Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Antysemityzm a kotolicyzm ... 
Autor Wiadomość

Post Antysemityzm a kotolicyzm ...
hm zastanawia mnie czy antysemita może wieżyć i kochać boga ... bóg "był" przecież żydem.

N sty 11, 2009 0:35

Post Re: Antysemityzm a kotolicyzm ...
zurek_BLK napisał(a):
hm zastanawia mnie czy antysemita może wieżyć i kochać boga ... bóg "był" przecież żydem.

Jak najbardziej wierzący ma podstawy aby nienawidzić żydów bo żydzi przecież ukrzyżowali Jezusa.

N sty 11, 2009 10:08
Moderator

Vacarius napisał(a):
Jak najbardziej wierzący ma podstawy aby nienawidzić żydów bo żydzi przecież ukrzyżowali Jezusa.

Jeśli już to Rzymianie Go ukrzyżowali.
A tak naprawdę to my Go ukrzyżowaliśmy.

(J 8, 32b)

N sty 11, 2009 10:47
Moderator

A Jezus zachęca do miłości a nie do nienawiści, nawet w stosunku do tych, którzy źle nam czynią.

(J 8, 32b)

N sty 11, 2009 10:48

Ludzka nienawiść z reguły odnosi się do zbiorowości a nie do poszczególnych ludzi. A to, że w naszym kraju stereotypów o żydach co nie miara to już pominę.

W każdym stadzie znajdzie się jakaś czarna owca, ale nie oznacza to od razu, że cała reszta też jest czarna.

Jedyne, co mnie śmieszy to to, jak słyszę opowieści typu: przyjeżdża wycieczka żydowska do Polski i chodzi po ulicach z własną obstawą, bo się Polaków boją.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

N sty 11, 2009 11:10
zbanowany na stałe

Vacarius jesli jestes katolikiem to zmien wiare albo przeczytaj kim jest katolik bo nie pasujesz do tego wyznania.

N sty 11, 2009 11:27

Ja tylko dodam, że JEZUS nie był Żydem, tylko jest ŻYDEM, a Jego Matka, Niepokalane Poczęcie też nie była Żydówką tylko jest Żydówką, to że teraz Ojciec przez Syna i swoją Matkę zawiaduje światem nie oznacza, że nagle zapomniał gdzie się urodził i wychował. Pisanie w czasie przeszłym o osobach żywych to pomyłka. JEZUS ŻYJE. AMEN.

N sty 11, 2009 11:32
Zobacz profil WWW

Można stawać się antysemitą widząc co Żydzi robią z dziećmi w strefie gazy. Ale to takie moje przemyślenia...

The best strona tatoo:
http://bmeink.com/bme-tatt.html

N sty 11, 2009 11:47
Vacarius napisał(a):

Muzułmanom nikogo nie ukrzyżowali...a jaka miłością pałają wobec siebie wzajem....

N sty 11, 2009 11:54

ale Jezus był żydem , a antysemici nienawidzą żydów więc wychodzi na to że Jezusa też ... o to właśnie pytam.

N sty 11, 2009 20:59

Ale problemu nie, tylko trzeba postawić sprawę jasno. Czy pod pojęciem antysemity rozumiemy człowieka który nienawidzi całej nacji żydowskiej? Każdego kto Żydem był, jest i będzie? Podejrzewam że ci ludzi poprostu mają jakieś swoje przekonania, oparte i na mitach i na faktach (niestety ale w PRLu w służbach bezpieczeństwa byli tez ludzie narodowości żydowskiej i to na wysokich stanowiskach). Błędne czy nie ale jakieś usprawiedliwienie dla nienawiści jest. Natomiast co to za problem dla antysemity powiedzieć że nienawidzi Żydów za to i tamto, ale przecież Jezus był nie tylko człowiekiem, ale i Bogiem, był inny niż Żydzi itd., pełen mądrości, miłości itd.

Natomiast nie może w pełni kochac Boga ten kto ma swojego brata w nienawiści, nawet jeśli brat jego uczynił mu zło. I to jest jak dla mnie jedyna odpowiedz na postawione pytanie.

N sty 11, 2009 22:36

Wg Bilbii Rzymianie ukrzyżowali Jezusa, ale wcześniej spytano ich jak należy postąpić, a oni woleli uwolnić zbrodniarza niż "szarlatana". Mimo to antysemityzm nie ma korzeni w religii - tzn nie jest to wg mnie konflikt religii (katolicyzm vs judaizm). Przyczyn antysemityzmu należy doszukiwać się w kwestiach kulturowych (które pośrednio wynikają z religii), społecznych i ekonomicznych. Naród przetrwał tyle lat bez państwa przez swoją hermetyczność i zachowanie tradycji. Oni bardzo się różnili, co spowodowało powstawanie gett na terenie prawie całej Europy. W wielu państwach zabroniono im posiadania ziemi, co skierowało ich do miast. Często byli zaradni, tworzyli sklepy, byli bankierami, byli inni, i to wystarczyło, żeby Żyd - był złodziejem, krętaczem, lichwą i kimś komu po prostu się nie ufa. Tak samo jak Rumun kojarzony z Cyganem to brudas, a każdy Niemiec to wróg i tylko czeka na moment aby wbić ci nóż w plecy. Mało to wszystko ma wspólnego z religią.

N sty 11, 2009 22:47

Dodam tylko do Twojej wypowiedzi ekimmu że Żydzi sami się alienowali w swoich gettach, ale czy i dziś Polacy np. w Wielkiej Brytanii nie wolą towarzystwa rodaków od "obcych"?

Podobnie z tymi bankierani, jako nie chrześicjanie mogli zajmowac się lichwą, byli odpowiednimi osobami na ominięcie zasad jakie poanowały i to wykorzystali. Do tego dochodzą inne rzeczy, jak już pisałem raz prawdziwe, innym razem nie. Jak się dobrze poszuka to na wiele narodów znajdą się historyczne haczyki, jakieś niechlubne wydarzenia itd.

N sty 11, 2009 23:36

Dodam tylko do Twojej wypowiedzi ekimmu że Żydzi sami się alienowali w swoich gettach, ale czy i dziś Polacy np. w Wielkiej Brytanii nie wolą towarzystwa rodaków od "obcych"?

Podobnie z tymi bankierani, jako nie chrześicjanie mogli zajmowac się lichwą, byli odpowiednimi osobami na ominięcie zasad jakie poanowały i to wykorzystali. Do tego dochodzą inne rzeczy, jak już pisałem raz prawdziwe, innym razem nie. Jak się dobrze poszuka to na wiele narodów znajdą się historyczne haczyki, jakieś niechlubne wydarzenia itd.

Tylko powiedz mi czemu to służy?

N sty 11, 2009 23:42

Musisz sprecyzować pytanie Ókaż bo nie wiem do czego konkretnie się odnosisz?

N sty 11, 2009 23:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona