Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 14:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Doskonałość Stwórcy a tragedie 
Autor Wiadomość

To jak to wyjaśnić, że są tragedie,w których zginęli ludzie na skutek praw fizyki, na których tak został stworzony świat przez Boga?

Pt kwi 17, 2009 19:25

Mysl,może znajdziesz odpowiedz która Cię zadowoli.
Z tego co pisałaś masz bardzo ''kontakt'' z Bogiem..pytaj Go może Ci odpowie....

Pt kwi 17, 2009 19:29

Jedno proste pytanie co jest twoim celem w życiu takim najważniejszym (to pozwoli stwierdzić czy w ogóle jesteś osobą wierzącą czy tylko Ci się wydaje , że jesteś) ? "Jeśli tym celem jest tylko i wyłącznie doczesność, np. zdrowie, pieniądze, przyjemności, to jest sprawą oczywistą, że tego rodzaju celu nie da się osiągnąć na długą metę, na zawsze. Jeśli natomiast jestem człowiekiem wiary, wówczas moim celem będzie życie wieczne i wtedy życie doczesne będzie przeze mnie kochane zawsze, ponieważ jest dziełem Boga. Niezależnie od tego, jaką przybierze postać, kocham je, ponieważ ono pochodzi od Boga i prowadzi mnie do Boga. " - ksiądz arcybiskup Stanisław Gądecki

cytaty z kard. Stefana Wyszyńskiego :
- Jeśli Bóg dopuścił, że dzisiaj cierpisz, to tylko dlatego, że powstanie z tego dobro, o którym ty dziś jeszcze nie wiesz.
- Chrystus prowadził rzesze ludzkie do nieba przez krzyż - i nasze cierpienie może niekiedy otworzyć niebo wielu ludziom. Krzyż jest dla współczesnego świata wyrzutem sumienia, bo przypomina wywyższenie poniżonego dziś człowieczeństwa. Dlatego obecnie jest tak odrzucany.
- Żywa wiara o nic nie pyta, tylko ufa jak Abraham, niczego nie chce dla siebie, a wszystko oddaje, nie dopuszcza do serca żadnego lęku, bo wie, że doświadczenia tego życia niczym są wobec radości, które Bóg daje sługom swoim.
- Nie wystarczy w Boga wierzyć, trzeba jeszcze Bogu...zawierzyć!
- Każda rzecz wielka musi kosztować i musi byś trudna. Tylko rzeczy małe i liche są łatwe!
- Człowiek nie może istnieć bez pomocy Boga! Nic nie jest w stanie uczynić bez Jego łaski.
- Musimy Bogu bezgranicznie ufać, nigdy nie czyniąc Mu wymówek; Jemu wolno ciągle próbować naszą miłość.
- Z własnego doświadczenia poznajemy, że bez życia religijnego, albo w jego zakłóceniu, nasze życie osobiste staje się ciężkie i trudne.
- Obyśmy w poszukiwaniu sprawiedliwości nie spodleli! A można spodleć przez dochodzenie swego za wszelką cenę. Okazujmy raczej miłosierdzie, które przewyższa wszelką sprawiedliwość.
- Wszystko we wszechświecie działa Bożą mocą. Gdyby Bóg choć na jedną chwilę odmówił światu swych mocy, wszystko pogrążyłoby się w martwocie i cieniu śmierci.
- Nie trzeba ciągle innych ganić, karcić, wytykać. Należy zawsze odwoływać się do Bożych wartości, które są w każdym człowieku, chociażby ten człowiek był najbardziej sponiewierany i zniszczony.

Pt kwi 17, 2009 19:35

Kanap, burzysz sie, ze ktos stwierdza z cala stanowczoscia, ze Bogan ie ma. No coz, jesli Ty masz prawo oceniac, ze cos czego nikt nigdy nie widzial ani nie slyszal na pewno istnieje, to tym bardziej ja mam prawo powiedziec, ze nie istnieje.

A co to znaczy odrzucac Boga? Czemu Ty odrzucasz Bogow z Olimpu? Czemu odrzucasz Allaha, czemu odrzucasz Kriszne, czemu odrzucasz Ozyrysa (ktory de facto mial zadziwiajaco podobny zyciorys do Jezusa)?

