Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 13:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Czy "POPRAWNOŚĆ POLITYCZNA " jest grzechem??? 
Autor Wiadomość
A. de Saint-Exupery, rzekł przed laty kilkudziesięciu: „Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło — rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wystawiać". Tak się stało, dlatego znany brytyjski filozof, R. Scruton, powiedział przed dziesięciu laty: „Żyjemy w warunkach totalitarnego liberalizmu, w których prawo zabrania nam zabraniać. Nasze prawo, skrajnie pobłażliwe dla czyniących zło, jest bezlitosne dla ludzi próbujących zapobiegać złu lub przeciwstawiać się złu (...) To my sami jesteśmy temu winni. Ilekroć zezwalasz, by przestępstwo nie zostało właściwie ukarane, stajesz po stronie zła (...) Musimy znowu odkryć elementarny pogląd na moralność".

Tak poprawniusze polityczni

Pn wrz 29, 2008 14:41
Nowomowa to oficjalny język poprawności politycznej.

http://www.franciszek.pl/forum/viewtopi ... mowa#10900

To wielkie proroctwo Orwella.

N gru 28, 2008 20:14

Ciasteczkowy Potwór napisał(a):
To zależy jaka poprawność polityczna. Taka zachodnioeuropejska, że nie wolno złego słowa powiedzieć na geja bo się zostanie zwyzywanym od homofobów - według KK jest pewnie grzechem, bo KK piętnuje gejowskie życie. Taka amerykańska, że nie wolno podpaść Murzynowi, jest raczej neutralna. Ale w wydaniu polskim, czyli że np. niedopuszczalne jest publiczne krytykowanie nauczań Jana Pawła II, to chyba nawet dobry uczynek według KK będzie ;)

To co, grzech zależy od tego gdzie żyjemy? Czy to raczej sprawa uniwersalna?
Napiętnowanie kogokolwiek powinno być, bez względu na szerokość geograficzną grzechem. Tyle, że USA jest obecnie na wyższym etapie rozwoju i tam jak kogoś napiętnujesz, że jest gejem to płacisz za to cene uwzględnioną w ich prawnych kodeksach. Za to w Polsce niedługo największym homofobom będziecie stawiać pomniki...

Tak tylko tam jak Cię gej wyzwie to też zapłaci. U nas działa to jednostronnie. Im wolno wszystko a my mamy być potulni jak baranki. Poza tym sie z Tobą zgadzam.

Pn gru 29, 2008 0:22
Zobacz profil WWW

Pzepraszam pomyliłem się Nie zgadzam się z Tobą z powodu późnej pory nie doczytałem. Kto to jest ten HOMOFOB??? Dlaczego ja się mam zgadzać na to, żeby geje se dzieci adoptowali albo byli traktowani jak małżeństwo. przecież to nawet w USA nie przeszło... Nie piętnuję człowieka, który jest homoseksualistą. Człowiek nie jest z gruntu zły. To uczynki są złe. Nie ludzie.

Pn gru 29, 2008 0:25
Zobacz profil WWW
Poprawnośc polityczna w Kościele charakteryzuje się nastepujaco:

Zamiast kapłanów- świeccy "namaszczeni" liderzy, animatorzy, guru, którzy zawsze maja rację.

Zamiast Sakramentów-charyzmaty i wyznania wiary

Zamiast Liturgii- egzaltowane uwielbienia, taniec, gitarki i spontan

Zamiast Ofiary-uczta.

Zamiast krzyża i wyrzeczeń- sukces.

Zamiast Nawrócenia- blitzkrieg "ewangelizacyjny" ogołocony z Prawd Wiary.

Proszę resztę forumowiczów o dopisanie do mojej listy tego co wy sami zaobserwowaliscie.

Szczególny jest atak na Ofiarniczy charakter Mszy Świętej na rzecz "uczty paschalnej" i deprecjonowanie Sakramentów. Symbolem smiany pojęc jest chociazby stół w prezbiterium. Stół został nazwany ołtarzem. Stół to symbol uczty a nie ofiary. Przy ty unikanie znaku krzyża i z uporem maniaka rugowanie tabernakulum.
Na prawdę można sie pogubić. Stół nazywać ołtarzem to salto semantyczne.

Pn gru 29, 2008 8:00

Ja z kolei bardzo proszę, aby nie odpisywać na kłamliwe i przeinaczone pseudo-oskarżenia Zoltana, gdyż ten temat nie jest o tym

Pn gru 29, 2008 11:15
Albo nazywanie Żydów strszymi braćmi w wierze.
Starzymi bracmi w wierze to byli faktycznie Żydzi ze Starego Testamentu. Ci co nie przyjęli Jezusa Chrystusa może wyrastają z tego samego pnia, ale nie przyjmując Mesjasza po prostu stali się sektą.

Pn gru 29, 2008 12:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4