|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Grzech przypomniany po kilku latach
Autor |
Wiadomość |
Bartek989
|
 Grzech przypomniany po kilku latach
Szczęść Boże wszystkim forumowiczom!
Więc może zacznę od początku...
Jakieś 4 lata temu, kiedy byłem w gimnazjum - byłem całkiem odwrócony od Boga. Nie chodziłem do kościoła, do spowiedzi, a grzech nie był dla mnie niczym złym. Wtedy też kilka razy popełniłem grzech - nieczyste dotknięcie. Wszak moja ówczesna koleżanka odebrała to jako zabawę, ja jednak robiłem to odczuwając podniecenie. Miało to miejsce może dwa razy i wnet o tym zapomniałem.
Nawróciłem się 2,5 roku od tego wydarzenia kompletnie o nim nie pamiętając. Kiedy już poznałem trochę Chrystusa, doświadczyłem jego miłości - postanowiłem że pójdę do szczerej spowiedzi. Wtedy miałem problemy z masturbacją i nigdy bym nie przypomniał sobie o tych kilku nieskromnych dotykach. Po prostu w ogóle nie pamiętałem ze coś takiego mialo miejsce. Gdy to robiłem bylem w ogóle nieświadomy zła tego czynu, nie bylem wtajemniczony w sakrament pojednania. Zrobiłem porządny rachunek sumienia, ująłem w nim wszystkie grzechy jakie pamiętałem, niczego nie zataiłem...
Dopiero teraz wychodzę na prostą jeśli chodzi o czystość, wiele razy spowiadałem sie z nieczystych myśli, spojrzeń, masturbacji, ale nigdy nie powiedziaem o tych nieskromnych dotykach ktore mialy miejsce dawno temu, bo poprostu nie pamietalem. Po kazdej spowiedzi czulem sie jednak swietnie, czulem obecnosc i dzialanie Chrystusa
Rozważając jednak kilka dni temu przypomniałem sobie o tym. I teraz nie wiem co myśleć? czy to znaczy że przez 2,5 roku przyjmowalem chrystusa po swietokradzku?
|
Pt gru 05, 2008 18:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapomnienie nie czyni spowiedzi świetokradzka. Po prostu powiedz o tym zapomnianym grzechu przy kolejnej spowiedzi. 
|
Pt gru 05, 2008 19:29 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Przypominam, że brak świadomości popełniania grzechu czyni go grzechem powszednim, a te są gładzone podczas każdej Mszy i nie wymagają spowiedzi sakramentalnej.
Ważne, że wiesz już teraz, że tak czynić nie można.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 05, 2008 19:40 |
|
|
|
 |
Rafal Marcin Pius
|
Masz zbyt skrupulatne sumienie, bracie
_________________ W niebie znajdziesz wszystkie wady prócz pychy..
W piekle znajdziesz wszystkie cnoty prócz pokory..
|
Pt gru 05, 2008 22:33 |
|
 |
Bartek989
|
Ja wlasnie tez mysle ze mam zbyt skrupulanckie, dzieki za odpowiedz
|
Pt gru 05, 2008 22:39 |
|
|
|
 |
Rafal Marcin Pius
|
Pamiętaj, Bracie, że grzech ciężki to taki, który został popełniony w pełnej świadomości i zgodnie z Twoją wolą, więc jeśli nie jesteś świadom, że to, co robisz to grzech, albo gdy nie chcesz czegoś robić, a robisz, to wtedy jest grzech lekki i zostaje on odpuszczony na Mszy
_________________ W niebie znajdziesz wszystkie wady prócz pychy..
W piekle znajdziesz wszystkie cnoty prócz pokory..
|
Pt gru 05, 2008 22:55 |
|
 |
aperitif
|
Bartek - też musisz wiedzieć, że szatan jest zły , że odszedleś od niego i chce Ci zrobić szum w głowie, że u Boga nie jest lepiej, że są lęki. żebyś pomyślał, że jesteś zły i tak ni emasz szans na miłość Boga więc lepiej wrócić do złego. Nie daj się
Rafal Marcin Pius napisał(a): Pamiętaj, Bracie, że grzech ciężki to taki, który został popełniony w pełnej świadomości i zgodnie z Twoją wolą, więc jeśli nie jesteś świadom, że to, co robisz to grzech, albo gdy nie chcesz czegoś robić, a robisz, to wtedy jest grzech lekki i zostaje on odpuszczony na Mszy
A tu mam pytanko
A dla czego masturbacja jest grzechem ciężkim zawsze? Tzn pomijam nieświadomość grzechu? Bo wielu ludzi jest w nałogu i muszą iść po masturbacji do spowiedzi,a robili to pchani nawykiem, z którym może i walczą?
_________________ Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Tylko głupiec samowolę nazywa wolnością...
Mój Kraków, moja Nowa Huta http://www.youtube.com/watch?v=p7imG1JuXcA
The best strona tatoo:
http://bmeink.com/bme-tatt.html
|
Pn sty 05, 2009 20:37 |
|
 |
mateola
|
aperitif napisał(a): A dla czego masturbacja jest grzechem ciężkim zawsze? Aby grzech był ciężki, czyn musi spełnić jednocześnie trzy warunki:
- poważna materia
- pełna świadomość
- pełna dobrowolność.
Materia grzechów "seksualnych" jest zawsze poważna, ale nie wszystkie dokonywane są w pełni świadomie i z pełnym przyzwoleniem.
Tu jest cała dyskusja, początkowo na nieco inny temat, ale dalej jest parę cytatów, które wiele wyjaśniają: viewtopic.php?t=10764&postdays=0&postorder=asc&start=0
_________________ "Kochaj bliźniego jak siebie" - a jak kochasz siebie?
|
Wt sty 06, 2009 7:46 |
|
 |
czeresniowa
|
Często tak niestety bywa, ze ludzie po nawróceniu mają zbyt silne wahnięcie w drugą stronę.
Elementy ich wiary bywają wtedy przerośnięte i sprawiają problemy, ale istnieje nadzieja że Ci to przejdzie i sumienie złapie jakiś normalny poziom 
_________________ Prof. dr hab. Joanna Senyszyn: "Gdyby głupota miała skrzydła, minister Kopacz fruwałaby niczym gołębica." http://powiedz-nie.c0.pl/
|
Wt sty 06, 2009 10:21 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ja uwazam, ze w nauce Jezusa najwazniejszym jest to jakim bedziesz a nie to jakim byles.
|
Wt sty 06, 2009 11:27 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|