Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 28, 2025 10:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Sklepy otwarte w niedzielę- dawniej a teraz? 
Autor Wiadomość

pamiętajcie, że ten zakaz ma czemus służyc, a nie samemu zakazowi, jesli ktoś planuje na niedzielę zakupy i super spędzenie czasu w centrum handlowym to coś tu nie hallo, jak widzę te matki ciągające maleństwa po klimatyzowanych pomieszczeniach poubierane w kurtki- kobiety rozbierają kurtki to mi ich żal i nie chodzi mi o zakupy żywnościowe, tylko często ludzie robią sobie wyprawy po ciuchy lub po prostu chcą pochodzic, pooglądac - dla mnie to bezsens, znam wiele takich przypadków, że rodzice mówią, że relaksują się w sklepach.

Śr mar 18, 2009 9:17

Dla innych bezsensem jest zmuszanie dzieci do mszy niedzielnych. Czy to znaczy, że mają dążyć do zamknięcia kościołów?

Byli już tacy w historii, co to chcieli siłowo likwidować "bezsensy" i zakazami uszczęśliwiać wszystkich na swój jedynie słuszny sposób.

Śr mar 18, 2009 9:38

Sweet akurat poruszamy tu kwestię katolików a dla niech bezsensem nie jest msza święta bo jesłi tak to katolikami nie są.

Śr mar 18, 2009 10:05

Sweet akurat poruszamy tu kwestię katolików a dla niech bezsensem nie jest msza święta bo jesłi tak to katolikami nie są.

Ryzykowne stwierdzenie, ale powstrzymam się od polemiki, aby nie mieszać tu definicji katolika. Nie pisałem też o "bezsensie mszy świętej", a poza tym co znaczy "poruszamy tu kwestię katolików"? Temat wątku sugeruje zamknięcie sklepów dla wszystkich, a nie tylko dla katolików. Katolicy mogą sobie na niedzielę pozamykać sklepiki kościelne i nie potrzebują do tego państwowego aparatu przymusu.

Może faktycznie sensowne jest zapytanie slowianina_wschodniego
slowianin_wschodni napisał(a):
Jaki wlasciwie jest sens w tej rozmowie?
;)

Śr mar 18, 2009 10:41

W niedziele nakazać wystawiać tabliczki w sklepach: "katolikom wstęp wzbroniony". :-D
To tak żartem. :-)

Śr mar 18, 2009 14:29

W niedziele nakazać wystawiać tabliczki w sklepach: "katolikom wstęp wzbroniony". :-D
To tak żartem. :-)

W sobote zas judaistom, a w piatek muzulmanom.

:lol:

Śr mar 18, 2009 16:32

Łatwo zrobić. Wystarczy, że katolicy nie pójdą do sklepu/kina itd w niedzielę. Skoro jest ich większość w Polsce powinno zadziałać.

Dawniej katolicy chodzili w niedzielę na zakupy do Żydów i nie było problemu.

Śr mar 18, 2009 17:10

najlepiej odwracac ,,kota ogonem" niż wejśc w sens słów i tego problemu, co mnie obchodzi to, że inni katolicy tak robią, ja odpowiadam za siebie i jeśli wiem, że przykazanie mówi tak, to tak robię a nie oglądam się na innych i jeszcze tłumaczę ich postępowanie. Gdy Kościół staje się liberalny jest źle gdy coś nakazuje jeszcze gorzej, ludzie zdecydujcie się, lepiej już by zimnym niż letnim. Zimnym w prawdzie przed sobą niż letnim, żeby nie było, że jestem ateistą i co powiedzą sąsiedzi.

Śr mar 18, 2009 19:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2