ALLAH jest prawdziwszy niż Pan Bóg
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Myslę że istnienie Pana Boga w stosunku do istnienia Allaha jest jak 50:50
|
| Śr wrz 03, 2008 12:47 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
 Re: ALLAH jest prawdziwszy niż Pan Bóg
Janusz A. napisał(a): Stawiam tezę:
ALLAH w odróżnieniu do chrześcijańskiego Pana Boga jest bogiem prawdziwym
Jakie dowody mają chrześcijanie na to że Allah nie jest prawdziwym bogiem ? Myślę, że bardzo dobrze wyjaśnił to movsd ,a że nie jest chrześcijaninem jest to opinia niezależna: movsd napisał(a): Sprzeczności własne
Koran przeczy sobie na wiele sposobów. Skoro Koran utrzymuje w surze 39: 23, 28 być wolnym od jakiejkolwiek sprzeczności, wystarczy jedna sprzeczność, aby wykazać, że nie jest on Słowem Bożym.
Jak wykazaliśmy wcześniej ,Koran podaje cztery sprzeczne wersje tego, jak został on przekazany Mahometowi:
Najpierw mówi nam, że Allah pod postacią człowieka przyszedł do Mahometa i że Mohamet widział go (sura 53: 2-18; 81: 19-24).
Następnie dowiadujemy się, że to "Duch święty" przyszedł do Mahometa (sury 16: 102; 26: 192-194).
Później, jak mówi Koran aniołowie przyszli do Mohameta (sura 15: .
Na koniec, najbardziej popularna wersja utrzymuje, że anioł Gabriel dostarczył Koran Mohametowi (sura 2: 97).
Koran nie jest zdecydowany, czy dzień jest w oczach Bożych jak tysiąc, czy pięćdziesiąt tysięcy lat (sura 32:5 a sura 70: 4).
W surach 2: 58 i 7: 161 mamy ten sam cytat z różnym brzmieniem jest to jeden z często powtarzających się problemów w Koranie. Obecność sprzecznych cytatów jest szczególnie poważnym problemem, zważywszy, że muzułmanie utrzymują, że Koran jest absolutnie doskonały nawet w swoich cytatach. Chrześcijaństwo nie czyni takich roszczeń odnośnie Biblii, ale postrzega zapisane mowy w Biblii jako streszczenia tego, co zostało powiedziane. Stąd różne Ewangelie w swój sposób przekazują streszczenie kazań Jezusa używając różnych słów, co jest normalną praktyką.
Na początku Mohamet nakazał swoim wyznawcom zwracać się w modlitwie twarzą do Jerozolimy. Następnie powiedział im, że skoro Bóg jest wszędzie, mogą zwracać się gdzie chcą. Po czym znowu zmienił zdanie i nakazał zwracać się w stronę Mekki (sura 2: 115 a sura 2: 144). Wielu uczonych jest zdania, że zmiany kierunku modlitwy podyktowane były próbami zyskania uznania najpierw Żydów, a później pogan.[49]
Najpierw Mohamet mówił, że jego wyznawcy mogą się bronić, kiedy zostają zaatakowani (sura 22: 39). Później rozkazuje im udać się na wojnę za niego (sura 2: 216-218). Miało to przysporzyć bogactw z grabieży karawan. W miarę wzrostu liczebności jego armii wzrasta apetyt na luby (sura 5: 33). Stąd rozkazuje prześladować inne religie i w ten sposób pomnażać swoje dobra (sura 9:5, 29). Wola Allaha wydaje się zmieniać w zależności od sukcesów Mahometa w rabowaniu i plądrowaniu.[50]
Kto był pierwszym, który uwierzył? Abraham czy Mojżesz (sura 6: 14 a sura 7: 143)? nie może być dwóch "pierwszych."
Fakt że judaizm i chrześcijaństwo rozpadło się na różne sekty w Koranie przedstawiany jest jako dowód, że nie były one z Boga (sury 30: 30-32; 42: 13, 14). Jednak sam islam rozpadł się na wiele zwalczających się sekt i stąd nie może być prawdziwy jeśli Koran ma rację.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Śr wrz 03, 2008 14:15 |
|
 |
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Naturalnie, kiedy napiszę, że Jahwe i Allach to jedna i ta sama osoba, to zostanę wyśmiany.
W każdym razie mnie zawsze uczono, że Bóg jest Jeden a różne religie czczą Go na różny sposób. Jeśli jest inaczej, to mnie chyba uczyli jacyś heretycy a nie księża.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
| Śr wrz 03, 2008 15:27 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
opat_90 napisał(a): W każdym razie mnie zawsze uczono, że Bóg jest Jeden a różne religie czczą Go na różny sposób. Jeśli jest inaczej, to mnie chyba uczyli jacyś heretycy a nie księża.
