Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 1:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Hiszpania na drodze dechrystianizacji? 
Autor Wiadomość
A to jest powód do wyrugowania tradycji w postaci stajenki i św. Mikołaja?
Powiem ci coś, normalny ateista ma to gdzieś, ale osoby twojego pokroju mają jakieś fobie i kompleksy.

Dość typowa dla katolików reakcja - najpierw dopisujecie komuś rzeczy których nie wypowiedział, których nie popiera, którym może nawet jest przeciwny a potem na podstawie tego dopisania oskarżacie, obrażacie itd.

Gdzie ja pisałem o Mikołaju i stajence? No tak - po co w ogóle Ci tłumaczyć... Ty i tak widzisz co chcesz.
Metalik napisał(a):
Nie przeszkadzają mi osoby o innych poglądach.

Jakoś trudno w to uwierzyć, skoro tak starasz się zmieszać mnie z błotem, oskarżyć o przypisane przez siebie samego rzeczy, zrobić ze mnie jakąś skrajność itd. tylko dlatego, że w czymś tam mam inne zdanie.

Cz lis 27, 2008 18:12

Dość typowa dla katolików reakcja - najpierw dopisujecie komuś rzeczy których nie wypowiedział, których nie popiera, którym może nawet jest przeciwny a potem na podstawie tego dopisania oskarżacie, obrażacie itd.

Napisałeś, że w Polsce przydałoby się coś takiego jak w Hiszpanii. Pod tym można podpisać wiele rzeczy.
Ale ok. mój post nie dotyczył twojego, ale miał ogólne spojrzenie na problem,
więc odpuśćmy sobie ten problem.
Cytuj:
Gdzie ja pisałem o Mikołaju i stajence? No tak - po co w ogóle Ci tłumaczyć... Ty i tak widzisz co chcesz.

A tu już się nie wykręcisz. W Hiszpanii i nie tylko tam usuwa się w imię "laicyzacji państwa" wszystko co kojarzy się z chrześcijaństwem. Przecież chcesz brać z nich przykład? Fobia i tyle.
Cytuj:
Jakoś trudno w to uwierzyć, skoro tak starasz się zmieszać mnie z błotem

Oj nie rób już siebie takiej ofiary :D Wyżej wyjaśniłem.

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Cz lis 27, 2008 18:26
Napisałeś, że w Polsce przydałoby się coś takiego jak w Hiszpanii. Pod tym można podpisać wiele rzeczy.
Ale ok. mój post nie dotyczył twojego, ale miał ogólne spojrzenie na problem,
więc odpuśćmy sobie ten problem.

Napisałem też, że nie wiem jak to tam wygląda - nie mogę poprzeć czegoś, co nie wiem jaki ma charakter.
Metalik napisał(a):
A tu już się nie wykręcisz. W Hiszpanii i nie tylko tam usuwa się w imię "laicyzacji państwa" wszystko co kojarzy się z chrześcijaństwem.

Usuwa ale skąd? Jestem za usunięciem z miejsc publicznych narzuconych obligatoryjnie elementów religii. Szopki i Mikołaje stoją zwykle w sklepach czy kościołach, więc nie wiem jak mogłeś tak idiotycznie mnie z tym połączyć.
Metalik napisał(a):
Przecież chcesz brać z nich przykład? Fobia i tyle.

Ja zaś nazwałbym Cię paranoikiem - ciągle przypisujesz mi rzeczy, które nie mają z moimi poglądami nic wspólnego a potem czepiasz się tego.
Metalik napisał(a):
Oj nie rób już siebie takiej ofiary :D Wyżej wyjaśniłem.

Nie pisz bzdur to nie będziesz się musiał wykręcać.

Cz lis 27, 2008 18:46

Post Re: Hiszpania na drodze dechrystianizacji?
macciej napisał(a):
Półwysep Iberyjski czerwienieje coraz bardziej. Tym razem jakis nadgorliwy sędzia postanowił usuwać krzyże ze szkół:
http://infopatria.pl/index.php/artykul/12/0/357

Niedobrze, w imię tolerancji głosić nietolerancję... do czego to dochodzi w naszej Europie...

Cz lis 27, 2008 20:31
Zobacz profil WWW
Czy wieszanie w każdym pomieszczeniu symbolu mającego znaczyć "to miejsce jest zdobyte przez nas, jest nasze, my dominujemy" jest tolerancyjne? Czy jeżeli ktoś likwiduje przejawy czegoś takiego, jest nietolerancyjny?

