Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 19:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 4. Czcij ojca swego i matkę swoją. 
Autor Wiadomość
z prostej przyczyny;jak ktoś twierdzi że jest wierzący,wyznaje te konkretna i żadna inna religię,opierająca sie na Piśmie i 2 tysiącach lat nauki Kościoła,to jak może wyskakiwac jak "Filip z konopii" z takimi "newsami"?
Owszem,niech wygłasza takie swoje przekonania i opowiada historie,nawet pisze książki,ale niech nie twierdzi,że to ma cokolwiek wspólnego z nasza wiara.

"Mogę odpowiedzieć wam tylko cytatem z Mateusza: „czemu widzisz drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku? ”. "

Masz rację,to jest twoje zdanie wypowiadane z twojego punktu widzenia.Po drugie,chyba sam się zgodzisz,że zmienia postać rzeczy opieranie sie na na Piśmie,które stanowi ogromną mądrość(niezależnie od wiary czy niewiary,przecież nauki Konfucjusza też są mądre,i mogę to przyznać nie będąc jego wyznawcą,więc przypuszczam,że nie zaprzeczysz mądrości Pisma niezaleznie od Jego boskiego bądz nie charakteru)
a opierani8e sie ...no właśnie.Na czym?Szanowna pani Ziemowit w kazała sobie wszystkim "znalezć zródła samemu"
Czy to nie jest powód by nie brac kolezanki zbyt serio?Równie dobrze mogłaby napisać o spotkaniu św.Anny z Latajacym Potworem Spaghetti :D (Witus pozdrawiam :D )

N sty 11, 2009 16:41

Malutką. Ma to jednak trochę głębszy sens. Kościół miał 2000 lat aby znaleźć „gładkie” wytłumaczenie dla wszystkich absurdów zawartych w Biblii. Miał też mnóstwo czasu na „wypranie mózgów” bardzo wielu osobom i włożenie tam własnej doktryny. Dlatego pewne odpowiedzi tu i ówdzie padające mnie specjalnie nie dziwią. :-)

No tak, dwóch inteligentnych katolików pośmiało się z „naiwnej”. Szkoda, że widzicie śmieszność czyichś wierzeń a swoje (z punktu widzenia ateisty: równie „wiarygodne”) traktujecie z najwyższą powagą. :lol:

Mogę odpowiedzieć wam tylko cytatem z Mateusza: „czemu widzisz drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku? ”. :lol:

---------------

A żeby nie było całkiem offtopowo to napiszę, że w kwestii ewentualnego szacunku całkowicie zgadzam się z Alus (Sob Sty 10, 2009 14:57).

Nazywsz absurdem wiarę popartą wydarzeniami historycznymi , przy których Cię nie było, a które podważasz 2000 lat później ,nie mając na to żadnych dowodów . Być może dlatego to robisz bo świat:
greg(R) napisał(a):
Miał też mnóstwo czasu na „wypranie mózgów” bardzo wielu osobom i włożenie tam własnej doktryny

jakoby wszystko powstało samo z niczego

Wierzysz więc, że wszechświat powstał sam z niczego nie mając na to żadnych nawet słabych argumentów, traktując swoje wierzenia z najwyższą powagą i to Cię nie dziwi.

N sty 11, 2009 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5