OK, ale wówczas można postawić pytanie: czy ten sposób ma znaczenie? Jeśli ma znaczenie, to dlaczego sposób proponowany przez religię A jest właściwy, a sposób proponowany przez religię B nie. Natomiast jeśli nie ma znaczenia, to równie dobrze mogę założyć sobie swoja własną religię i czcić Boga na swój sposób.
|
| Śr wrz 03, 2008 15:38 |
|
 |
|
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Ośmielę się wysunąć tezę, że świat przeżył trzy wielkie rewolucje religijne:
a)pojawienie się monoteistycznej religii żydowskiej; przed pojawieniem się judaizmu 100% znanego wówczas świata kultywowało religie politeistyczne
b)narodziny, działalność, męka i zmartwychwstanie Jezusa, które doprowadziło do "rewolucji" na łonie judaizmu i powstanie chrześcijaństwa
c)nauczanie Mahometa i rozwój islamu
Tak krótko przeanalizujmy wszystkie przypadki.
a)religia monoteistyczna, która pociągnęła za sobą praktycznie od razu tysiące ludzi, nie mogła narodzić się bez jakiejś Boskiej interwencji; wyobraźmy sobie, że judaizm narodził się bez interwencji Boga - w takim wypadku równie dobrze mogła powstać kolejna religia politeistyczna (na wzór otaczających). Wydaje mi się, że Abraham nie ryzykowałby wciskania kitu o istnieniu Jednego (JEDYNEGO I WSZECHMOGĄCEGO!) Boga.
Ofiary składane Bogu: wielorakie i przy różnych okazjach.
b)Jezus, jako Syn Boga przyszedł zbawić świat a nowa religia stała się troszkę jakby produktem ubocznym. Jezus wiedział jednak, że narodzi się nowa religia, i chcąc pozostać wraz z kolejnymi pokoleniami uczniów, zostawił siebie w postaci Chleba i Wina.
Ofiary składane Bogu: poprzednie ofiary zastąpione jedną Eucharystyczną.
c)Mahomet w młodości wiele podróżował z karawanami i miał możliwość zapoznania się z różnymi kulturami i religiami (patrz: wyżej wymienione). Mógł być naturalnie wielkim myślicielem, który z różnych religii układa sobie jedną, ale równie dobrze mógł być natchniony przez Boga - tego nie wie nikt. Załóżmy jednak, że Mahomet jest zwykłym myślicielem - w takim układzie tylko przypadek (lub siła) mogły sprawić, że islam urósł do wielkich rozmiarów jeszcze za życia Mahometa.
Ofiary składane Bogu: modlitwa, post, święta wojna(?)
Załóżmy zatem, że Islam jest jedną z religii natchnionych przez Boga, jednak (jak to bywa) przez wieki "poprawioną" przez ludzi. Jako osoba wierząca w Jezusa byłbym w stanie przyjąć opcję, że i Islam jest religią natchnioną. Wtedy kwestię różnorodności religii na świecie wytłumaczyłbym, że JEDEN Bóg na różne sposoby chciał dotrzeć do różnych ludzi i kultur. Jako chrześcijanin widzę Boga w Jezusie, którego z kolei judaizm uznaje za szaleńca, który doprowadził do rozłamu religijnego, a z kolei islam uważa Go za proroka. Chciałbym, aby kiedyś wszyscy ludzie uwierzyli w Jezusa, ale wiem, że do tego trzeba by kolejnej rewolucji, która ogarnęłaby cały świat.
Ale czy to takie ważne, w jakiej religii czcimy Boga? Ważne jest to, abyśmy żyli zgodnie z Jego przykazaniami, własnym sumieniem i innymi ludźmi. Cała reszta, czyli to, gdzie i jak się modlisz- staje się mało istotna.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
| Śr wrz 03, 2008 16:10 |
|
|
|
 |
|
Maro15
|
Więcej osób widziało Jezusa i doznało cudu Boga Chrześcijańskiego niż Allaha.
|
| Śr wrz 03, 2008 16:15 |
|
 |
|
No
|
Maro15 napisał(a): Więcej osób widziało Jezusa i doznało cudu Boga Chrześcijańskiego niż Allaha.
Najnowsze statystyki mówią co innego...
|
| Śr wrz 03, 2008 16:26 |
|
 |
|
whistle
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 12:43 Posty: 275 Lokalizacja: Imielin
|
Podaj link do statystyk, osoby jakie je wykonywały i dane na jakich grupach społecznych były robione (na ludzich które widziały Jezusa i Allacha?)
_________________ "ktokolwiek nas spotyka od Niego przychodzi
tak dokładnie zwyczajny że nie wiemy o tym.."
|
| Śr wrz 03, 2008 16:31 |
|
 |
|
SweetChild
|
opat_90 napisał(a): Ale czy to takie ważne, w jakiej religii czcimy Boga? Ważne jest to, abyśmy żyli zgodnie z Jego przykazaniami, własnym sumieniem i innymi ludźmi. Cała reszta, czyli to, gdzie i jak się modlisz- staje się mało istotna.
W zasadzie też tak to widzę  Niestety, pogląd nieco koliduje ze stanowiskiem poszczególnych religii... Nie wiem, czy jak wygłosizz taką mowę, to dostaniesz się do Seminarium 
|
| Śr wrz 03, 2008 16:40 |
|
 |
|
No
|
whistle napisał(a): Podaj link do statystyk, osoby jakie je wykonywały i dane na jakich grupach społecznych były robione (na ludzich które widziały Jezusa i Allacha?)
Chodziło mi raczej o ten fragment z doznaniem cudu bo ostatnio islam zyskał więcej wyznawców którzy doznają cudu Allaha w swoim życiu ale wypowiedź Maro15 nie jest dla mnie zbyt zrozumiała więc mogłem coś przekręcić...
|
| Śr wrz 03, 2008 16:56 |
|
 |
|
WIST
|
Cóż wedle nauki Katolickiej i chrześcijanie i muzułmanie wierzą w Boga Abrahama Izaaka i Jakuba, zaterm teza jest błędna z założenia gdyż to ten sam Bóg jak rozumiem.
|
| Śr wrz 03, 2008 21:23 |
|
 |
|
No
|
Allah jest raczej tylko jedną osobą a Jezus nie jest jego synem więc chyba jednak źle rozumiesz…
|
| Śr wrz 03, 2008 21:34 |
|
 |
|
{o}
|
Żeby rozsądzić tę kwestię, trzeba najpierw ustalić, jak rozumiemy tożsamość.
Jeśli przyjmiemy, że Bóg chrześcijański jest stwórcą wszechświata, że Allah jest stwórcą wszechświata i że fakt stworzenia wszechświata jest wystarczający do określenia tożsamości, to Bóg chrześcijański i Allah to ta sama istota.
Jeśli jednak uznamy, że o tożsamości decyduje coś więcej, na przykład jakieś cechy, wtedy sprawa się komplikuje.
Na ile jakiś przymiot Boga, np. że jest sprawiedliwy, stanowi o jego tożsamości? Na ile przymiot ten rzeczywiście dotyka istoty Boga, a na ile jest tylko jakąś tam opinią kogoś tam. Jeśli 2 osoby mają odmienne opinie o panu Nowaku, to jak poznać, czy mówią o tej samej osobie, czy o 2 osobach o takim samym nazwisku? Jeśli o tej samej, to czy sprzeczność opinii musi od razu oznaczać, że jedna osoba jest w błędzie? A może mylą się obie? A może obie mają rację?
Jeśli mówimy o Bogu, którego nikt nigdy nie widział, to skąd pewność, że mówimy o prawdziwym Bogu, a nie jakimś jego obrazie, który sobie uroiliśmy?
_________________ Brewiarz na WP Brewiarz na Androida Duszpasterstwo Akademickie Xaverianum Opole
|
| Śr wrz 03, 2008 22:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pytanie niezbyt dobrze pokazuje to, co pewnie chciałeś pokazać - według Koranu Allach (choć jest bóstwem planetarnym) jest tym samym bogiem co bóg żydowski. Chrześcijanie zaś ponoć też uznają boga żydowskiego - choć zwykle kultem temu przeczą.
Odpowiadając jednak na to, jak wyznawcy boga X uzasadnią jego prawdziwość...
Wyznawca boga X poda powszechnie znane w jego religii argumenty uzasadniające istnienie jego boga (często naciągane i naiwne). Boga Y uzna za fałszywego, bo stwierdzi, że argumenty na istnienie tamtego boga są naciągane i naiwne albo, ze po prostu niczego nie uzasadniają. Odpowie tak, bo zwykle po prostu nie zna argumentów uzasadniających istnienie boga Y.
Prawdziwy wydaje mu się bóg X bo z jakichś przyczyn (np. wychowanie) poznał tylko argumentację uzasadniającą istnienie boga X.
|
| Cz wrz 04, 2008 0:11 |
|
 |
|
WIST
|
Wiesz No, ja nieraz już pisałem m.in. o tym co Ty napisałeś, jak najbardziej zgadzając się ze jest tutaj wielki problem. Ale nie zamierzam się sprzeczać z oficjalnym stanowiskiem, choć wąpliwości pewnie zachowam, bo ogólna znajomość tych dweóch religii wskazuje na jasne sprzeczności w pojmowaniu Boga, a nawet przy naszym niedoskonałym zrozumieniu, nadal pozostaje problem dwóch różnych wizji. Jak to wytłumaczyć? Natomiast dlaczego nie Allach właśnie? Cóż, to kwestia czy ufa się Mahmetowi i jego objawieniu.
|
| Cz wrz 04, 2008 0:32 |
|
|
|