Widzę, ze wielu katolików ma bardzo przesuniętą granicę tolerancji. Odbieranie wam możliwości szerzenia nietolerancji uważacie za atak i nietolerancję. Analogicznie, wyganiając włamywacza z domu a nie częstując go herbatą byłbym nietolerancyjny. Zdejmowanie krzyży można nazwać nietolerancją - dla katolickiej agresji ideologicznej, nie dla katolików.

Cz lis 27, 2008 22:17
Jakoś trudno w to uwierzyć, skoro tak starasz się zmieszać mnie z błotem, oskarżyć o przypisane przez siebie samego rzeczy, zrobić ze mnie jakąś skrajność itd. tylko dlatego, że w czymś tam mam inne zdanie.

Masz możliwość głosić odmienne zdanie, oskarżać katolików o nietolerancję dzięki tym, którzy pamietając słowa wieszcza - "Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem Polska jest Polską a Polak Polakiem" - podjęli walkę z "tolerancyjnymi", których krzyż także drażnił.
Co ciekawe nietolerancyjni katolicy współdziałali z ateistami, agnostykami - a nawet posiłkowali się ich doradctwem.

Pt lis 28, 2008 8:58
którzy pamietając słowa wieszcza - "Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem Polska jest Polską a Polak Polakiem"

Tym którzy te słowa powtarzają "zawdzięczam" jedynie to, że wiem, iż są w tym kraju ludzie chcący odebrać mi miano Polaka i zawłaszczyć kraj tylko sobie.

Pt lis 28, 2008 15:40

Napisałem też, że nie wiem jak to tam wygląda

Napisałeś, że przydałoby się coś takiego w Polsce. koniec i kropka.
Cytuj:
Jestem za usunięciem z miejsc publicznych narzuconych obligatoryjnie elementów religii. Szopki i Mikołaje stoją zwykle w sklepach czy kościołach, więc nie wiem jak mogłeś tak idiotycznie mnie z tym połączyć

Chodziło mi o szkoły gdzie usuwa się stajenki jako symbol chrześcijański, a Mikołaja albo w ogóle się nie wpuszcza albo zastępuje klanem.
A tak na marginesie, dlaczego wam ateistom tak przeszkadzają te symbole, dostajecie drgawek, padaczki a może oczy was bolą?
Cytuj:
Nie pisz bzdur to nie będziesz się musiał wykręcać.

To ty piszesz a nie wiesz co.

Pt lis 28, 2008 16:29
A tak na marginesie, dlaczego wam ateistom tak przeszkadzają te symbole, dostajecie drgawek, padaczki a może oczy was bolą?

Raczej żenują. Mnie to osobiście żenuje. Bo jeśli Państwo jest neutralne światopoglądowo, to takie są też urzędy, szkoły, poczty itd...

Oczywiście osobiste względy pracowników - jak najbardziej. Powieś sobie krzyż na szyi, nawet trzykilowy i żarówką, żeby każdy zobaczył. Albo postaw na biurku. Proszę Cię bardzo.

Skoro na poczcie wisi krzyż, to powinien też półksiężyc. I Gwiazda Dawida. I co tylko jeszcze chcesz, bo w końcu każdy, bez względu na religię jest takim samym Polakiem.

Dla mnie takie wieszanie jest po prostu zaprzeczaniem idei państwa (i od razu Metalik przeczytaj uważnie co piszę:) neutralnego światopoglądowo. Nie ateistycznego, bo ono neutralne nie będzie. Czyli wszystkie symbole są równe. Wieszamy wszystkie, albo nic.

I od razu powiem Ci, bo znam następny argument: brak jakiegokolwiek symbolu to nie jest faworyzowanie ateizmu. Faworyzowaniem ateizmu byłoby zabranianie ludziom noszenia tych symboli - a tego jak na razie w Polsce nikt nie chce robić.

Urząd jest reprezentacją Kraju. Jeśli w Urzędzie wisi krzyż, to implikuje, że Kraj utożsamia się tylko z jedną religią. A to nie jest prawda.

Crosis

Pt lis 28, 2008 16:40

Skoro na poczcie wisi krzyż, to powinien też półksiężyc. I Gwiazda Dawida. I co tylko jeszcze chcesz, bo w końcu każdy, bez względu na religię jest takim samym Polakiem.

