Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 08, 2025 12:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy Zbigniew Religa ma szansę zostać świętym ? 
Autor Wiadomość

User napisał(a):
Przyznacie, że większość świętych wypada troszkę blado przy Z. Relidze ?

Przykłady proszę a nie gołe stwierdzenia czytałem kilka książek o świętych i mogę stwierdzić , że to byli jakby ludzie z innej planety , odważni , mężni , heroiczni , zapatrzeni w Boga , wiernie w Boga wpatrzeni , dzielnie dążyli do świętości prowadząc ku zbawieniu masy innych ludzi np Jan Maria Vianney św proboszcz z Ars polecam książkę "Święty i diabeł".

Oprócz tego że częśc z nich wogóle nie istniała, a żywoty innych są wręcz jak książki fantasy? (np. walki ze smokami patrona Irlandii czy cudowne, pośmiertne zrośniecie sie członków biskupa Stanisława)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn mar 16, 2009 12:24

a żywoty innych są wręcz jak książki fantasy? (np. ... pośmiertne zrośniecie się członków biskupa Stanisława)

Dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych np ŚWIĘTA FILOMENA http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_Filomena
http://www.fortunecity.com/victorian/ab ... ome09.html dla niewierzących to tylko bajki .

Pn mar 16, 2009 14:06

To nie odrosła świętej głowa? To byłby cud.

Pn mar 16, 2009 14:17

Hm, ale po co ateiście jakieś chrześcijańskie (nie wiem jak to poprawnie nazwać) godności czy wyniesienia? Sądze że on by tego nie chciał. Dla tych których uratował jest wielki i już. Przypuszczam że znacznie większy niż nie jeden święty i nawet JPII (nie podważam tu niczego).

A poza tym to się ciekawie ma, do tego co pewien "mądry" ksiądz wypisuje na tym forum o ateistach.

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Pn mar 16, 2009 19:29
na szczęscie nie MY (katolicy, ateisci, gady, fanatycy) będziemy o tym decydować ;]

Pn mar 16, 2009 19:35

Lekarzom nie jest łatwo wierzyć. Mnie też łatwiej byłoby wierzyć, gdybym nie obracała się w kręgu nauk medycznych, empirycznych nauk o człowieku.Im bardziej poznaje się prawdę o człowieku,tą prawdę udowodnioną weryfikowalnym doświadczeniem,tym trudniej wierzyć.
Dlatego najwięcej wierzących jest wśród humanistów, mało wśród zwykłych lekarzy, a najmniej ze wszystkich wśród lekarzy psychiatrów, którzy mają niesamowitą wiedzę o ludzkiej psychice.
Ja wierzę,że Bóg o tym wie i da szansę Profesorowi Relidze i wysłucha modlitw tych, którzy prosili o Jego zbawienie. W tym moich modlitw.

Wt mar 17, 2009 12:05
Zobacz profil WWW

Im bardziej poznaje się prawdę o człowieku,tą prawdę udowodnioną weryfikowalnym doświadczeniem

Jest wiele prawd o człowieku. Wiele rzeczy we mnie można " zweryfikować doświadczeniem ", ale nikt mi nie wmówi, że to jest cała prawda o mnie. I sam fakt, że ja się z tym mogę nie zgodzić, jest dowodem na to, że prawda o mnie jest czymś więcej. Nie można stracić wiary w istnienie " czegoś więcej " - można się tylko nie zgodzić na to " coś więcej ". Na przykład pod natłokiem wiedzy " empirycznej ", która nigdy nie wskaże na " coś więcej ", ponieważ po prostu się tym z założenia nie interesuje. Nie pozwól wmówić sobie, że nie ma " nic więcej ".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt mar 17, 2009 19:15

Cóż prof. Religa ratował życie ludzkie mechanicznie-technicznie, z wykorzystaniem wiedzy i technik operacyjnych. Mylenie i zestawianie uratowanych przez Religę i JPII jest błędem gdyż w przypadku JPII chodzi o cud, a więc o "coś" co w świetle nauki i medycyny nie mogło się zdarzyć, a się zdarzyło.
Czy zostanie świętym? Czy zostanie "wpuszczony" do Nieba? Dowiemy sie po tamtej stronie Życia :)

Co do funkcjonariuszy i uległości: szumi, jak wytłumaczysz wystawiony dekret przez biskupa w stosunku do proboszcza czy wikarego? Jeśli wikary się nie zgadza z przeniesieniem dajmy na to do Koziej Wulki, to niby co się dalej dzieje? Biskupi są "funkcjonariuszami" hierarchii Kościoła. Pewnie, że encyklopedycznie funkcjonariuszami są urzędnicy państwowi, ale np Państwo Watykan też ma swoich urzędników państwowych-funkcjonariuszy, już bez cudzysłowia.

