Przyrzeczenie dziecka pierwszokumunijnego
Autor |
Wiadomość |
xeloreu
|
A w mojej parafii przyrzeka się jeszcze nieużywanie narkotyków do końca życia i czystość do ślubu  .
_________________ ...
|
Pn sty 05, 2009 13:34 |
|
|
|
 |
xeloreu
|
Dodam jeszcze, że w trakcie przyrzeczenia ksiądz mówi razem z dziećmi (za cicho było?) a większość dzieci nic nie mówiła w tym czasie (widać na filmie z komuni). Śmieszne to.
_________________ ...
|
Pn sty 05, 2009 13:37 |
|
 |
Cyryl
|
Dla mnie to hipokryzja.Lepiej jesli 16-latek wypije butelkę piwa albo lampkę wina w domu pod kontrolą przy szczególnych okazjach,niż gdyby miał pić z kolegami w krzakach.Zakazany owoc najlepiej smakuje.
|
Pn sty 05, 2009 15:28 |
|
|
|
 |
Fever
|
Myślę że w większości przypadków przysięga ta i tak jest nieważna. Skoro można stwierdzić nieważność małżeńska, to takiej przysięgi tym bardziej. Bo jaką niby dojrzałość może reprezentować 8/9-letnie dziecko?
|
Wt sty 06, 2009 18:37 |
|
 |
Natalia29a
|
Ja nie pamiętam czy cos takiego przysięgałam, nic napewno nie podpisywałam.
Według mnie te siedmiolatki są troche zamłode.
_________________ "Więc nie bój się deszczu
Bo ja jestem deszczem
Co pada na Twoje włosy
I na Twoje ręce"
|
So mar 07, 2009 11:27 |
|
|
|
 |
katarzyna1988
|
Je też uważam, że przysięga wymuszona, a także przysięga, której dziecko do końca nie jest świadome, nie tyle jest nieważna, co zupełnie bezpodstawna.
Po co ta przysięga? I tak picie do 18 roku życia jest prawnie niedozwolone. Zatem niech młody człowiek spowiada się z przekroczenia prawa, po co dodatkowo obarczać go czymś, co brzmi tak poważnie, jak złamanie przysięgi danej Bogu? To nie jest dojrzały, znający życie małżonek, który ślubuje wierność i miłość do śmierci. To po prostu dziecko...
|
So mar 07, 2009 16:30 |
|
 |
Spragniony
|
jaki jest w ogole cel takiej przysiegi? co chlopaki ktore podrosna i to oleja i beda mialy gleboko w powazaniu, a sa tez tacy co sie przejma i moga sie zadreczac ze zlamali przysiege.
uwazam ze Kosciol czasem wymysle na sile niektóre rzeczy (jestem katolikiem jakby co).
Po raz ostatni poprawiam. Następnym razem usunę - szumi
|
N mar 08, 2009 2:07 |
|
 |
czeresniowa
|
Odrażające są te przysięgi.
Do tego jeszcze dzieci są wrażliwe i skłonne jeszcze przestrzegać tego co przysięgały tylko dlatego że ktoś im kazał przysięgać...
_________________ Prof. dr hab. Joanna Senyszyn: "Gdyby głupota miała skrzydła, minister Kopacz fruwałaby niczym gołębica." http://powiedz-nie.c0.pl/
|
Pt mar 13, 2009 18:36 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Mój kuzynek będzie miał teraz komunię, zobaczymy czy w tamtejszym kościele też to praktykują. Może już powoli odchodzi w zapomnienie. ;]
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt mar 13, 2009 20:04 |
|
 |
WebCM
|
Przypomnę, że etanol jest trucizną. Nikotyna również. Przyrzeczenie powinien każdy z własnej woli złożyć przyrzeczenie, gdy przystępuje do I Komunii Świętej.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
So mar 14, 2009 17:38 |
|
 |
Rojza Genendel
|
WebCM napisał(a): Przypomnę, że etanol jest trucizną.
Może być trucizną, gdy jest używany w nadmiarze.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So mar 14, 2009 18:03 |
|
 |
czeresniowa
|
WebCM napisał(a): Przypomnę, że etanol jest trucizną. Nikotyna również. Przyrzeczenie powinien każdy z własnej woli złożyć przyrzeczenie, gdy przystępuje do I Komunii Świętej.
Ta trucizna o której mówisz jest z wielce radochą spożywana przez kapłana podczas każdej mszy świętej, czyżby człowiek pełniący tę funkcję aż tak bardzo sie z tej okazji poświęcał?
Poza tym trucizna czy nie trucizna, decyzje (a tym bardziej popierane przysięgą) powinno się składać wtedy gdy jest się świadomym co i jak i dobrowolnie, a nie jako dziecko i to często przymuszone przez katechetkę czy własnych rodziców "bo tak".
_________________ Prof. dr hab. Joanna Senyszyn: "Gdyby głupota miała skrzydła, minister Kopacz fruwałaby niczym gołębica." http://powiedz-nie.c0.pl/
|
So mar 14, 2009 18:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WebCM napisał(a): Przypomnę, że etanol jest trucizną. Nikotyna również. Przyrzeczenie powinien każdy z własnej woli złożyć przyrzeczenie, gdy przystępuje do I Komunii Świętej. Nie widzę wynikania.
|
So mar 14, 2009 18:22 |
|
 |
katarzyna1988
|
WebCM napisał(a): Przypomnę, że etanol jest trucizną. Nikotyna również. Przyrzeczenie powinien każdy z własnej woli złożyć przyrzeczenie, gdy przystępuje do I Komunii Świętej.
A co nie jest trucizną? Nawet tradycyjny polski obiad: ziemniaki + mięso zatruwa organizm, bo spożywanie takiego zestawu powoduje, że w ludzkim ciele powstają toksyczne związki. Szkodliwe są chipsy, tańsze "soki", w sumie większość produktów spożywczych zawiera coś, co jest rakotwórcze. Więc może, według Ciebie, powinno się przysięgać, że nie weźmie się do ust niczego, co zawiera trujące substancje? Pewnie nie. Przyznaj, że chodzi o to, że etanol i nikotyna po prostu wpływają na ludzką świadomość... Ale na nią wpływa tak na prawdę wszystko. Nie trzeba alkoholu, by poczuć upojne szczęście... Nawet czekolada posiada substancje psychoaktywne. Więc co, jej też zabronić? W sumie, czemu nie, przecież tuczy a przez to naraża na utratę zdrowia...  (to oczywiście prowokacja)
|
So mar 14, 2009 23:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie spieramy się czy dzieci mają pić alkohol - zastanawiamy się czy jest sens zmuszać je do tego typu przyrzeczeń.
|
So mar 14, 2009 23:58 |
|
|
|