych
i dumę okrutników poniżę.
12 Uczynię człowieka rzadszym niż najczystsze złoto,
i śmiertelnika - droższym niż złoto z Ofiru.
13 Dlatego niebiosa się poruszą
i ziemia się wstrząśnie w posadach,
na skutek oburzenia Pana Zastępów,
gdy rozgorzeje gniew Jego.

literalne niebo nie poruszy sie a wiec chodzi o coś innego.

Iz 13:8-13 Br „wszystkich ogarnia przerażenie, szał prawdziwy i niezwykłe boleści. Ból ich skręca jak niewiasty rodzące, oni zaś spoglądają jeden na drugiego a wszyscy mają rozpalone oblicza.(9) Nadchodzi ów nieubłagany Dzień Pana pełen zapalczywości i okrutnego gniewu. Zamieni On całą ziemię w pustkowie i wszystkich grzeszników wygładzi.(10) Wszystkie gwiazdy na niebie i Orion nie będą już jaśniały swym blaskiem. Słońce będzie zaćmione już przy swoim wschodzie i księżyc przestanie wydawać światło.(11) I ukarzą cały wszechświat za jego przewrotność i bezbożników za ich przewinienia; położę kres pysze rodzaju ludzkiego i bezkarność tyranów ukrócę.(12) Ludzi będzie się spotykać rzadziej niż najszczersze złoto a zwykłych śmiertelników nie tak jak złoto z Ofir.(13) I dlatego potrząsnę niebiosami a ziemia ruszy się w posadach od gniewu Pana Zastępów, kiedy w dniu owym mój gniew zapłonie.”

harmonizuje to z listem Piotra
2P 3:7-12 Bw „Ale teraźniejsze niebo i ziemia mocą tego samego Słowa zachowane są dla ognia i utrzymane na dzień sądu i zagłady bezbożnych ludzi.(8) Niech to jedno, umiłowani, nie uchodzi uwagi waszej, że u Pana jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień.(9) Pan nie zwleka z dotrzymaniem obietnicy, chociaż niektórzy uważają, że zwleka, lecz okazuje cierpliwość względem was, bo nie chce, aby ktokolwiek zginął, lecz chce, aby wszyscy przyszli do upamiętania.(10) A dzień Pański nadejdzie jak złodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone stopnieją, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną.(11) Skoro to wszystko ma ulec zagładzie, jakimiż powinniście być wy w świętym postępowaniu i w pobożności,(12) jeżeli oczekujecie i pragniecie gorąco nastania dnia Bożego, z powodu którego niebiosa w ogniu stopnieją i rozpalone żywioły rozpłyną się?”

niebo nie może być zniszczone , nie może przeminąć .

chodzi o władców (niebo) i ludzkość (ziemia)
władcy nie będą już " świecili swym" blaskiem a bezbożni ludzie zostaną unicestwieni.

Ap 20:11 Bw „I widziałem wielki, biały tron i tego, który na nim siedzi, przed którego obliczem pierzchła ziemia i niebo, i miejsca dla nich nie było.”

a nowe niebo i nowa ziemia to nowe rządy i "nowa" ludzkość.

N wrz 21, 2008 21:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3