User: najlepiej jest być pomagającym innym ludziom dobrym katolikiem, zapatrzonym we własne zbawienie :)

Wt mar 17, 2009 21:10
Zobacz profil WWW

A pamietacie kto został pierwszym swiętymi o którym wiemy? O kim Chrystus powiedział TY bedziesz dzisiaj ze mną w raju? Aniołkiem nie był ten człowiek bynajmniej..... :-D
Ja myślę tak- to Bóg daje człowiekowi szanse, wiele szans, i nikt z nas nie wie jak wygląda to ostatnie spotkanie z Bogiem- może ktoś przez ostatnie mgnienie świadomosci ma łaskę nawrócenia i przebaczenia grzechów- i oby tak było- obyśmy tez mieli taką szansę- ale nie nam wiedziec co przed smiercią myśleli inni ludzie.
Chciałam odnieśc do wypowiedzi powyzej ze lekarzom nie jest łatwo wierzyc jako lekarz :-D wprawdzie w stosunku do Profesora to jestem młodą niedoświadczoną siksą :-) ale pracuję na oddziale kardiologicznym gdzie prawie codziennie umierają ludzie- taka specyfika.... codziennie prawie w pracy patrzę na śmierc. Ja nie wiem czy lekarzom jest łatwiej czy trudniej niż innym wierzyc w Boga, mnie ta łaska została dana :-) wychowana jestem przez głeboko wierzącą mamę -lekarkę, i powiem wam jedno- wspólczuję lekarzom którzy nie wierzą- naprawdę.
Bo chocbyśmy nie wiem co robili każdy nasz pacjent w końcu kiedyś umrze. I tak to jest że stale umierają przy nas pacjenci. I kiedy widzę że nic juz raczej nie mogę nic zrobic, staram się ulżyc, zmniejszyc ból czy dusznosc, pytam rodziny czy życzą sobie wezwania księdza- mamy wspaniałego kapelana szpitalnego. I myślę o tym że ten człowiek odchodzi tam gdzie znów będzie miał 20 lat i łąki są wiecznie zielone- i to nieuniknione nie jest dla mnie przegraną i klęską medycyny- a naturalną koleją rzeczy. Łatwiej mi zegnac pacjentów wierząc że czekają na nich tam otwarte drzwi....A kazdy z nich jest dla nas jakoś tam mniej lub bardziej nieobojetny, czasem walczymy o nich tygodniami- to nie sa dla nas ludzie obcy.
Nikt mi nie powiedział na studiach że będe musiała nauczyc się towarzyszyc w umieraniu....

Wt mar 17, 2009 21:26

Dlatego najwięcej wierzących jest wśród humanistów

Statystycznie najwięcej wierzących jest wśród... fizyków teoretycznych.

Wt mar 17, 2009 22:07

Stwierdzono to na podstawie jakichś badań? Czy mogłabyś podać jakiś link, gdzie byłoby coś więcej na ten temat?

Wt mar 17, 2009 22:21

:shock:

Stwierdzono to na podstawie jakichś badań? Czy mogłabyś podać jakiś link, gdzie byłoby coś więcej na ten temat?

No właśnie bym nie mogła... czytałam o tym kilka dni temu ale zapomniałam gdzie :-/

Wt mar 17, 2009 22:56

Albowiem napisał(a):
:shock:

No właśnie bym nie mogła... czytałam o tym kilka dni temu ale zapomniałam gdzie :-/

Ja czytałem, że 99% naukowców to wierzący, ale zapomniałam gdzie :)

Wt mar 17, 2009 23:21

Dlatego najwięcej wierzących jest wśród humanistów, mało wśród zwykłych lekarzy, a najmniej ze wszystkich wśród lekarzy psychiatrów, którzy mają niesamowitą wiedzę o ludzkiej psychice.

większość lekarzy, ktorych znam to osoby wierzące. Psychiatrzy też.

Wojtas_nr1 napisał(a):
Biskupi są "funkcjonariuszami" hierarchii Kościoła.

Wojtas to nie do końca tak. Biskup z racji święceń i urzędu posiada władzę jurysdykcji ale urzędnikiem czy funkcjonariuszem ciężko jest go nazwać.

Cytuj:
Państwo Watykan też ma swoich urzędników państwowych-funkcjonariuszy, już bez cudzysłowia.

Owszem, bo Watykan jest państwem, podmiotem prawa międzynarodowego itd. Nie można jednak utożsamiać urzędników Watykanu z hierarchami Kościoła, bo to nie to samo.

Ja pracowałem na OIOMie gdzie leżą pacjenci naprawdę w ciężkim stanie i gdzie śmiertelność jest spora - wiara pomaga w codziennej pracy. Przynajmniej mnie.

Wt mar 17, 2009 23:34

Morph to tak samo jak mnie :-) bardzo pomaga![/b]

Wt mar 17, 2009 23:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona