Re: Kogo denerwuje Halloween ?
Teresse napisał(a):
Denerwuje mnie lansowanie przez media pogańskiego święta Halloween...
Równie dobrze ja mógłbym powiedzieć, że denerwuje mnie lansowanie w mediach Zaduszek i Wszystkich Świętych - czego w telewizji było o wiele więcej.
Czy jesteś przeciwko wolności wyznania i tego typu praktyk w Polsce? Dlaczego chcesz odebrać ludziom należną im wolność?
Zaduszki też są pogańskie.
Ostatnio pisałem o Halloween na moim blogu - proponuję zapoznać się z tym tekstem, znajdziesz tam odpowiedzi na swoje zarzuty.
Teresse napisał(a):
1. Czuję się jakbym zyła w kolonii USA, czy naprawde wszystko musimy nasladować?...
Ci co obchodzili Dziady, gdy wprowadzono Zaduszki też musieli się czuć jakby mieszkali np. w Anglii. To, że Halloween imigrowało tu Ci przeszkadza, ale że tak samo kiedyś imigrowały zaduszki, już nie?
Teresse napisał(a):
2. Czy nie jest to kpina ze smierci i ze zmarłych ? Te dynie ze swieczkami w srodku...
Czy wieszanie na każdym kroku Jezusa na krzyżu nie jest kpiną z niego? Dla mnie jest - afiszowanie się wszędzie upadkiem tego człowieka.
Najbardziej tego śmiechu ze śmierci boją się chyba księża, którzy nie chcą stracić monopolu na łagodzenie strachu przed nią.
Teresse napisał(a):
Czy przeciwstawiacie się tej modzie? Jaka jest Wasza opinia na temat tego święta? Zapraszam do wypowiedzi...

Modzie może tak, ale zwyczajowi nie - w przeciwieństwie do katolików potrafię zaakceptować to, że ktoś obchodzi innego niż ja.