Czy jako Katolik, czcisz Szatana?
| Autor |
Wiadomość |
|
bobo
|
jumik napisał(a): A ja myślę, że jest wprost przeciwnie - trzeba mówić o szatanie i nie zapominać, że on naprawdę istnieje
jestem w grupie Odnowy w Duchu Świętym i jeżeli kiedykolwiek ktoś zabierze głos w sprawie szatana zaraz animator stara się twierdzić, że: Nie mówmy o szatanie bo on tylko czeka, by o nim mówiono i cieszy sie z tego, że jest tak popularny.
I co można o tym myśleć. Tak jest dobrze, czy nie?
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
| Śr gru 03, 2008 21:07 |
|
|
|
 |
|
jumik
|
Moim zdaniem on cieszy się zarówno gdy ludzie przestają w niego wierzyć i/lub go nie zauważają, jak i gdy jest jakąś "gwiazdą rozmów". Myślę, że skutkiem rozmów o nim lub ich braku powinna więc być świadomość jego istnienia oraz zauważanie jego działania, ale nie skupianie się na nim (bo powinno się skupiać na dobru i na Bogu, a nie na grzechu i szatanie).
Dlatego uważam, że to co powiedział Twój animator (przynajmniej w tym kontekście) jest przesadą, bo zwraca uwagę tylko na jedną skrajność (nadmierna rozmowa), a pomija drugą, a ponadto brzmi tak, jakby lepiej w ogóle o nim nie mówić.
Ale to oczywiście moje zdanie.
_________________ Piotr Milewski
|
| Śr gru 03, 2008 21:21 |
|
 |
|
bobo
|
Chyba masz rację, trzeba o nim pamiętać, że nas opanowuje w chwilach słabości i nie dawać się mu wciągnąć w jego marne sztuczki. Tak musimy pamiętać, że jest szatanem i zaraz potem pamiętać, że Bóg jest od niego silniejszy i będąc z Bogiem pokonamy go na pewno!
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
| Cz gru 04, 2008 16:38 |
|
|
|
 |
|
jumik
|
bobo napisał(a): Bóg jest od niego silniejszy i będąc z Bogiem pokonamy go na pewno!
Właśnie! Z Bogiem możemy wszystko!
"Oto dałem wam władzę stąpania po wężach i skorpionach, i po całej potędze przeciwnika, a nic wam nie zaszkodzi."
Ew. Łukasza 10:19
Ale trzeba być zawsze z Bogiem i oddać się jemu w pełni, żeby nie żyć już samemu, ale żeby Bóg żył w nas 
_________________ Piotr Milewski
|
| Cz gru 04, 2008 17:38 |
|
|
|