Pt kwi 17, 2009 20:19

Ludzie są obłudni bo albo zarzucają Bogu , że tak naprawdę nie są wolni albo twierdzą , że Bóg jest zły bo świat , który stworzył jest zły , tylko nie dostrzegają , że w głównej mierze dzięki ich wolnym działaniom , to zło na ziemi gości :).
Fragment wywiadu udzielonego Super Expresowi przez o. Jana Marię Szewka (całości nie przepisze bo mi się nie chce , chociaż jest bardzo ciekawa):
Skoro nas tak kocha (Bóg), to po co stworzył raka , dlaczego umieraja małe niewinne dzieci ?
Tak jak wyżej już wspomniałem , nie Bóg ale człowiek sprowadził na ziemie cierpienie .Pan Bóg nie czyni zła , bo to byłoby sprzeczne z jego naturą . Bóg jest Miłością , Dobrocią.W pytaniu jest mowa o chorobach cywilizacyjnych .Już w tych słowach kryje się odpowiedz na pańskie pytanie .Człowiek narusza prawa przyrody , prawa naturalne i często to jest przyczyną naszych cierpień albo cierpień naszych bliskich .To jest oczywiście konsekwencja wolności człowieka , że czyni sobie ziemię poddaną nie według zamysłu Bożego , ale czysto ludzkiego .Wynika to z nieposłuszeństwa Jego nauce , poprawiania Jego przykazań .Trzeba też być świadomym , że w bardzo wielu zdarzeniach tych przyczyn nie odnajdziemy , po ludzku będzie nam je trudno zrozumieć .One pozostaną tajemnicą i nikt nie pozna na nie odpowiedzi. Zapyta pan "dlaczego ?", ale odpowiedzi pan nie znajdzie .Należy wówczas prosić Boga o ukazanie sensy tego zdarzenia i zaufać , że On bez względu na wszystko i tak będzie sie nami opiekował , że pomoże nam nieść nasz własny krzyż .Nieraz nasze cierpienie może owocować tym , że ktoś z bliskich się nawróci , opamięta , powstanie z nałogu etc. I jeszcze jedno .Pan Bóg mógłby zapobiec wielu tragediom , wojnom . Ale wówczas pogwałciłby , odebrał nam największy dar , który nam ofiarował , a który nas wyróżnia spośród innych istot żywych - wolną wolę .

Pt kwi 17, 2009 20:28

Skoro nas tak kocha (Bóg), to po co stworzył raka , dlaczego umieraja małe niewinne dzieci ?
[i]Tak jak wyżej już wspomniałem , nie Bóg ale człowiek sprowadził na ziemie cierpienie .
Cytuj:

Tjaaa i to człowiek stworzył raka. Jasne.

Cytuj:
Pan Bóg nie czyni zła , bo to byłoby sprzeczne z jego naturą . Bóg jest Miłością , Dobrocią.

Kolejny który wierzy w niepojętego Boga i jednocześnie sądzi że zna wszystkie jego cechy, motywacje i w ogóle wie o nim wszystko.

Cytuj:
W pytaniu jest mowa o chorobach cywilizacyjnych .Już w tych słowach kryje się odpowiedz na pańskie pytanie .Człowiek narusza prawa przyrody , prawa naturalne i często to jest przyczyną naszych cierpień albo cierpień naszych bliskich

Co za bezensowny bełkot. Jak właściwie cała ta wypowiedź. No ale przecież znamy jej źródło - SuperExpress. No to czego się spodziewać :-)
Gadki o wolnej woli na której Bogu tak zależy, o tym że człowiek jest winny złu a nie Bóg są właśnie na poziomie SuperExpressu, Faktu czy innych takich szmatławców.

Pt kwi 17, 2009 20:36

kanap, czy choc raz odpowiesz na moje pytania? Jeszcze nie widzialem zadnej Twojej wypowiedzi, z ktorej wynikaloby cos wiecej, niz to, ze sam nie do konca wiesz o czym mowisz.

Pt kwi 17, 2009 20:46

Nie zdziwiłeś mnie swoim postem , ludzie bardzo dziwnie reagują na prawdę niektórzy próbują ją zakrzyczeć , inni nazywają żenadą , bełkotem jeszcze inni oferują w jej miejsce kłamstwo , które rzekomo powtarzane wielokrotnie staje się przez społeczeństwo przyjmowane za dobra monetę , ja wolę cytat z Pisma Świętego : "Poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli" - Jan 8:32 tylko tą prawdę trzeba jeszcze przyjąć a niektórzy sami siebie uczynili niezdolnymi do tego wyczynu (trwając w grzechach).
Bicz
Tak mnie skrusz

O mój Boże wierzę w Ciebie , uwielbiam Cię , Ufam Tobie i kocham Ciebie proszę byś wybaczył tym , którzy nie wierzą , Ciebie nie uwielbiają , nie ufają Tobie i nie kochają Ciebie.

Pt kwi 17, 2009 20:52

Kiedy Ty nie wiesz co to znaczy prawda!! Dla Ciebie prawda to Twoje urojenia i masz pretensje do kazdego kto uwaza inaczej. Zajrzyj do slownika jezyka polskiego i zobacz co znaczy prawda, wyobraz sobie, ze to nie jest synonim Pisma Swietego. Z ta nie da sie w ogole dyskutowac, Ty wiesz swoje i niepotrzebne sa Tobie argumenty, bo przeciez znasz prawde i bla bla bla. Ehh :/

Zamiast odpowiadac na pytania przedstawiasz swoje "fakty", zamiast przedstawiac dowody swoich tez cytujesz pierwszych lepszych ludzi uznajac wszystko co w cudzyslowiu za niezbity dowod. Zniz sie do mojego poziomu i zacznij rozmawiac jak czlowiek a nie Kanap Wszechwiedzacy.

Pt kwi 17, 2009 21:02

Fajnie , że wyciągnąłeś przynajmniej jeden trafny wniosek z moich postów prawda to nauczanie Kościoła rzymsko-katolickiego i Pismo Święte reszta to tylko urojenia ludzi zagubionych , zatraconych w własnych słabościach. Dlatego staram się z nimi nie dyskutować , jak tego nie zauważyłeś jedynie odpowiadać na pytania ludzi , którzy twierdzą , że są ludźmi wierzącymi ale mają pytania związane z wiarą.

Pt kwi 17, 2009 21:13

wybacz, ale tak moze powiedziec jedynie czlowiek glupi. No coz, skoro o dyskusji z Toba nie ma mowy to wez chociaz do serca sobie dwie rady:
- jesli twierdzisz, ze nie dyskutujesz z zagubionymi ateuszami to tego nie rob;
- przecinek stawia sie odrazu po wyrazie, a nie po spacji.

Pt kwi 17, 2009 21:20

Jeśli natomiast jestem człowiekiem wiary, wówczas moim celem będzie życie wieczne i wtedy życie doczesne będzie przeze mnie kochane zawsze, ponieważ jest dziełem Boga. Niezależnie od tego, jaką przybierze postać, kocham je, ponieważ ono pochodzi od Boga i prowadzi mnie do Boga.

Myśle, że są to słowa wypowiedziane troszkę na wyrost. Szczegolnie to "niezależnie do tego jaką przybierze postać...."itd - nie wiem czy łatwo powtórzyć to samo, gdy nagle dosłownie z dnia na dzien traci się wszystko - pracę, może dobre imię, może jeszcze coś wiecej, kiedy żyje sie z tego, co sie wyszpera w śmietniku - najpierw trzeba znaleźć się w takiej sytuacji, by moc powiedzieć, co się wtedy czuje, łatwo mowić wzniośle "kocham cie, życie", gdy jest ono przynajmniej znośne. Nie wiem czy jest to w stanie powtórzyć ktoś, kogo choroba dręczy takim bólem, że nawet narkotyczne środki nie chcą go już uśmierzać.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pt kwi 17, 2009 23:22

łatwo mowić wzniośle "kocham cie, życie", gdy jest ono przynajmniej znośne. Nie wiem czy jest to w stanie powtórzyć ktoś, kogo choroba dręczy takim bólem, że nawet narkotyczne środki nie chcą go już uśmierzać.

Owieczko...
Napiszę z własnego doświadczenia...
Straciłam wiele mi osób bliskich -ale mam nadzieję,że jeszcze kiedyś spotkam się z Nimi...Nie straciłam Ich ''z dnia na dzień'' w jakimś kataklizmie, ale odeszli w krótkich odstępach czasu.
Nie uzywam środków narkotycznych,by usmierzyć ból (chociaż i one są czasami mi podawane) ale żyję z bólem prawie że na co dzień.
Nauczyłam się go ,nie traktować jako wroga. Nie piszę,że jest to łatwe,bo bym skłamała ...ale ... kocham życie...Jest ono -jakie jest, na drugie (tu na ziemi) nie mam szans. Więc miałam wybór albo zaakceptować i pokochać to co ma się -albo zamienić swoje życie i innych w okół w ''piekło''..A chyba nie o to w tym wszystkim chodzi....

So kwi 18, 2009 4:41

tak moze powiedziec jedynie czlowiek glupi.

ks. Antoni Dunajski

Gdyby ktoś nas zapytał, jaki jest najbardziej charakterystyczny rys etosu chrześcijańskiego, co w sferze życia moralnego w sposób najbardziej czytelny wyróżnia chrześcijaństwo spośród innych systemów filozoficznych i doktryn religijnych, musielibyśmy przywołać fragment Chrystusowego Kazania na Górze, wzywający do wiary w sens etyki ośmiu błogosławieństw. Św. Paweł zauważył, że właśnie tym, co „głupie w oczach świata” posłużył się Bóg, aby losy tego świata odmienić.

Mądrzy mądrością tego świata wiedzą, że ubóstwo nie daje udziału w bogactwach ziemskiego królestwa. Nie wiedzą, co znaczy być „ubogim w duchu” i nie wiedzą, czym jest „królestwo niebieskie”.

Mądrzy mądrością tego świata nie mają wielu powodów do płaczu. Nie dostrzegają, że z ich powodu często płaczą inni. Pocieszają się wmawiając sobie, że... innym jest jeszcze gorzej.

Mądrzy mądrością tego świata uważają, że „swoje” trzeba wykrzyczeć, a milczenie odczytują jako oznakę kapitulacji lub braku elokwencji. Posiadają więc hektary, ale nie mają ziemi, bo nie potrafią się na niej zadomowić. Nie wiedzą, że tylko ludzie wewnętrznie wyciszeni – jak na przykład bracia ze wspólnoty w Taizé – są w stanie uczynić ziemię prawdziwym mieszkaniem ludzi.

Mądrzy mądrością tego świata twierdzą, że warunkiem sprawiedliwości jest własne nasycenie. Nie wiedzą, że tylko ci, których syci sama sprawiedliwość, są w stanie dostrzec głody innych i właściwie sycić inne swoje głody.

Mądrzy mądrością tego świata preferują sponsoring i filantropię, bowiem telewizja nie filmuje miłosierdzia. Zapominają, że ci, którzy „dostępują miłosierdzia”, zamiast patrzeć w kamerę, wolą patrzeć ludziom prosto w oczy.

Mądrzy mądrością tego świata nie wierzą w czystą, bezinteresowną miłość, więc nawet na miłości chcieliby zrobić interes. Dlatego tak trudno im spotkać Boga, który jest czystą, wolną od egoizmu Miłością.

Mądrzy mądrością tego świata są pełni niepokoju o swoją pozycję. Podejrzewając, że człowiek jest człowiekowi wilkiem, uważają, że swoją rację i swoje miejsce na ziemi trzeba wywalczyć. Nie wiedzą jeszcze, że napełniając nas swoją mądrością i uświęceniem, Chrystus jest w stanie napełnić nas również swoim pokojem.

Mądrzy mądrością tego świata frajerami nazywają tych, którzy „cierpią prześladowania dla sprawiedliwości”. Zamiast walczyć o nią, wolą ją konsumować. Chętnie oddając prześladowanym pierwszeństwo do nagrody w niebie, uważają, że – dla równowagi – przynajmniej na tym świecie powinni rządzić sami, ponieważ lepiej się do tego nadają.

To, co głupie w oczach świata, okazuje się mądre i sensowne w oczach Boga, a tych, którzy w oczach świata mogą uchodzić za frajerów, Chrystus nazywa „błogosławionymi”, a więc szczęśliwymi. Idąc drogą ośmiu błogosławieństw, chrześcijanie mają być świadkami prawdy, że udział w „królestwie niebieskim” wymaga zachowania odpowiedniego dystansu do dóbr materialnych, że płacz nie jest ostatnim głosem człowieka, że w rozgadanym świecie niezbędna jest cisza i milczenie, że sprawiedliwości nie wystarczy pragnąć, ale trzeba ją nieustannie czynić, że – podejmując dzieła miłosierdzia – sami tego miłosierdzia dostępujemy, że warunkiem poznania i oglądania Boga jest czystość serca, że pokój należy „wprowadzać” siłą ducha, a nie oręża. Prześladowania wyznawców „tej drogi” (por. Dz 9,2) są świadectwem, że świat już to świadectwo dostrzega, chociaż go nie rozumie.

Dlatego idąc drogą ośmiu błogosławieństw wyznawcy Jezusa Chrystusa mają świadczyć, że jest to nie tylko możliwe, ale że może być radosne: „Cieszcie się i radujcie, albowiem wielka jest wasza nagroda w niebie”.

So kwi 18, 2009 10:18

So kwi 18, 2009 10:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona