wstrzemiezliwosc przedmalzenska-dlaczego warto ja zachować?
| Autor |
Wiadomość |
|
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Tu nie chodzi o to czy coś wpływa na coś, tylko czy coś te dwie sytuacje łączy.
Ok, załóżmy więc, że tak jest. I teraz nasuwa się pytanie - i co z tego, że coś te dwie rzeczy łączy? No i CO te rzeczy łączy? Bo to tylko zwykłe połączenie faktów, nic nie udowadniające. To tak jakby znaleźć połączenie pomiędzy seksem po ślubie, a niepowodzeniem w pracy. Na pewno znajdzie się % ludzi, których dałoby się tak połączyć. Ale po raz kolejny - co to niby ma udowodnić?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
| Pn lis 03, 2008 14:48 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Ok, załóżmy więc, że tak jest. I teraz nasuwa się pytanie - i co z tego, że coś te dwie rzeczy łączy? No i CO te rzeczy łączy? Bo to tylko zwykłe połączenie faktów, nic nie udowadniające. To tak jakby znaleźć połączenie pomiędzy seksem po ślubie, a niepowodzeniem w pracy. Na pewno znajdzie się % ludzi, których dałoby się tak połączyć. Ale po raz kolejny - co to niby ma udowodnić?
No cóż dochodzimy do absurdu  . Jak już wyeliminujemy ryzyko i niepewnośc, to okazuje sie, że mamy tylko 50 % pewności: Bóg tak chciał, albo Bóg tak nie chciał  . Zatem czy naprawdę wyeliminowaliśmy wszystkie zagrożenia? Może założenia nie były przemyślane albo fakty mylimy z własnymi lub podsuniętymi wnioskami? To nawet nie jest zwykłe połączenie faktów, bo żadne zjawisko nie ma jednej przyczyny. A co wiemy o rodzicach tych uczniów o ich rodzinach o ich cechach osobowości temperamencie? Nic ! No to wyciąganie wniosków jest stratą czasu. Opieranie sie na niepełnej informacji prowadzi do mylnych wniosków!
|
| Pn lis 03, 2008 14:55 |
|
 |
|
kastor
|
A moim zdaniem seks, alkohol i kiepskie wyniki w nauce mogą mieć sporo wspólnego (czekolady bym w to nie mieszał  ).
Jak taki młodzieniec sobie wypije to później różne rzeczy robi, a nie koniecznie wszystkie kontroluje. Takie rzeczy statystycznie częściej zdarzają się na wieczornych imprezach (po których człowiek nie ma siły się uczyć) niż podczas wkuwania elektroanalitycznych metod oznaczania substancji śladowych [  ]. Dla mnie zależność dość oczywista - nie oznacza to, że każdy kto idzie potańczyć musi zaraz się upić, żeby uprawiać seks, ale moim zdaniem taka statystyka nie jest bezzasadna. pozdrawiam i respect for all 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
| Pn lis 03, 2008 14:59 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kastor napisał(a): Dla mnie zależność dość oczywista - nie oznacza to, że każdy kto idzie potańczyć musi zaraz się upić, żeby uprawiać seks, ale moim zdaniem taka statystyka nie jest bezzasadna. pozdrawiam i respect for all 
A ja sie z tym wcale nie zgadzam  . Co by było gdybyśmy rzeczonego młodzieńca przenieśli do innej rodziny? Wystarczy zmienić człowiekowi otoczenie, aby był wcale inny  .
|
| Pn lis 03, 2008 15:05 |
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Co by było gdybyśmy rzeczonego młodzieńca przenieśli do innej rodziny?
A co to ma do rzeczy ? Przyczyny zawsze są różne - ale to nie znaczy, że zależności nie ma.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn lis 03, 2008 15:12 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
@Pasażer: statystyka jest statystyką, można z niej wyciągnąć wnioski, można nie wyciągnąć.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn lis 03, 2008 15:13 |
|
 |
|
SweetChild
|
sybilla napisał(a): Opieranie sie na niepełnej informacji prowadzi do mylnych wniosków!
Zawsze wnioskujemy na podstawie niepełnej informacji, chyba że Ty jesteś wszechwiedzącym demonem Laplace'a 
|
| Pn lis 03, 2008 15:23 |
|
 |
|
Mroczny Pasażer
|
Johnny99 napisał(a): @Pasażer: statystyka jest statystyką, można z niej wyciągnąć wnioski, można nie wyciągnąć.
To jaki wniosek wyciągasz ze statystyk podanych przez Gazetę?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
| Pn lis 03, 2008 15:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): sybilla napisał(a): Opieranie sie na niepełnej informacji prowadzi do mylnych wniosków! Zawsze wnioskujemy na podstawie niepełnej informacji
A nieprawda  . Zawsze pytamy, bo jeśli udajemy, że wiemy to jest to wykorzystanie zjawiska snobizmu intelektualnego. W ten sposób przez pytania unikniemy manipulowania opinią społeczną 
|
| Pn lis 03, 2008 15:40 |
|
 |
|
Johnny99
|
@Pasażer: osobiście żadnego, ale nie odrzucam niczego a priori.
@sybilla: weź sobie do serca swoje stwierdzenie o " snobiźmie intelektualnym ".
|
| Pn lis 03, 2008 15:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): @sybilla: weź sobie do serca swoje stwierdzenie o " snobiźmie intelektualnym ".
Ależ wzięłam  . Dlatego pytam jak czegoś nie wiem i zachęcam do pytań, jeśli ja nie wypowiadam sie zrozumiale. Absolutnie nie chciałabym, aby ktoś bojąc sie przyznać do niewiedzy przyznawał mi rację. Ja przyznaję sie do niewiedzy i w moim przypadku mowy o wykorzystaniu zjawiska snobizmu intelektualnego nie ma. Takich metod nie stosuję też w odniesieniu do moich rozmówców. Dlatego na każde pytania odpowiadam w miarę jasno. Są dwie szkoły uczenia: " spójrz, jakie to proste " i " spójrz, jak ja jestem mądra ". Ja preferuję tę pierwszą...Mam własne poglądy, może kontrowersyjne, ale umiem je objaśnić  .
|
| Pn lis 03, 2008 16:08 |
|
 |
|
SweetChild
|
sybilla napisał(a): SweetChild napisał(a): sybilla napisał(a): Opieranie sie na niepełnej informacji prowadzi do mylnych wniosków! Zawsze wnioskujemy na podstawie niepełnej informacji A nieprawda  . Zawsze pytamy, bo jeśli udajemy, że wiemy to jest to wykorzystanie zjawiska snobizmu intelektualnego. W ten sposób przez pytania unikniemy manipulowania opinią społeczną 
To że pytamy nie zmienia faktu, że nadal wszystkiego nie wiemy. Wobec tego, jeśli wnioskujemy, to opieramy się na niepełnej informacji. Mamy więc do wyboru:
1. wnioskować na podstawie posiadanych, niepełnych informacji, licząc się z ryzykiem pomyłki
2. w ogóle nie wnioskować (i nie obawiać się pomyłki zgodnie z zasadą "kto nic nie robi nie popełnia błędu").
|
| Pn lis 03, 2008 16:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): To że pytamy nie zmienia faktu, że nadal wszystkiego nie wiemy. Wobec tego, jeśli wnioskujemy, to opieramy się na niepełnej informacji. Mamy więc do wyboru: 1. wnioskować na podstawie posiadanych, niepełnych informacji, licząc się z ryzykiem pomyłki 2. w ogóle nie wnioskować (i nie obawiać się pomyłki zgodnie z zasadą "kto nic nie robi nie popełnia błędu").
Przypominam, że napisaliśmy w tym wątku mnóstwo postów uzasadniających, że badania statystyczne są niewiarygodne. Zatem na podstawie statystyk nie można niczego wnioskować. A tym bardziej wykorzystywać takich wniosków. Co znaczy te 51 % chłopców szkół średnich? Czyżby badania przeprowadzono na połowie populacji w naszym kraju ?  . Aby takie badania uznać za wiarygodne wszyscy chłopcy musieliby być przetestowani, a jedyne czym by sie różnili to mógłby być np. temperament. Zdolności do nauki musiałyby być takie same  . Nie może być więcej niż jedna różnica, bo wtedy już wnioski prowadzą donikąd. Zatem pytanie: jak dla tych chłopców stworzyć takie same warunki w rodzinach ?
|
| Pn lis 03, 2008 16:44 |
|
 |
|
kastor
|
Sybillo statystyka jest działem matematyki, który zajmuje się charakteryzowaniem populacji na podstawie próbek - dlatego nie trzeba badać wszystkich uczniów z naszego przykładu - wystarczy założyć, że pozostałe zmienne (pozycja społeczna, otoczenie, preferecnje kulinarne, ilość snu, ulubiony sport i miliony innych czynników) mają wartości losowe tzn, w obu grupach jest mniej więcej tyle samo osób, mądrych i głupich, blondynek i brunetek, lubiących i nielubiących czekoladę itp. Interesuje nas tylko zależność spożywania alkoholu i tego co z tym związane od osiąganych wyników w nauce - to jest tzw, zmienna mierzona. Oczywiście badając tylko część populacji nigdy nie uzyskamy 100 % pewnej informacji o całym zbiorze, ale właśnie dzięki metodom statystycznym jesteśmy w stanie z przebadanej próbki wyciągnąć całkiem rozsądne informacje. Porażająca większość wniosków naukowych z chemii i biologii opiera się własnie o metody statystyczne  - dlatego nie ma sensu podważać wartości dobrze opracowanej statystyki  .
Tak w ogóle to straszny offtop się zrobił, któś pamieta jaki jest tytuł tematu??
pozdrawiam i respect for all 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
| Pn lis 03, 2008 16:59 |
|
 |
|
SweetChild
|
sybilla napisał(a): Przypominam, że napisaliśmy w tym wątku mnóstwo postów uzasadniających, że badania statystyczne są niewiarygodne.
Ja mogę napisać mnóstwo postów uzasadniających, że młotek jest do kitu, bo nie udało mi się nim pokroić chleba. Ale te posty będą jedynie świadczyły o tym, że nie wiem, do czego służy młotek.
A "krótką instrukcję obsługi statystyki" przedstawił kastor 
|
| Pn lis 03, 2008 17:25 |
|
|
|