9 pierwszych piątków - grupa wsparcia (;
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzisiaj pierwszy piątek...Postanowiłam odprawić 9...już po raz n-ty...
Moze te osoby który odprawiają piątki stworzyłyby tutaj taka grupę dopingująco-przypominającą...i pisały jak im idzie...itp...
Ja w każdym razie zaczynam dzisiaj... 
|
Pt gru 05, 2008 14:32 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Ja od kilku lat jestem praktycznie codziennie na Mszy więc i w pierwsze piątki
Więc kilka się ich już nazbierało 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 05, 2008 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ha ! Ale pierwszy piątek, że by sie liczył to trzeba przyjąć Komunię św. wynagradzającą...  w intencji wynagrodzenia Sercu Pana Jezusa...
|
Pt gru 05, 2008 14:43 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie da się ukryć. A myślisz, że ja na Mszę idę popatrzeć?
Oczywiście zawsze gdy jest pierwszy piątek miesiąca mam tego świadomość i jest odpowiednie nastawienie.
Ale tak z perspektywy czasu myślę, że to właśnie jest owcem tej praktyki- zawsze w stanie łaski uświęcającej, ciągle gotowy. I oby tak do śmierci 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 05, 2008 14:51 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Pomijam fakt, że pierwszy piątek ma pomóc człowiekowi, ale do zbawienia koniecznie potrzebny nie jest, więc nawet jeśli ktoś ich nie odprawia, a jest gotów na spotkanie z Panem, to martwić się nie musi 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 05, 2008 14:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jak dokładnie brzmi tak intencja- bo juz spotkałam różne wersje i czy trzeba to powiedzieć czy wystarczy pomyśleć 
|
Pt gru 05, 2008 15:15 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Ja się spotkałem z taką: wynagrodzenie Bożemu Sercu za grzechy i zniewagi, jakie spotykają Je w Najświętszym Sakramencie.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 05, 2008 16:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No- ja też taka wersje spotykam najczęściej...
STAN:
Teresse: 1 piątek
Szumi: 9 piątków
Ktos jeszcze chce sie pochwalić 
|
Pt gru 05, 2008 17:39 |
|
 |
Arhius
|
Może ja spytam, co to konkretnie jest te 9 piątków??
Możliwe,że też to praktykuję, tylko nie znałem nazwy.
Z tego co tu wychwyciłem do pójście zdaje się raz na miesiąc w pierwszy piątek miesiąca na mszę i przyjęcie Komunii. Jednak trochę mnie zboczyło z kursu domyślania się po jakichś odmawianiu tekstu, bo tego nie robię.
U nas w parafii jest msza młodzieżowa, zawsze w pierwszy piątek miesiąca, a ja właśnie z koleżanką (ona większość robi  ) od tego roku szkolnego mam obowiązek dobrania do mszy ludzi odpowiedzialnych za czytanie/a, psalm, modlitwę wiernych i do procesji z darami.
Właśnie za godzinę wychodzę, a w zasadzie za pół, bo jeszcze do spowiedzi chcę. 
Pt gru 05, 2008 18:05 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 05, 2008 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodzi o to, żeby w ten dzień przyjąć komunię św. w intencji wynagrodzenia Sercu Pana Jezusa za zniewagi jakich doznaje w Najświętszym Sakramencie...
Myślę, że nie trzeba tego powiedzieć - tylko wystarczy wzbudzić w sobie intencję...
|
Pt gru 05, 2008 20:40 |
|
 |
Arhius
|
Niestety, ale muszę przyznać, że nie praktykuję tego, głównie dlatego iż brak u mnie intencji jaka tu jest powiedziana.
Co nie oznacza, że nie zaczne.
Cytuj: Myślę, że nie trzeba tego powiedzieć - tylko wystarczy wzbudzić w sobie intencję...
Też tak myślę, to jest wkońcu główny cel tego.
Co nie oznacza iż wypowiadanie tego jest złe.
Pt gru 05, 2008 21:08 |
|
 |
piotrjurosz
|
Witam. Troszkę widzę tu niepotrzebnej dbałości o szczegóły. Już wyjaśniem o co mi chodzi. Nie koniecznie musi to być piąte, ważne, aby w 9 pierwszych tygodni przyjąć komunię św w ww. intencji. Myślę, że jak kiedyś wzbudzimy w sobie to postanowienie, too nie jest konieczne, aby co miesiąc pamiętać o tym, żeby wypowiedzieć tę intencję. Pan Bóg bez tego nam zaliczy.
Technicznie dam wam taką radę. Jak próbowałem sobie liczyć te piątki i chodziłem "dla nagrody" to mi zawsze w którymś miesiącu coś wypadło. W momencie, kiedy przestałem starać się nie wiadomo jak bardzo samo przyszło. Pewnie dlatego, że przestałem chodzić do kościoła dla nagrody a zacząłem "bezinteresownie". Pozdrawiam serdecznie.
_________________ witam wszystkich
|
So gru 27, 2008 15:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja myślę, że jednak istotne by chodzić w piątek- tzn wtedy gdy Pan Jezus chce- a nie wtedy gdy my chcemy...
Oczywiście, że najbardziej wzorowo jest chodzić bezinteresownie- tylko, że taka postawa jest owocem łaski i trudno dojść do niej samemu...
|
N gru 28, 2008 0:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
okej...Teresse : 2 piątki...
Jednocześnie postanowiłam chodzić codziennie na Mszę św. - mam nadzieję, że wytrwam...
Zainspirował mnie min. przykład szumiego... 
|
So sty 03, 2009 14:00 |
|
|
|