Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 4:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 chciałbym wierzyć, nie wierze..... 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Jest interesujacą ideą, stąd pytania. Zechciałbyś odpowiedzieć? Jak myslisz jak, dużą cześć życia swojej psyche, jak wiele jej obszarów kontrolujesz, czy choćby jestes w stanie monitorować?

Śr paź 29, 2008 23:37

Każdy potrafi się w jakimś stopniu kontrolować pod różnymi względami. Świadomie, cze też całkowicie naturalnie pod wpływem bodźców, instynktu, itd.

Potrafię przykładowo wywoływać u siebie różne odczucia na przykład szczęścia, lęku, złości (beż żadnych zewnętrznych bodźców) wraz ze wszystkimi konsekwencjami.
Wszystko zaczęło się od kontrolowania swoich własnych snów.
[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Świadomy_sen[/url]

Śr paź 29, 2008 23:57

Ja też działam, od niedawna, na tym gruncie. Raz nawet wyciągnęła mnie z ciała jakaś istota. ('duch'? 'moja upersonifikowana psychika'? 'ja z przyszłości'? 'Bóg'?) Odpowiedzi nie ma.

Co do wywoływania różnych uczuć, myślę że potrafi to każdy. Inaczej taki zawód jak aktor nie miałby racji bytu a przecież każdy z nas jest w jakimś sensie aktorem różni nas tylko stopień utalentowania.

Mam nadzieję, że wiąże się to, choćby luźno, z tematem. :)

Pt paź 31, 2008 15:03

Atei_ napisał(a):

Ja też działam, od niedawna, na tym gruncie. Raz nawet wyciągnęła mnie z ciała jakaś istota. ('duch'? 'moja upersonifikowana psychika'? 'ja z przyszłości'? 'Bóg'?) Odpowiedzi nie ma.

A ja myślę, że to szatan. Lepiej uważaj i odrzuć zainteresowanie takimi rzeczami. Jestem przekonany, że głębsze wejście w takie rzeczy oddala od prawdziwego Boga.

Myślę, że osoba, która całkowicie ufa Bogu nie wchodzi nawet w takie rzeczy. "OOBE (out of body experience) – wychodzenie poza ciało i świadome śnienie (lucid dream), rebirthing." - takie rzeczy mogą prowadzić w złą stronę i wiele osób przed nimi ostrzega.

A chrześcijanin ma odrzucać to, co może być złe, co może nie prowadzić do Boga, to przed czym inni (w tym kapłani i wierzący) go ostrzegają. Powinien być nie tylko ostrożny, ale mega ostrożny, bo utracić taki wielki skarb jaki otrzymaliśmy od Boga jest łatwo.

"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła." - 1 List do Tesaloniczan 5:22

Przepraszam napisał(a):
Co do wywoływania różnych uczuć, myślę że potrafi to każdy. Inaczej taki zawód jak aktor nie miałby racji bytu a przecież każdy z nas jest w jakimś sensie aktorem różni nas tylko stopień utalentowania.

Aktorstwo to nie wywoływanie uczuć, ale przedstawianie siebie tak, jakby one występowały. Nie musi być gniewu, żeby to tak wyglądało, nie musi być namiętności, żeby to tak wyglądało, nie musi być wzruszenia, żeby to tak wyglądało i żeby w filmie były łzy (w filmie raczej używa się jakichś kropli, inaczej by "brzydko" to wyglądało).

N lis 02, 2008 13:03
Zobacz profil WWW

Przepraszam napisał(a):
Atei_ napisał(a):

A ja myślę, że to szatan.

Spodziewałem się takiej odpowiedzi. :)

Cytuj:
A chrześcijanin ma odrzucać to, co może być złe, co może nie prowadzić do Boga, to przed czym inni (w tym kapłani i wierzący) go ostrzegają. Powinien być nie tylko ostrożny, ale mega ostrożny, bo utracić taki wielki skarb jaki otrzymaliśmy od Boga jest łatwo.

Na szczęście nie jestem chrześcijaninem, więc opinie kapłanów i wierzących nie są dla mnie wiążące.

Cytuj:
Aktorstwo to nie wywoływanie uczuć, ale przedstawianie siebie tak, jakby one występowały. Nie musi być gniewu, żeby to tak wyglądało, nie musi być namiętności, żeby to tak wyglądało, nie musi być wzruszenia, żeby to tak wyglądało i żeby w filmie były łzy (w filmie raczej używa się jakichś kropli, inaczej by "brzydko" to wyglądało).

Ze smutkiem stwierdzam, że nie wiesz zbyt dużo o aktorstwie. Aktor przeważnie płacze, złości się, wzrusza przywołując wspomnienia ze swego własnego życia.

N lis 02, 2008 13:53

Cóż powiedzieć? Wiara jest łaską! Zatem, jeśli ktoś jej nie posiada, to moim skromnym zdaniem, wystarczy świadczyć dobre uczynki względem swoich najbliższych i wszystkich bliżnich. Reszta sama przyjdzie, także wiara...
Kiedyś czytałam u sławnego teologa, profesora Mieczysława Gogacza w jego "Ciemnej nocy miłości", że ci, którzy tutaj, na ziemi kochają ludzi, a nie kochają Boga, to tam, na Drugi Brzegu po śmierci, będą uczyć się kochać Boga!!! Albowiem najważniejsza jest Miłość, ona wszystko usprawiedliwia :o i wyjednuje, również zbawienie :)

N lis 02, 2008 14:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4