Ale Polska nie jest krajem żydowskim czy muzułmańskim :? To kraj mający kulturę chrześcijańską. Krzyża np. nie powieszą w Izraelu czy Arabii Saudyjskiej :-)
Cytuj:
neutralnego światopoglądowo

I tu jest pies pogrzebany. Nie ma czegoś takiego jak "neutralnie światopoglądowo kraj". Zauważ, że decydując się na usunięcie krzyża przyjmuję pewien światopogląd.

Pt lis 28, 2008 16:49
Oczywiście, że przyjmujesz. Tylko od Ciebie zależy, jaki przyjmiesz. Bo możesz usunąć krzyż po to, żeby pokazać, że jesteś właśnie neutralny światopoglądowo (oczywiście cały czas mówimy o urzędach publicznych, a nie o własnych domach). Możesz go też usunąć ze złością, z nieniawiścią do chrześcijaństwa.

Piszesz, że takie kraje nie istnieją? Przejedź się do Skandynawii. Tam nie uświadczysz symbolu religijnego w urzędzie (w Szwecji) a żadna religia nie narzeka tam na dyksryminację.

Ty wychodzisz z założenia, że zdjęcie krzyża w urzędzie jest manifestacją ateizmu. Otóż nie jest. Jest manifestacją tego, że dla państwa wszystkie religie są równe, a co za tym idzie nie wystawiamy żadnej przed szereg, wieszając jej symbol w urzędzie państwowym.

I zrozum, że dla mnie nie ma znaczenia czy to jest krzyż, gwiazda dawida, czy też półksiężyc. Może to też być symbol Wisznu. Dla mnie państwo powinno traktować wszystkie te religie tak samo. Czyli albo wszystkie symbole, albo żaden.

Crosis

Pt lis 28, 2008 17:13
Ale Polska nie jest krajem żydowskim czy muzułmańskim To kraj mający kulturę chrześcijańską. Krzyża np. nie powieszą w Izraelu czy Arabii Saudyjskiej

Kulturę chrześcijańską piszesz. Jeśli urzędy miałyby manifestować kulturę państwa to widzielibyśmy urzędników w strojach krakowiaków, sarmatów, w zbrojach pewnie...

Cytuj:
I tu jest pies pogrzebany. Nie ma czegoś takiego jak "neutralnie światopoglądowo kraj". Zauważ, że decydując się na usunięcie krzyża przyjmuję pewien światopogląd.

Jakoś tego nie potrafie zauważyć - brak symboli światopoglądowych miałby być manifestem jakiegoś światopoglądu?

Pt lis 28, 2008 17:56

Jakoś tego nie potrafie zauważyć - brak symboli światopoglądowych miałby być manifestem jakiegoś światopoglądu?

Wszystko jest światopoglądem ! Jeżeli ktoś nie chce symboli to w myśl jakiegoś światopoglądu. Tak trudno to zrozumieć?

Na poprzedni argument nie odpowiem, bo kolega nie rozumie o co mi chodzi.

Crosis napisał(a):
Oczywiście, że przyjmujesz. Tylko od Ciebie zależy, jaki przyjmiesz. Bo możesz usunąć krzyż po to, żeby pokazać, że jesteś właśnie neutralny światopoglądowo

Wyżej koledze "nhyujm" wyjaśniłem w czym rzecz. Gadanie o państwie neutralnym światopoglądowo to bujda. To mydlenie oczu by zrobić ludziom wierzącym mętlik w głowie. Ja prezentuję swój światopogląd, Ty swój. Nie ma środka, on nie istnieje.

Pt lis 28, 2008 19:35
Dla mnie państwo powinno traktować wszystkie te religie tak samo. Czyli albo wszystkie symbole, albo żaden.

Crosis

A nie traktuje?
Przecież zawieszanie symboli religijnych w urzędach nie jest regulowanie przepisami państwowymi.
Zawieszają je ludzie tam pracujący.
Mogą zatem wisieć: Gwizdy Dawida, Islamski Półksiężyc, jeśli wyznawcy tych religii uznają taką potrzebę :)

Pt lis 28, 2008 19:50

Myślę, że ten link może "pomóc" w dyskusji :P
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemoc_symboliczna

Ekscesywne rozmieszczanie własnych symboli jest jednym z przejawów przemocy - tak jak grupy religijne promują swoje siebie przez swoje symbole, tak samo robią to np. gangi uliczne zamazując mury graffiti swoimi "insygniami" posiadania władzy nad danym terenem.

So lis 29, 2008 0:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona