Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 20, 2025 16:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 biblia jako kłamstwo 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Pangea coś ci mówi?

Czy ty sobie wyobrażasz kontynenty, jako mydełka pływające po oceanie? Są na stałe połączone z wnętrzem Ziemi. Zresztą spróbuj zaznaczyć na niej kształt dzisiejszych kontynentów i ich powierzchnię kwadratową - czeka cię niemiła niespodzianka

Radzę poczytać zanim zacznie się wypisywać bzdury:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pangea
Na marginesie mówiąc nasz kontynent też "pływa po oceanie", przesuwa się 2 cm rocznie.

TutajDaniel napisał(a):
Cytuj:
Przez 150.000 lat człowiek prowadził wędrowny styl życia, walczył ze zwierzętami i innymi gatunkami człowieka jak np neandertalczyk.

Skąd wiesz?
PS. Piękne malowidła - jak oceniłeś ich wiek?

Wiem z książek.
Ja nie oceniałem - zrobili to fachowcy, mi.in datowanie pyłków czy radiologiczne. Zresztą podawałem ci już sposoby datowania.

TutajDaniel napisał(a):
Cytuj:
Słyszałeś kiedyś, że pole grawitacyjne maleje wraz z kwadratem odległości?

A słyszałeś kiedyś, że jest to tylko jeden z czynników, a drugim jest masa? A to ci niespodzianka!

Zaskoczyło cię , tak? Jakoś nie rozumiem co chcesz powiedzieć - nie uznajesz też prawa grawitacji, czy jak?

TutajDaniel napisał(a):
Cytuj:
Wszystkie planety krążą w tym samym kierunku.

Mówię o kierunku obrotu. Nie, nie wszystkie. Jak to tłumaczysz? Co nadało im ten ruch, skoro nie jest wynikiem kierunku obrotu pierwotnego dysku akrecyjnego?

Kierunek obrotu nie ma nic wspólnego z kierunkiem obrotu dysku akrecyjnego. Obrót dysku akrecyjnego wpływa jedynie na kierunek orbitowania planety. Obrót planety wokół własnej osi wynika z prawa zachowania momentu pędu - wystarczy niewielki losowy ruch lokalny w czasie formowania się dysku.

TutajDaniel napisał(a):
Cytuj:
Mniej więcej od końca średniowiecza mało kogo obchodzi stanowisko Biblii w sprawie nauki, gdyż jest to tylko książka o charakterze poetyckim, w każdym razie nie dosłownym

Powiedz to archeologom.

Niby czemu archeologowie mają traktować jakoś szczególnie Koran, Mity Greckie czy Biblię? To dzieła poetyckie.

Pt sie 29, 2008 19:06

Pierwsze cywilizacje w przeciągu tysiąca lat ogarnęły cały świat?
A skąd to pytanie, nic nigdzie nie pisałem takiego.

Eee, ale o co Ci chodzi, piszesz o hipotezie zasiedlenia Ameryki przez połączenie lądowe przez cieśnine Beringa, ale w przypadku Australii to już Ci do głowy nie przychodzi. Poimijam tutaj łodzie "z wyspy na wyspę" co widać na mapie, oraz żartobliwą lotnię. Ale absrudem jest to co piszesz. Ludzie żyli zanim powstały zorganizowane społeczeństwa, nie potrzeba cywilizacji aby pływać na łodzi.

TutajDaniel napisał(a):
Zdziwiłbyś się. Archeologia potwierdza Biblię, a to raczej rzetelna wiedza i namacalna. Zazwyczaj pozbawiona spekulacji.

No i bardzo dobrze, to żadna nowość, nigdzie nie twierdziłem że Biblia wszędzie to tylko przenośnia, że nigdy nie było Jerycha, Salomona itd. Ja mówie o błędnym dosłownym interpretowaniu każdego zdania i słowa.

TutajDaniel napisał(a):
Trudno jest zawrócić rozpędzony pociąg, wierz mi W historii nie brakuje śmiesznych teorii naukowych.

Akurat z historią to ja mam troche do czynienia. Natomiast ja pytam o konkretną odpowiedz na konkretne pytanie, nie lawirowanie gdzieś tam w jakieś dziwne sformułowania.
Ja generalnie wierze swoim profesorom i doktorom na zajęciach.

Pt sie 29, 2008 19:26
zbanowany na stałe

A ja znalazlem ciekawe wytlumaczenie wieku Ziemi. W Bibli nie jest on oreslony.
Dla owczesnych pisarzy doba zaczyna sie od zajscia slonca i na zajsciu konczy.
Tak wiec Bog rozpoczyna 7 dniowy proces tworzenia w czasie kiedy Ziemia juz istniala.

Pn wrz 01, 2008 10:04

"Zacznijmy od dwóch pierwszych ksiąg Biblii, a konkretniej Księgi Rodzaju (Genesis). Pierwszy rozdział zakłada, że Bóg stworzył Adama i Ewę w tym samym czasie. W drugim rozdziale natomiast Bóg tworzy Adama, potem Adam kręci się dokoła, nazywa zwierzęta, robi kilka rzeczy. W końcu rozmawia z Bogiem i mówi, że jest samotny. Bóg odpowiada "OK, dostarczę Ci partnerkę", następnie wyjmuje żebro i stwarza Ewę.
W dwóch pierwszych rozdziałach księgi pojawia się konflikt między wersjami stworzenia, więc która jest prawdziwa? Teraz wierzący powiedzą: "No cóż to są po prostu dwie różne wersje tej samej historii". W porządku, ale w takim razie nie mówcie, że Biblia musi być traktowana dosłownie i jeśli coś mówi, to tak jest. Bo to oczywiście kłamstwo."

Nie ma tu zadnego konfliktu. Po prostu w pierwszym rozdziale Genesis wiersz 26 i 27 Bog stworzyl rodzaj ludzki (wszystkie rasy kobiety i mezszczyzn)) adam. bez rodzajnika i przyrostka .
W drugim rozdziale wiersz 7 Bog FORMUJE Eth-haadam (tego czlowieka) i jest to inna kreacja od ktorej zaczyna sie genealogia Chrystusa. Dlatego Ewa nazywana jest matka wszystkich zyjacych; bo bez Chrystusa jestesmy po prosty martwi.
Kain poslubil kobiete z kraju Nod (dzisiejsza Mongolia) ktora pochodzila wlasnie z kreacji w wiersu 26 i 27 rozdzialu pierwszego. Co do zebra to Bog nie wyja zebra tylko (tsal-aw)-(krzywa, luk) co ma wiecej wspolnego z DNA niz samym zebrem. Gdyby Bog mial na mysli zebro, uzylby terminu al-ah' ktory wlasnie oznacza nic innego jak tylko zebro i zostal uzyty w ksiedze Daniela rozdzial 7 wiersz 5.

Pn wrz 01, 2008 12:23

bo bez Chrystusa jestesmy po prosty martwi.

Możesz rozwinąć tę myśl?

Hunter napisał(a):
Kain poslubil kobiete z kraju Nod (dzisiejsza Mongolia) ktora pochodzila wlasnie z kreacji w wiersu 26 i 27 rozdzialu pierwszego.

To jest autorska interpretacja czy Watykan to potwierdza?

Pn wrz 01, 2008 13:15

Hunter napisał(a):
bo bez Chrystusa jestesmy po prosty martwi.

Możesz rozwinąć tę myśl?

Hunter napisał(a):
Kain poslubil kobiete z kraju Nod (dzisiejsza Mongolia) ktora pochodzila wlasnie z kreacji w wiersu 26 i 27 rozdzialu pierwszego.

To jest autorska interpretacja czy Watykan to potwierdza?

Jasne
1Cor.15,22 Tak jak przez Adama wszyscy umieramy tak tez w Chrystusie wszyscy ozyjemy.

Co do interpretacji kraju Nod to raczej nie pochodzi z mojej wyobrazni ale bardziej z historii a co Watykan o tym sadzi nie ma najmniejszego znaczenia tak samo jak nie ma znaczeni co sadzisz o tym ty. Widzisz, ja wiem ze cokolwiek probowal bym udowodnic to w twoich oczach i tak nie bede mial racji. No ale coz ty juz wszystko wiesz, potrafisz wszystko zanegowac a ja sie dopiero ucze i nie mam szans w starciu z blyskotliwym umyslem twojego kalibru.

Pn wrz 01, 2008 14:03

Jasne
1Cor.15,22 Tak jak przez Adama wszyscy umieramy tak tez w Chrystusie wszyscy ozyjemy.

Czyli dzięki Chrystusowi ożyjemy. Wcale nie jesteśmy bez niego martwi, co najwyżej nie możemy zmartwychwstać.

Hunter napisał(a):
Co do interpretacji kraju Nod to raczej nie pochodzi z mojej wyobrazni ale bardziej z historii

Jakieś źródło? Może być wiki

Hunter napisał(a):
a co Watykan o tym sadzi nie ma najmniejszego znaczenia

No a co z dogmatem o nieomylności papieża? Watykan zatrudnia sporo teologów, warto by się dowiedzieć co mają do powiedzenia w tej sprawie.

Hunter napisał(a):
Widzisz, ja wiem ze cokolwiek probowal bym udowodnic to w twoich oczach i tak nie bede mial racji.

Nieprawda, jestem otwarty na wszelką argumentację.

Pn wrz 01, 2008 14:10

Oczywiscie jezeli pokladasz nadzieje w tym zyciu to tak, ale nie bez powodu Jezus powiedzial "Niech umarli pogrzebia swoich umarlych"w odpowiedzi na wymowke pewnego czlowieka.
Nie bez powodu w przypowiesci o synu marnotrawnym jest napisane:"Bo moj syn byl martwy ale znowu zyje".A obaj wiemy ze przeciez nie umarl w ciele.
I nie bez powodu napisane jest:"Nie bojcie sie tych ktorzy moga zabic wasze cialo ale raczej obawiajcie sie tego ktory moze zniszczyc i cialo i dusze..."
Albo wierzysz Slowu Boga albo nie i nie ma sily na swiecie by cie do tej wiary zmusic.
Bog jest w stanie uczynic wszysto z wyjatkiem jednej rzeczy. Nie moze stworzyc duszy z wolna wola i zmusic ja by go kochala. On po prostu nie zna terminu fake love tak powszechego w tym cielesnym istnieniu ktore ty nazywasz zyciem.

Co do zrodel
Nod=Manda of Cunei=land of Nomads kopie inskrypcji znajduja sie w Muzeum w Londynie zreszta nie tylko z Mongolii ale calego orientu.

I wreszcie co do teologow.Widzisz, ja nie bede sadzony na podstawie tego co sadzia teolodzy.Problem w tym ze jesli zapytasz dziesieciu teologow o jedna rzecz to prawdopodobnie otrzymasz dziesiec roznych odpowiedzi.
Ja uwazam ze Biblia zostala napisana przez Boga zebym wiedzial po co? kiedy? jak i dlaczego. I jesli wmieszasz w to doktryny ludzi pochodzacych z roznych denominacji to otrzymasz balagan, zamieszanie i dysputy teologiczne ktore zamiast uczyc generuja wiecej pytan niz odpowiedzi.

Pn wrz 01, 2008 15:33

Bog jest w stanie uczynic wszysto z wyjatkiem jednej rzeczy. Nie moze stworzyc duszy z wolna wola i zmusic ja by go kochala. On po prostu nie zna terminu fake love tak powszechego w tym cielesnym istnieniu ktore ty nazywasz zyciem.

Śmieszne w tym jest tylko to, że nie dał ani jednego dowodu wystarczającego bym wiedział że istnieje. Innymi słowy to on i tylko on jest odpowiedzialny za moją niewiarę.

Hunter napisał(a):
I wreszcie co do teologow.Widzisz, ja nie bede sadzony na podstawie tego co sadzia teolodzy.

Ale jest spore prawdopodobieństwo, że oni dobrze interpretują Biblię, a ty nie.

A co do tych źródeł, to spodziewałem się jakiś linków...

Pn wrz 01, 2008 17:16

"Śmieszne w tym jest tylko to, że nie dał ani jednego dowodu wystarczającego bym wiedział że istnieje. Innymi słowy to on i tylko on jest odpowiedzialny za moją niewiarę."

A to juz twoj problem gdyby dal ci dowod nie musial bys wierzyc.

Cytat
"Ale jest spore prawdopodobieństwo, że oni dobrze interpretują Biblię, a ty nie."

A czy ja ci kaze wierzyc w moja interpretacje.
Jezeli twoja religia (ktora mowi ze Boga nie ma) zadawala twoj apetyt na sens zycia to trwaj w niej jak najdluzej. Ja nie mam najmniejszego problemu z twoim ateizmem bo po prostu nic mi do tego.

Pn wrz 01, 2008 18:51

A to juz twoj problem gdyby dal ci dowod nie musial bys wierzyc.

Nie, nie musiałbym. Aniołowie widzieli Boga i doświadczali jego obecności a i tak 1/3 z Szatanem na czele odwróciła się od Boga.
Judasz widział cuda Jezusa a i tak go sprzedał.
Wiedząc, że Bóg istnieje mógłbym wybrać czy chcę spędzić wieczność z kimś kto dopuszcza istnienie niezmiernego cierpienia, kto toleruje morderstwa i nic z tym nie robi - czy też nie.

Hunter napisał(a):
A czy ja ci kaze wierzyc w moja interpretacje.

Nie, skąd, ale ogłaszasz to wszem i wobec na forum , więc zadaję pytania. Czy jesteś pewien że masz rację i teologowie kościoła się mylą? Czy to nie jest zbytnia pewność siebie?

Pn wrz 01, 2008 20:04

"Wiedząc, że Bóg istnieje mógłbym wybrać czy chcę spędzić wieczność z kimś kto dopuszcza istnienie niezmiernego cierpienia, kto toleruje morderstwa i nic z tym nie robi - czy też nie."

Niestety czlowiek sprowadza cierpienie sam na siebie. A co do morderstwa to powinienes wiedziec jaka kara powinna spotkac morderce zgodnie z prawem Boga. Czlowiek zmienil to prawo ku wlasnej zgubie a potem tacy jak ty mowia :"jak Bog mogl do tego dopuscic".Usprawiedliwiajac wlasna ignorancje najlatwiej zwalic wine na Boga.Tak wiec Bog nie toleruje morderstwa to my wypuszczajac mordercow na wolnosc skazujemy kolejne niewinne ofiary na smierc.

Cytat
"Nie, skąd, ale ogłaszasz to wszem i wobec na forum , więc zadaję pytania. Czy jesteś pewien że masz rację i teologowie kościoła się mylą? Czy to nie jest zbytnia pewność siebie?"

Pokaz mi miejsce gdzie oglosilem cos wszem i wobec. Odpowiadam na pytanie dotyczace Bibli tak jak setki innych na tym forum.
A tak nawiasem mowiac, skad ten twoj stanowczy sprzeciw kwestionowania teologow kosciola czyzby to oni przyczynili sie do twojej zarliwej wiary w Boga?

Wt wrz 02, 2008 9:19

Część tej dyskusji możecie kontynuować na PW - w przeciwnym razie będę zmuszona wziąć się do pracy ;)

Wt wrz 02, 2008 10:17

Na marginesie mówiąc nasz kontynent też "pływa po oceanie", przesuwa się 2 cm rocznie.

Jak to zmierzyłeś? Nie pływa po żadnym oceanie, bo to Ocean pływa pomiędzy wypukłościami kontynentów.

Cytuj:
Ja nie oceniałem - zrobili to fachowcy, mi.in datowanie pyłków czy radiologiczne. Zresztą podawałem ci już sposoby datowania.

A ja ci pokazałem, jak bardzo są one niezawodne:
http://www.odwyk.com/?p=episode&id=18

Cytuj:
Obrót planety wokół własnej osi wynika z prawa zachowania momentu pędu - wystarczy niewielki losowy ruch lokalny w czasie formowania się dysku.

Co ty bredzisz z tym niewielkim losowym ruchu dysku - nie tłumaczy w żaden sposób tego, że planety naszej galaktyki obracają się w różne strony, a głównie o to się tutaj rozchodzi.

Cytuj:
Niby czemu archeologowie mają traktować jakoś szczególnie Koran, Mity Greckie czy Biblię? To dzieła poetyckie.

To tylko twoja opinia, nie żaden fakt. Faktem jest, że historie opisywane w Biblii znajdują w archeologii potwierdzenie (albo na odwrót).

Cytuj:
Eee, ale o co Ci chodzi, piszesz o hipotezie zasiedlenia Ameryki przez połączenie lądowe przez cieśnine Beringa, ale w przypadku Australii to już Ci do głowy nie przychodzi. Poimijam tutaj łodzie "z wyspy na wyspę" co widać na mapie, oraz żartobliwą lotnię. Ale absrudem jest to co piszesz. Ludzie żyli zanim powstały zorganizowane społeczeństwa, nie potrzeba cywilizacji aby pływać na łodzi.

Mi nie przeszkadza, bo wierzę w wieżę Babel. Nie musi mi nic przyjść do głowy, tylko ewolucjonistom. Pierwsze łodzie powstały na długo po pierwszych cywilizacjach, bo mają większe wymagania umysłowe, niż stawianie kamienia na kamieniu.

Cytuj:
A ja znalazlem ciekawe wytlumaczenie wieku Ziemi. W Bibli nie jest on oreslony.
Dla owczesnych pisarzy doba zaczyna sie od zajscia slonca i na zajsciu konczy.
Tak wiec Bog rozpoczyna 7 dniowy proces tworzenia w czasie kiedy Ziemia juz istniala

Wiek Ziemi jest w Biblii określony i to dość precyzyjnie. Od stworzenia, aż do dzisiaj upłynęło nieco ponad 6000 lat, jeśli traktować ją dosłownie.

Śr wrz 03, 2008 0:16

Cytuj:

Jak to zmierzyłeś? Nie pływa po żadnym oceanie, bo to Ocean pływa pomiędzy wypukłościami kontynentów.

http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3894490

TutajDaniel napisał(a):
Cytuj:

A ja ci pokazałem, jak bardzo są one niezawodne:
http://www.odwyk.com/?p=episode&id=18

Nic nie pokazałeś, portal odwyk nie ma żadnej renomy, a wypowiedzi ludzi na jego łamach żadnego autorytetu.

TutajDaniel napisał(a):
Cytuj:
Obrót planety wokół własnej osi wynika z prawa zachowania momentu pędu - wystarczy niewielki losowy ruch lokalny w czasie formowania się dysku.

Co ty bredzisz z tym niewielkim losowym ruchu dysku - nie tłumaczy w żaden sposób tego, że planety naszej galaktyki obracają się w różne strony, a głównie o to się tutaj rozchodzi.

To ja się ciebie powinienem spytać - co ty bredzisz?

TutajDaniel napisał(a):
Cytuj:

To tylko twoja opinia, nie żaden fakt. Faktem jest, że historie opisywane w Biblii znajdują w archeologii potwierdzenie (albo na odwrót).

Podobnie jak Koranu czy mitów staroegipskich.

TutajDaniel napisał(a):
Wiek Ziemi jest w Biblii określony i to dość precyzyjnie. Od stworzenia, aż do dzisiaj upłynęło nieco ponad 6000 lat, jeśli traktować ją dosłownie.

...i jest to jedna z przesłanek by nie traktować jej dosłownie.

Śr wrz 03, 2008 0:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona